in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γεννήθηκε γυναίκα σε λάθος χώρα

Με φαντάστηκα στη θέση της

Αγαπητή αμπα και παρέα. Μόλις έζησα κάτι που ήξερα οτι μονο αν το μοιραστώ εδώ θα με καταλάβαιναν. Ήμουν με δυο φίλες μου μοναστηρακι και αφού τα ειπαμε και περάσαμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

71ca79ddd875616786684ae1157424aa

Αγαπητή αμπα και παρέα. Μόλις έζησα κάτι που ήξερα οτι μονο αν το μοιραστώ εδώ θα με καταλάβαιναν. Ήμουν με δυο φίλες μου μοναστηρακι και αφού τα ειπαμε και περάσαμε ξεγνοιαστα μετά τη δουλειά πήρα το μετρο απο Σύνταγμα να γυρίσω σπίτι μου. Βρήκα κατευθειαν θέση και έκατσα. Μόλις ξεκίνησε το μετρό ακούμε ενα μικρό μπαμ κ είχε πέσει ενα μωρό απο το καροτσάκι στο πατωμα. Μη φανταστείτε κάτι τρομερο. Απλά ξεκίνησε να κλαει και η μαμα ετρεξε αφού το σήκωσαν να του δώσει νερο να ηρεμήσει. Μια πληρέστερη περιγραφή: υπήρχε ενα καρότσι με δυο θέσεις για δύο μωρα και δύο γονεις νέοι, η μαμα με μαντίλα, κουβαλώντας βαλιτσα και πολλες σακκουλες. Και οι δύο νεότεροι απο μένα που ειμαι 29. Μόλις έγινε αυτό είδα τα πρόσωπα των γονέων να ανησυχούν κοιτάνε το μωρο τρέχει η μανα…και να λογομαχουν. Δεν καταλαβαινα τι έλεγε ο πατέρας αλλά υπέθεσα απο τον τρόπο οτι την κατηγορούσε που έπεσε το μωρο και τη ρωτούσε γιατί δίνει νερό. Η μαμα φαινόταν έντρομη και του απαντούσε αλλα οχι πολυ. Εκείνος εκανε νευρικες κινησεις για να δείξει τη δυσαρέσκεια του και τον θυμό μου για αυτό που έγινε… και ξαφνικα χτυπάει απο τα νευρα του το κεφάλι του στο τοίχο. Η μαμα δεν ειπε τιποτα. Την εστειλε με φωνές να κάτσει και εγω πήγα δίπλα της κοιτάζοντας και τη μικρή που έπεσε, η οποια ηταν ηρεμη. Κοίταξα την κοπέλα που ηταν η μανα με τα ρούχα της τα βρώμικα και το χαμένο βλέμμα. Της χαμογέλασα αλλα δεν χαμογέλασε πισω..ηταν σαν χαμενη και παρα πολυ κουρασμένη. Εφτασαν στη στάση και εκεινος ξεκίνησε να της φωνάζει ελα ελα δυνατα. Η καημενη δεν καταλαβαινε ποια σταση ηταν αλλα βγηκαν απο το σταθμο εκεινος συνέχισε και της φώναζε. Και εκει σε αυτο το σκηνικο τα είδα ολα. Τον εξαναγκαστικο γαμο στα 18(;), τη βια, τις φωνές το ξύλο, τους βιασμούς που πέρναγε μέσα στο γάμο της, τις γέννες, τα μωρά που πρόσεχε, το φαί και τα ρούχα που δεν είχε. Το τι πρεπει να υπομενει σε μια χωρα σαν τη δικη μας χωρις δομες αλλα και στη δικη της. Τα είδα ολα και επλασα την ιστορία μπροστα μου. Το πιστεψα οτι τα βιωνει αυτα και αλλα πολυ χειροτερα. Το ενιωσα απο τις αντιδρασεις του πατερα. Και δεν εκανα τιποτα. Φορουσα τα σκουλαρικια μου τα πεδιλα μου και εστεκα και την κοιταζα χωρις να επεμβω χωρις να μιλησω Ενιωσα εναν απιστευτο κομπο στο λαιμο και δακρυα που ακομα δεν μπορω να σταματησω. Γεννηθηκε γυναικα σε λαθος χώρα.. αυτο πληρώνει. Δεν εκανε τίποτα λαθος εκεινη και εγω σωστο για να ειμαι σε πλεονεκτικη θεση. Αλλα γεννηθηκε καταδικασμενη να ζησει. Και με φανταστηκα στη θεση της καθε μερα να παρακαλαω να πεθανω απ το ζω ετσι και ταυτοχρονα να εχω να μεγαλωσω δυο κοριτσακια που εκανα με εναν σατραπη. Και να Νιωθω τυψεις για τις σκεψεις μου αλλα διεξοδο να μην υπαρχει. Στη θεση της δεν ξερω τι θα μπορουσα να κανω καλυτερα, μαλλον θα εκανα οτι ακριβως εκανε για να μην περασω χειροτερα.

Ναι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

74 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
εξωγήινη
εξωγήινη
4 χρόνια πριν

Τι δυνατό κείμενο. Έχεις τόσο δίκιο, γι’αυτό πρέπει να παλεύουμε να ισχύσει ο φεμινισμός παντού. Χτες μίλαγα με μια κοπέλα 24 χρονών από Πακιστάν που κάνει μεταπτυχιακό στη Νομική στο Λονδίνο και μου είπε ότι όταν γυρίσει πίσω θα παντρευτεί με προξενιό που θα έχει κανονιστεί από τους γονείς της. Όταν έφριξα μου είπε ότι είναι καλύτερα έτσι γιατί αν αποτύχει ο γάμος θα κατηγορήσει τους γονείς της, δεν θα φταίει αυτή και ότι όλες της οι φίλες είναι παντρεμένες με προξενιό και πολύ ευτυχισμένες. Δηλαδή ακόμα και μια κοπέλα που κατάφερε να ξεφύγει από μια τέτοια χώρα και να… Διαβάστε περισσότερα »

αγριοκέρασο
αγριοκέρασο
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Εξωγήινη, θεωρώ ότι θα είσαι καταπληκτική αν αποφασίσεις να προσφέρεις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε κακοποιημένες γυναίκες. Ο λόγος σου πάντα ξεχειλίζει ζεστασιά!

εξωγήινη
εξωγήινη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αγριοκέρασο

Αγριοκέρασο, τι γλυκιά που είσαι, σ’ευχαριστώ πολύ! Βασικά υπάρχει μια κάποια ενσυναίσθηση γιατί αυτό που πληγώνει πιο πολύ όταν ξεφεύγεις από μια τέτοια κατάσταση επιτέλους είναι ότι ενώ περιμένεις μια αγκαλιά και λίγη παρηγοριά από τους γύρω σου, τελικά εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις έχεις απέναντι σου υψωμένα δάχτυλα και φρύδια, και ταπεινωτικές ερωτήσεις όπως ‘γιατί δεν έφευγες’; Νιώθεις λίγο τσαλαπατημένη από το victim blaming, δεν θα πω ψέματα, σε διαλύει. Γι’αυτό βρίσκω παρηγοριά στο ότι είμαστε όλες αδερφές σ’αυτό, κατανοούμε η μία τι έχει περάσει η άλλη.

Potato Head
Potato Head
4 χρόνια πριν

Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και σε εμένα, με νεαρό ζευγάρι Ελλήνων, όμως. Η κοπέλα καθόταν δίπλα μου περιμένοντας το τρένο και εκείνος μπροστά της και μιλούσαν. Ξαφνικά εκείνος άρχισε να της φωνάζει και να τη βρίζει με το χειρότερο τρόπο, μπροστά σε όλους, κοιτώντας με, με την άκρη του ματιού του, να δει αν τον κοιτάω «που τη βάζει στη θέση της». Εγώ επενέβηκα για να τον κάνω να σταματήσει αλλά εκείνος άρχισε να βρίζει και εμένα και να μου λέει να φύγω «μην με βρουν χειρότερα…». Τότε κάλεσα την αστυνομία και όταν ήρθε, εκείνος μαζεύτηκε, σαν κοτούλα που ήταν.… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Potato Head

Και τότε έγινε το τραγικότερο όλων: Η κοπέλα με πλησιάζει και μου λέει: «γιατί δεν κοιτάς τη δουλειά σου? Σου ζήτησε κανείς βοήθεια…?».

Γιατί σου κάνει εντύπωση;
Όταν πάνε σπιτάκι τους, που κάποια στιγμή θα πάνε σπιτάκι τους και όταν κλείσουν την πορτίτσα τους που κάποια στιγμή θα την κλείσουν, θα γίνει το Εl Αlamein και δεν θα υπάρχει κανένας μάρτυρας. Oι παρεμβάσεις χρειάζονται προσοχή, αλλιώς παίζει να τα κάνουμε και χειρότερα. Η πλειοψηφία των θυμάτων, στην ημεδαπή τλχ, δεν είναι δέσμια με κυριολεκτικούς όρους, όπως είναι ένα θύμα απαγωγής, είναι όμως με διαφορετικό τρόπο δέσμια.

Stalkerou
Stalkerou
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Ακριβώς.. Η Πόντια αυτήν την εβδομάδα, έκανε ένα πολύ σχετικό σχόλιο, για την αδερφή της, αν δεν κάνω λάθος.
Ίσως με κάποιον τρόπο, πρέπει κ εμείς να ενημερωθούμε για το πως μπορούμε κ αν πρέπει να αντιδράσουμε ή πως μπορούμε να βοηθήσουμε όταν βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας μια κακοποίηση..

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν

Ναι εμ…. Ισλαμοφοβια
‘Γεννηθηκε γυναικα σε λαθος χώρα’. Λες και αν γεννιοταν στην Ελλαδα δεν θα μπορουσε να της τυχει κατι τετοιο. Μονο στην χωρα/κουλτουρα της συμβαινουν αυτα, οι Ελληνιδες δεν αντιμετωπιζουν βια, φωνές, ξύλο, βιασμούς μέσα στο γάμο κτλπ. Ισως και γι’αυτο δεν ‘υπαρχουν οι δομες’ στην χωρα μας? Επειδη δεν τις χρειαζομαστε? Τι να πρωτοπω…

Karlee
Karlee
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Μονο ισλαμοφοβια δεν εισεπραξα απο το κειμενο αυτο. Το σχολιο της εξωγηινης οτι εχουν να διασχισουν ωκεανο ενω εμεις λιμνουλες, σε βρισκει αντιθετ@?

Origami Lover
Origami Lover
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Ναι τα αντιμετωπίζουν όλα αυτά. Αλλά η κοπέλα της ιστορίας αντιμετωπίζει και άλλα. Ένα καθεστώς θρησκευτικό στο οποίο είναι εσαεί ανήλικη, υπόχρεη να “προστατεύεται” από κάποιον άρρενα πατέρα/ σύζυγο/γιό. Δεν της επιτρέπεται να κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση του άρρενα συγγενούς και ακόμα και αν της επιτραπεί είναι υποχρεωμένη να είναι αόρατη. Να μην φαίνεται, να φορά ενδύματα που κρύβουν το σώμα το πρόσωπο τα μαλλιά της, γιατί το λέει ο ουράνιος μπαμπακας, ο μουφτης , ο κάθε μαλάκας που θα βρεθεί στο δρόμο της και το βαφτίζει και επιλογή μη χέσω. Έχει δικαίωμα να μεγαλώσει τα παιδιά της ως… Διαβάστε περισσότερα »

Σουβλίτσα
Σουβλίτσα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Ακριβώς! Η μόνη διαφορά είναι πως σε δημόσιο χώρο οι περισσότεροι υποκρίνονται. Βέβαια όχι πάντα, έχουμε δει και σκηνές απείρου κάλους. Εδώ ένα λαμπρό παράδειγμα. Λαμπρότερο παράδειγμα βέβαια δημοσιογραφίας ο τίτλος.
https://www.dokari.gr/eidiseis/55296-halkida-den-antexe-ti-gkrinia-tis-kai-tin-petaxe-apo-ti-gefyra-photo

Σουβλίτσα
Σουβλίτσα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σουβλίτσα

Δυστυχώς προσπέρασα την πρώτη φράση διότι αμέσως μου έκανε κλικ και συμφώνησα με το υπόλοιπο κείμενο, κυρίως ως προς την έλλειψη υποδομών και δικαιοσύνης. Να διευκρινίσω πως δεν θεωρώ ισλαμοφοβία την επισήμανση της ακραίας καταπίεσης που δέχονται οι γυναίκες κρυμμένη κάτω από θρησκευτικές πεποιθήσεις. Είχα σχολιάσει και παλιότερα για τις μουσουλμάνες ακτιβίστριες που διαμαρτύρονται για την έλλειψη στήριξης των δικαιωμάτων τους από τη Δύση στο όνομα της πολιτικής ορθότητας.

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Ρε παιδιά. Γιατί μπερδεύετε την ισλαμοφοβία (υπαρκτό και τεράστιο πρόβλημα, με παγκόσμια άνοδο στα περιστατικά βίας και προκατάληψης) με την άσκηση κριτικής σε ένα *δόγμα*; Ειλικρινής απορία, ποιον βοηθάει αυτό το πράγμα; Καταλαβαίνετε τη διαφορά της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού από την κριτική και τη συζήτηση, ή επανεφευρίσκουμε τον τροχό και τα λεξικά και τα πάντα; Οι αριστεροί, οι φεμινιστές, και οι ανοιχτόμυαλοι έχουμε (αναγνωρίζω ότι το έκανα κι εγώ παλιότερα) βάλει μια μπουλντόζα κι έχουμε ισοπεδώσει την τεράστια και, για να είμαστε ειλικρινείς, απόλυτα αγεφύρωτη απόσταση μεταξύ της κριτικής σε ένα *δόγμα* και της ισλαμοφοβίας. Οι ισλαμοφοβικοί και οι… Διαβάστε περισσότερα »

μιμόζα
μιμόζα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Φοβερό το σχόλιό σου trapezokathismata, μονη μου δεν είχα βρει τα λόγια να εξηγήσω τη διάφορα, αλλα ετσι που διαβάζω τα δικά σου λέω ναι, αυτά ειναι!

Again
Again
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Ειναι ξεκαθαρος ρατσισμος κ ισλαμοφοβια αυτο που βγαινει στα σχολια (αλλα και στο κειμενο). Το γιατι ειναι πολυ απλο: με μοναδικο στοιχειο οτι φοραει μαντιλα (ειναι μουσουλμανα) βγηκαν αμεσως τα συμπερασματα. Δεν ισχυουν σε ολες τις χωρες αυτοι οι νομοι που λετε. Υπαρχουν μορφωμενες ανεξαρτητες γυναικες με μαντηλα, στις περισσοτερες μουσουλμανικες χωρες επιτρεπεται να βγαινουν οι γυναικες χωρις συνοδο, να δουλευουν, να σπουδαζουν. Δεν λεω οτι δεν υπαρχουν προβληματα οπως και εδω αλλωστε-και ναι, περισσοτερα απο εδω. Ρατσισμος κ ισλαμοφοβια ομως ειναι να τσουβαλιαζουμε ολα τα μουσουλμανικα κρατη σα να ειναι ενα και να περνουμε τα χειροτερα που εχουμε καπου… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Again

«Δε θελω να εστιασω στη θεση της γυναικας στα διαφορα μουσουλμανικα κρατη»

Κακως, εκει επρεπε να εστιαζεις, οπως και στη θεση των ομοφυλοφιλων.

Again
Again
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Το που θα επρεπε να εστιαζω, ποτε και γιατι, επετρεψε μου να το αποφασισω εγω για τον εαυτο μου.
Στο συγκεκριμενο σχολιο δεν ηθελα να εστιασω εκει, αυτο ειναι μια πολυ μεγαλη συζητηση-και συμφωνω, πολυ σημαντικη. Αλλα εδω σχολιασα-προσπαθησα να απαντησω γιατι ειναι ρατσισμος αυτο που βλεπουμε εδω.

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Again

“Το που θα επρεπε να εστιαζω, ποτε και γιατι, επετρεψε μου να το αποφασισω εγω για τον εαυτο μου”

Σαφώς.

“Στο συγκεκριμενο σχολιο δεν ηθελα να εστιασω εκει, αυτο ειναι μια πολυ μεγαλη συζητηση-και συμφωνω, πολυ σημαντικη.”

Ποια είναι η “μεγάλη συζήτηση”;

“Αλλα εδω σχολιασα-προσπαθησα να απαντησω γιατι ειναι ρατσισμος αυτο που βλεπουμε εδω.”

Δεν είναι ρατσισμός, έχει αναλυθεί παραπάνω πολύ εκτενώς.

Again
Again
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

1: Η συζητηση που και με ποιους τροπους καταπιεζονται ανθρωποι ανα τον κοσμο και ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος αντιδρασης σε αυτο. 2: δεν ειναι επιχειρημα το εχει αναλυθει εκτενως αρα δεν ειναι ρατσισμος. Και εγω θεωρω οτι ανελυσα με ξεκαθαρο τροπο γιατι ειναι ρατσισμος και οχι κριτικη. Και μονο για την περιπτωση που απο τη μερια μου δεν ημουν ξεκαθαρη, ειναι ρατσισμος γιατι καποιος θεωρηθηκε βιαστης γιατι ειναι μουσουλμανος και με την υποκειμενικη θεωρηση της γραφουσας οτι μιλησε θυμωμενα/φωναξε στην γυναικα (;) του. Αμα δε βλεπετε το αλμα εδω, δεν ξερω τι να πω. Και μετα στα σχολια αρχισε… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Again

@Again, διάβασα αυτό το άρθρο νομίζω θα σου αρέσει 🙂
https://www.buzzfeednews.com/article/meghara/afghanistan-women-peace-talks

Again
Again
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Δεν ξερω γιατι δεν περασε την πρωτη φορα η απαντηση, το ξαναπροσπαθω. Ειναι ρατσισμος και ισλαμοφοβια γιατι υπαρχει τσουβαλιασμα ολων των μουσουλμανικων κρατων και τους προσδιδονται χαρακτηριστικα. Ειπωθηκαν καποια πραγματα που δεν ισχυουν κ αλλα που ισχυουν αλλα μονο σε καποιες η σε μια μουσουλμανικη χωρα. Το να βλεπεις μονο ενα χαρακτηριστικο και να βγαζεις απο εκει κ περα συμπερασματα που τσουβαλιαζουν (σε ολες τις μουσουλμανικες χωρες δεν κυκλοφορουν οι γυναινες μονες τους; Σε ολες πρεπει να φορανε μαντιλα; Επιτρεπεται απο το νομο η παντρεια με ανηλικα;) ειναι ρατσισμος και σε αυτη την περιπτωση ισλαμοφοβια.

Felis
Felis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Ελά βρε ChainReaction, έχεις ψάξει να δεις τι σημαίνει Ισλαμοφοβια; Και αντικειμενικά να το πάρεις, συγκρίνεις κάτι που σε αυτές τις χώρες είναι ΝΟΜΙΜΟ και ΝΟΡΜΑ, με μία χώρα όπως η Ελλάδα, που σίγουρα έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανίσει σε θέματα φεμινισμού , αλλά τουλάχιστον νομικά και ηθικά υπάρχει εντελώς άλλος κώδικας και δυνατότητες να ξεφύγεις; Ναι, όπως και να το δούμε, με τα σημερινά δεδομένα “γεννηθηκε γυναικα σε λαθος χώρα”. Ναι, ΠΑΝΤΟΥ καταπίεζονται οι γυναίκες, με διάφορους τρόπους, λιγότερο ή περισσότερο βλαπτικούς και καταλυτικούς για την ζωή τους, αλλά δεν είναι δυνατόν να λες ότι όποιος επισημαίνει η… Διαβάστε περισσότερα »

Demolition kiwi
Demolition kiwi
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Felis

I’ll drink to the “ο φερετζές της καταπίεσης” που είναι μέγιστη αλήθεια. Διότι πολλές από αυτές τις χώρες ήταν πάντοτε μουσουλμανικές, αλλά η κατάσταση δεν ήταν αυτή που είναι τώρα. Δες Τουρκία, δες Ιραν.

Demolition kiwi
Demolition kiwi
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Demolition kiwi

Και ήρθε η Λένα και τα κορίτσια της, με το στυλιστικό είδωλο της ημέρας, να μας θυμίσει κάποια πραγματάκια: https://ampa.lifo.gr/koinotita/to-stylistiko-eidolo-tis-imeras-faroychra-parsa/

Again
Again
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Felis

@felis : ποιες ειναι «αυτες οι χωρες;» Και ποιοι ειναι αυτοι οι νομοι καο οι νορμες (με κεφαλαια μαλιστα) γιατι αν δε θελουμε να ειμαστε ρατσιστες, πρεπει να μιλαμε συγκεκριμενα. Δεν ειναι ολες οι μουσουλμανικες χωρες ενα και το αυτο. Οπως δεν ειναι και ολες οι χριστιανικες χωρες. Δεν υπαρχει ουτε ενας ενιαιος μουσουλμανικος πολιτισμος, ουτε ενα ενιαιο μουσουλμανικο κρατος. Αλλο πραγμα τα επιχειρηματα αλλο το τσουβαλιασμα. Η κοπελα της ιστοριας δεν εχουμε ιδεα απο που ειναι. Μονο οτι ειναι μουσουλμανα ξερουμε.

Felis
Felis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Again

Δεν αναφέρομαι σε κάποιες χώρες συγκεκριμένα, γιατί δεν είμαι γνώστης για να μπορώ με σαφήνεια να σου πω “να, αυτή”. Εφόσον θέλεις παραδείγματα πάντως, ας πούμε πχ Πακιστάν, Ιραν, Σαουδική Αραβία, Αφγανιστάν (με την έλευση των Ταλιμπαν), καθώς επίσης και αρκετές αφρικανικές χώρες, όπου η γυναίκα είναι περίπου αντικείμενο, λίγο πιο πάνω από κατσίκα, καμιά φορά λίγο πιο κάτω από αυτήν. Εκτος αν το να αναφέρουμε κάτι που είναι γεγονός, εξισώνεται αυτόματα με ρατσισμό. Είναι γεγονός ότι σε αρκετές από “αυτές τις χώρες” (πώς αλλιώς να το πω δηλαδή;) υπάρχει νόμιμη κάλυψη για τα αίσχη που κάνουν ενάντια στις γυναίκες… Διαβάστε περισσότερα »

Again
Again
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Felis

Δεν διαφωνω μαζι σου οτι ειναι προβληματικη η κατασταση σε πολλες χωρες. Και μπορει να μην αναφερθηκες εσυ στη θρησκεια, αλλα καθ οτι αυτο ηταν το μονο χαρακτηριστικο που δωθηκε για την κοπελα της ιστοριας, δινεται βαρυτητα σε αυτο. Οπως αλλωστε δινεις κ εσυ βαρυτητα σε αυτο λεγοντας «σε αυτες τις χωρες» γιατι με αυτο εννοεις μουσουλμανικες χωρες-αρα στη θρησκεια αναφερεσαι. Στο Ιραν λοιπον, τιποτα απο αυτα δεν ειναι νορμα, αλλα και στο αφγανισταν ακομα στις περισσοτερες περιοχες δεν ειναι ουτε νομιμα ουτε αποδεκτα πολλα απο αυτα. Σιγουρα και στις δυο χωρες εχουν γινει βηματα προς τα πισω τα τελευταια… Διαβάστε περισσότερα »

PersuitofHappiness
PersuitofHappiness
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Ε σόρυ κιόλας αλλά συγκρίνεις τα ασύγκριτα .

BabyDoll
BabyDoll
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

ChainReaction αν γεννιόταν στην Ελλάδα δεν θα κινδύνευε στα 9 της να παντρευτεί με έναν 40άρη όπως συμβαίνει σε πολλά κορίτσια σε αυτές τις χώρες, δεν θα την λιθοβολούσαν αν είχε πέσει θύμα βιασμού και θα μπορούσε να κυκλοφορεί όπου θέλει χωρίς τον άντρα της ή κάποιο άρρεν μέλος της οικογενείας της. Και στην Ελλάδα υπάρχει βία, φωνές και ξύλο σε γάμους αλλά εδώ το ονομάζουμε κακοποιητική σχέση και οι γυναίκες αυτές έχουν κάποια προστασία, στις ισλαμικές χώρες το ονομάζουν απλά γάμο. Δεν είναι ισλαμοφοβία το να λες οτι στις ισλαμικές χώρες η θέση της γυναίκας είναι αρκετά υπό του… Διαβάστε περισσότερα »

Again
Again
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

«αι στην Ελλάδα υπάρχει βία, φωνές και ξύλο σε γάμους αλλά εδώ το ονομάζουμε κακοποιητική σχέση και οι γυναίκες αυτές έχουν κάποια προστασία, στις ισλαμικές χώρες το ονομάζουν απλά γάμο.» Αυθαιρετο συμπερασμα! Και για ακομα μια φορα: το οτι δε συγκρατουμε καν τη χωρα που λιθοβοληθηκε μια γυναικα (δε μιλαω καν για να το ψαξουμε αν γινεται νομιμα η οχι) η που και αν επιτρεπονται γαμοι με μικρα κοριτσια και ποσο συχνα συμβαινει κατι τετοιο (ειναι πιο σπανιο απο την παιδαιραστια στο δυτικο κοσμο;) δειχνει το ρατσισμο. Ακουμε κατι κ δεν το φιλτραρουμε, ουτε καν ακουμε σε ποια χωρα ηταν… Διαβάστε περισσότερα »

Felis
Felis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Again

Again, ειδικά από Συρία, όποιος λίγο σκαλίσει με 2-3 searches στο internet την ιστορία, γνωρίζει ότι καμία σχέση δεν έχει με χώρες που προανέφερα παραπάνω. Δυστυχώς, ήταν και είναι έγκλημα αυτό που γίνεται στη Συρία. Και πάλι δυστυχώς, τα γεοπολιτικα συμφέροντα που μετέτρεψαν το Ιραν του Σάχη, στο Ιραν της θεοκρατίας του Χομεϊνί, έδρασαν περίπου το ίδιο και εδώ, αλλά και στο Αφγανιστάν.

Again
Again
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Felis

Ετσι ειναι felis, και ακριβως γι αυτο εγραψα οτι δεν μπορει κανεις να τσουβαλιαζει ετσι. Ουτε η ιορδανια εχει σχεση, ουτε ο λιβανος, ουτε το μαροκκο, ουτε η λιβυη, ουτε η αιγυπτος, ουτε το καζακσταν, ουτε, ουτε, ουτε. Μην ξεχναμε οτι μουσουλμανικες χωρες δεν ειναι μονο η σαουδικη αραβια και το ελεγχομενο απο τους ταλιμπαν κομματι του αφγανισταν. Ειναι πολυ σημαντικο να ξεχωριζουμε γιατι δημιουργουνται εντυπωσεις στην κοινωνια. Ας μιλαμε συγκεκριμενα κ οχι «αυτες οι χωρες» μη γνωριζοντας καλα καλα (οπως ειπες κ @ ιδι@ πιο πανω) σε ποιες αναφερομαστε και τι ακριβως ισχυει. Ειναι χαλεποι οι καιροι και οφειλουμε… Διαβάστε περισσότερα »

Ελάφι
Ελάφι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Again

Again, δεν έχεις άδικο σε αυτό που λες, ωστόσο νομίζω πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μεζούρα, όταν λέμε πως “σε αυτές τις χώρες” οι γυναίκες είναι καταπιεσμένες και τα δικαιώματά τους είναι το λιγότερο περιορισμένα. Σύμφωνοι, στην Υεμένη επιτρέπονται οι γάμοι με ανήλικα και στη Σομαλία η κλειτοριδεκτομή είναι ευρέως αποδεκτή και όχι σε “όλες αυτές τις χώρες”. Σίγουρα η Συρία δεν είναι το ίδιο με τη Σομαλία ούτε το Μαρόκο ίδιο με την Υεμένη. Όμως σε όποια χώρα η θρησκεία έχει πρωταρχικό ρόλο, η θέση της γυναίκας δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι. Η μουσουλμανική θρησκεία τοποθετεί… Διαβάστε περισσότερα »

Again
Again
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ελάφι

ζουμε σε διαφορετικες πραγματικοτητες αν θεωρεις οτι η υπερασπιση του διαχωρισμου, της μη ομογενοποιησης ολων των μουσουλμανικων χωρων και η υπενθυμηση οτι δεν μπορουμε να μιλαμε καθολικα για τις μουσουλμανικες χωρες επειδη διαβαζουμε κατι (και το ξαναλεω, οι περισσοτεροι δεν συγκρατουν καν σε ποια χωρα γινεται κατι, ειναι απλα «μια απο αυτες») ειναι το ιδιο με την υπερασπιση της ομαδας που κατεχει με διαφορα τη μεγαλυτερη δυναμη. Αλλο το δεν ειναι ολοι οι αντρες ιδιοι (υπερασπιση δηλ της κυριαρχης ομαδας-παρ ολο που και σε αυτη την περιπτωση ειμαι κατα της γενικευσης και δεν ειναι καν απαραιτητη, αρκει το γεγονος και… Διαβάστε περισσότερα »

Demolition kiwi
Demolition kiwi
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Συγνώμη, είναι Ισλαμοφοβία η αναγνώριση ότι γυνάικες (και άντρες) σε άλλες χώρες, με άλλες θρησκείες, έχουν να υπομείνουν (συνήθως) ΠΟΛΛΑ περισσότερα; Η κοπέλα λέει τι κρίμα που στην Ελλάδα (μια χώρα τάχα μου δυτική) δεν υπάρχουν δομές να βοηθήσουν αυτές τις γυναίκες που υποφέρουν. Αν κι έχω να απαντήσω ότι αυτές οι γυναίκες αφήνονται στην τύχη τους και σε κοινωνίες πολύ καλύτερα οργανωμένες από την ελληνική, θυσία στην κακώς νοούμενη πολυ-πολιτισμικότητα. Μη τύχει και μας πουν Ισλαμοφοβικούς, οπότε ας την τραβολογάει ο άλλος μες το δρόμο σας σκουπίδι(κι ας την σπάσει στο ξύλο στο σπίτι)! Μη τύχει και μας πουν… Διαβάστε περισσότερα »

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Καλά εντάξει, βγάλαμε την άλλη συντηρήκλω επειδή την προβληματίζει η ιδέα του drag *αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις ανηλίκων* (και ίσως δικαίως, ίσως είμαστε όντως δέσμιοι συντηρητικών προτύπων όσοι μοιραστήκαμε τον προβληματισμό, δεν ξέρω) και ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ μην και πει κανείς κάτι εναντίον καθεστώτων όπου η ανισότητα δεν υπάρχει απλώς ανά περιπτώσεις, είναι *θεσμοθετημένη*, και η ομοφυλοφιλία δεν είναι απλώς στιγματισμένη, είναι παράνομη, μην πει κανείς κάτι εναντίον τέτοιων καθεστώτων, το μόνο που βρίσκουμε να κάνουμε είναι να τον δείξουμε με το δάχτυλο και να κραυγάσουμε “ισλαμοφοβία!”
Ντάξει ΟΚ.

Ioan123
Ioan123
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Iris θέλω να σε γνωρίσω.

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Καλά θα κάνεις να μην βγάζεις από το μυαλό σου πράγματα. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ τη λέξη σηντηρηκλω. Οκ? Όποτε δεν δεχομαι το αισχρο σου αυτό σχόλιο

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Είπες ότι δεν την απασχολούσε η προστασία της παιδικής του αθωώτητας, αλλά η “περιφρούρηση της σεξουαλικής του ταυτότητας”. Αν αυτό πιστεύεις αυτό για την θεματοθέτρια, προφανώς την θεωρείς συτνηρητική του κερατά – εγώ πάντως θα θεωρούσα συτνηρητική κάποια που όντως έχει πρόβλημα με την διαφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό/έμφυλη ταυτότητα κλπ. ενός ατόμου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Θεωρώ, από τα λεγόμενά της, ότι δεν ήταν αυτό το πρόβλημά της. Όπως δεν πιστεύω ότι το πη σημερινή θεματοθέτρια ήταν η ισλαμοφοβική.

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Διάβασες 1 σχόλιο μου (!), στο Α,μπα (!), και *προφανώς* κατάλαβες επακριβώς τι πιστεύω και τι όχι… Όταν μιλάω για απλοϊκισμο…επικών διαστάσεων. Δεν θέλω να στο χαλάσω, αλλά ούτε το 1/10.
Κατά τα άλλα γιατι δεν κανονίζεις με τ@ θαυμαστ@ σου να γνωριστείτε και να κάνετε *πατ πατ* η μια στην πλάτη της άλλης για τις απόψεις σας? Αφού βλέπεις, υπάρχει ζήτηση, θα το χαρείτε πολύ!

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

“Διάβασες 1 σχόλιο μου (!), στο Α,μπα (!), και *προφανώς* κατάλαβες επακριβώς τι πιστεύω και τι όχι…” Δεθα πω ότι σε ξέρωκαι σαν την παλάμη του χεριού μου, αλίμονο. αλλά 1 (!) σχόλιο δε διάβασα. Είχες κάνει κυριολεκτικά καμιά 15ριά στο άρθρο για τον Desmond κι άλλα 5 εδώ. Ορισμένα από αυτά μακροσκελέστατα. Και γενικώς είσαι από τ@ πολύ ενεργ@ σχολιαστ@ στο σάιτ, πιο πολύ από όσο είμαι εγώ τον τελευταίο καιρό. Άρα ναι, θεωρώ ότι έχω μια γενική ιδέα γι’αυτά που πρεσβεύεις. Με τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων συμφωνώ εξάλλου. Δεν βλέπω άρα πού έγκειται ο “απλοϊκισμός” (::) Το… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Ίσως αυτό είναι το πρόβλημα.
Ότι εγινα ενεργή σχολιάστρια του σάιτ.
Και αρα δέχομαι επιθετικά σχόλια από αγνώστους, τα οποία λένε ότι διάβασαν τα μακροσκελή μου κείμενα αλλά τελικα πιάνονται αποσπασματικα από μια και μόνο φράση, γιατί αυτή τους συμφέρει.
Ευτυχώς αυτό το πρόβλημα διορθώνεται εύκολα.

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Αλίμονο αν βρεθώ να «διώχνω» κόσμο από το σάιτ λες κι είναι το τσιφλίκι μου. Και μάλιστα εσένα – να ήταν για κάνα μισογυνικό τρολογαριασμό να το συζητούσαμε. Όλοι κρινόμαστε για τις θέσεις μας, δικαίως και ενίοτε αδίκως, μέσα στη ζωή είναι. Επίτρεψέ μου να σου πω ότι εδώ μέσα δεν θα έρθεις ποτέ αντιμέτωπη με το είδος και την ένταση κριτικής (και δη άδικης) που θα συναντήσεις σε πολύ πιο ανεξέλεγκτα περιβάλλοντα (βασικά είσαι αρκετά έξυπνη για να το γνωρίζεις και μόνη σου αυτό, απλώς το τονίζω κι εγώ καλού κακού). Κατά τα άλλα, όπως επεσήμανε το βλαχάκι, υπήρξα… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Σε αυτό λοιπόν έγκειται και η διαφορά από παλαιότερους, κοσμιότερους διαπληκτισμούς μου – για να απαντήσω και σ’ εσένα βλαχάκι. Δεν θεωρώ ότι έχουμε “διαπληκτιστεί” Ίρις. Έχουμε διαφωνήσει (σ’ αυτό το θέμα συγκεκριμένα) αλλά τολμώ να πω όχι “επί της αρχής” ακριβώς: δηλαδή δεν υπάρχει αμφισβήτηση των υφιστάμενων καταστάσεων, αλλά εμένα ο προβληματισμός μου (όπως ίσως θυμάσαι) αφορά σε 3 ακόμη σκέλη: 1. στο ιστορικό της δημιουργίας της όποιας κατάστασης και τις ευθύνες του κάθε εμπλεκόμενου 2. στο γενικότερο πλαίσιο που υφίσταται ο εκάστοτε λαός (π.χ. πολίτευμα και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες) και 3. στο πώς θα ήταν θεμιτό και σκόπιμο να… Διαβάστε περισσότερα »

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Πολύ λογικός είναι ο προβληματισμός σου βλαχάκι, κι αλίμονο αν προσεγγίσουμε το θέμα με τη νοοτροπία “πάμε εμείς οι τέλειοι να εκπολιτίσουμε τους μπασκλασαραίους”, και δη άτσαλα και δια της βίας.
Άλλο αυτό κι άλλο να μιλάμε σα να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή να υπάρχει ένα προβληματάκι αλλά “δεν είμαστε κι εμείς καλύτερα”.
Όσο για τα ad hominem, την ευθύνη μου την αναλαμβάνω αλλά αναρωτιέμαι αν είναι αποκλειστική (γιατί βλέπω ότι μόνο σε εμένα απευθύνεσαι).

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Ιρις, όχι καλέ.
Απευθύνθηκα σε σένα επειδή σε “ξέρω” κι από χτες και είμαστε ομοιοπαθείς, εν προκειμένω, και αναρωτιέμαι τοις πταίει.

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Σε ευχαριστω για το μηνυμα σου, δυστυχως αντεδρασα και εγω επιθετικα οταν ειδα το πρωτο σου σχολιο. Εχω αρχισει να αμφιβαλλω για το αν επωφελουμαι απο τον σχολιασμο – θα δειξει… Καταλαβαινω where you’re coming from, αλλα ναι δεν εχω σχεση με τα ατομα που αναφερεις. Καμια αποψη δεν θα μπει στο απυροβλητο, καμια θρησκεια δεν θα μπει στο απυροβλητο. Μην ξαναεξηγησω λοιπον τι εννουσα με το αρχικο μου σχολιο, θα κουρασω αδικα! Και ισως εκει εγκειται ο προβληματισμος μου με τα σχολια – ποσο διαφορετικα μπορει να τα εκλαβει καποιος, ποσα να γραψεις για να εξηγησεις, τι προβολες κανει… Διαβάστε περισσότερα »

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Σε αυτό έχεις σίγουρα δίκιο, ο αποσπασματικός σχολιασμός που κάνουμε εδώ έχει μεγάλα μειονεκτήματα σε σχέση με μια ζωντανή συζήτηση, ειδικά όταν αυτή γίνεται χαλαρά και καλόπιστα. Είναι εύκολο να κάνουμε όλ@ μας προβολές και να παρεξηγούμε προθέσεις, όσο αναλυτικά και ξεκάθαρα κι αν προσπαθούμε να τα πούμε. Καλό είναι να κοντοστεκόμαστε λίγο πριν τσατιστούμε με τ@ άλλ@ – το λέω και για μένα αυτό προφανέστατα. Όπως σωστά λέει το βλαχάκι, πρέπει να θυμηθώ εκ νέου την προσέγγιση της διαφωνίας αντί του διαπληκτισμού. Όπως και να’χει, δεν είναι λόγος για να μην σχολιάζει κανείς. Απλώς, ας παίρνουμε όλ@ μαθήματα από… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Ιρις, με άλλους ανθρώπους μπορεί να ψιλοδιαφωνεί, κανείς (κατά τόπους μόνον) και να ΜΗΝ “αρπάζονται” έβερ μεταξύτονε (remember ισλάμ; https://m.lifo.gr/articles/mikropragmata/144321) και με άλλους ανθρώπους, πάλι, όχι.

Κάποια ασυμβατότις, λογικά, who knows…

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Τι είναι αυτό με το drag? Ήταν ερώτηση στο σάιτ; Πώς μου ξέφυγε, λινκ κάποιος;

Isn't it ironic?
Isn't it ironic?
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Μάλιστα, ισλαμοφοβία αυτό, ομοφοβία το άλλο. Είμαστε θύματα της παραπληροφόρησης, της προπαγάνδας και της ρητορικής μίσους. Δεν μπορούμε να δούμε την αλήθεια, είμαστε τυφλοί και ημιμαθείς. Αφού κάνουμε τέτοιες διαγνώσεις, εγω λοιπόν λέω πως τέτοιες δηλώσεις είναι πατροναρισμα επικού βαθμού. Και ακόμα χειρότερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν δεν μπορείς να δεις τη διαφορά ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία η τη Σομαλία με την Ελλάδα τότε αυτό συνιστά μέγιστη υποτίμηση όλων εκείνων που λιθοβοληθηκαν μέχρι θάνατου μετά από βιασμό (!) η εκείνων που υπέστησαν κλειτορίδεκτομη.

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Θα παραθεσω την άποψη μου σε αυτό το σχόλιο για να μην αναλωνομαι σε πολλαπλές συζητησεις. Ζήτω προκαταβολικά συγγνώμη που θα χρησιμοποιήσω αγγλική ορολογία σε μερικές προτάσεις. Απάντησα με βάση το κείμενο που διάβασα. Η γραφουσα έβγαλε ένα απλοϊκό συμπέρασμα/φράση “Γεννήθηκε γυναίκα σε λάθος χώρα”. Εγώ προσωπικά βρίσκω αυτή τη φράση υπερβολικα απλοϊκη, δεν ενσωματώνει όλη την αλήθεια και γενικά προσπαθεί να προκαλέσει την λυπηση του αναγνώστη. Αν εσάς σας αρέσει, κρατήστε την. Έπειτα αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς δομές, και μετά την παρομοίασε με την χώρα του θύματος κακοποίησης. Λυπάμαι αλλά αυτό επίσης δεν στέκει στα… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

“δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι κακοποιητικοι σύζυγοι”

not all men δλδ.

Bigotry δεν είδα, μάλιστα υπάρχει φοβερα υψηλό επίπεδο στα σχόλια. Abusive λόγο επίσης δεν είδα. Ευχαρίστως να τα αναγνωρίσω αν τα κάνεις point out.

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

@trapezokathismata Δεν ξέρω αν ξέρεις την φράση paint (something) with a broad brush. Νιώθω ότι κάτι τέτοιο συνέβη και σε αυτήν την περίπτωση/κείμενο. Δεν είναι not all men, είναι not all Muslims στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν η γράφουσα εννοούσε δομές όπως πχ μια μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα όπου δεν θα υπήρχε γκετοποίηση αλλά ανάμειξη πληθυσμών από διαφορετικές κουλτούρες, που θα οδηγούσε σε μια pluralistic cosmopolitan society και άρα το θύμα του κειμένου θα μπορούσε πιο εύκολα να βγει από μια κακόποιητική σχέση, τότε ναι παρανόησα τα λεγόμενα της. Και πάλι όμως, γενικά δεν μου αρέσει να προκαλείς την λύπηση σε… Διαβάστε περισσότερα »

Isn't it ironic?
Isn't it ironic?
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

“Στο κάτω κατω, ολες οι θρησκείες είναι πατρειαρχικες -Το θέμα όμως δεν είναι η θρησκεία, δόγμα, όπως θέλεις το λες. Το θέμα είναι η πολιτική ενός κράτους.” Είναι όλες πατριαρχικές αλλά όχι όλες στον ίδιο βαθμό. Και το εκάστοτε θρησκευτικό δόγμα δεν είναι είναι άρρηκτο από την πολιτική ενός κράτους. Δες για παράδειγμα τους νόμους για τις εκτρώσεις και τα προφυλακτικά στήν Ιρλανδία. Ο λόγος που απαγορεύονται από το κράτος είναι καθαρά θρησκευτικός και έχει να κάνει με το δόγμα του καθολικισμού. Το ότι ο νόμος για τις εκτρώσεις σε πολιτείες της Αμερικής προωθήθηκε και ψηφίστηκε από χριστιανούς συγκεκριμένου δόγματος… Διαβάστε περισσότερα »

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Λυπάμαι αλλά αυτό το “εάν κάποιον τον λυπάσαι, αυτόματα δεν μπορείς να τον σεβαστείς” δεν έχει κανένα νόημα. Λυπάμαι δε σημαίνει υποτιμώ! Ούτε ο οίκτος είναι το ένα και μόνο συναίσθημα που μου γεννά κάποιος. Λυπήθηκα την Τοπαλούδη, τον Ζακ, τα θύματα στο Μάτι, τον Φύσσα, τον Γιακουμάκη. Λυπήθηκα και τις οικογένειές τους που τους έχασαν. Λυπάμαι κάθε άνθρωπο που φυλακίζεται αδίκως, που βασανίζεται – λυπάμαι τον εαυτό μου τον ίδιο όταν με βρίσκει μια μεγάλη ατυχία. Επειδή λυπήθηκα κάποιον που του συνέβη κάτι απαίσιο, δεν τον σέβομαι; Δε σέβομαι τα θύματα των τσουνάμι ή των βομβιστικών επιθέσεων; Αυτή τη… Διαβάστε περισσότερα »

Isn't it ironic?
Isn't it ironic?
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

@ iris/trapezokathismata. Συμφωνώ απόλυτα. The left is eating itself from the inside. Στο όνομα της ελευθερίας και της πολυπολιτισμικότητας, που η αριστερά και οι προοδευτικοί θέσπισαν και προασπίζονται, έχουμε φτάσει να αφήνουμε στο απυρόβλητο νοοτροπίες και συμπεριφορές που είναι από τη βάση τούς εντελώς αντίθετα σε ο,τι με αγώνα έχουν πετύχει ο φεμινισμός και οι queer οργανώσεις. Και γίνεται βούτυρο στο ψωμί του κάθε συντηρητικού μισογύνη/ομοφοβικου (βλ. Jordan Peterson, Ben Shapiro)

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

«Δεν ξέρω αν ξέρεις την φράση paint (something) with a broad brush. Νιώθω ότι κάτι τέτοιο συνέβη και σε αυτήν την περίπτωση/κείμενο» Μπορεις να εξηγησεις λιγο πώς εγινε αυτο; Ποιο ειναι το brush εν ολιγοις; Για να τα κανουμε λιγο φραγκοδιφραγκα, διαφωνεις οτι η θεση της γυναικας σε αυτο το δογμα ειναι πολυ πολυ κατωτερη απο του ανδρα; Γιατι αν δε συμφωνουμε σε αυτο, δεν ξερω τι ακριβως συζηταμε. «Δεν είναι not all men, είναι not all Muslims στη συγκεκριμένη περίπτωση» Ναι καταλαβα τι εγραψες, απλα χρησιμοποιησα την ατακα αυτη για να δειξω πώς εκλαμβανεται το «δεν ειναι ολοι οι… Διαβάστε περισσότερα »

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Προσυπογράφω και με τα 2 χέρια το σχόλιο της trapezokathismata.
Εντωμεταξύ έχω ανεβάσει από το πρωί μια απάντηση στις αιτιάσεις τ@ Chain Reaction, δεν ξέρω αν τελικά είχε πρόβλημα η σύνδεσή μου ή κρίθηκε άξιο λογοκρισίας, αν ισχύει το δεύτερο θα είναι πολύ περίεργο πάντως, είναι κόσμιο και μάλιστα λιγότερο επιθετικό από το πρώτο μου σχόλιο που ανέβηκε. Θεωρώ πιθανότερο το πρόβλημα στη σύνδεση.

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Γεια σου trapezokathismata Εξήγησα παραπανω οτι δεν μου άρεσε η φράση της γραφουσας “Γεννήθηκε γυναίκα σε λάθος χώρα”, στην οποία αναφέρεται και το paint (something) with a broad brush. Και ανέφερα γιατί δεν μου αρεσε, εμένα προσωπικά, να δω όλα αυτά τα συμπεράσματα για μία γυναίκα/αυτές τις γυναίκες γραμμένα από τη γραφουσα και πολλούς σχολιαστές. Anti Muslim prejudice, που ίσως λανθασμένα μετέφρασα στα ελληνικά ως Ισλαμοφοβία, χαρακτήρισα την συμπεριφορά του να προδιαγραφουμε τις ζωές των δύο αυτων ατόμων από το γεγονός ότι ξέρουμε τη θρησκεία τους και είδαμε μια σκηνή στο μετρό. Ίσως δεν συμφωνούμε σε αυτό, ελπίζω πάντως να… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

“Εμένα πάντως μου φαίνεται πολύ παράξενο που δεν έχει μπει καθόλου η συνισταμένη της προσφυγιάς στην όλη συζήτηση”. Very true, αλλά αυτά τα θέματα, ως γνωστόν, μοιάζουν να προκαλούν -πάντοτε- μία “pendulum” approach τα σχόλια. Εμένα, πάλι, μου φαίνεται παράξενο (όταν, φυσικά, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε με ανθρώπους που διαθέτουν ξεκάθαρες αρνητικές και φοβικές απόψεις εναντίων προσφύγων ή/και μεταναστών) που δεν μπορούμε να κάνουμε “συνθετική” συζήτηση προσπαθώντας ήρεμα και ψύχραιμα να σκεφτούμε όλες τις πιθανές συνισταμένες, ως υποθέσεις: ο ταλαιπωρημένος άνθρωπος μπορεί, πράγματι, να είναι εξαιρετικά ταλαιπωρημένος και να πάσχει και από PTSD κάτι το όχι ασύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Ξαναλέω πολύ συνοπτικά ό,τι είπα παραπάνω σε μεγάλο ποστ. Τα επιμέρους, ειδικά, συγκεκριμένα, κλπ, μικρή σημασία έχουν. Μεγάλη σημασία έχει το τι συμβαίνει συστημικά μέσα σε αυτό το δόγμα, συνεπικουρούμενο από πολιτικά καθεστώτα, αλλά πάντα υπό το μανδύα του δόγματος. Φαίνεται ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μια ψύχραιμη συζήτηση και να δούμε πώς/αν μπορούμε να βοηθήσουμε τις καταπιεσμένες ομάδες, αν κι αυτές το επιθυμούν, μέσα σε αυτό το δόγμα. Σε κάθε απόπειρα κριτικής (επαναλαμβάνω, κριτικής σε ένα ΔΟΓΜΑ, τα κεφαλαία γιατί κάποιοι μάλλον δε θέλουν να προσέξουν) παρατηρώ ότι ωρυόμαστε “ρατσισμός”. Συνεπώς μπορούμε απλά να συνεχίσουμε να κρύβουμε τα συλλογικά… Διαβάστε περισσότερα »

Again
Again
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Δεν νομιζω οτι δεν ηταν ψυχραιμη η συζητηση, το οτι ασκηθηκε κριτικη η προσπαθησαν καποιοι να υπογραμισουν τον ρατσισμο (πιο σωστο σε αυτη την περιπτωση ειναι το culturims -προσοχη ο ορισμος που δινει η βικι δεν ειναι ο σωστος) δεν ειναι οτι ωρυομαστε.
Εκτος αυτου δεν ειδα καμια συζητηση για το αν/πως μπορουμε να βοηθησουμε τις ομαδες αυτες οπως γραφεις εδω. Ειδα αποκλειστηκα και μονο αυθαιρετα συμπερασματα και κατηγοριες για 2 ανθρωπους και μετα για ολοκληρα κρατη.

Again
Again
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

@chainreaction μπραβο

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Again

@Again, σε ευχαριστω, διαβασα μολις τα σχολια σου παραπανω, μακαρι να τα λεγαμε απο κοντα – ποσο πιο καλα θα ηταν! Pick your battles θα σε συμβουλεψω, γιατι μπορει να γινει εξουθενωτικο 🙂

μιμόζα
μιμόζα
4 χρόνια πριν

Σε ένιωσα πολύ, περιγράφεις την κατάσταση πολυ καλα. Πάντα προσπαθώ να κρατάω αυτές τις σκηνές στο μυαλό μου για να μην ξεχνώ πως ο φεμινισμός δεν είναι καπρίτσιο, αλλα απολύτως απαραίτητος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

μιμόζα
μιμόζα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  μιμόζα

Λάθος; Τι λάθος; Μίλησα εγώ για συμπαράσταση δυτικών γυναικών και την άποψη μου για τη μαντίλα; Για τη συνολική σκηνή μίλησα και είχα στο μυαλό μου το χαμένο βλέμμα της γυναίκας. Το θέμα συμπαράστασης δυτικών γυναικών ειναι μεγάλο και δε θα το αναλύσω εδω. Πολυ γενικά θα πω πως ειμαι υπέρ της συμπαράστασης και κατά της επιβολής. Βρίσκω κάπως άκυρη την ακύρωση της τοποθέτησής μου ως ‘λάθοσ’.

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  μιμόζα

Όχι πάλι αυτό το ντιμπέιτ με τη μαντίλα. Μιλάμε για ένα πράμα που επιβάλλεται απ’ το νόμο και αν δεν το φοράς φυλακίζεσαι, σε δέρνουν, σου πετάνε οξύ στα μούτρα, σου κάνουν ψυχολογικό πόλεμο, ντροπιάζεις την οικογένειά σου κλπ, ανάλογα τη χώρα. Πώς έχει κολλήσει στις φεμινίστριες ότι “δικαίωμά τους να φοράνε ό,τι θέλουνε!” ενώ στις χώρες τους υπάρχουν ακτιβίστριες που ρισκάρουν τη ζωή τους για το *δικαίωμα* του να μη φοράνε τη μαντίλα, μου είναι κανονικά αδιανόητο. Επιλέγω να μην μπαίνω στα ντιμπέιτ αυτά, πρόσφατα είδα ένα στα φεμινιστικά παραληρήματα στο φβ, και πραγματικά απορώ και δεν καταλαβαίνω καθόλου… Διαβάστε περισσότερα »

Felis
Felis
4 χρόνια πριν

Και μιας και τα λέμε αυτά, γιατί όντως ισχύει το “γεννήθηκε σε λάθος χώρα” και λάθος χρόνο θα έλεγα εγώ, πριν 50 χρόνια, μπορεί να λέγαμε το ίδιο και για την Ελλάδα, αν είμασταν κάπου στην αστική ζωή των ΗΠΑ ή του Παρισιού. Μην ξεχνάμε πότε αποποινικοποιήθηκε η μοιχεία πχ μόλις το 1982. Από εδώ: https://www.mixanitouxronou.gr/ta-mpastarda-tis-elladas-pos-chiliades-pedia-vrethikan-ipo-diogmo-logo-tis-arnisis-tis-ekklisias-na-allaxi-o-nomos-gia-ta-diazigia-i-gonis-tous-onomastikan-alitroti-ke-eftasan-mechri-tin-ap/ Για πολλές δεκαετίες εφαρμοζόταν στην Ελλάδα ένας μεσαιωνικός νόμος, ο οποίος απαγόρευε στα παντρεμένα ζευγάρια να λύσουν τον γάμο τους με διαζύγιο. Όσοι αποφάσιζαν να παντρευτούν, ταυτόχρονα έπαιρναν το μεγάλο ρίσκο σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά στον γάμο, να μείνουν σε όλη… Διαβάστε περισσότερα »

Flying Grandma
Flying Grandma
4 χρόνια πριν

Πόσους κόμπους έχουμε καταπιεί σε αυτό το ρημάδι το μετρό. Αυτά τα μάτια τους και η κούραση που κουβαλούν… πάντως και η αντίδραση του άντρα κάτι λέει για το τι γίνεται μέσα του. Ποιος ξέρει τι έχουν ζήσει και τι trigger ήταν το περιστατικό αυτό.

Επίσης, καλή σχολική χρονιά σε όλα τα μαθητούδια του Αμπα. Καλή χρόνια να έχουμε.

Ioan123
Ioan123
4 χρόνια πριν

Τα δάκρυα μου ήρθαν για τα παιδιά αυτού του ζευγαριού…

Παπαρουνα
Παπαρουνα
4 χρόνια πριν

Αν νομίζετε ότι όλα αυτά εμάς δεν μας αγγίζουν γιατί γεννήθηκαμε σε σωστή χώρα..
Υπάρχει επιθυμία από πολλούς να γίνουμε έτσι η έστω να γυρίσουμε στα παλιά, και η εξουσία όταν την γευεσαι δύσκολα ξεχνάς την γεύση της.
Και για τους περισσότερους, τους αρκεί να ασκείται στο σπίτι, όταν δεν μπορούν αλλού.

Πχ ο άντρας αυτής της οικογένειας.. πανίσχυρος στο σπίτι του

Divine21
Divine21
4 χρόνια πριν

Διάβασα κάπου για Ισλαμοφοβία και διαφωνώ κάθετα. Αυτό πρεσβεύει το Ισλάμ και τα ήθη του. Οι γυναίκες με μαντίλα, με μπούρκα, να δέχονται κακοποίηση, να μην μπορούν να οδηγήσουν κτλ. Στη Θράκη που υπάρχουν μουσουλμάνοι, ζουν πίσω από τον κόσμο. Έχουν φτιάξει δικές τους παραγκουπόλεις, είναι απόμακροι και οι γυναίκες ακόμα και σήμερα σε τραγική θέση. Μη μου πεις κανείς για Χριστιανισμό, γιατί ο Χριστός ήταν ο πρώτος άντρας που φέρθηκε καλά στις γυναίκες και ο λόγος του ήταν μόνο αγάπη για αυτές. Το τι λένε οι παπάδες είναι άλλη ιστορία, είναι άνθρωποι που κοιτάνε τα λεφτά. Και στη δυτική… Διαβάστε περισσότερα »

Ένας-ένας! Ολοι θα βαρέσετε!
Ένας-ένας! Ολοι θα βαρέσετε!
4 χρόνια πριν

I been in the right place but it must have been the wrong time
https://youtu.be/0fswb4a9jcU