Αγαπητή «Α, μπα»: Πόσο χάλια είναι το σύστημα υγείας της Αμερικής;

Και για τί κόστος μιλάμε; Πώς γίνεται να υπάρχει μερική ή κατά περίπτωση κάλυψη;

Καλημέρα και καλό Πάσχα! Ο κορωνοιος είναι το θέμα της ημέρας ακόμη και σήμερα ,και διαβάζοντας τις άσχημες ειδήσεις για την πορεία του στην Αμερική μου γεννήθηκε αυτή η απορία :πόσο χάλια είναι το σύστημα υγείας της χώρας που ζεις ;δεν καταλαβαίνω αν υπάρχουν κρατήσεις στο μισθό κάποιου για την υγεία, όπως γίνεται εδώ, ή αν πληρώνετε μόνο ιδιωτική ασφάλεια. Και για τί κόστος μιλάμε ;πώς γίνεται να υπάρχει μερική ή κατά περίπτωση κάλυψη ;εσείς σαν τριμελής οικογένεια, τι πρέπει να πληρώνετε και τί καλύψεις έχετε ;πόσο πλούσιος πρέπει να είσαι για να έχεις πλήρη κάλυψη ;υπάρχουν αποσπασματικες πληροφορίες για τους άνεργους, τους άστεγους και τους φτωχούς, όμως για ανθρώπους μέσου εισοδήματος δεν βρίσκω κάτι αναλυτικό για να έχω πλήρη εικόνα. Σίγουρα κι εδώ στην Ελλάδα ,με την ύπαρξη της παραοικονομιας, η υγεία δεν είναι φτηνή υπόθεση και το χρήμα θα κάνει τη διαφορά στην περίθαλψη. Όμως δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι στους δρόμους, ένα κρεβάτι σε ένα νοσοκομείο όλοι θα το έχουν ,και την στοιχειώδη περίθαλψη επίσης. Μπορείς να μας διαφωτισεις;
– Κατερίνα

Μου φαίνεται περίεργο ότι δεν βρήκες πληροφορίες ψάχνοντας. Αναρωτιέμαι τι ερώτηση έκανες στο google. Αν περιμένεις να τις βρεις στα ελληνικά, δε νομίζω ότι υπάρχουν. Εδώ είναι μια καλή περίληψη.

Για τον μέσο εργαζόμενο ας πούμε ότι ισχύει ένα πακέτο παροχών που του προσφέρει ο εργοδότης του σε συνεργασία με ιδιωτικά δίκτυα. Η ποιότητα των παροχών λοιπόν εξαρτάται από τη δουλειά που κάνεις. Αν αλλάξεις δουλειά, θα αλλάξουν και οι παροχές. Υπάρχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με τη δουλειά που κάνεις και ποιος σε προσέλαβε για να την κάνεις. Αν δεν δουλεύεις, ή αν είσαι αυταπασχολούμενος που τα βγάζει δύσκολα πέρα, δεν πληρώνεις κάτι σπουδαίο (ή τίποτα) αλλά αν αρρωστήσεις την έχεις πάρα πολύ άσχημα. Το ίδιο ισχύει αν χάσεις τη δουλειά σου ξαφνικά. Αν κάνεις μια δουλειά ως υπάλληλος σε κάτι που έχει ζήτηση, είναι πιθανό να μην ανησυχήσεις ποτέ για το θέμα.

Κάτι που δυσκολεύονται πάρα πολύ οι Έλληνες να καταλάβουν όταν ρωτάνε «τι γίνεται στην Αμερική» είναι ότι η Αμερική δεν είναι μια χώρα σαν την Γερμανία ή την Αγγλία. Είναι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Πολιτείες αποφασίζουν για τα εσωτερικά τους με δικές τους εκλογές και δική τους κυβέρνηση (πχ με τον ιό κάθε πολιτεία ξεχωριστά αποφασίζει τι μέτρα θα πάρει για τον περιορισμό της κυκλοφορίας και πώς θα τα εφαρμόσει). Μπορείς να ζήσεις ουσιαστικά σε πενήντα διαφορετικές χώρες, που έχουν μερικές φορές πραγματικά πάρα πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Ακόμα και μέσα στην ίδια πολιτεία μπορεί να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές. Το πού θα δουλέψεις θα καθορίσει και τι ιατρική κάλυψη και τι ποιότητα παροχών θα έχεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

44 points
Upvote Downvote

29
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
17 Θέματα σχολίων
12 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
25 Συντάκτες σχολίων
ΑπαστράπτουσαVrahon@10AndromedaCloud on ToastAnna Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Graphene
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Graphene

“.. Αν δεν δουλεύεις, ή αν είσαι αυταπασχολούμενος που τα βγάζει δύσκολα πέρα, δεν πληρώνεις κάτι σπουδαίο (ή τίποτα) αλλά αν αρρωστήσεις την έχεις πάρα πολύ άσχημα. Το ίδιο ισχύει αν χάσεις τη δουλειά σου ξαφνικά.”

Εκεί είναι το point και το αίτημα των κινημάτων εν μέσω πανδημίας: “Κανένας μόνος μες στην πανδημία – Για όλους ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ”

Observer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Την οποία θα πληρώσει ποιος;

Κι ένα κείμενο για το αρχικό ερώτημα https://www.protagon.gr/apopseis/alitheies-kai-mythoi-gia-ti-nosileia-sti-nea-yorki-44342043638

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Την οποία πληρώνουμε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μέσω της φορολογίας και με το παραπάνω. Και εδώ και παντού, ανεξάρτητα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Η υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα και όχι προνόμιο.

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Την είχα κι εγώ αυτή την απορία… Επίσης, μου έχει κάνει εντύπωση πως επειδή εκεί για να σπουδάσεις πληρώνεις δίδακτρα, πάρα πολλοί 22χρονοι τελειώνοντας τις σπουδές τους, βρίσκονται με δάνεια ύψους 80.000 δολλαρίων και άνω. Πώς στα κομμάτια θα ξεχρεωθούν αυτά τα λεφτά αν θες και να ζήσεις και ανεξάρτητος και να κάνεις και 5 πράγματα? Επίσης, Πληρώνεις υγεία, πληρώνεις παιδεία… ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι κρατικό εκεί? Με λούζει κρύος ιδρώτας και μόνο που το σκέφτομαι!!

Fuchsia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Fuchsia

Ευρωπη και παλι Ευρωπη θα πω εγω!

verbascum acaule
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν είναι χάλια το σύστημα υγείας των ΗΠΑ.
Δεν είναι χάλια το σύστημα υγείας της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, κλπ
ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ για μας Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ και μια χαρά για αυτούς

https://www.tanea.gr/2020/05/03/world/tsomski-gia-koronaio-kolossiaia-apotyxia-tis-neofileleytheris-ekdoxis-tou-kapitalismou/

Αγαπώ Τσόμσκι!

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Ένα πολύ καλό παράδειγμα για να καταλάβουμε πόσο ακριβό είναι το σύστημα υγείας στην Αμερική, είναι τα νοσήλεια της αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς. Στην Ελλάδα η αιμοκάθαρση είναι δωρεάν (καλύπτεται από τα ταμεία και την πρόνοια). Κοστίζει χονδρικά 300€ η συνεδρία (3 συνεδρίες ανά βδομάδα για τον κάθε νεφροπαθή, οπότε 12 το μήνα).
Σε όλα τα επιστημονικά συγγράμματα σχετικά με τη νεφροπάθεια που μας ερχονται από τις ΗΠΑ, υπάρχει στο τέλος το κεφάλαιο “η οικονομική κατάρρευση του νεφροπαθή ασθενή” που σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν και αν δεν έχεις εξασφαλίσει μια καλή υγιειονομική κάλυψη, πεθαίνεις.

Nissa Nissa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ μου αρεσουν τα θέματα που αφορούν τη ζωή σε άλλες χώρες. Όταν ήμουν φοιτήτρια και γυρνούσαν οι φίλοι μου από ερασμους τους ρωτούσα και την παραμικρή λεπτομερεια για το πώς ειναι η ζωή εκεί. Είχαμε βρει τη χαρα μας,εγώ που ήθελα να ακούσω, αυτοί που ήθελαν να τα πουν

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Η ξαδέρφη μου στη Νέα Υόρκη με 20 χρόνια εργασίας δεν μπορεί να αλλάξει περιοχή εργασίας και να πάει πιο κοντά στο σπίτι της μέσα στη Νέα Υόρκη γιατί θα χάσει όλα τα δικαιώματα και ασφαλιστικά ωφέλη που έχει εκεί που είναι τώρα. Αν πάει ως δασκάλα που είναι σε άλλο σχολείο άλλης περιφέρειας από εκεί που είναι τώρα θα είναι σα να μηδενίζει. Θα ισχύουν μόνο τα χρόνια εργασίας για μελλοντική συνταξη. Εντελώς αλλοκοτο μου φαίνεται.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Θυμάμαι πάντως μια φίλη που είχε πάει Αμερική για επαγγελματικο ταξίδι και αρρώστησε και χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο, και για κάτι απλό, τύπου εξετάσεις αίματος και κάποιον όρο νομίζω της είχανε βγάλει ένα κόστος πάνω από δύο χιλιάρικα και είχα πάθει σοκ. Το οποίο σημαίνει ότι αν δεν έχεις δουλειά με καλή ιδιωτική ασφάλεια την πάτησες.

Αμαρέττο πορτοκάλι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Μια ένσταση μόνο: και η Γερμανία είναι ομοσπονδιακό κράτος και έχει τα λεγόμενα κρατίδια. Έχουν δικές τους κυβερνήσεις και δική τους πολιτική σε αρκετά θέματα.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (βλ. Μέρκελ) ορίζει τις γενικές γραμμές, αλλά από κρατίδιο σε κρατίδιο μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορές. Επομένως, ούτε η Γερμανία είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας εμείς στην Ελλάδα με την λέξη “χώρα”.

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Συμπληρωματικά με την απάντηση της Λένας, μπορείτε να δείτε στην monde-diplomatique μια εντυπωσιακή πτυχή της αμερικανικής πραγματικότητας:
οι ασθενείς με σοβαρές ασθένειες τους οποίους η ασφάλειά τους δεν καλύπτει πλήρως (ή τους καλύπτει ελάχιστα) αναγκάζονται να “σκοτώσουν” τα συμβόλαια ασφάλειας ζωής που έχουν συνάψει για να αφήσουν χρήματα στον σύντροφό τους ή στα παιδιά τους. Τα συμβόλαια αυτά αγοράζονται, συχνά κοψοχρονιά, από ειδικές εταιρίες κοράκια του χρηματοπιστωτικού τομέα που έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν στον σύντομο θάνατο των “αντισυμβαλλομένων”.

Ο θάνατός σου αξίζει χρυσάφι
https://monde-diplomatique.gr/?p=3853