in

Αγαπητή «Α, μπα»: Έχει δικαίωμα ο εργοδότης να ρωτήσει αν έχεις σχέση;

Και αν επιμείνει;

Και αν επιμείνει; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

alexey derevtsov oCSz9S g9as unsplash scaled
Photo by Alexey Derevtsov on Unsplash

‘Εχω απορία, σε συνέντευξη για δουλειά έχει δικαίωμα ο Χ εργοδότης να ρωτήσει αν έχεις σχέση ή αν είσαι ελεύθερη? Και αν αρνηθείς να απαντήσεις διακριτικά έχει δικαίωμα να επιμείνει μέχρι να πάρει απάντηση?

Σίγουρα έχεις δικαίωμα να μην τον προτιμήσεις για εργοδότη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

47 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Mirka Janic
Mirka Janic
2 χρόνια πριν

Ρωτάνε για να δουν αν υπάρχει πιθανοτητα να κάνεις παιδια, για να μη σε προσλαβουν. Να αυτά θα συζητουσαν στον συνέδριο της γονιμότητας αλλά το ακυρώσετε, παρτοβιες καριεριστριες!

Lazy cat
Lazy cat
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Σςςςς, μην μάθουν οι εργοδοτες ότι κάποια μπορεί να μείνει έγκυος εκτός γάμου/σχέσης και ταραχθουν!

Lou
Lou
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lazy cat

Άστα lazy cat, τώρα τρέχουν και στις τράπεζες σπέρματος και κάνουν παιδιά μόνες τους! Δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει!

Mirka Janic
Mirka Janic
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lazy cat

Μην τους βάζεις ιδέες, δεν πρόκειται να ξαναπροσλαβουν ποτε γυναίκα! Το παιδι είναι κάτι σαν το διάβολο και χειρότερο: κοστίζει!

Lou
Lou
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Ναι, αλλά μετά τρέχουν να οργανώνουν συνέδρια υπογονιμότητας. Ας αποφασίσουν τι θέλουν!

Margarita
Margarita
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Mirka, υπ. διδάκτορας στο ίδιο τμήμα μ’ εμένα αλλά σε άλλο τομέα (στα οικονομικά) πίστευε ακράδαντα ότι το θέμα δεν είναι σεξιστικό αλλά υπάρχει σε αυτό καθαρός οικονομικός ορθολογισμός.

Lou
Lou
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Margarita

Στο βάθος ο σεξισμός βασίζεται σε καθαρό οικονομικό υπολογισμό. Για παράδειγμα, πόσο σου στοιχίζει να προσλάβεις μία καθαρίστρια, μία μαγείρισσα, μία νοσοκόμα, μία δασκάλα και μία νταντά 24/7? Ενώ αν είσαι σεξιστής, σου βγαίνει τζάμπα.

Lou
Lou
2 χρόνια πριν

Σε αίτηση για θέση εργασίας έχει χρειαστεί να συμπληρώσω ύψος, βάρος, χρόνιες ασθένειες και… -αφηστε κάτω την κούπα προτού συνεχισετε το διαβασμα- τις χώρες, στις οποίες έχω ταξιδέψει στο παρελθόν, ώστε να αποφευχθεί σύνδεση με κομμουνιστικά καθεστώτα, καθεστώτα που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και δεν ξέρω τι άλλο. Αμερικανικός οργανισμός στην Ελλάδα.

alphafemale
alphafemale
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Αυτο ειναι αιτηση για βιζα, οχι για δουλεια, τα μπερδεψες Λου!

Lou
Lou
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alphafemale

Κι όμως, αίτηση για θέση εργασίας ήταν στην εκπαιδευση

Siouxie
Siouxie
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Lou αναρωτιέμαι τι αρμοδιότητες θα είχες στην συγκεκριμένη θέση και έπρεπε να είναι τόσο προσεκτικοί με την επιλογή τους

Lou
Lou
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Siouxie

Φιλόλογος γερμανικών είμαι…

Lou
Lou
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Αποκλείεται, X ris, γιατί με προσέλαβαν. Μία συνάδελφος όμως που είχε αποκτήσει το πτυχίο της στην Κούβα απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν είναι να μπλέκεις με αναρχοκομμουνιστάς και τεντυμπόιδες.

The scientist_91
The scientist_91
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Χωρίς να θέλω να γίνω party breaker-τουλάχιστον στο θέμα των χρόνιων ασθενειών και στην περίπτωση που είναι μία πολυεθνική εταιρεία που σέβεται τους εργαζόμενού της, ρωτάνε γιατί μπορεί να υπάρχουν κωλύματα. Π.χ. σε οροθετική φίλη μου δεν μπορούσαν να της κάνουν ιδιωτική ασφάλιση και γι’αυτό το λόγο δεν την προσέλαβαν.

AllesGoed
AllesGoed
2 χρόνια πριν

Η απάντηση της Λένας ταιριάζει σε αμερικάνικα πρότυπα εργοδοσίας. ‘Οπου γενικά “ελευθερία”, και μπορείς να μην προτιμήσεις τον εργοδότη, ή αν θες μπορεις να πας δικαστικά και σε ορισμένες πολιτείες να δικαιωθείς.
Στην Ευρώπη καλυπτόμαστε από τους νόμους του κράτους στο οποίο εργαζόμαστε και από την Ευρωπαική νομοθεσία που επιβάλλεται στα κράτη μέλη. O GDPR είναι πολύ φίλος μας σε αυτές τις περιπτώσεις.
Και όχι, δεν είναι νόμινο να ερωτηθείς για την οικογενειακή σου κατάσταση σε συνέντευξη. Αλλά μπορείς να ερωτηθείς αφού έχεις προσληφθεί.

Aoife
Aoife
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Έχεις πολύ δίκιο, AllesGoed. Να προσθέσω μόνο οτι στην Ελλάδα ειδικότερα δεν καλυπτόμαστε καν στην πράξη λόγω απουσίας αποτελεσματικών θεσμών.
Επίσης, το δικαίωμα να μην προτιμήσεις τον εργοδότη δεν υπάρχει για πολύ κόσμο (βλεπε ποσοστά ανεργίας και κοινή νοοτροπία εργοδοτών). Λέγοντας “προτιμήστε άλλον εργοδότη” ειναι σαν το “φάτε παντεσπάνι”.

Lazy cat
Lazy cat
2 χρόνια πριν

Πάρε ένα αθώο ύφος και ρώτα τον “γιατί έχει κάποια σημασία για την δουλειά;”

Melian
Melian
2 χρόνια πριν

Να καταθέσω κι εγώ την εμπειρία μου…όταν πήγα για συνέντευξη σε μεγάλη φαρμακευτική (μια από αυτές που έχουν κυκλοφορήσει εμβόλιο) μου έδωσαν πρώτα να συμπληρώσω ένα έντυπο με τα στοιχεία μου και στο πεδίο οικογενειακή κατάσταση είχε κουτάκι που έλεγε “αρραβωνιασμένος/η”. Από πότε το να είσαι αρραβωνιασμένος χαρακτηρίζει την οικογενειακή σου κατάσταση δεν το κατάλαβα. Επίσης γνωστή μου που δούλευε ως αεροσυνοδός έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές την ερώτηση εάν προτίθεται να παντρευτεί. Το θέμα είναι αν προσπαθήσεις να αποφύγεις την ερώτηση οι περισσότεροι θα το εκλάβουν ως κατάφαση και θα σε απορρίψουν για τη θέση. Οπότε λόγω της κατάστασης στη… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Melian

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει ότι άλλαξες γνώμη. Μπορείς πάντοτε να επικαλεστείς τον κεραυνοβόλο έρωτα. Το ξέρω κύριε γενικέ μου, ότι σας υποσχέθηκα να μείνω παρθένα, αλλά με συγχωρείτε, ήταν τυχαίο.

Lou
Lou
2 χρόνια πριν

Φωτεινη, τον τελευταίο καιρό ζωγραφίζεις με τα σχόλια!

Cycling in the rain
Cycling in the rain
2 χρόνια πριν

Νομίζω ο law μπορει να απαντήσει επί του νομικού, αλλά ειναι απαράδεκτο να γίνονται ερωτήσεις σχετικά με: οικογενειακή κατάσταση/παιδιά/θρησκεία/σεξουαλικός προσδιορισμός/πολιτικές πεποιθήσεις.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε τέτοιες ερωτήσεις είναι να ρωτήσεις πως επηρεάζει αυτό το ρόλο. Εκτός και αν κάνεις αίτηση σε γραφειο προξενιων ή στη Μητρόπολη δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε ένα σενάριο να είναι σχετικό.

Toufa
Toufa
2 χρόνια πριν

Εμένα με είχαν ρωτήσει τι δουλειά κάνουν οι γονείς μου και με έβγαλαν φωτογραφία “για το αρχείο τους”). Ήμουν 22 χρονών τότε, μακάρι να είχα το τσαγανό που έχω τώρα.

ντισκολάτα
ντισκολάτα
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Toufa

Toufa, μου είχαν κάνει την ίδια ερώτηση σε συνέντευξη για να καταλήξουμε στο επικό «Ε, δεν έχεις ανάγκη εσυ» μιας και η θέση δεν είχε μισθό αλλά πληρωνόσουν με ποσοστά αν και εφόσον έκανες πώληση.

Private
Private
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Toufa

Φωτογραφία?? 😯😯 Δεν είμαστε καλά!!! Κι εμένα με έχουν ρωτήσει για τους γονείς μου σε παραπάνω από μια συνεντεύξεις και μου φαίνεται τρομερά ελιτίστικη και χυδαία ερώτηση. Νομίζω ότι θέλουν να κρίνουν κατά πόσο έχεις ανάγκη τα χρήματα για να δουν πόσο μπορούν να σε πατήσουν κάτω. Αν κάνω λάθος ας μας διαφωτίσει κάποιος

Toufa
Toufa
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Private

Ναι Private, φωτογραφία… Είμαι σχεδόν σίγουρη οτι ειναι παράνομο, ειδικά το να την έχουν κάπου στο “αρχείο τους” βάσει gdpr γιατι δεν έχουν την γραπτή συγκατάθεσή μου. Με ρώτησαν βέβαια στην αρχή, αλλά με αιφνιδίασαν και είπα ναι για να μην φανεί κακό στην συνέντευξη. Τελικά δεν με πήραν, και καλύτερα γιατί ήταν 50 ωρες την εβδομάδα(!)

Chachacha
Chachacha
2 χρόνια πριν

Όχι. Προσωπικά εξακολλουθώ να μην καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να μας ζητάνε από τη δουλειά να δηλώσουμε εάν υπάρχει conflict of interest με την εκάστοτε σχέση μας. Και δεν αναφέρομαι στο να έχεις σχέση με άλλο εργαζόμενο. Δηλαδή θα δηλώνει κάποιος στον προϊστάμεν@ του πότε χώρισε και αν έκανε άλλη σχέση και τι δουλειά έχει ο εν λόγω άνθρωπος (κόσμος είναι μικρός και θεωρητικά θα μπορούσες να ξαναπέσεις σε τέτοια περίπτωση); Αν τραβήξει η ιστορία κανένα διβρόμαδο πιάνεται ή πρέπει να περιμένουμε λίγο, να δούμε πώς πάνε τα πράγματα; Μήπως να ρωτάμε και τον εκάστοτε σύντροφο “Πού πάει η σχέση… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
I_am_the_law
2 χρόνια πριν

Όχι. Αν επιμείνει, έχεις:
Α) δικαίωμα να το θεωρήσεις διάκριση λόγω φύλου ή/και παρενόχληση.
Β) δικαίωμα να πεις ψέμματα.
Γ) δικαίωμα να αλλάξεις κατάσταση και άποψη