Αγαπητή «Α, μπα»: Η κόρη μου είναι πολύ κλειστή και δεν υποστηρίζει ποτέ την άποψή της

Την περιγράφουν ως αόρατη

Η κόρη μου είναι 14 χρόνων και πηγαίνει στην Β γυμνασίου. Το θέμα μας είναι ότι είναι ένα πολύ κλειστό κι εσωστρεφες παιδί. Οι καθηγητές της αλλά κι όλοι οι δάσκαλοι που είχε στο δημοτικό μιλούσαν για ένα ήσυχο και καλό παιδί με αρχές που όμως δεν συμμετέχει ποτέ μέσα στην ταξη, δεν σηκώνει χέρι και δεν θα πει ποτέ την άποψη της όταν βρίσκεται μέσα σε ένα σύνολο. Γενικά την περιγραφουν ως αόρατη! Ακόμα κι όταν τυχει εμείς οι γονεις της να της κάνουμε κάποια παρατήρηση ή να την μαλωσουμε για κάτι, εκείνη παραμένει αμίλητη να μας κοιτάει κουμπωμεμη και κλεισμένη στο καβούκι της. Δεν θα υποστηρίξει την άποψη της και την θέση της παρόλο που της έχουμε δώσει το ελεύθερο. Γενικά ως γονείς θεωρώ ότι είμαστε αρκετοί ανοιχτοί καθόλου καταπιεστικοι. Τι μπορεί να έχει πάει λάθος;

Μαμά σε σκεψεις

Μπορεί και τίποτα, αλλά για τόσο σοβαρά ερωτήματα πρέπει να πηγαίνεις σε ειδικό, και να μην αυτοσχεδιάζεις. Ναι, εσύ πρέπει να πας, για το παιδί σου. Πρώτα πας εσύ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

63 points
Upvote Downvote

22
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
18 Συντάκτες σχολίων
Ypatia79Μαύρο ΓατίΖαβαρακατρανέμιαMitsiavis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Επειδή κι εμένα τα παιδιά μου είναι (ηταν) συγκλονιστικά εσωστρεφή,πήρα την απόφαση και τα πήγα σε αναπτυξιολογο. Μετά απο τη διάγνωση ότι είναι τυπικής ανάπτυξης και δεν παίζει κάτι άλλο, συνέχισα με παιδοψυχολογο και λογοθεραπευτη και πηγαίνουμε και με τον άντρα μου σε συμβουλευτική γονέων.Τα αποτελέσματα μετά από 1,5 χρόνο είναι τουλάχιστον θεαματικά,τρίβω τα μάτια μου κάθε μέρα! Μπορώ να χρησιμοποιήσω όλη τη μνήμη του ίντερνετ για να σου πω πόσο ωφελήθηκαν τα παιδιά μου, πόσο ξεκλειδωσαν και πόσο πιο χαμογελαστά είναι τώρα!! Το μεγάλο μειονέκτημα είναι εννοείται το οικονομικό που, κακά τα ψέμματα, μας έχει ολίγον τσακίσει αλλά προσωπικά… Διαβάστε περισσότερα »

Asturiana
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Μακάρι όλοι να αντιμετώπιζαν τα θέματα των παιδιών τους με το δικό σου τρόπο <3

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Έτσι ήμουν κι εγώ, με τη διαφορά ότι “έβγαζα γλώσσα” στους γονείς μου κι αυτό όχι πάντα. Θα συμφωνήσω να μιλήσεις εσύ πρώτα με ειδικό, ωστόσο πρέπει να επικεντρωθείς στο ότι θέλεις να καταλάβεις καλύτερα και αν χρειαστεί, να βοηθήσεις την κόρη σου. Η μάνα μου μίλησε σε “ειδικό” , μια φίλη της με πτυχίο ψυχολογίας απ το γυμναστήριο που πήγαινε τότε που έχει ένα γιο με μια ήπια μορφή αυτισμού, πράγμα αρκετά σαφές όταν τον γνωρίζεις. Ωστόσο, η φίλη της με την οποία είχα ανταλλάξει μόνο ένα γεια μέχρι τότε, είπε στη μάνα μου” η κόρη σου έχει αυτισμό”.… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η φίλη θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πτυχίο ψυχολογίας από το ίδιο το γυμναστήριο (πώς λέμε από το Αριστοτέλειο;), τόσο άσχετη και επικίνδυνη!

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Κοίτα και η δική μου δεκατετράχρονη , που ροδάνι πάει η γλώσσα της σ’ εμένα στο σπίτι , αόρατη λένε ότι είναι στο σχολείο. Μια μέρα που ήρθε σπίτι έξαλλη με τη θρησκευτικό και την παραδοξολόγία της με θαύματα και σαταναδες , όταν τη ρώτησα πως αντέδρασε μέσα στην τάξη όταν άκουσε όλα αυτά τα απίστευτα, μου είπε όπως κι εσύ μαμά, χαμογέλασα και παρίστανα το καλό κορίτσι. Θέλω να πω, μπορεί το παιδί να μιμείται κάποιον συμπεριφορικά , μπορεί απλά να μην εκφράζεται γιατί δεν βρίσκει σημεία τάυτισης, αλλά αν δεν σου μιλά καθόλου τότε πρέπει να πας σε… Διαβάστε περισσότερα »

Ζαβαρακατρανέμια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε περίπτωση που αυτή η εσωστρέφεια δεν την καταπιέζει και δεν δυσφορεί, ίσως πρέπει να δεχτείτε ότι αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία της και να την αφήσετε να είναι όπως θέλει. Λες βέβαια πως δεν υποστηρίζει την άποψή της, όμως, είναι μόνο 14 ετών. Θέλω να πω, ακόμα και εξωστρεφή και άνετα παιδιά αργούν να βρουν το στοιχείο αυτό και να υπερασπίζονται τα λεγόμενα και την άποψή τους (να μη μιλήσω για ενήλικες…). Ίσως πραγματικά το κορίτσι αυτό να χρειάζεται χρόνο και χώρο.

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Και εγώ νομίζω ότι ίσως είναι μόνο η ηλικία. Στα 14 ήμουν πολύ κλειστή, δεν ήθελα να μεγαλώσω και στα 17 οι κολλητές μου μου είπαν ότι προσπαθούσαν να μου πάρουν δώρο και συνειδητοποίησαν ότι δεν με ξέρουν καθόλου. Τώρα δεν βάζω γλώσσα μέσα μου

Ζαβαρακατρανέμια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έτσι ακριβώς, avis. Το παραπάνω δεν το έγραψα εντελώς τυφλά: έχω δει να συμβαίνει πολλές φορές κάτι ανάλογο. Ίσως πραγματικά είναι ένας συνδυασμός ηλικίας, εξουθενωτικής εφηβείας, ιδιοσυγκρασίας και διερεύνησης. Μάλιστα, έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία σ’ αυτά τα λεγόμενα wallflowers 🙂

Ypatia79
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η εφηβεία μου όλη! Το αόρατη ειδικά χτύπησε νεύρο. Αλλά…comment image

Kudra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ακολούθησε την συμβουλή της Λένας , δεν θα βγεις χαμένη. Ωστόσο θέλω ευγενικά να σου επιστήσω την προσοχή σου σε κάτι που έγραψες “Γενικά ως γονείς θεωρώ ότι είμαστε αρκετοί ανοιχτοί καθόλου καταπιεστικοί. ” Όλοι μας θεωρούμε τους εαυτούς μας ανοιχτούς και καθόλου καταπιεστικούς , την απάντηση/ τα αποτέλεσμα όμως την/τα παίρνουμε μόνο από τους γύρω μας .

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Ειδικός χρειάζεται βέβαια, για να δείτε αν το παιδί τρέχει διαφορετικό λογισμικό (περί αυτισμού ο λόγος) ειδάλλως μπορεί και απλά να είναι εσωστρεφές. Δεν είναι κάτι κακό αυτό, ειδικά στην εποχή της δικτατορίας του εξωστρεφισμου. Αγοραστε της μια ντανα τετράδια , καλά στιλό και το “επειδή δεν άντεχα να ζήσω φωναχτά” της Έμιλι Ντίκινσον και φροντιστε να είναι το σπίτι ήσυχο και μια χαρά θα είναι το παιδί.

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αυτό ακριβώς! Ακούς εκεί “αόρατη”. Πόσο άσχημα μου κάθισε αυτή η περιγραφή! Γιατί ως γνωστόν, αν δεν κάνεις φασαρία και δεν προσπαθείς να τραβάς με κάθε τρόπο την προσοχή των άλλων, έχεις πρόβλημα. Είσαι καταδικασμένος να ζεις στο περιθώριο, να είσαι ανύπαρκτος. Τι ωραία.

AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ούτε ο αυτισμός είναι κάτι κακο. Είναι κάτι διαφορετικό απλά.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Ως άτομο με αυτισμό συμφωνώ και επαυξανω 🙂

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μπράβο Λένα! Μπορεί να είναι απλά έτσι ο χαρακτήρας της και να νιώθει περίφημα, αλλά επειδή είναι ιδιαίτερη περίοδος η εφηβεία, πιστεύω ότι είναι καλή η ιδέα να βρείτε τρόπους να τη βοηθήσετε να ανοίγεται περισσότερο. Όχι για να γίνει “ορατή” (πολύ με ενόχλησε αυτή η περιγραφή), αλλά για να βεβαιωθείτε ότι νιώθει καλά.

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Μέχρι κάποια ηλικία ήμουν τρομερά ντροπαλή, τόσο που αν είχα παιδί τόσο ντροπαλό θα ανησυχούσα. Στην εφηβεία αυτό άλλαξε, άρχισα να βρίσκω τη φωνή μου. Ωστόσο ένας ειδικός είναι πάντα χρήσιμος, γιατί να κάνουμε εικασίες.

maruka
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όπως κι ο μπαμπάς φυσικά πρέπει να πάει!

@
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μπορεί να μην έχετε κάνει “κάτι” αλλά μπορεί και να έχετε κάνει χωρίς να το καταλάβετε. Εκτός από αυτό όμως παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας, οι εργοστασιακές ρυθμίσεις. Σκεφτείτε μόνο λίγο πώς είστε εσείς, γιατί δεν αρκεί να είστε ανεκτικοί και να της έχετε δώσει χώρο. Έχει μεγάλη σημασία και το παράδειγμα: εσείς λέτε τη γνώμη σας; διεκδικείτε το δίκιο σας; κάνετε αισθητή την παρουσία σας; η απάντηση μπορεί να είναι όχι ή ακόμα να είναι και ναι αλλά αν το κάνετε με ένταση και είστε πληθωρικές προσωπικότητες το αποτέλεσμα στο παιδί μπορεί να είναι το ίδιο: να σας αντιγράφει… Διαβάστε περισσότερα »