«Α, μπα» classics: Παρατηρώ ότι πολλές γυναίκες δεν οδηγούν καλά

Από προσωπική εμπειρία μιλάω

Αγαπητή Α μπα, ερώτημα σχετικά με το κεφάλαιο «γυναίκα οδηγός». Παρατηρώ ότι γύρω μας πολλές γυναίκες δεν οδηγούν «καλά». Φυσικά υπάρχουν και αρκετοί άντρες οι οποίοι είναι στην ίδια κατηγορία. Να σημειώσω ότι έχω φίλες εξαιρετικούς οδηγούς που βάζουν τα γυαλιά σε φίλους που το παίζουν μάγκες. Σαν ποσοστό κακής οδήγησης όμως, μου φαίνεται ότι όντως στις γυναίκες είναι μεγαλύτερο και το στερεότυπο επιβεβαιώνεται. Αυτή η, ας την πω, διαπίστωση προκύπτει από προσωπική εμπειρία καθ’ότι κυκλοφορώ πολύ με το αυτοκίνητο. Έχω πιάσει λοιπόν τον εαυτό μου, σε συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, να μην κάνω την παραμικρή προσπάθεια να υπερασπιστώ το φύλο μου, όχι γιατί θέλω να γίνω αρεστή στο αντίθετο φύλο ή να το παίξω ανώτερη σε σχέση με τις άλλες γυναίκες, αλλά γιατί πολύ απλά, έτσι νομίζω κι εγώ. Πόσο σεξισμό κουβαλάω;

Γυναίκα οδηγός

Σίγουρα όσο ο μέσος όρος, τουλάχιστον αυτό. Η προσωπική σου παρατήρηση, ακόμα και ταξιτζού να είσαι, δεν λέει τίποτα, γιατί με τη προσωπική παρατήρηση απλώς επιβεβαιώνεις αυτό που πιστεύεις ήδη. Είναι κάτι που νομίζεις ότι παρατηρείς, ενώ το πιστεύεις για άλλους λόγους, και στην καθημερινότητα φροντίζεις να το συντηρείς, παρατηρώντας αυτά που στηρίζουν μόνο τη θεωρία σου, και αγνοώντας τα υπόλοιπα. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και λέγεται confirmation bias

Η στα ελληνικά: μεροληψία της επιβεβαίωσης, η τάση να μην ψάχνουμε για ενδείξεις που διαψεύδουν τις πεποιθήσεις μας ονομάζεται προκατάληψη της επιβεβαίωσης. Μπορείς να διαβάσεις σχετικά εδώ.

Ξέρω ότι ό,τι και να διαβάσεις, δεν θα αλλάξεις γνώμη, γιατί δεν θα κάτσεις να διαβάσεις στοιχεία από μελέτες που λένε το αντίθετο από αυτό που πιστεύεις. Θέλω μόνο να σε ρωτήσω τι νομίζεις ότι εννοείς «καλύτερος οδηγός». Λιγότερα ατυχήματα; Λιγότερες κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα; Λιγότερες συλλήψεις για μέθη στο τιμόνι; Γιατί αν εννοείς «άνεση στο παρκάρισμα», αυτό δεν μετριέται με στατιστικές, και ό,τι και να πιστεύεις, υπάρχουν πολλοί που θα πιστεύουν το αντίθετο. Η «προσωπική σου εμπειρία», ξανά, δεν είναι επιχείρημα για σοβαρή κουβέντα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

29 points
Upvote Downvote

27
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
18 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
21 Συντάκτες σχολίων
HaifischnetMia ideaPirlipippo Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
zero-gravity
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Εικόνων
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Μόνο το άγχος που δημιουργεί το βλέμμα το κοροϊδευτικό γελάκι και οι ιδεοληψίες του καθενός και πολύ συχνά το bullying αρκεί για να σου φύγει το τιμόνι απο τα χέρια. Πόσο μάλλον να οδηγείς αδέξια.
Η πίεση που ασκείται στις γυναίκες είναι μεγαλη και δεν αποδίδουμε όλοι οι άνθρωποι εξίσου καλά υπο πίεση.
Επίσης, η μαγκιόρικη επιδέξια ανταγωνιστική οδήγηση δεν είναι απαραίτητα ασφαλής ή “έξυπνη” οδήγηση.
‘Ενας κακός άντρας οδηγός συνήθως εκπροσωπεί τον εαυτό μου. Μια γυναίκα κακή οδηγός εκπροσωπεί το φύλο της.
Η “αποτυχία των γυναικών στην οδήγηση” είναι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Peggy Olson
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι γι αυτό το λόγο τιμή του κάθε δάσκαλου – και νομίζω όλοι το λένε – να μην ψαρώνεις σε τέτοιου ειδους bullying. Όλοι οι δάσκαλοι τονιζουν ότι είναι σημαντικό να παίρνουμε το χρόνο μας στο παρκάρισμα, και να μην ακουμε τις κόρνες από πίσω. Και είναι από τα στοιχεία που αγάπησα την οδήγηση , το ότι σε προστατευουν εκ των προτέρων γι αυτή την άσχημη συμπεριφορά.

Peggy Olson
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ εννοείται με Λένα και σχολιαστές, και θα ήθελα να προσθεσω το εξής: τα αγοράκια, πριν καν μιλήσουν ακόμα, μαθαίνουν να παίζουν με αυτοκινητάκια. Πριν φτάσουν τα 18 και πιάσουν τιμόνι ξέρουν τα αυτοκίνητα απ έξω κι ανακατωτά.Λογικό δεν είναι να έχουν περισσότερη άνεση στην οδήγηση; Εγώ πριν κάνω μαθήματα οδήγησης μπέρδευα το ντεμπραγιάζ με το μακιγιάζ και η λέξη σασί μου φαινόταν πολύ αστεία (ακόμα μου φαίνεται).

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ενώ γενικά ισχύει αυτό που λες Peggy δε νομίζω ότι παίζει και τόσο ρόλο. Ίσως σε πολύ νέους οδηγούς που δεν έχουν εξοικειωθεί. Η οδήγηση δεν είναι κάτι τόσο περίπλοκο, μέσα σε 1-2 χρόνια το πολύ, οδηγώντας έχεις αποκτήσει απόλυτη άνεση ακόμα και αν δεν έχεις δει αυτοκίνητο στη ζωή σου πριν. Αυτό που ίσως έχει σημάσια είναι γυναίκες πεπεισμένες από τα στερεότυπα ότι είναι κακοί οδηγοί να μην προσπαθούν για συγκεκριμένα πράγματα και άρα να μη μαθαίνουν. Δηλαδή να αποφεύγουν συστηματικά δύσκολο παρκάρισμα ή μεγάλα ταξίδια πχ.

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Στην επαρχία που μεγάλωσα πάντως, τα αγόρια δεν εξοικειώνονταν απλά με την ορολογία. Σχεδόν όλα τα μάθαινε ο μπαμπάς να οδηγούν από τα 15. Στα 18 δικαιούνταν το οικογενειακό αυτοκίνητο όποτε το θελήσουν. Και φυσικά οι περισσότεροι άντρες όταν αποκτούν σχέση ή παντρεύονται οδηγούν πάντα οι ίδιοι στις κοινές διαδρομές. Οπότε πώς να αποκτήσει εμπειρία η μέση κοπέλα που πήρε το δίπλωμα στο πανεπιστήμιο με 20 μαθήματα, περίμενε να βγάλει δικά της λεφτά για να αποκτήσει δικαίωμα σε αυτοκίνητο, και μετά αναγκάζεται να δίνει και προτεραιότητα μια ζωή στον άντρα της σχέσης;

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Οι πατεράδες και δη στην επαρχία δεν θεωρούνται εξπέρ στην οδήγηση. Άλλα θα σου μάθει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής οδήγησης, άλλα ο μπαμπάς. Εδώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πορτοκαλί φανάρι είναι για να γκαζώσεις να προλάβεις να περάσεις!!

Αν δεν μάθεις να οδηγείς στο μποτιλιάρισμα, πού θα μάθεις; Στις άπλες του Θεσσαλικού κάμπου, ας πούμε;

Εγώ θεωρώ ότι, λόγω εξοικείωσης από νωρίς με τα αυτοκίνητα, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο τιμόνι. Ο/Η καλός/ή οδηγός δεν έχει φύλο – είναι θέμα χαρακτήρα και νοοτροπίας.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Αν μάθεις γαλλικά, καμία λέξη από την ορολογία της μηχανολογίας δεν θα σου φαίνεται πλέον αστεία.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Τα στατιστικά λένε ότι οι άντρες οδηγοί μπλέκουν σε περισσότερα ατυχήματα. Τα στατιστικά λένε ότι οι άντρες οδηγοί παίρνουν περισσότερες κλήσεις. Εγώ λέω ότι όταν οι γυναίκες μεγαλώνουν με τέτοια στερεότυπα και πιστεύουν οι ίδιες ότι σαν γυναίκες δε θα οδηγούν καλά τότε πώς θα πιστέψουν ότι μπορούν;

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Άντρες οδηγοί συνήθως οδηγούν χωρίς κράνος ή χωρίς ζώνη και/ή επιδίδονται σε επικίνδυνη οδήγηση με ολέθρια αποτελέσματα!

hanomai giati remvazo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ πάλι δεν έχω κάνει καμία τέτοια διαπίστωση, απεναντίας μάλιστα θα έλεγα ότι οδηγούμε υπεύθυνα- χωρίς να θέλω να γενικεύσω. Όσο για το παρκάρισμα, άλλος ένας μύθος ότι δεν ξέρουμε να παρκάρουμε. (ακόμη και ο σύζυγος με είχε επαινέσει σχετικά στον τέρμα μισογύνη πεθερό μου, πράγμα σπανιότατον!) Αυτό που με εκνευρίζει ακόμη είναι ότι πολλές φορές ένας οποιοσδήποτε περαστικός μπορει να σταθεί απρόσκλητος να βοηθήσει με νεύματα μια γυναίκα να παρκάρει. Υποθέτοντας ότι το χρειάζεται. Επίσης συχνά μου έχει τύχει να προσπεράσω κάποιο αυτοκίνητο απλά γιατί βιάζομαι, όχι επιδεικτικά ή επιθετικά, και μετά αυτός (πάντα άντρας τυχαίνει), να γκαζώσει φρενιασμένα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ με όλα εκτός από τα νεύματα των αγνώστων, που παρά το ότι κατά γενική ομολογία παρκάρω καλύτερα από κάθε άνθρωπο που ξέρω (αναγκαστικά, καθότι Πειραιώτισα) τα εκτιμώ πάρα πολύ. Μου φαίνεται τέρμα συγκινητικό ότι ο άλλος αφιέρωσε δέκα δευτερόλεπτα να με βοηθήσει, ακόμα και αν δεν το χρειαζόμουν. Λέω πάντα ευχαριστώ με τεράστιο χαμόγελο, μόνο αγκαλίτσα δεν κατεβαίνω να κάνω 🙂

X Mei
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Εγώ μέσα μου πιστευω ακριβώς το αντίθετο, οτι οι άντρες ειναι που οδηγούν χειρότερα. Με βάση την προσωπική μου εμπειρία φυσικά, όταν έχω μπει σε άντρα οδηγό που είχε πιει (βλακεία, το ξέρω αλλα ήμουνα ανήλικη) , σε άντρα οδηγό που εκανε αντικανονικό προσπέρασμα, σε άλλον που έτρεχε κλπ. Μέσα μου πιστευω οτι οι γυναίκες οδηγούν πιο κουλ, οτι δεν προσπαθούν να αποδείξουν κάτι μέσα από την οδήγησή τους. Να σου πω κατι όμως, δε νομίζω οτι εχει νόημα να συζητάμε τέτοιου τύπου απόψεις, ποιο φύλο ειναι καλύτερο στον τάδε τομέα. Δε μας πάνε μακριά αυτές οι συζητήσεις. Θα έπρεπε… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης
The scientist_91
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Fact: Παλιότερα στη Γαλλία υπήρχε η παροιμία “Femme au volant, mort en tournant”=Γυναίκα στο τιμόνι, θάνατος στη στροφή. Σήμερα, οι γυναίκες πληρώνουν λιγότερα ασφάλιστρα σε σύγκριση με τις γυναίκες γιατί προκαλούν λιγότερα θανατηφόρα και σοβαρά ατυχήματα. Χμμμ…

The scientist_91
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

*οι γυναίκες πληρώνουν λιγότερα ασφάλιστρα σε σύγκριση με τους άντρες (Αχ αυτό το OCD)

Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πίστευα ακριβώς το ίδιο μέχρι πρόσφατα χωρίς να το έχω πολυσκεφτεί. Ήταν τότε πριν δω πόσο ανίδεη ήμουν. Αυτό το site μου έδωσε το έναυσμα. Εν ολίγοις, πολύ σεξισμό. Αλλά δεν είσαι η μόνη και δεν χρειάζεται να είσαι για πάντα!

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αυτό που σίγουρα κάνουν οι άντρες είναι που γκαζώνουν περισσότερο -ακόμα κι εκεί που απαγορεύεται, σου κορνάρουν στο φανάρι από πριν σχεδόν ανάψει το πράσινο, και κάνουν σφήνα για να μη σταθούν ουρά. Το ποσοστό των οδηγικών κάφρων είναι πολύ μεγαλύτερο στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες, σύμφωνα με τη δική μου -μεγάλη- οδηγική εμπειρία.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

“Το τιμόνι Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος Έχει πίκρες το τιμόνι κι είναι δύσκολη δουλειά, κουταμάρες δε σηκώνει κι άμα βρεις κάνα μπελά… Όποιος εύκολα θυμώνει να μη πιάνει το τιμόνι, να μη πιάνει το τιμόνι όποιος εύκολα θυμώνει. Να προσέχεις και τα τόξα, να προσέχεις και τα “Ν” και στου καθ’ ενός τη λόξα να χεις την υπομονή. Κι όποιος πιάνει το τιμόνι, πού και πού να φασκελώνει, πού και πού να φασκελώνει, όποιος πιάνει το τιμόνι. Το τιμόνι θέλει χέρια, θέλει ναχεις και καρδιά κι είναι πάντα τα σωφέρια τα καλύτερα παιδιά. Όσοι πιάνουν το τιμόνι, προσοχή γιατί λερώνει, προσοχή… Διαβάστε περισσότερα »