Αγαπητή «Α, μπα»: Οι γυναίκες έχουν επαναπαυτεί με την πατριαρχία

Έγινα έξω φρενών με την άποψη της

Αγαπημένη Λένα, λατρεμένη κοινότητα, Είμαι έξω φρενών! Μόλις έφυγε φίλη από τον καφέ, η οποία ισχυριζόταν ότι οι γυναίκες έχουν επαναπαυτεί με την πατριαρχία και δεν είναι και τόσο άσχημα, βρε αδερφέ! Δε θα αγωνιστεί εκείνη για την κάθε χαζοβιόλα που κάθεται και ανέχεται τον εκάστοτε μισογύνη. Η καθεμιά φτιάχνει μόνη της τη μοίρα της. Η απάντησή μου περιορίστηκε σε αναφορά στα τρία πρώτα φεμινιστικά κινήματα και σε μια πρόβλεψη της κατάστασής της άμα τη απουσία τους. Ερωτήσεις: Πώς αλλιώς απαντάμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Πώς γίνεται να διεκδικούμε τη σεξουαλική μας απελευθέρωση αποκομμένη από την κοινωνική μας συνείδηση; Πώς γίνεται να νομιμοποιούμε την εμφύλιά βία και την ανισότητα; Και στο κάτω ποια είναι η χαζοβιόλα της υπόθεσης;
-Η φίλη της φίλης τη φίλη ωχ, ρε φίλη….

Γιατί μια από τις ερωτήσεις είναι «πώς γίνεται να διεκδικούμε τη σεξουαλική μας απελευθέρωση αποκομμένη από την κοινωνική μας συνείδηση;» Μου φαίνεται εντελώς άσχετη. Το να αποκαλείς «χαζοβιόλα» μια γυναίκα που τρώει ξύλο μέσα στο γάμο της, ας πούμε, η οποία δεν έχει πού να απευθυνθεί γιατί η μάνα της λέει ότι πρέπει να σκεφτεί πρώτα τα παιδιά της, έχει να κάνει με την κοινωνική σου συνείδηση;

Η γυναίκα αυτή ελπίζει ότι το πράγμα εξηγείται με τις χαζοβιόλες που τα ανέχονται, αλλιώς κινδυνεύει και η ίδια να φάει ξύλο και να της πουν ότι προκάλεσε. Είναι μεγάλη υποκατηγορία αυτές οι γυναίκες. Δεν υπάρχει μια απάντηση πασπαρτού, για κανέναν από τους αρνητές της πατριαρχίας, σε όποιο είδος κι αν ανήκουν. Είναι ανάλογα με την περίπτωση και την όρεξη που έχεις να ασχοληθείς. Αν έφυγε από τον καφέ, υποθέτω ότι στριμώχτηκε, οπότε ίσως και να μπήκε ένας σπόρος αμφιβολίας. Αλλά δεν το πολυπιστεύω.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

17 points
Upvote Downvote

34
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
18 Θέματα σχολίων
16 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
26 Συντάκτες σχολίων
SintiAnnaDioniidril Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Υπάρχει και το “είναι φτωχοί γιατί είναι τεμπέληδες που δε θέλουν να πάνε να δουλέψουν”, το “τον έδιωξαν από τη δουλειά γιατί σήκωνε κεφάλι και αντιμιλούσε στον προϊστάμενο”, το “δεν βρίσκει άντρα γιατί είναι ξινή και έχει πολλές απαιτήσεις”, το “τους έδειραν γιατί κοντζάμ άντρες περπατούσαν χεράκι – χεράκι στην Ερμού και προκαλούσαν”, το “την βίασαν, αλλά κι αυτή πού πήγαινε με μίνι φούστα νυχτιάτικα” κτλ κτλ. Αμέτρητα παραδείγματα, που όλα μαζί μυρίζουν φόβο και ηττοπάθεια. Από ανθρώπους δειλούς, οι οποίοι αντί να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να βρουν ένα λόγο συμπάθειας για τον πονεμένο, πιστεύουν ότι όσο συντάσσονται με… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Τι φάση μ’ αυτό το “δεν είναι και τόσο άσχημα¨τελευταία;

Απαντήστε τους κολλώντας το σε όλα τα άλλα, να δούμε πόσο θα πάει.

-Θα κάνουμε ανακαίνιση.
-Γιατί καλέ δεν είναι και τόσο άσχημο το σπίτι.

-Δε μου φτάνουν τα λεφτα.
-Έλα μωρε δεν είσαι και τόσο άσχημα, φάε ρύζι.

-Χάλασε το πιστολάκι, χρειάζομαι καινούριο.
-Σιγά, δεν είναι τόσο άσχημα, ένα μικρό ηλεκτροσόκ το πρωί σε ξυπνάει.

Barney Rubble: -Fred, τι κάνεις στο αυτοκίνητο;
Fred Flintstone: -Λέω να δοκιμάσω να βάλω ρόδες.
Barney Rubble: -Γιατί, που το φοράμε σα φουστίτσα και τρέχουμε δεν είναι και τόσο άσχημα!

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εγώ καταλαβα άλλο: Δε σας έχει τύχει ξανά σε κουβέντες να συζητάτε πχ για την οικονομική κρίση,να συμφωνείτε ότι μας έχουν πιει το αίμα αλλά στο ερώτημα, ωραία,τι να κάνουμε; η απάντηση είναι σιγά μην κάτσω να ασχοληθώ με τον κάθε μλκ,που δεν καταλαβαίνει και πάει και ψηφίζει τους ίδιους; Ε, νομίζω ότι σε παρόμοια φάση είναι και η φίλη σου,αν κατάλαβα καλά. Νομίζω ότι η ουσία του ζητήματος που μπαίνει βρίσκεται στις έννοιες κίνημα και ατομική υπόθεση,όπως το βάζει αντιπαραθετικα η φίλη σου. Και εδώ μάλλον βρίσκεται και η σύνδεση που λέει η ερωτωσα με την κοινωνική συνείδηση. Ε… Διαβάστε περισσότερα »

poua rige
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Προσωπικά θεωρώ πως η μεγαλύτερη απάτη είναι να πιστεύουμε ότι όλα είναι ζήτηματα προσωπικών επιλογών.
Ας πάμε στο φεμινιστικο κίνημα , τίποτα δεν αποκτήθηκε χωρίς μαζικό αγώνα .
Ο μαζικός αγώνας προϋποθέτει και τον προσωπικό αλλά ο προσωπικός όχι τον μαζικό.
Ας παμε πιο πρόσφατα στον νέο π.κ που ηθελαν να ψηφιστεί για τον βιασμό. Αν έβγαινε μόνο μια γυναίκα και έλεγε είναι λάθος , κανείς δεν θα την άκουγε, χιλιάδες άτομα διεκδίκησαν , μίλησαν και απαίτησαν να μην αλλάξει και το πέτυχαν.

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Φυσικά και πολλές γυναίκες έχουν βολευτεί με την πατριαρχία. Μην ξεχνάμε πόσες δεν δουλεύουν όχι γιατί δε μπορούν ή δεν τις αφήνουν αλλά γιατί ο άντρας βγάζει αρκετά, μην αρνούμαστε πως καμμία μας δε χαλάστηκε όταν ο τύπος στο ραντεβού είπε ότι θα πληρώσει τα ποτά και το φαγητό μας. Οπότε φυσικά και η πατριαρχία βολεύει. Ή μάλλον για να έρθει στα ίσια του ο φεμινισμός, χρειάζεται πολύ ξεβόλεμα.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μου τη σπάει να μου πληρώνουν φαγητό/ποτό, για το βασικό λόγο ότι δε νιώθω οτι μπορώ να παραγγείλω ότι γουστάρω. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Αντιλαμβάνομαι σωστά ότι θεωρείς πως, για να “έρθει στα ίσια του” ο φεμινισμός, οφείλουν οι γυναίκες να κόψουν προεκτάσεις της πατριαρχίας, όπως πχ το κέρασμα; Ότι έτσι θα γίνει σωστός κ δίκαιος ο φεμινισμός, ενώ τώρα δεν είναι;

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ναι, βολικό να σταματήσεις να δουλεύεις επειδή ο άντρας σου βγάζει αρκετα και μετά να είσαι απόλυτα εξαρτημένη, ανασφάλιστη, χωρίς δικά σου χρήματα ή αναγνώριση της απλήρωτης εργασίας που κάνεις στο σπίτι, αλλά το ποτό στο ραντεβού δωρεάν, τι τύχη! #βασιλισσαμεεχει

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είναι επιλογή. Και είναι σεβαστή. Μπορεί ρε αδερφέ να βαριέσαι να δουλέψεις. Και ας μην κάνουμε λογικά άλματα. Το να έχεις έναν κιμπαρη άντρα που όντως να σ’ έχει βασίλισσα κι ας μην δουλεύεις και να σ’ αγαπάει κ να σε στηρίζει κ να είναι πάντα εκεί για σένα δεν παίζει σαν σενάριο;

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κοίτα να δεις, δεν είναι ακριβώς επιλογή. Η για την ακριβεία δεν είναι επιλογή για την πλειοψηφία. Σίγουρα υπαρχουν και γυναίκες που βαριούνται να δουλέψουν. Στατιστικά δεν έχω, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι μια μικρή μειοψηφία, μη σου πω και πάω στοίχημα ότι δεν είναι και πολυ παραπάνω από τους άντρες που κάνουν το ίδιο, μην αμφιβάλλεις ότι υπάρχουν και τέτοιοι. Το θέμα είναι όμως ότι για τις περισσότερες που λες δεν είναι συνειδητή επιλογή. Έτσι τους έμαθαν. Ότι είναι αναμενόμενο (αν όχι απαραίτητο) να το κάνουν αυτό. Ότι δεν χρειάζεται να πολύκοιτάνε την ανταγωνιστικότητά τους και τις καριέρες, δε… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Όχι, για ‘μένα αυτό είναι σαν να αφήνω την ευημερία μου στην τύχη. Οι άνθρωποι αλλάζουν ή αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν, οι συνθήκες αλλάζουν, η ζωή είναι απρόβλεπτη και θέλω να έχω δικλείδες ασφαλείας.

Αλλά φυσικά εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Εδώ μιλάμε για το πόσο ακριβά μπορεί να κοστίζει αυτό το κέρασμα.

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αχ δεν είπες οτι μας κουβαλάνε και τις βαλίτσες και σκοτώνουν και τις κατσαρίδες…. Που επίσης δεν ξέρω ούτε μία γυναίκα που να μην της αρέσει αυτό.
Εχεις ιδέα πόσο λάθος ειναι όλα αυτά; Νομίζεις πως αρέσει στις ανεξάρτητες γυναίκες να πουλάνε την ελευθερία τους για να μην πληρώνουν ή να μην κουράζονται;

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στις ανεξάρτητες γυναικες δεν αρέσει αλλά ναι, θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετές γυναικες που χωρις καμια πίεση διατιθενται να θυσιάσουν ένα κομμάτι της ανεξαρτησίας τους προκειμένου πχ να μην εργάζονται. Το ότι είναι αποδεκτό από μια γυναίκα να κάνει αυτή την επιλογή διευκολύνει κατά καποιο τρόπο αυτες τις γυναικες, αυτό νομίζω ότι λέει η tropique. Επισης, η ανεξαρτησία δεν είναι για ολους η απόλυτη προτεραιότητα. Πόσοι άνθρωποι δεν υπάρχουν, και αντρες και γυναικες, που προκειμένου να μη ζοριστούν οικονομικά η να μην ξεβολευτούν μένουν με τους γονείς τους μέχρι τα 40 και ανέχονται την παρεμβατικότητα τους; Αντίστοιχα βέβαια, το ότι κάποιες… Διαβάστε περισσότερα »

poua rige
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ να σου πω κάτι , πέρα.απο ότι δεν γουστάρω τα κεράσματα τέτοιου τύπου , θα προτιμούσα να κερνάω στα πρώτα ραντεβού και να μην φοβαμε να γυρίσω σπίτι μόνη μόλις νυχτώσει γιατί μπορεί να με βιάσουν η να με παρενοχλησουν. Θα ήθελα και εγώ να πάρω προαγωγή αντί για τον άντρα συνάδελφο αλλά εγώ δεν θα την πάρω γιατί μπορεί να γίνω μάνα. Θα ήθελα να μην με ρωτάνε σε συνέντευξη εργασίας αν σκοπεύω να κάνω παιδιά . Θα ήθελα να φοράω μίνι και ντεκολτέ να με λένε εύκολη. Θα ήθελα να ανεβαίνω στο λεωφορείο και να μην με… Διαβάστε περισσότερα »

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Πες τα πουά ριγέ!

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Θα αναφερθώ σε ένα προσωπικό παράδειγμα για να σου απαντήσω σ’ αυτό. Είχα κανονίσει να βγω ραντεβού με έναν τύπο που δεν ήξερα πολύ καλά. Μου πρότεινε να έρθει να με πάρει από το σπίτι με το αυτοκίνητό του και μετά να με γυρίσει. Του είπα, ευχαριστώ πολύ, αλλά δεν υπάρχει λόγος, θα έρθω με το δικό μου αμάξι. Επέμενε. Ήθελε σώνει και ντε να έρθει να με πάρει αυτός. Κατάλαβα λοιπόν ότι δεν το έκανε από την καλή του την καρδιά. Δεν ήθελε να με διευκολύνει ούτε να μου κάνει τον ταρίφα, ήθελε να έχει το πάνω χέρι για… Διαβάστε περισσότερα »

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Kαι πάρα πολύ καλά έκανες. Κράτησες τον εαυτό σου ασφαλή από κάποιον που δεν γνώριζες και όντας επίμονος χειροτέρευε τα πράγματα.
Εδώ ερχόμαστε σε θέματα που έχουν συζητηθεί πολύ εδώ μέσα σε κατεβατα για το αν η γυναίκα πρέπει να προσέχει.

Aguafiestas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όσες “δεν δουλεύουν”, στην πραγματικότητα δουλεύουν όμως. Κάποιες επειδή έχουν παιδιά, άλλες επειδή στρώνουν κάθε μέρα τραπέζι στον άντρα τους και του έχουν πάντα φρεσκοσιδερωμενα πουκάμισα. Δουλειά είναι αυτή και από τις δύσκολες. Αν δεν βγαίνουν να δουλέψουν εμμισθα είναι γιατί τις έμαθαν ότι αυτή είναι η δουλειά τους, δεν αξίζουν για παραπάνω ίσως; Και αυτή η “εύκολη” ζωή έρχεται παρεουλα με τεράστιο τίμημα, “Μάκη μουυυυυ, θέλω καινούργιο τζιν/θέλω να πάω ταξίδι/θέλω γενικά”. Τα θέλω τους περνάνε από κόσκινο. Ακόμα κι αυτές που έχουν παντρευτεί πλουσίους, κάτι θυσιάζουν για την “άνετη” ζωή και πάλι θύματα τις θεωρώ γιατί κι αυτές… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Εγώ συμφωνώ με την Tropique, αλλά πιστεύω πως μιλάει για τις γυναίκες που δεν τις ενδιαφέρει αυτό το site και δεν είναι καν εδώ να σχολιάσουν αν τις βολεύει η πατριαρχία ή όχι. Είναι όμως αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία. Και αντίστοιχα, βολεύονται οι άνδρες να επικαλούνται τις δικές τους συμπεριφορές.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Η απάντησή μου περιορίστηκε σε αναφορά στα τρία πρώτα φεμινιστικά κινήματα και σε μια πρόβλεψη της κατάστασής της άμα τη απουσία τους” Πάρα πολύ σωστή η απάντηση σου! Γιατί η γυναίκα αυτή από την μία λέει ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν και από την άλλη απολαμβάνει τα προνόμια των αγώνων των προηγούμενων γενιών. Αν όντως πιστεύει ότι: “Η καθεμιά φτιάχνει μόνη της τη μοίρα της” τότε για ρώτησε την: αν πάει να ζήσει σε μια χώρα που η θεση των γυναικών είναι άθλια, τότε αυτή μόνη της θα καταφέρει να διεκδικήσει τα δικαιώματα της και να ζήσει όπως θέλει;

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η καθεμιά φτιάχνει μόνη της τη μοίρα της, σε ένα παιχνίδι που όμως ξεκινάς την πίστα με περισσότερους πόντους αν είσαι άνδρας (αναλογια που μου είχε πει ο πατέρας μου).
Επειδή αυτή το παίζει Cool Girl TM, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σου σπείρει εσένα αμφιβολίες. Το θέμα δεν είναι να ασπαστούμε και εμείς τη χυδαιότητα της, αλλά να κατανοήσουμε ότι η αλλαγή δεν έρχεται σε ένα βράδυ και με μια απάντηση (αλλιώς δεν θα υπήρχαν τρία κινήματα φεμινισμου). Χρειάζεται κόπο, και το ότι γίνεσαι έξω φρενών με αυτές τις απόψεις δείχνει ότι το καταλάβαινεις!

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Σωστός ο μπαμπάς σου. Έτσι είναι…

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν είναι τόσο περίεργη αυτή η στάση στις γυναίκες. Πιστεύουν οτι αυτά τα κακά πράγματα συμβαίνουν μόνο στις χαζοβιόλες, οπότε αποκλείεται να συμβούν σε αυτές, γιατί αυτές παίζουν την πατριαρχία στα δάχτυλα. Νομίζουν πως η εξυπνάδα θα τους σώσει. Ειναι ενας τρόπος αυτοάμυνας βασικά, κάτι σαν το cool girl. Θέλει μεγάλα κότσια για να καταλάβεις οτι είσαι και εσύ ένα μικρό μέρος του συστήματος, και οτι μα ότι και να κάνεις θα σε φάει. Και το μονο που μπορείς να κάνεις ειναι να παλεύεις καθημερινά εκεί που σε παίρνει. Ισως αυτό που μπορείς να κάνεις, ειναι να προσπαθήσεις να τη… Διαβάστε περισσότερα »

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το πρόβλημα της έμφυλης ανισότητας η φίλη σου το περιορίζει σε θέματα σχέσεων.Αν μπορείς ή όχι να διώξεις τον εκάστοτε κακό σύντροφο.Όμως, η έμφυλη ανισότητα επηρεάζει την αγορά εργασίας, την πρόσβαση σε κρατικές δομές, την εκπαίδευση, την οικογένεια κλπ.Σε αυτές τις περιπτώσεις οι οποίες είναι και σοβαρές, καμία γυναίκα δεν μπορεί να ξεφύγει.Ο φεμινισμός έχει αξία γιατί ακριβώς μελετά τον τρόπο δόμησης της εξουσίας μέσα από τους κοινωνικούς θεσμούς.Η “κοινωνική συνείδηση” έτσι όπως την χρησιμοποιείς φαίνεται ως κάτι παγιωμένο και ο φεμινισμός αυτό ακριβώς παλεύει.Το θέμα είναι να μπορούμε να ζήσουμε όπως θέλουμε χωρίς περιορισμούς οι οποίοι προέρχονται από έμφυλα… Διαβάστε περισσότερα »

Parisios
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Νομίζω ότι όλα τα κατεστημένα συστήματα, όπου υπάρχουν καταπιεστές και καταπιεσμένοι (δουλεία, χούντα, κομμούνισμός, καπιταλισμός, πατριαρχία κλπ), τροφοδοτούνται και εξακολουθούν να υφίστανται ακριβώς επειδή υπάρχουν άνθρωποι στις “μεσαίες” τάξεις που δεν καταπιέζονται τόσο πολύ, ή μπορεί και να συμμετέχουν στην καταπίεση πού και πού, και οι οποίοι στρέφονται κατά των “κατώτερων” (πιο καταπιεσμένων), βοηθώντας έτσι το σύστημα να επιβιώσει.

poua rige
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ εχω διακρίνει κάτι άλλο που τείνει να γίνει τάση. Μέσα σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία συμφωνεί πως η γυναίκα δεν προκάλεσε την έκρηξη του θύτη αλλά έχει την ευθύνη που μένει. Φταίει που μένει και το ανέχεται και όλο αυτό βρίσκει σύμφωνους πολλούς. Δεν σκέφτονται πόσο το θύμα φοβάται , πως έχει καταστραφει η πίστη στον εαυτό του, πως η έλλειψη δομών και η υπαρξη ίσως παιδιών και η οικονομική δυσχέρεια τα κάνει όλα πιο δύσκολα. Ότι το θύμα αυτή τη γυναίκα θα τη κυνηγάει στη δουλειά της , στις εξόδους της κτλ και μερικές φορές έχουμε ακόμα νεκρές… Διαβάστε περισσότερα »