Αγαπητή «Α, μπα»: Έχω ανάγκη την επαγγελματική αναγνώριση

Γιατί να ενδιαφέρομαι τόσο για το πρεστίζ του αρχιτέκτονα;

Έχω κάποια θέματα χαμηλής αυτοπεποίθησης στα επαγγελματικά. Είμαι αρχιτέκτονας ετών 34. Ξεκίνα από νωρίς αύριο το μικρό ζητηματακι. Όταν πήγαινα στο φροντιστήριο του σχεδίου για να δώσω πανελλαδικές ένιωθα ότι δεν ήμουν αρκετά καλή στο ελεύθερο. Πέρασα στο πολυτεχνείο με τη δεύτερη προσπάθεια. Στη σχολη κυκλοφορουσαν τυπακια-καλλιτέχνες με τα ωραία σκίτσα κλπ. Δεν ένιωθα δυνατή στο ελεύθερο χέρι και δεν το επιχειρούσα συχνά, αν το χα εξασκήσει θα βελτιωνομουν, προφανώς αλλά δεν τόλμησα. Όταν τελείωσα ήταν η αρχή της κρίσης. Δεν υπήρχαν αγγελίες ούτε για δείγμα, ήμουν τυχερή όμως και οι δικοί μου είχαν γραφείο οπότε απορροφηθηκα κατευθείαν εκεί μπλέκοντας με αυθαίρετα και μαλακιες. Έκανα βέβαια και κάποιες αρχιτεκτονικες μελέτες. Οι συμφοιτητές μου κατά πλειοψηφία ασχοληθηκαν με μεταπτυχιακά, εγώ ήθελα να δουλεψω. Μετά από δύο χρόνια έφυγα από το οικογενειακό γραφείο, μετακόμισα με το σύντροφό μου επαρχία (όνειρο ζωής). Εδώ γενικά υπολειτουργω, αρχικά σχεδόν καθόλου δουλειά (δε βρηκα συνεργασίες-κάνεις δεν έψαχνε για υπάλληλο) , μετά σε ένα γραφείο κάνω τη δουλειά μηχανικού σχεδιαζω σπίτια κλπ αλλά δεν αμοιβομαι σωστά και θέλω να φύγω σιγά σιγά. Στο διάστημα αυτό έκανα και 2 παιδιά και τα επαγγελματικά μου δεν τα κυνήγησα παραπάνω, δεν υπήρχε χρόνος – χρήμα για να ανοίξω γραφείο δικό μου. Φτιάξαμε βέβαια και ένα σπίτι για τουρισμό που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μας λυθεί το οικονομικό μας πρόβλημα σε 2 3 χρόνια. Θα μου πεις που είναι το πρόβλημα;;; Παρολο που δε θα χω ανάγκη να δουλευω σαν μηχανικός εγώ ενοχλουμαι που δεν εχω δικούς μου πελάτες, που δε με εμπιστεύεται για παράδειγμα ο γείτονας μου για να του βάλω μια άδεια. Έχω ανάγκη την επαγγελματική αναγνώριση. Ο άντρας μου λέει να ανοίξω ένα γραφείο, όταν θα αρχίσει να αποφέρει η βίλα, αρχιτεκτονικο, να μην αναλαμβάνω δηλαδή δουλειές-σαβούρα πάρα μόνο αυτές που μου αρέσουν δηλαδή σχεδιασμός. Εγώ σκέφτομαι ότι δεν πρόκειται να με προτιμήσει κάνεις, παρά θα πάει σε αρχιτεκτονικα γραφεία με πολλά υλοποιημενα έργα. Και λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης σκέφτομαι να ανοίξω κανένα γραφειακι να αναλαμβανω ο, τι δουλειές τυχουν έτσι ώστε σιγά σιγά να μου ρθει και κανένα σπιτάκι να σχεδιασω κλπ. Αλλά φοβάμαι ότι πάλι δε θα με εμπιστεύεται κανένας όπως σήμερα. Έχω πετύχει πολλά μέχρι σήμερα το ξέρω. Από τη δουλειά μου σαν αρχιτέκτονας και από την προσωπικότητα μου, που πήρα ένα σοβαρό ρίσκο και μου βγήκε, πρόκειται να βγάζω αρκετά για να ζω άνετα και να μη με νοιάζει τίποτα. Γιατί να στεναχωριεμαι που δεν έρχονται σε εμένα για μια αηδιαστικη δουλειά οπως τα αυθαίρετα; γιατί να ενδιαφέρομαι τοσο για το πρεστιζ του αρχιτέκτονα (που δεν θεωρώ ότι μπορώ να το φτάσω) άρα έστω για το πρεστιζ του μηχανικού γενικώς… ; τι δουλειά θα λέει το παιδι μου ότι κάνει η μητέρα του; εισοδήματιας από βίλα; σορυ για το τεράστιο κείμενο… Είμαι για ψυχολογο;

Για όνομα του μεγάλου Μακαρονοτέρατος, είναι ντροπή να είσαι εισοδηματίας; Όχι να δηλώνεις. Να είσαι. Και μάλιστα από επένδυση που έκανες μόνη σου;

Όλοι είμαστε για ψυχολόγο, άρα κι εσύ. Θέλεις να δουλέψεις το θέμα του «πρεστίζ» όπως το έχεις στο μυαλό σου; Καλύτερα να πας, αν δεν μπορείς να ηρεμήσεις με την (πολύ ωραία) ζωή που έχεις. Υποθέτω ότι είναι κάτι που έχει σχέση με τους γονείς σου, καθόλου πρωτότυπο, όμως είναι πολύ χαρακτηριστικό που δεν το αναφέρεις, άρα δεν σου περνάει καν από το μυαλό.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

25 points
Upvote Downvote

20
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
17 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
TropiqueΔιαλεχτή ΚιούσηΓβρμFuchsiasnowflake Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Xmm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ρε παιδιά, πόσο ντρέπομαι δεν περιγράφεται… 2 ερωτήσεις μου μέσα σε 2 μέρες;; τι με έπιασε και έβγαλα τα εσωψυχα μου; να πω την αλήθεια ούτε που θυμόμουν ότι το χα στείλει αυτό… Πάντως η αμπα έχει δίκιο, έχω θέματα υπερθαυμασμου προς τον πατερα μου, επίσης μηχανικό, αλλά δεν τα εγραψα για να μην πλατιασω..

Cyberiad
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

[τεμπέλα mode on] έλα, πες και ποια ήταν η άλλη για να κάνουμε τις απαραίτητες συνδέσεις χωρίς να ψάχνουμε [τεμπέλα mode off]

time2
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για να φτάσεις να κάνεις αυτό που θέλεις χρειάζεσαι επαγγελματικό κύκλο και γιατί όχι να μην τον κάνεις μέσα από τις τακτοποιήσεις και άλλες “χαμαλοδουλειές”? Έπειτα μη ξεχνάς πως εκτός οτι θα μεγαλώσει ο κύκλος σου επαγγελματικά, μπορεί να γνωρίσεις και καινούριο κόσμο λύνοντας και το πρόβλημα που αντιμετοπείζετε με τις παρέες αλλά θα έχετε και επιπλέον χρήματα για να έχετε και την βοήθεια που χρειαζόσαστε με τα παιδάκια σας.

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Αφεντικό, σχεδιάστρια εδώ, αλλά με περισσότερες ώρες πτήσεις, οπότε παίρνω το θάρρος να δώσω μια συμβουλή. Αν θέλεις να ασχοληθείς με τον δημιουργικό τομέα μην ξεκινάς να σκέφτεσαι «γραφιάκι». Στήσε ένα σένιο γραφείο (όχι απαραίτητα σε κεντρικό σημείο, όχι απαραίτητα μεγάλο, αλλά σένιο) να βγάλεις το άχτι σου σαν αρχιτέκτονας. Αυτό μαζί με την βίλα (που υποθέτω σχεδίασες εσύ) θα σου φέρουν τους «σοβαρούς» πελάτες. Αυτός που θέλει μια «τακτοποιησούλα» ίσως το σκεφτεί να μπει, και αν μπει, δεν έγινε τίποτα να την πάρεις, σήμερα αυτό, αύριο το σπίτι της κόρης του. Δεν θα έρθουν όλες οι μεγάλες δουλειές με… Διαβάστε περισσότερα »

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

μολις συνειδητοποιησαοτι τα ψεδωνυμα σας ταιριαζουν πολυ!

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Ε δεν γίναμε όλοι οι αρχιτέκτονες αυτό το στερεότυπο. Ουτε εσύ-απ’ ότι λες-, ούτε εγώ -που δουλεύω στη βαρετότερη θέση του ελληνικού δημοσίου για αρχιτέκτονας-, ούτε οι φίλες και συμφοιτήτριές μου, πιθανώς ούτε και οι συναδέρφισσες σ’ αυτή την κοινότητα. Θα νιώσουμε και τύψεις?τι θες συνταγή κουλτουροσύνης , έμπνευσης και πνευματικότητας, να κερδίσεις τον χαμένο χρόνο? Πήγαινε σ εκθέσεις, σ ομιλίες, γράψου σε συλλόγους, σε μαθήματα , διάβαζε , ενημερώσου για όλα αυτά που φαίνεται ότι ζηλεύεις. Ασχολήσου. Δεν υπάρχει άλλη συνταγή νομίζω, μόνο η διάθεση και η δουλειά.

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Καλά τώρα. Οι περισσότεροι άλλα είχαμε στο μυαλό μας όταν σπουδάζαμε αρχιτεκτονική κι άλλα μας βγήκαν. Όταν με πίεζε η μητέρα μου να κάνω αιτήσεις στο δημόσιο τις έκανα με το ζόρι, γιατί ήθελα να κάνω πιο δημιουργικά πράγματα και η ελεύθερη αγορά τότε είχε πολλές ευκαιρίες και χρήμα.. Σήμερα την ευγνωμονώ, γιατί στην κρίση είχα σταθερή δουλειά και σίγουρο εισόδημα και κατάφερα να σταθώ μόνη μου στα πόδια μου μετά από ένα διαζύγιο. Στη δουλειά βέβαια δεν κάνω ότι είχα ονειρευτεί και γενικά είναι μια απογοήτευση με κάτι μηδαμινές εξαιρέσεις. Εσύ θα έχεις σε λίγο λυμένο το βιοποριστικό σου… Διαβάστε περισσότερα »

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τα πρεστίζ μας φάγανε. Πολλά τεχνικά γραφεία ζουν και θα ζουν από τα αυθαίρετα, μην τα σνομπάρεις. Όπως και από τις ανακαινίσεις. Αυτά σε συνδυασμό με το εισόδημα από την επένδυση που έχεις κάνει είναι μια χαρά επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση. Ξεκίνα έτσι και τώρα που ανακάμπτει η οικοδομή θα σου ρθει και η μελέτη. Τώρα τα υπόλοιπα για το ότι δεν σε εμπιστεύονται (από που προκύπτει αυτό;), τι δουλειά θα λέει το παιδί σου ότι κάνεις κτλ κτλ ναι, έχουν να κάνουν με την χαμηλή αυτοεκτίμηση που εσύ η ίδια λες ότι έχεις και αυτό θέλει δουλειά με ψυχολόγο… Διαβάστε περισσότερα »

tathāgata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

θα σου γράψω, σαν να γράφω στην εαυτή μου. συνάδελφος εδώ, ετών τριάντα. μάλλον ήμουν από “τα τυπάκια-καλλιτέχνες με τα ωραία σκίτσα κλπ” και θέλω να καταθέσω απλώς ότι η ανασφάλεια χτυπάει κι εδώ. κι εκεί και παντού. γενικά, η ανασφάλεια είναι μάλλον συλλογικό φαινόμενο, αλλά βιώνεται προσωπικά και φύεται ανεξαρτήτου επαγγέλματος. εργασίες με ένα τσακ παραπάνω στο δημιουργικό κομμάτι (που, συνεπακόλουθα, έχουν να κάνουν με μορφές αυτό-έκθεσης) φέρουν ίσως και λίγη παραπάνω από δαύτη. μπορεί η αρχιτεκτονική να είναι η αφορμή, το συναίσθημα είναι δικό σου. και πρέπει να το δουλέψεις. εσύ είσαι η πρώτη που πρέπει να πιστέψεις… Διαβάστε περισσότερα »

coup de foudre
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν το θέλεις τόσο, είσαι στην ιδανική συνθήκη να μην εξαρτάται από αυτό η επιβίωσή σου , οπότε μπορείς να το κυνηγήσεις και μάλιστα να επικεντρωθείς στο κομμάτι που σου αρέσει (μαθαίνοντας προγράμματα, φτιάχνοντας portfolio κτλ). Αυτό είναι κάτι για το οποίο πολλοί αρχιτέκτονες ετών 34 θα παρακαλούσαν ίσως (όπως εγώ) που ούτε το βιοποριστικό έχουμε λύσει ούτε πολλά πολλά άλλα…Το θέμα είναι , το θέλεις τόσο ή είναι απλά η κοινωνική πίεση να πετύχεις; Το λέω και από προσωπική εμπειρία μη νομίζεις.

tina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μπορεί να είναι χαζή ερώτηση αλλά τη βίλα-εξοχικό ποιος την έφτιαξε/διαμόρφωσε?
Εσύ δεν ασχολήθηκες. Εχεις λοιπόν κατευθείαν ένα έργο που μπορείς να παρουσιάσεις.
Επίσης και οι ανακαινίσεις μια χαρα είναι και κατά τη γνώμη μου καθόλου εύκολες σχεδιαστικά. Μην αποκλείεις τιποτα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Το παιδι θα λεει οτι του πεις. Αν θες αρχιτέκτονας αρχιτέκτονας. Λες οι συμμαθητές να ζητάνε βιογραφικό όπου να αναφέρονται έργα που υλοποίησες;

tsoupra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

εσύ θα σε προτιμούσες για αρχιτέκτονα αν ήθελες να φτιάξεις ένα σπίτι, ένα μαγαζί κτλ; γιατί καλώς ή κακώς θέλει ένα portfolio να δείξεις στον πελάτη, δουλειές, συνεργασίες… δεν ξέρω εκεί στην επαρχία πως δουλεύει το θέμα, πόσα αρχιτεκτονικά γραφεία έχει και αν αυτό το θέμα κινείται αλλά η εμπειρία εγώ θεωρώ είναι απαραίτητη…. όμως γιατί να στεναχωριέσαι δεν καταλαβαίνω πολύ, έκανες άλλες επιλογές στη ζωή σου και αν και αναφέρεις πως θα ήθελες μια αναγνώριση, προσπάθησες για άλλα πράγματα και όχι για αυτό που αναφέρεις, και τα οποία πέτυχαν! οπότε θα ήταν φαντάζομαι προτιμότερο να το βγάλεις αυτό το… Διαβάστε περισσότερα »