in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό στα σχολεία;

Άλλη μια συνηθισμένη μέρα στο σχολείο μου (Γυμνάσιο). Με έναν μαθητή να ζαλίζεται, άλλον με πονόδοντο, έναν με πονόκοιλο, έναν με ανοιγμένο κεφάλι (αυτή τη φορά από ατύχημα, όχι από ενδοσχολική βία) και μια μαθήτρια να σωριάζεται λιπόθυμη για άγνωστο λόγο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

health

Άλλη μια συνηθισμένη μέρα στο σχολείο μου (Γυμνάσιο). Με έναν μαθητή να ζαλίζεται, άλλον με πονόδοντο, έναν με πονόκοιλο, έναν με ανοιγμένο κεφάλι (αυτή τη φορά από ατύχημα, όχι από ενδοσχολική βία) και μια μαθήτρια να σωριάζεται λιπόθυμη για άγνωστο λόγο, και εγώ να πασχίζω να δώσω πρώτες βοήθειες στην εφημερία στο αναίσθητο παιδί. Αναρωτιέμαι: Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να επιβάλλει στο σχολείο των μόνιμα 25 εργαζομένων και τουλάχιστον 320 μαθητών, ένας νόμος που να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την παρουσία νοσοκόμου-ας;! Έχουμε εναποθέσει την προστασία της υγείας εκπαιδευτικού προσωπικού και παιδιών, ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!, στην τύχη, στο Θεό, στους φύλακες αγγέλους, στη θεία πρόνοια, στο σύμπαν,;;;;!!! Σ’ εμένα που δεν ξέρω από πρώτες βοήθειες;; (Πραγματικά, τείνω ώρες ώρες να πιστέψω ότι υπάρχουν φύλακες άγγελοι, αλλιώς σε όλη την Ελλάδα, την ώρα των διαλειμμάτων θα θρηνούσαμε θύματα!) Πέραν του αστεϊσμού, του κλαυσίγελου πες, αγαπητοί συνοδοιπόροι και Λένα, ερωτώ εσάς: Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει νομοθεσία; Αν πληρώνουμε πρόστιμο στην ΕΕ που δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό στα σχολεία; Ξέρω ότι σε κάποια σχολεία σποραδικά πήραν μέσω ΟΑΕΔ ψυχολόγους και φύλακες, μήπως προβλέπονταν και νοσοκομειακό προσωπικό; Θα το ψάξω, σίγουρα, αλλά λέω να ρωτήσω και εσάς, όλο και κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας. Και θα μου πείτε: Εδώ, το σχολείο σου απέκτησε μαθηματικό αρχές Νοέμβρη, πόσοι καθηγητές και δάσκαλοι λείπουν ακόμα από τα σχολεία, κι εσύ ονειρεύεσαι πολυτέλειες στην Ελλάδα του σήμερα; Πού ζεις; Ονειροβατείς;! Ναι, πολυτέλειες. Σ’ αυτήν τη χώρα που όλοι ζούμε από τύχη… Όμως θα το ψάξω. Βοηθήστε με! Υ.Γ. Μια χαρά είναι το κορίτσι, συνήλθε 3-4 εφιαλτικά λεπτά μετά

Εδώ είναι αυτό που χρειάζεται να διαβάσεις.

«Ο Σχολικός Νοσηλευτής υποστηρίζει μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης υποστήριξης κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης δημοσίου νοσοκομείου.»

Δηλαδή, μπορείτε να ζητήσετε μόνο αν υπάρχει μαθητής που χρειάζεται καθημερινή υποστήριξη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

54 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Miraculous Ladybug
Miraculous Ladybug
4 χρόνια πριν

Εμένα μου φαίνεται υπερβολή αυτό που ζητάς. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχουν νοσηλευτές στα σχολεία από όσο γνωρίζω. Και γιατι να υπάρχουν? Πονάει το δόντι του παιδιού? Παίρνεις τους γονείς τηλέφωνο κ τους ζητάς να έρθουν να πάρουν το παιδί του κ να το περιποιηθουν όπως νομίζουν. Πονάει η κοιλίτσα? Το ίδιο. Ανέβασε πυρετό. Επίσης. Το περιστατικό που περιγράφεις με την κοπέλα που λιποθύμησε για άγνωστο λόγο, εκεί θέλει αμέσως ασθενοφόρο. Για το αν έρχονται γρήγορα τα ασθενοφόρα, οκ να το συζητήσουμε. Αν ήταν σπίτι της, οι γονείς της τι θα έκαναν δηλαδή? Το ίδιο πρέπει να κάνει… Διαβάστε περισσότερα »

vaggelis
vaggelis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Miraculous Ladybug

πληροφοριακα σε αρκετα σχολεια της γερμανιας υπαρχουν νοσηλευτες(ενας μη φανταστεις) οπως κ φυλακες ενιοτε εχουν κ ψυχολογους (αν κ σπανια),οπως φυσικα κ σε αρκετα κολεγια κ ιδιωτικα σχολεια.Νοσηλευτικο εχουν ολα τα ιδιωτικα της κινας διοτι μπορει να ζαλιστει ενα παιδι δε φερνεις ασθενοφορο βαζεις σε ενα κρεβατακι ιατρικο να ξαπλωσει η του δινεις ορο περιμενωντας αναλογα την περιπτωση ασθενοφορο πραγμα που ειναι καταναλωση δημοσιου χρηματος ασκοπα.Βεβαια στο ελλαδισταν δεν εχουμε καν σχολεια κ καθηγητες οποτε…κι οπως μου ελεγε κ φιλη στην ολλανδια στο σχολειο της στο τελος της ημερας καθαριζουν τους χωρους κ τον οροφο τους α ναι αγορακια κ… Διαβάστε περισσότερα »

Kaoru Shimohiro
Kaoru Shimohiro
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Miraculous Ladybug

Για Ευρώπη δε γνωρίζω, αν και μου φαίνεται πολύ περίεργο να μην υπάρχουν νοσηλευτ@ς στα σχολεία των ευρωπαϊκών χωρών.
Στην Ιαπωνία πάντως, υπάρχει συγκεκριμένος χώρος με κρεβάτια και φυσικά τα βασικά για την παροχή φροντίδας σε παιδιά, όπως γάζες, οινόπνευμα, αυτοκόλλητα τζελ για ανακούφιση απο τον πυρετο, κοκ. Επίσης, υπάρχει μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό στα σχολεία και AED συσκευές. Φυσικά δεν αναλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμάκων στα παιδιά με δική τους πρωτοβουλία. Αλλά για παράδειγμα, αν κάποιο παιδάκι αδιαθετήσει ξαφνικά, θα το μεταφέρουν στο συγκεκριμένο δωμάτιο, θα μετρήσουν τη θερμοκρασία του, θα το ρωτήσουν πως αισθάνεται και θα επικοινωνήσουν με τους γονείς.

φρουφρού και αρώματα
φρουφρού και αρώματα
4 χρόνια πριν

Ζω στο εξωτερικο. Ουτε εδω υπαρχουν νοσοκομες-ομοι στα σχολεια. Η διαφορα ειναι πως εδω υπαρχει ο εθελοντισμος απο πλευρας μαθητων. Τα παιδια που εκφραζουν ενδιαφερον να γινουν σχολικες νοσοκομες ή νοσοκομοι, μπορουν να κάνουν αιτηση στην αρχη της χρονιας στη γραμματεια .Αυτοι που γινονται δεκτοι, εκπαιδευονται κατοπιν συστηματικα σε ολη τη διαρκεια της σχολικης χρονιας απο τον ερυθρο Σταυρό ή παρόμοιους φορεις . Η κορη μου ειναι υποχρεωμενη να συμμετεχει τουλαχιστον μια φορα το μηνα σε σεμιναρια, καθως και ενα Σαββατοκυριακο στο διμηνο στα μαθηματα πρωτων Βοηθειων. Σε σχολικες γιορτες, γυμναστικες επιδειξεις, κονσερτα, βραδιες γονεων και κηδεμονων κτλπ οφειλει να… Διαβάστε περισσότερα »

Fuchsia
Fuchsia
4 χρόνια πριν

Ποιο ειναι το θετικο;
Μαθητες ν´αναλαμβανουν τραυματισμενο συμμαθητη τους;

φρουφρού και αρώματα
φρουφρού και αρώματα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Fuchsia

Εξαρταται το μεγεθος του Τραυματισμού πάντα. και φυσικα ειναι καλυτερο απο το τιποτα. Αλλα δεν μπορει να εχετε την απαιτηση να βρισκεται παντα ενας γιατρος σε καθε σχολειο. Και μια νοσοκομα να υπηρχε παλι δεν θα μπορουσε να κανει τιποτα παραπανω απο το να παρεχει πρωτες βοηθειες μεχρι α ερθει το ασθενοφορο εαν αυτο ηταν αναγκαιο.

Ιζόλδη
Ιζόλδη
4 χρόνια πριν

Καταλαβαίνω το στρες που πέρασες, αλλά το σχολείο δεν είναι φυλακή, από όπου για να βγεις περνάς από εκατό ελέγχους και άλλες τόσες σφραγίδες.

Το επείγον μπορεί να συμβεί στο σπίτι, στο ασανσέρ, στο δρόμο, στο φούρνο, στην παιδική χαρά, στο σχολείο, οπουδήποτε. Γιατί το παιδί που βρίσκεται στο σχολείο πρέπει να παραμείνει στο σχολείο και εκεί να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, και όχι να πάει άμεσα στο νοσοκομείο; Μη και χάσει μερικές ώρες μαθημάτων;

Blah blah
Blah blah
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Άμεσα στο νοσοκομείο? Όταν ένα ασθενοφόρο κάνει 15 λεπτά να έρθει, πόσο άμεσα είναι αυτό? Και μέχρι τότε τί? Στην Αμερική που το ασθενοφόρο εμφανίζεται σε 3 λεπτά, υπάρχει παντού νοσοκόμα. Σε σχολείο που δεν απαιτείται νοσοκόμα το προσωπικό πρέπει να ξέρει cpr. Πραγματικά στην Ελλάδα επιβιώσαμε από τύχη.

tathāgata
tathāgata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Blah blah

15λεπτά; όταν κάλεσα εκάβ μου είπαν ότι ο χρόνος αναμονής είναι 1ώρα+, στην 1,5 ώρα κάλεσα εκ νέου και μου είπαν περίμενε κι άλλο.

Open S
Open S
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tathāgata

Στις δύο ώρες ήρθαν στο κέντρο της Αθήνας, μετά από 5 τηλεφωνήματα και ενώ είχα ενημερώσει ότι πρόκειται για ασθενή που έπαθε εγκεφαλικό.

Lou
Lou
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tathāgata

Στα σχολεια ερχονται αμεσα

μαύρο πρόβατο
μαύρο πρόβατο
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Blah blah

@Blah blah
Εχμ… ναι, στην Αμερική θα σε σώσουν γρήγορα. Αν όμως δεν έχεις ασφάλεια θα εύχεσαι να σε είχαν αφήσει στο παγκάκι να πεθάνεις…
κάτι που ευτυχώς στην ψωροκώσταινα, με κόστος και αυτοθυσία του προσωπικού νοσοκομείων κλπ, δε θα συμβεί (να σε αφήσουν να πεθάνεις εννοώ, έστω και αν δεν έχεις ασφάλιση). Μην παρεξηγηθώ, απλά σημειώνω και τα θετικά. Δε λέω ότι είμαστε καλύτερα, απλά δεν θα ήθελα να φτάσουμε σε μοντέλα ΗΠΑ στο θέμα της δημόσιας υγείας. Ας κρατήσουμε τα καλά και ας μιμηθούμε εκεί που πράγματι υστερούμε.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  μαύρο πρόβατο

I second that.

Ιζόλδη
Ιζόλδη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Στο σχολείο μου υπήρχε νοσηλεύτρια, και ανάθεμα την ώρα που υπήρχε. Ξεπερνούσε τις αρμοδιότητές της. Μου είχε χορηγήσει μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες για πυρετό, ενώ είχα γνωστή αλλεργία καταγεγραμμένη στο φάκελο του “ιατρείου” του σχολείου. Κατέληξα στο νοσοκομείο με αναφυλακτικό σοκ. Ακόμα θυμάμαι επίσης τα ράμματα που είχε κάνει η ίδια νοσηλεύτρια σε μια φίλη μου, ως μη όφειλε. Η φίλη μου μόλις ενηλικιώθηκε έκανε πλαστική, γιατί είχε έντονη δυσμορφία στο σημείο της συρραφής. Επικρατούσε η λογική ότι εφόσον υπάρχει νοσηλευτής στο σχολείο, κανείς δε βγαίνει εκτός, όλα αντιμετωπίζονται στο σχολείο, κάτι που θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνο. Είναι δίκοπο μαχαίρι δηλαδή η… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Άσχετα αν η δική σας ήταν κακή στη δουλειά της είναι αδιανόητο σε χώρους με τόσα παιδιά και με ένα καθηγητή επιμελητή και υπεύθυνο για όλους να μην υπάρχει βοήθεια ειδικού. Στο δρόμο αν χτυπήσεις δε θα τρέχουν καθηγητές στα δικαστήρια

Ιζόλδη
Ιζόλδη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Εννοείς ότι υπάρχουν καθηγητές που τρέχουν στα δικαστήρια επειδή δεν έκαναν το γιατρό σε σχολικό χώρο; Ή μήπως τρέχουν επειδή δεν κάλεσαν το εκαβ;

Lou
Lou
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Τρεχουν στα δικαστηρια, γτ δεν προλαβαν το ατυχημα. Πχ σπρωχνει ο γιαννακης την ελενιτσα και η ελενιτσα πεφτει και σπαει το χερι της. Υπευθυνος θεωρειται ο εκπαιδευτικος, που δεν προλαβε το γιαννακη, γτ εκεινη την ωρα ετρεχε να προλαβει το γιωργακη που κλωτσησε το νικολακη, που χτυπησε στο κεφαλι το δημητρακη. Και οση ωρα συζηταει με το γιαννακη, το γιωργακη και το νικολακη για τη συμπεριφορα τους παρακολουθει με την ακρη του ματιου του το μανωλακη που πεταει τα σκουπιδια στο πατωμα και την αγγελικουλα που δεν καθεται φρονιμη. Και καπου εκει του ξεφευγει ο γιαννακης που σπρωχνει την ελενιτσα… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Ο εκπαιδευτικός διώκεται επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει το περιστατικό, όχι γιατί δεν το αντιμετώπισε ιατρικά.

Lela
Lela
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Η συγκεκριμένη υπερεκτίμησε τις ικανότητες της να το πω απλά, έχεις μια κακή εμπειρία και εξηγεί γιατί είσαι αρνητική, δεν σημαίνει όμως ότι γενικά ο σχολικός νοσηλευτής/τρια είναι περιττός ρόλος.

η Domus
η Domus
4 χρόνια πριν

Λοιπόν, δε ξερω κατά πόσο ισχύει-πρέπει να το ψάξω και σε προσωπικό επίπεδο ομολογώ-αλλά ο διευθυντής του σχολείου που δουλεύω φέτος μας είπες ότι δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να αγγίξουμε μαθητή αν πάθει κάτι, απλά καλούμε το εκαβ. Δεν υπάρχει περίπτωση προσωπικά να γίνει κάτι τέτοιο από την πλευρά σου από τη στιγμή που ξερω πρώτες βοήθειες. Πάντως και πέρυσι είχε γίνει παρόμοια νύξη και επίσης, απαγορεύεται να βάλεις ακόμη και μπενταντιν στην πληγή. Μόνο αντισηπτικό.

Lou
Lou
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  η Domus

Ως εκπαιδευτικος εχω παρακολουθησει σεμιναριο πρωτων βοηθειων, τις οποιες φυσικα και ειμαι Ακαταλληλη να εφαρμοσω, γτ μπορει να προκαλεσω μεγαλυτερη βλαβη απο αυτην που υπαρχει. Οι γνωσεις που απεκτησα στο σεμιναριο δεν μπορουν να συγκριθουν με τις γνωσεις ενος επαγγελματια στον τομεα της υγειας. Επισης, δεν δικαιουμαι να χορηγησω φαρμακο. Για τον ιδιο λογο. Μπορει να προκαλεσω μεγαλυτερη βλαβη. Στα σχολεια δυστυχως δεν προβλεπεται θεση νοσηλευτη, εκτος απο τις περιπτωσεις παιδιων με διαβητη η αλλη παθηση. Και η συχνοτητα των περιστατικων ειναι 2-3 ανα διδακτικη ωρα σε μια χαλαρη μερα. Στα σχολεια που ετυχε να εχουν νοσηλευτικο προσωπικο, δεν παιρνουν… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  η Domus

Για να καταλαβετε ποσο επικινδυνο μπορει να ειναι να αναθεσουμε σε εκπαιδευτικους την ευθυνη για πρωτες βοηθειες: πριν απο λιγα χρονια σε ενα απο τα εξι σχολεια μου ενα παιδακι επεσε πανω σε ενα αλλο και αυτο πανω σε ενα αλλο. Απο την καραμπολα που δημιουργηθηκε ακρωτηριαστηκε ενα δαχτυλακι! Μου το εδειξε κι εγω δ ε ν καταλαβα (ντρεπομαι που το λεω) οτι ελειπε κομματι απο το δαχτυλο. Της ειπα μαλιστα “δεν ειναι τιποτα, θα περασει αγαπη μου”. Ευτυχως το ασθενοφορο του εκαβ εφτασε σε οχτω λεπτα (ακρωτηριασμος σε σχολειο, εκει δεν καθυστερουν) και το δαχτυλακι τελικα σωθηκε.

Lela
Lela
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Τα σεμινάρια βασικής ΚΑΡΠΑ, δηλ τις βασικές κινήσεις που κάνει κάποιος όταν διαπιστώσει ότι ο άνθρωπος μπροστά του δεν έχει καρδιακό παλμό, ΔΕΝ διδάσκουν το πως να δώσεις φάρμακα ή κάτι άλλο παρεμβατικό πέρα από τις σωστές καρδιακές συμπιεσεις – κινήσεις που σώζουν χρόνο στην αναμονή να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια. Δεν θα απαιτήσει ποτε κανένας από εσένα να κάνεις κάτι παρεμβατικό, δεν σε κάνει όμως «ακατάλληλη» στο να κάνεις συμπιεσεις. Επίσης από όσο ξέρω υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες οι διασώστες- δάσκαλοι στο σεμινάριο να σας δώσουν οδηγίες -απλές κινήσεις σε περιπτώσεις αιμορραγίας ή ακρωτηριασμού, όπως γράφεις. Δεν είναι προτιμότερο να τα… Διαβάστε περισσότερα »

dune
dune
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  η Domus

Αν το παιδι καταρρευσει και δεν αναπνεει πρεπει να γινει ανανηψη, αλλιως μεσα σε 5 λεπτα οι πιθανοτητες να ζησει μειωνονται δραματικα. Σε αυτη την περιπτωση ειναι καλυτερο να γινει προσπαθεια απο το τιποτα. Αν κανουμε ανανηψη και χρησιμοποιησουμε απινιδωτη (ειναι μηχανη που κανει ηλεκτροσοκ, κι ο καθενας μπορει να τη χρησιμοποιησει – κανονικα πρεπει να βρισκεται σε ολα τα δημοσια κτιρια) ουσιαστικα βοηθα να κερδισουμε χρονο μεχρι να ερθει ασθενοφορο. Αν περιμενουμε να ερθει το εκαβ, σιγουρα θα πεθανει καποιος που εχει καταρρευσει κ δεν αναπνεει κ τον αφησουμε ετσι. Ψαξτε CPR και resuscitation και εχει πολλα βιντεο. Στην… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Muse
4 χρόνια πριν

Έτσι όπως το περιγράφεις, να υπάρχει σχολικός νοσηλευτης για να αντιμετωπίσει τυχών επιγουσα κατάσταση, δεν προβλέπεται και δεν θα μπορουσε να προβλέπεται κάτι τέτοιο νομίζω. Είμαι νοσηλεύτρια και το καθηκοντολογιο μου είναι συγκεκριμένο. Υπάρχει νόμος ως προς το καθηκοντολογιο ο οποίος μου δίνει το δικαίωμα να παρέμβω με συγκεκριμένο τρόπο και μέχρι εκεί που είναι δικη μου αρμοδιότητα να κάνω κατι. Στις επειγουσες καταστασεις,πέρα από τις πρώτες βοήθειες που θα προσφέρει κάποιος που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, δεν μπορει να χορηγήσει από μονος του φάρμακα (αδρεναλίνη για παράδειγμα), ούτε νοσηλευτής, ούτε πολίτης. Ο νοσηλευτής παιρνει τέτοιου είδους οδηγίες από τον γιατρό.… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Mia idea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Muse

Το φανταζόμουν ότι θα είναι έτσι! Ευχαριστούμε για την απάντηση.

Muse
Muse
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Δυστυχώς.
Θα πρέπει να υπάρχει πρωτόκολλο συνταγματικά κατοχυρωμένο που να σε καλύπτει ως προς το αν θα κάνεις κάτι ή όχι σε χώρο σχολείου και σαφείς οδηγίες αντιμετώπισης επιγοντος περιστατικού.

μαύρο πρόβατο
μαύρο πρόβατο
4 χρόνια πριν

ναι, είναι το μόνο που λείπει από το ελληνικό σχολείο, τα άλλα τα καλύψαμε προ πολλού! Που ζείτε μερικοί, θα ήθελα να ξέρω…

Magica De Spell
Magica De Spell
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  μαύρο πρόβατο

Πολλά δεν έχουμε καλύψει στο ελληνικό σχολείο.
Αλλά κάποιοι ζούμε σε έναν κόσμο που η υγεία και η ασφάλεια θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.

μαύρο πρόβατο
μαύρο πρόβατο
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Magica De Spell

@Magica Αρα δε διαφωνούμε…. το που ζείτε πάει στο σοκ το ότι δεν υπάρχει. Το να απαιτήσουμε είναι άλλο και δεν θα γίνει πέφτοντας από τα σύννεφα κάθε φορά. Εδώ δασκάλους και καθηγητές δεν έχει το σχολείο… ειλικρινά…

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

Δεν υπάρχει πλαισίωση από ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό όπως δεν υπάρχουν και δεκάδες άλλα πράγματα στα σχολεία. Ειναι απογοητευτικό πόσα θέματα τρέχουν μονο και μονο από την ευσυνειδησία του προσωπικού ή του συλλόγου γονέων. Και, ναι, καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει budget να υπάρχει ένας νοσηλευτής ανά σχολείο ή να λειτουργήσει έστω υποτυπωδώς σχολικό ιατρείο για τα σχολεία που συστεγάζονται λόγου χάριν. Αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες λύσεις έστω.

Westie
Westie
4 χρόνια πριν

Αν έχεις μια μαθήτρια που σωριάστηκε λιπόθυμη για 3 – 4 λεπτά, μη βιάζεσαι να κρίνεις οτι είναι μια χαρά επειδή συνήλθε. Κάλεσε τον κηδεμόνα και αν δεν έρθει κάλεσε ασθενοφόρο – μπορεί να αργήσει αλλά υπάρχει και θα έρθει. Να φροντίζετε τα παιδιά οι εκπαιδευτικοί αλλά να φροντίζετε και τον εαυτό σας.

Ιζόλδη
Ιζόλδη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Westie

Πόσο δίκιο έχεις. Ακόμα και γιατρός να υπήρχε στο σχολείο, όχι νοσηλευτής, σε νοσοκομείο θα έστελνε το παιδί. Κανένας εκπαιδευτικός δεν οφείλει να αναλάβει επ ουδενί την ευθύνη της υγείας ενός παιδιού

Lela
Lela
4 χρόνια πριν

Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την πρόταση. Η βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση γίνεται χωρίς ειδικό εξοπλισμό ή εκπαίδευση και είναι αποδεδειγμένο ότι σώζει ζωές. Αν θυμάμαι καλά στην Αγγλία υπήρχε καμπάνια του NHS όπου ακόμα και τα παιδιά μάθαιναν τα ίδια να κάνουν ΚΑΡΠΑ σε παιδιά, εκπαιδεύονταν σε κούκλες.
Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει ο θεσμός του σχολικού νοσηλευτή γιατί δεν υπάρχει ούτε το νομικό πλαίσιο που ορίζει αρμοδιότητες και ρόλους ούτε η διασύνδεση με το κέντρο υγείας της περιοχής ή το νοσοκομείο ώστε να μεταφερθεί άμεσα ο ασθενής και να γίνουν τα περαιτέρω βήματα.

Ladida
Ladida
4 χρόνια πριν

Καλο θα ήταν να είναι υποχρεωτικό για τους καθηγητές να περνάνε τέτοιου είδους σεμινάρια. Δεν ξέρω αν είναι κιολας.