in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι καλύτερο να τους κάνω χειροποιήτο δώρο από το να αγοράσω κάτι;

Έχω σκεφτεί τι θέλω να φτιάξω

Σε λίγες μέρες ο αδερφός μου θα αποκτήσει το πρώτο του παιδί, οπότε θα γίνω θεία για πρώτη φορά. Προσπαθούσα να σκεφτώ ένα ωραίο και πρωτότυπο δώρο μαιευτηρίου για το μωρό και μία μαμά σε ένα βιντεάκι στο youtube πρότεινε μεταξύ άλλων τα χειροποίητα δώρα, που είναι μοναδικά. Έτσι σκέφτηκα να κάνω το εξής ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8e45ebe218fc89eff997bbfd830398c0

Σε λίγες μέρες ο αδερφός μου θα αποκτήσει το πρώτο του παιδί, οπότε θα γίνω θεία για πρώτη φορά. Προσπαθούσα να σκεφτώ ένα ωραίο και πρωτότυπο δώρο μαιευτηρίου για το μωρό και μία μαμά σε ένα βιντεάκι στο youtube πρότεινε μεταξύ άλλων τα χειροποίητα δώρα, που είναι μοναδικά. Έτσι σκέφτηκα να κάνω το εξής (γιατί δεν πιάνουν τα χέρια μου και για παραπάνω): να αγοράσω τρία απλά καδράκια στο χρώμα του ανοιχτόχρωμου ξύλου που είναι ουδέτερο, να βάλω χρωματιστά χαρτόνια για background και ένα μικρότερο χαρτόνι στο κέντρο, όπου θα γράψω διάφορα για το μωρό (κάτι σαν γράμμα προς το μωρό, ευχές κλπ) για να μπορούν να τα βάλουν ως διακόσμηση στο παιδικό δωμάτιο. Αυτό το είχα αποφασίσει πριν δω το δωμάτιο του μωρού, οπότε το είχα οργανώσει και είχα κάνει τις πρώτες αγορές για τα υλικά που θα χρειαζόμουν. Φυσικά δεν τους έχω πει τι ακριβώς σκέφτομαι να κάνω, γιατί θέλω να είναι έκπληξη. Όταν πριν λίγες μέρες με κάλεσαν στο σπίτι και παρεμπιπτόντως μου έδειξαν και το παιδικό δωμάτιο, διαπίστωσα ότι είχαν βάλει στους τοίχους διάφορα αυτοκόλλητα, το είχαν διαμορφώσει δηλαδή πλήρως, ώστε δεν έχει χώρο για καδράκια ή οτιδήποτε άλλο (εκτός αν τα βάλεις επάνω στα αυτοκόλλητα, οπότε κάποια αυτοκόλλητα αναγκαστικά κρυφτούν). Η πρώτη μου σκέψη ήταν «δεν πειράζει, εγώ θα το κάνω το δώρο όπως το σκέφτηκα κι ας καταλήξει στην αποθήκη. Εγώ έτσι αισθάνομαι και έτσι θα κάνω, κι ας μην τους αρέσει ή κι ας μην το χρησιμοποιήσουν χωρίς παρεξήγηση από καμία πλευρά». Χθες που ετοίμαζα τα κάδρα προβληματίστηκα μήπως αφού ξέρω τώρα πως είναι το δωμάτιο, δεν πρέπει να τους τα πάω; Και επίσης, μήπως δεν είναι σωστό να εξαναγκάσεις κάποιον να βάλει στον τοίχο του δικού του σπιτιού κάτι που πρώτον θα περιέχει τις σκέψεις, τα λόγια και τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου (γιατί όπως είπα θα γράψω ένα είδος καλωσορίσματος για το μωρό σε κάθε καδράκι) και δεύτερον που μπορεί να μην είχε σχεδιάσει να το εντάξει στη διακόσμηση του δωματίου; Εάν τους αγόραζα ένα καδράκι από ένα κατάστημα, θα μπορούσαν να το αλλάξουν και να πάρουν κάτι άλλο που θα τους άρεσε. Κάνοντας όμως κάτι χειροποίητο, μπορεί να τους εξαναγκάζω από ευγένεια να το κρατήσουν και να το χρησιμοποιήσουν για να μην με κακοκαρδίσουν αλλά χωρίς να τους αρέσει. Είναι λίγο επικίνδυνο αυτό; Ή θα πρέπει αυτό που νιώθω εγώ ως θεία να το κάνω για το ανίψι μου; Τώρα που το σκέφτομαι φοβάμαι μην ακούσω κανένα σχόλιο «τι μπαρούφα δώρο είναι αυτό που θέλεις να τους κάνεις και έχεις την απαίτηση να το κρεμάσουν κιόλας». Θα πάρω και κάτι σε κόσμημα για το μωρό και για τη μαμά εννοείται, απλώς θέλω κάτι πιο προσωπικό και τρυφερό.

cherchez la tante

Μωρέ μια καρτούλα που θα μπορούν να φυλάξουν κάπου εύκολα και για το μέλλον μου φαίνεται πιο καλή λύση. Εσύ θέλεις να διαβάζουν όοολοι οι επισκέπτες τις δικές σου σκέψεις και τα δικά σου συναισθήματα για κάτι τόσο προσωπικό, αφίσα στον τοίχο;

Δεν πιστεύω ότι ως θεία ή ως οποιοσδήποτε γενικότερα για οποιονδήποτε λόγο είναι σωστό να κάνεις δώρο ακριβώς όπως το νιώθεις αλλά πάντα σε συνδυασμό με το τι θέλει και τι χρειάζεται ο άλλος και τι θα τον κάνει χαρούμενο. Αιώνια διαφωνία αυτή στο όσα χρόνια ζω, πάγια η θέση μου δε στο θέμα δε. Τα δώρα τα κάνουμε για τους άλλους, όχι για εμάς.

Επίσης, δεν πιστεύω ότι κάτι χειροποίητο είναι απαραίτητα καλύτερο και πιο προσωπικό από κάτι έτοιμο. Εξαρτάται από το ποιος το φτιάχνει, και από το τι είναι. Το «χειροποίητο» σκέτο μπορεί να είναι και κάτι άσχημο ή κάτι άχρηστο, που δεν μπορείς και να το αλλάξεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

52 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν

Καλύτερα μην πας τιποτα από το να τους πας αυτο που έγραψες εδω [τα ….. καδράκια ( !!) και τα συναφή].
Αν θες απαραιτήτως να φτιάξεις κάτι , φτιάξε μία βρεφική συνθεση με ένα καλάθι που μέσα θα έχει μια ποικιλία απο διάφορα προϊόντα βρεφικης περιποίησης.

Goxhi
Goxhi
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μουσίτσα

Συμφωνώ απόλυτα.Αν δεν είσαι καλλιτέχνης ασε τα χειροποίητα.Θα έχουν πολλά τέτοια όταν πάει το παιδι τους στο νηπιαγωγείο.

Mirka Janic
Mirka Janic
5 χρόνια πριν

Εγώ άμα γεννούσα θα ήθελα δώρο μόνο κούτες με παμπερς. Αυτό. Τίποτα άλλο. Και θα σας ευγνωμονουσα διαρκώς.θεους θα σας έκανα.θα ήθελα δώρο τα παμπερς της χρονιάς. (Μόλις γύρισα από σούπερ μάρκετ και έπεσε το μάτι μου στις τιμές των παμπερς και έχω σοκαριστεί.)

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Συμφωνώ εν μέρει μαζί σου. Κι εγώ θεωρώ ότι τα αναλώσιμα είναι πιο χρήσιμα ΑΛΛΑ όταν το μωρό είναι νεογέννητο και οι γονείς δεν ξέρουν ακόμα ποια μάρκα πάνες ή πιπιλες το βολεύουν θα είναι ένα ρίσκο η οποιαδήποτε αγορά. Εμάς η μικρή ας πούμε δεν μπορούσε να κρατήσει στο στόμα συγκεκριμένη μάρκα πιπιλας και μόνο με μία μάρκα πανας δεν έφευγαν όλα τα κακά έξω και με ένα σαμπουάν έβγαζε σπυριά. Πιστεύω πως από τη στιγμή που είναι θεία και όχι κάποια φίλη, το καλύτερο είναι να δώσει χρήματα.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Louk Ritia μου, λεφτά δίνουν συνήθως όσοι θεωρούν μάταιο ή τους είναι δύσκολο, να μπουν στη διαδικασία να βρουν ένα κατάλληλο δώρο. Οι θείες αλλά οι μεγάλες θείες, εκείνες που δε θες κιόλας να σου πάρουν δώρο, οι παπουδογιαγιάδες. Στους μεγάλους βασιζόμαστε πάντα για χρήματα, γιατί κι εκείνους τους διευκολύνει. Καταλαβαίνω ότι μάλλον το λες με το σκεπτικό να μην πάνε χαμένα τα λεφτά, πληρώνοντας ένα άκυρο δώρο, το δώρο όμως πρέπει να αντιπροσωπεύει και εκείνον που το κάνει, όχι μόνο να πιάνει τόπο. Κι εγώ είμαι αντίθετη με τα δώρα που λες, ακριβώς επειδή είναι “προσωπικά”, δεν ξέρεις τι… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
mongrel
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

κι εγώ, αν γεννούσα τριάντα χρόνια πριν!

alpha2zeta
alpha2zeta
5 χρόνια πριν

Μία τροποποίηση του χειροποίητου δώρου που έχεις σκοπό να φτιάξεις είναι ένα αναστημόμετρο, δηλαδή πολύ μικρά καδράκια κρεμασμένα σε κάθετη διάταξη, δεμένα μεταξύ τους με σχοινί, κορδέλα κλπ., όπου θα βάζουν φωτογραφίες του παιδιού καθώς ψηλώνει και φτάνει στο ύψος του κάθε κάδρου. Εσύ στην αρχή μπορείς να βάλεις σε κάθε καδράκι αυτό που ήθελες, αλλά και το ύψος στο οποίο αναλογεί. Μπορεί να κρεμαστεί και πίσω απ’ την πόρτα, ή μέσα στην ντουλάπα αν δεν θέλουν να καλύψουν την υπάρχουσα διακόσμηση. Τώρα που είδες πώς έκαναν το δωμάτιο, μπορείς να φτιάξεις κάτι που να ταιριάζει.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Σκιάς όναρ άνθρωπος
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alpha2zeta

Φοβερή ιδέα!!!!!

Haifischnet
Haifischnet
5 χρόνια πριν

Εγώ δεν κατάλαβα την διαφορά μεταξύ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ και ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟΥ.

Μπορείς να ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ κάτι ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ. Τα καδράκια που λες δεν θα τα φτιάξεις εσύ: αγορασμένα θα τα έχεις. Το να κολλήσεις δύο χαρτόνια και να γράψεις μερικές ευχές δεν είναι χειροποίητο δώρο. Χειροποίητο θα ήταν αν έπλεκες κάτι, αν κεντούσες κάτι, αν μαστόρευες ένα έπιπλο για το μωρό.

Για να εντυπωσιάσεις με το χειροποίητο, θα πρέπει να είναι κάτι πολύ σπάνιο/πρωτότυπο και ξεχωριστό και να κρατήσει για μία ζωή, το’χεις; Αλλιώς αγόρασε κάτι αξιοπρεπές και δεν θα το’χεις και άγχος.

Cocker Spaniel
Cocker Spaniel
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Haifischnet

Πόσο δίκιο έχεις… 🙂

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν

Τωρα μου θύμισες τη μάνα μου που πήρε στην ξαδέρφη μας (vegan) δώρο δερμάτινο μπουφάν! Κι όταν της είπα πού πας με αυτό, μου λέει έλα καλέ τοσα λεφτά έδωσα σίγουρα θα της αρέσει.

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Έστειλα μήνυμα στην ξαδέρφη και την προειδοποίησα. Έκανε ότι ενθουσιάστηκε για να μη στεναχωρήσει τη μάνα μου και το έδωσε στην αδερφή της 😀

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Σε παρακαλώ θερμά να δώσεις ένα μεγάλο φιλί στην ξαδέρφη σου, που δεν έκανε με τα κρεμμυδάκια τη μαμά σου και που δεν της έπρηξε τα συκώτια. Αλήθεια λέω. Σας αγαπώ και τις τρεις.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν

Το χρύσωμα είναι τύπου έθιμο παλιό και κλασσικό. Παίρνεις Χρύσαφικα που δεν πέφτει ποτέ η αξία τους γιατί όσο να ναι είναι χρυσός.Σε διάφορες κομβικες στιγμές της ζωής πέφτει το “χρυσωμα”. Διαφωνώ με την πρακτική αλλά υποτίθεται ότι το κάνεις για να έχει ένα κομποδεματακι από κούνια. Πολλοί παίρνουν χρυσές λιρες. Έχω συνομηλίκους που έχουν καμία 1-2 χιλιάρικα από τα βρεφικά χρυσωματα όταν ηταν μωρά. Αλλά οκ τότε είχαμε και ΠΑΣΟΚ.

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Το ΠΑΣΟΚ έχει προικίσει κόσμο!

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Το ΠΑΣΟΚ αφήστε τα, δράμα

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Καλέ ναι, οπωσδήποτε χρυσό από τους πολύ στενούς συγγενείς! Εγώ και σε καλούς μου φίλους πάλι χρυσά παίρνω, είναι συμβολικό πως να το κάνουμε. Και τρελαίνομαι να ανοίγω τη μπιζουτιέρα με όλα τα μικρά κουτάκια που έκαναν δώρο στην κόρη μου και να της τα δείχνω….με πάει πίσω στην ημέρα που γεννήθηκε και νιώθω πολύ ωραία.

αεράκι
αεράκι
5 χρόνια πριν

Γεια σε όλους, ερωτώσα εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Δυστυχώς το έκανα τελικά το δώρο (δεν με προλάβατε). Η ομοφωνία στα σχόλιά σας με κάνει να πιστεύω ότι (στατιστικά) τις ίδιες σκέψεις με εσάς θα έκαναν και οι γονείς της ανιψιάς μου βλέποντας το δώρο μου. Σε μένα έδειξαν μια κάποια συγκίνηση ομολογώ αλλά δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν ήταν απλώς ευγένεια. Το δώρο δεν ήθελα να το δω στολισμένο στο σπίτι και καθόλου δεν θα προσβαλλόμουν αν δεν το έβαζαν. Αισθάνθηκα ότι θα ήταν ωραίο να το δει η ανιψιά μου όταν… Διαβάστε περισσότερα »

Μουσίτσα
Μουσίτσα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αεράκι

Αεράκι , μην στενοχωριέσαι . Πολλοί την πατάμε έτσι. Όσο πιο πολύ σκεπτόμαστε και αναλύουμε κάτι στο τέλο συνηθως καταλήγουμε στην πατάτα.Ξέρεις πόσες φρές το έχω πάθει αυτό ; Και μάλιστα για πολύ σημαντικές αποφάσεις, αποφάσεις ζωής;!

Ποσφάτως γέννησε μια ξαδέρφη μου.
Η μαμά μου της πήρε -κλασικά- μία καρφίτσα κωνσταντινάτο για το παιδί.
Εγώ ήθελα κάτι λιγότερο συνηθισμένο και έτσι της πήγα ενα ασημένιο καρουσέλ με φωτισμό.

IrisPrismatica
IrisPrismatica
5 χρόνια πριν

Αχ συμφωνώ κι εγώ απολύτως με τη Λένα, κι έχω επίσης κάνει πολλές αδιέξοδες κουβέντες με κόσμο που πιστεύουν το αντίθετο. Θέλουν το δώρο να «φέρει την προσωπική τους σφραγίδα», κι έχει μεγαλύτερη σημασία το να κάνει μπαμ ότι προήλθε από αυτούς, παρά να αρέσει στον παραλήπτη. Μόνο που υποτίθεται ότι το νόημα του δώρου είναι να προσφέρεις χαρά στον άλλον. Με τη νοοτροπία αυτών τον ανθρώπων, πρέπει κάθε 2-3 φορές το χρόνο να γεμίζουμε τα ντουλάπια μας με πράγματα που δεν θα φορέσουμε/κρεμάσουμε/διαβάσουμε/ακούσουμε κλπ. αλλά «μας θυμίζουν τον δωρητή». Ν’αρχίσω δηλαδή εγώ να μοιράζω στον κόσμο CD των Rotting… Διαβάστε περισσότερα »

Τσουμπλέκια
Τσουμπλέκια
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Iris, μετά το κείμενό σου για τη μητρότητα έλεγα ότι δε γίνεται να σ’ αγαπήσω περισσότερο, αλλά με τους Rotting Christ με διέψευσες <3

IrisPrismatica
IrisPrismatica
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Τσουμπλέκια

😄 ❤ ΧΞΣ forever! 🤘

Terminator
Terminator
5 χρόνια πριν

Όταν γέννησε η αγαπημένη μου φίλη, βάλθηκα να της φτιάξω μια τεράστια “τούρτα” από πάνες, τα γνωστά στο εξωτερικό ως “diaper cakes”. Ήθελα κάτι μοναδικό, χειροποίητο και απόλυτα χρηστικό. Βασάνιζα το μυαλό μου κανένα τρίμηνο πριν τη γέννα της, έβλεπα tutorial στο utube… Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους κόπους μου: ένα τετραώροφο “κέϊκ” με πάνες, δεμένο περίτεχνα με κουβερτάκια, σαλιάρες, κρυμμένα μπιμπερό και ήδη καθαρισμού. Στη μία πλευρά μάλιστα είχα εκτυπώσει με μεγάλα γράμματα “Παπαδοπουλάκι” ενδεικτικά το επίθετο του μωρού και ομολογώ πως απέσπασα φοβερά σχόλια απ’ όλους. Ακόμη και στο ασανσέρ του μαιευτηρίου με ρωτούσαν από ποιο κατάστημα το είχα… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
mongrel
5 χρόνια πριν

Ή φτιάξε τα καδράκια σου με τις ευχές και πες τους ότι μπορούν όταν θέλουν να βγάλουν τις καρτούλες και να τις αντικαταστήσουν με φωτογραφίες του μωρού.