Αγαπητή «Α, μπα»: Γίνεται δύο άνθρωποι με τελείως διαφορετικούς μισθούς να έχουν μια λειτουργική σχέση;

Πώς την παλεύουν όταν ο ένας βγάζει αρκετά περισσότερα χρήματα από τον άλλον;

Αγαπητή Αμπα, Είμαι 1,5 χρόνο σε μια σχέση, στα 30 και οι δύο και ο φίλος μου διατηρει μια επιχείρηση αρκετά κερδοφόρα. Εγώ κάνω μια εποχιακή δουλειά που με καλύπτει οικονομικώς, ζω αξιοπρεπώς, σίγουρα όχι τόσο άνετα όσο εκείνος. Εκείνος όμως θέλει να συμμετέχω και εγω στην επιχείρηση γιατί μου λέει ότι αν είναι να γίνουμε οικογένεια, τα χρήματα θα είναι πολύ περισσότερα αν δουλεύουμε και οι δύο σε μια έτοιμη πετυχημένη επιχείρηση. Και αν το απορρίπτω αυτό, τουλάχιστον να τον βοηθάω σε περιόδους αιχμής. Εγω υπό άλλες συνθήκες δεν εχω θέμα αλλά επειδή με έχει πριξει με το ποσό ονειρικά θα είναι όλα αν δουλεύουμε μαζί, πόσο ωραία θα είναι, πως θα είμαστε ένα, πως αν κάνουμε παιδιά θα ζουν άνετα, πως θα έχουμε πολλά χρήματα κτλ, για κάποιο λόγο το έχω δει πολύ στραβά. Οκ σιγά τη τζάιαντ στην τελική. Αλλα ανεξάρτητα από τα χρήματα εμένα μαρεσει η δουλειά μου και δεν είναι και ότι είναι καμιά παρτ ταιμ ότι να ναι δουλειά που δεν βγάζεις ούτε τις βενζίνες σου. Ειλικρινά αν δεν με είχε πριξει τοσο, δεν θα είχα πρόβλημα να δουλεύω εκεί περιστασιακά, τύπου ένα μήνα το χρόνο (είναι μήνας αιχμής για αυτούς και καίγονται). Και ενώ είμαστε σε αυτή την κατάσταση, τα Χριστούγεννα λέγαμε να πάμε ένα ταξιδάκι. Ω τι καλά! Τα εισητηρια όμως στο Θεό και του λέω εγώ δεν μπορώ να πάω ταξίδι και να ξοδέψω 200ε μόνο σε αεροπορικά σε προορισμό που off season είναι τέσσερις φορές κάτω. Και τι μου λέει; Αν δεν σου φτάνουν να δουλέψεις περισσότερο. Εμένα αυτή η κουβέντα με πλήγωσε πάρα πολύ γιατί έχω προσπαθήσει πάρα πολύ για να είμαι ανεξάρτητη και ουσιαστικά είναι σαν να μου δείχνει ότι δεν είμαστε ισότιμοι στη σχέση μας. Δηλαδή επειδή έχουμε αυτό το μισθολόγιο κενό μεταξύ μας, πρέπει εγώ να γίνω λάστιχο να τον φτάσω? Ας μας πουν και οι φίλοι στα σχόλια πως την παλεύουν όταν ο ένας βγάζει αρκετά περισσότερα χρήματα από τον άλλον. Πραγματικά όσο καιρό είμαστε μαζί δεν του έχω ζητήσει ούτε μισό ευρώ να ξοδέψει παραπάνω από ότι ξοδεύω εγώ για τις κοινες μας δραστηριότητες και είναι σαν να μου κάνει shaming που δεν εχω τόσα παραπάνω λεφτά. Αν και να πω την αλήθεια και παραπάνω λεφτά να έβγαζα, θα μου έλεγε ότι η κούραση στη δικιά του δουλειά είναι λιγότερη άρα πάλι με συμφέρει να δουλεύουμε μαζί. Εγώ όμως δεν θέλω να αφήσω τη δουλειά μου. Είναι τόσο δύσκολο δύο άτομα που διαφέρουν μισθολογικα, να έχουν μια λειτουργική σχέση;

Low cost

Δεν σε ενδιαφέρουν οι στατιστικές, ούτε οι ιστορίες των άλλων, παρά μόνο αυτό που ζεις με τον συγκεκριμένο άντρα. Άλλοι τα βρήκαν, άλλοι δεν τα βρήκαν, τι θα σου προσφέρουν οι απαντήσεις;

Ένα είναι το κοινό υπόβαθρο: όταν μιλάτε για λεφτά, δεν μιλάτε για λεφτά, αλλά για την σχέση σας. Το κλειδί για εσάς είναι ότι δεν θέλεις να δουλέψεις στην επιχείρηση σου. Αυτός θεωρεί ότι με την άρνηση σου υποτιμάς την προσπάθεια του, άρα και τον ίδιο (σιγά τη Τζάιαντ, λες και μόνη σου, και αυτό ακριβώς εισπράττει) και εσύ θεωρείς ότι με την επιμονή του υποτιμάει την φύση της δικής σου δουλειάς, άρα κι εσένα (και ακριβώς αυτό κάνει).

Άρα, το μόνο που βλέπω ως λύση είναι να κάνετε προσπάθεια να συνεννοηθείτε σε αυτή τη βάση. Λες ότι για κάποιο λόγο έχεις δει πολύ στραβά την επιμονή του να δουλέψετε μαζί. Είναι ώρα να δεις αυτόν τον λόγο, και να το παραδεχτείς, και να τον εκφράσεις με έναν τρόπο που δεν θα τον θίξει προσωπικά. Να το κάνεις τώρα, γιατί έχετε ήδη αρχίσει να λέτε χοντράδες ο ένας στον άλλον, και πολύ σύντομα δεν θα έχει σημασία τι πραγματικά συμβαίνει, γιατί θα θυμόσαστε μόνο τις χοντράδες.

Αν από την διαδικασία προκύψει ότι τελικά, υποτιμάτε ο ένας τον άλλον έτσι κι αλλιώς, συνολικά και άσχετα με τις δουλειές σας, τότε καλύτερα να χωρίσουν οι δρόμοι σας μια ώρα αρχύτερα, πριν καταστρέψετε ο ένας την αυτοπεποίθηση του άλλου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

82 points
Upvote Downvote

68
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
39 Θέματα σχολίων
29 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
46 Συντάκτες σχολίων
KaramouzaΦριζαρισμένο μαλλίFuchsiaπόντια ιντερνάσιοναλ Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Τι καρμιρια όμως βγάζουν αυτοί οι πελουσιοι ώρες ώρες ρε παιδί μου. Αντί να σου πει ‘άστα Σουλα μου, τα εισιτήρια δικά μου’ ένας άνθρωπος που υποτίθεται θέλει να κάνει οικογένεια μαζί σου και μπορεί να τα πληρώσει άνετα, εκμεταλλευεται το γεγονός για να σου δείξει πόσο λάθος είσαι που δεν δουλεύεις μαζί του. Φαντάσου να εξαρτάται και η δουλειά κ άρα η επιβίωση σου από αυτόν αγαπητή. Δράμα. Εμένα μου είχε πει πολύ κάποτε ο πρώην κι ενω αυτός με είχε πιέσει να πάρω κάποιους μήνες off και να με συντηρεί αυτός γιατί είχα κουραστεί, να πάω εγώ να… Διαβάστε περισσότερα »

City
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό ακριβώς που λες, εξωγήινη. Ο τύπος είναι controlling και δοθήσης της ευκαιρίας, θα την έχει μαριονέτα. Δεν ενδιαφέρεται για την ευτυχία της, αλλιώς θα σεβόταν την αγάπη της για τη δουλειά της και θα την υποστήριζε. Στο κεφάλι του μόνο ένα μοντέλο ζωής είναι σωστό, το δικό του.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Aν είναι της άποψης ότι έχουν λεφτά μόνο όσοι δουλεύουν, κι η υπόλοιπη πλέμπα είναι απλά τεμπέληδες, πάρε το 200 ευρώ εισιτήριο – και μην επιστρέψεις.

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αυτή την άποψη φαίνεται ότι έχει. Βασικά πιστεύει ότι όσοι δεν δουλεύουν σε επιχείρηση όπως αυτός είναι τεμπέληδες και μπιθουλαίοι.

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δεν είναι αυτό, ήθελε κάπως να της ξαναπεί ότι πρέπει να πάει στην εταιρεία του.

Stalkerou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Αυτό της το λέει, για να πιέσει να πάει στην επιχείρηση του να δουλέψει.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Ειλικρινά. Ο τύπος ζέχνει “η δική μου η δουλειά είναι καλύτερη από όλες γιατί είναι ΔΙΚΗ ΜΟΥ”. Βασικά εγώ βλέπω δύο άτομα που δεν εκτιμούν και δε θαυμάζουν καθόλου ο ένας τον άλλο, γίνονται έτσι σχέσεις;; (Ρητορική ερώτηση).

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Εμ,δεν είναι η διαφορά στα εισοδήματα το πρόβλημα.Εκατομμύρια ζευγάρια τα βρίσκουν,συμβιώνουν,φτιάχνουν οικογένειες,χωρίς να εργάζονται στην ίδια φάμπρικα ή να τρέχουν μαζί την Τζάιαντ.Το πρόβλημα είναι,ότι όπου τον συμφέρει είναι ο λεφτάς της υπόθεσης κι όπου δεν τον συμφέρει,δούλεψε παραπάνω να σκάσεις τη διακοσαρού.Το πρόβλημα είναι,ότι δεν εκτιμά τη δουλειά σου.Το πρόβλημα είναι,ότι θέλει να έχει λόγο για το πώς βιοπορίζεσαι.Δεν είναι κακό να γίνονται και τέτοιες συζητήσεις.Αλλά δεν μπορείς να κάνεις και τον άλλο με το ζόρι υπάλληλο,συνεργάτη,συνέταιρο σου,όπως και ό,τι σκέφτεσαι,γιατί έχεις το χ,ψ όραμα.Θα μπορούσες και να θέλεις,να δουλέψετε μαζί.Να σου άρεσε.Να ένιωθες,ότι με τα προσόντα σου θα… Διαβάστε περισσότερα »

Σάλτσα Πέστροφ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τα είπες τέλεια, έτσι ακριβώς το βλέπω κι εγώ. Κι αν τώρα δείχνει ότι παραέχει άποψη για το πως να βιοποριστεί η σύντροφός του, φαντάζομαι πόσα μπορούν να πανε στραβά αν η κοπέλα αποφασίσει να δουλέψει εκεί.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αυτό ακριβώς. Δεν είναι καρμιριά οπως πολλοι εδώ λένε, αλλά ανάγκη ελέγχου η επιμονή του να τη βάλει υπάλληλο στη δουλειά του. Και η χοντράδα “δουλεψε κι άλλο” είναι χτυπημα κάτω από τη μέση σαν αντίδραση του ότι αρνείσαι να κανεις αυτό που θέλει.
Γράφουσα, καταλαβαίνεις ότι δε θα είσαι ποτέ ανεξάρτητη αν πας, ε;

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Συγγνώμη, με τόση υπεργαματη δουλειά και τόσα λεφτά και δεδομένου ότι έχετε μία κανονική σχέση που πάει και για γάμο, όταν του είπες πως δεν έχεις λεφτά, η απάντηση του ήταν “δούλεψε περισσότερο;” Μάλιστα…

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κι όλα αυτά, ενώ της προτείνει να δουλέψει στην επιχείρησή του για να “έχουν κοινό πορτοφόλι”, για το κοινό τους μέλλον.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Βασικά σε πιέζει και αυτός για μένα είναι μια χαρά λόγος να αντιδράς. Είναι ολοφάνερο στα δικά μου μάτια ότι σε ενοχλεί που έχει κάνει ένα πλάνο στο μυαλό του αλλά δεν σου το κοινοποιεί για να το συζητήσετε αλλά για να συμφωνήσεις. Και τα επιχειρήματα του είναι κατά τη δική του άποψη ακλόνητα: Ότι θα είναι ωραία να είστε συνέχεια μαζί Ότι δε θα λείψει τίποτα στα παιδιά σας Ότι θα βγάλετε περισσότερα χρήματα Γιατί σου λέει τι θέλεις; Να έχεις σύντροφο και χρήματα. Γιατί ένα κι ένα, κάνουν δυο. And then life happend και βλέπει ότι ένα κι… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πραγματικά προσυπογράφω, ειδικά στο “And then life happend και βλέπει ότι ένα κι ένα, του βγαίνει 1,99 και παθαίνει αμόκ και φυσικά θα έχει φταίξει κάτι, και θα είσαι εσύ μπροστά του γιατί θα είστε ένα και θα είσαι μπροστά του 24/7 και θα φταις εσύ, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να φταίει όποιος άνθρωπος βρεθεί μπροστά μας παρά ένας αστάθμητος παράγοντας”.

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Άσχετα από την ερώτηση: εγώ είμαι υπέρ του να δουλεύει το κάθε μέλος της σχέσης σε διαφορετική δουλειά. Ειδικότερα στο ελεύθερο επάγγελμα. Γιατί κάτι μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο. Και τι κάνεις όταν όλα τα έσοδα της προέρχονται μόνο από μια επιχείρηση; Άσε που αν η επιχείρηση είναι του ενός μέλους, συνήθως μιλάμε για απλήρωτη ανασφάλιστη εργασία για το άλλο μέλος (αφού όλα μαζί τα έχουμε, βρε κουτό) κι αν (και για άσχετους λόγους) χωρίσεις, μένεις στον άσσο (ή στο Νάσο: παραπομπή σε τραγούδι προηγούμενης δεκαετίας). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γράφουσα κάνει μια δουλειά που της αρέσει. Low cost,… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Κι εμένα μου φαίνεται κακή ιδέα, τουλάχιστον για την περίοδο που διανύουμε. Αλλά νομίζω ότι φίλος της γράφουσας είναι κάπως παλαιών αρχών αλλά ντυμένος με μοντέρνα ρούχα και θεωρεί ότι ζει στα χρόνια των γονιών του, όπου τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Graphene
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Graphene

Ναι βέβαια, οι φτωχοί φταίνε που είναι φτωχοί. Δουλειές υπάρχουν όποιος ψάνχει βρίσκει. Και αριστεία – κανονικότητα κλπ. Και σήκω φύγε.

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ωχ Ωχ Ωχ. Παιδιά εγώ με τις δουλειές δεν παίζω. Δηλαδή και παντρεμένοι να ήμασταν θα το σκεφτόμουνα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να παρατήσω την δουλίτσα μου που ναι μεν τα βγάζω τσίμα τσίμα, αλλά με ταΐζει τόσα χρόνια για να πάω να μου κάνει ο σύζυγος το αφεντικό και μετά να μην μπορώ να βροντήξω και να φύγω. Μου κάνει ότι αν παρατήσω την δουλειά μου και μείνω σπίτι να μεγαλώσω το παιδί θα είμαι μία φορά οικονομικά εξαρτώμενη από τον σύζυγο και αν παρατήσω την δουλειά μου να πάω να δουλέψω στην δικιά του θα είμαι 10 φορές. Για κάτσε… Διαβάστε περισσότερα »

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

πολύ σωστή παρατήρηση! Άσε που φέρνεις τη δουλειά στο σπίτι και το σπίτι στη δουλειά

Ο ήλιος λάμπει για όλους
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σου δείχνει το τυρί αλλά δε σου δείχνει τη φάκα .
Περισσότερα χρήματα , αλλά θα έχεις αυτονομία? Και στη δουλειά και στο σπίτι μαζί ειναι δύσκολη πίστα. Αν ειναι ήδη πατροναριστικος , αυτό θα βγει στο πολλαπλάσιο άμα δουλέψετε μαζί.
Εγώ αυτό εισπράττω όταν κάποιος λέει , αν δεν σου φτάνουν ,… δούλεψε περισσότερο….
Για να μην αναφέρω το ότι αγνοεί ότι η δουλειά σου σου αρέσει , εστω και αν δεν ειναι υψηλά ( σε σχεση με τη δικη του πάντα) αμειβόμενη.

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Υποτιμάει αυτό που κάνεις το οποίο εσένα σου αρέσει και σε καλύπτει. Πρώτη καμπάνα. Με την σειρά σου εσύ υποτιμάς και σε απωθεί η ιδέα να κάνεις αυτό που κάνει το οποίο του αρέσει και τον καλύπτει. Δεύτερη καμπάνα. Όταν δεν μπορείς να καλύψεις κάποια έξοδα σε προσβάλει ότι δεν εργάζεσαι αρκετά ώστε να κάνετε πράγματα μαζί. Τρίτη καμπάνα. Έχει αρχίσει η παράσταση και εσείς είστε ακόμη στο φουαγιέ και πίνετε σανγκρία.

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μου άρεσε που οι καμπάνες είναι σαν τα τρία κουδούνια του θεάτρου, πριν ξεκινήσει η παράσταση.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εγώ αν δούλευα σε μία εποχιακή δουλειά από την οποία δεν είχα καλές οικονομικές απολαβές (και με την προϋπόθεση ότι δεν είχα προοπτικές εξέλιξης και αν δεν είχα επενδύσει σε χρόνο και χρήμα-όπως έχω επενδύσει στην τωρινή μου εργασία), θα σκεφτόμουν σοβαρά να δουλέψω στη δουλειά του φίλου μου. Αλλά εγώ είμαι εγώ, εσύ είσαι εσύ και πάει λέγοντας. Αλήθεια, αφού ο φίλος σου έχει την οικονομική δυνατότητα, γιατί δεν προσφέρθηκε να σου καλύψει αυτός τα εισιτήρια; Εγώ αυτό θα έκανα (και κάνω σε περιόδους που τυχαίνει να είναι πιο καλά τα οικονομικά μου από το συντρόφου μου). Αλλά και… Διαβάστε περισσότερα »