in

«Α, μπα» classics: Σεξισμός δεν είναι όταν οι άντρες δεν μπορούν να κλάψουν ή να φιληθούν σταυρωτά;

Οι συνέπειες που έχουν οι άντρες λόγω της πατριαρχίας

Γεια σου Λένα και αναγνώστες. Γράφεις πως «Σεξισμός δεν είναι, θα το γράφω μέχρι να ματώσουν τα δάχτυλα μου, σεξισμός και ρατσισμός από την ανάποδη δεν υπάρχει». Δεν θα το βγάλω εκτός πλαισίου. Παρόλαυτά σεξισμός δεν είναι όταν οι άνδρες δεν μπορούν να κλάψουν ή να φιληθούν σταυρωτά γιατί είναι «γκέι»; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 19

Γεια σου Λενα και αναγνωστες. Γραφεις στις 1.3. πως “Σεξισμός δεν είναι, θα το γράφω μέχρι να ματώσουν τα δάχτυλα μου, σεξισμός και ρατσισμός από την ανάποδη δεν υπάρχει.” Δεν θα το βγαλω εκτος πλαισιου. Παρολαυτα σεξισμος δεν ειναι οταν οι ανδρες δεν μπορουν να κλαψουν ή να φιληθουν σταυρωτα γιατι ειναι “γκει”;

-Αποριας

Mάλιστα. Ερώτηση κλασική όσο και ο Παρθενώνας. Με έπιασες όμως σε στιγμή που έχω όρεξη.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον στο παράδειγμα που αναφέρεις είναι ότι αυτό που έχουν να φοβηθούν οι άντρες που κλαίνε ή αγκαλιάζουν τους φίλους τους δημόσια δεν είναι οι φεμινίστριες, αλλά οι άλλοι άντρες.

Οι συνέπειες που έχουν οι άντρες λόγω της πατριαρχίας, όπως αυτή που αναφέρεις, δεν υπάρχουν επειδή το ένα φύλο (οι γυναίκες) θεωρείται ανώτερο από το άλλο (τους άντρες), που θα ήταν ο ανάποδος σεξισμός, αλλά επειδή συμβαίνει αυτό που λέμε τώρα κλασικό, ωραίο σεξισμό. Οι άντρες δεν επιτρέπεται να έχουν «θηλυκά» χαρακτηριστικά, όπως είναι η «συναισθηματική αδυναμία» ή «αστάθεια», η αναζήτηση βοήθειας, η παραδοχή αδυναμίας, γιατί αυτά είναι γυναικουλίστικα, δηλαδή κατώτερα, και αυτό ακριβώς, ξανά, είναι ο σεξισμός. Οι άντρες καταπιέζονται λόγω του σεξισμού, και όχι επειδή το σύστημα τους θεωρεί κατώτερους. Γι’ αυτό ακριβώς είναι αυτό που τους συμφέρει να ταχτούν υπέρ του φεμινισμού, ο οποίος ζητάει την ισότητα που θα τους απελευθερώσει από όλη αυτή την καταπίεση, αντί να φοβούνται ότι ο φεμινισμός θα τους υποβιβάσει ή υποτιμήσει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
ντε
ντε
5 χρόνια πριν

Συμφωνώ με την απάντηση εκτός από το “αυτό που έχουν να φοβηθούν οι άντρες που κλαίνε ή αγκαλιάζουν τους φίλους τους δημόσια δεν είναι οι φεμινίστριες, αλλά οι άλλοι άντρες”. δεν είναι μόνο οι άλλοι άντρες, είναι και οι μη φεμινίστριες ή γυναίκες με εσωτερικευμένο μισογυνισμό ή όπως αλλιώς ονομάζουν τις “παραδοσιακές” γυναίκες που τον θέλουν τον άντρα τους μπλα μπλα μπλα. κι από αυτές αντίστοιχη αντιμετώπιση θα εισπράξουν. ή μήπως εκεί έξω υπάρχει τόσος πολύς ορθός φεμινισμός κι απλά δεν τον έχουμε ανακαλύψει ακόμα;

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Θα πρέπει να είναι το ανώτατο 15-16 χρονών κάποιος, για να θεωρεί γκέι το να φιληθούν δύο άντρες σταυρωτά ή να κλάψουν. Αυτό το έχω ακούσει μόλις μία φορά στη ζωή μου και αυτό από 15χρονο το 2009. Εγώ με τους φίλους μου κανονικότατα και αγκαλιαζόμαστε και φιλιόμαστε σταυρωτά και κανείς δεν έχει στραβοκοιτάξει ή έχει πει κάτι.

Tokyo
Tokyo
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vasilis

Είσαι τυχερός Vasili. Εμένα οι φίλοι ευκαιρία ψάχνουν να πουν ο ένας τον άλλον γκόμενα ή Λούση. Το Λούση ειδικά έχει μεγάλη πέραση!

Είναι μωρέ για να ξεχωρίζουν από τους άλλους..

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tokyo

Αν δεν είναι έφηβοι οι φίλοι σου, τότε είναι απλά ανώριμοι και αυτό θα αντικατοπτρίζεται και σε άλλες φάσεις. Θα έχω να δω τους καλύτερούς μου φίλους πολύν καιρό και θα μείνω σε μία ξερή χειραψία; Εννοείται ότι και θα τους αγκαλιάσω και θα τους φιλήσω, γιατί τους αγαπάω και μου λείπουν.

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Εγώ απολύθηκα πριν λίγους μήνες από το Πολεμικό Ναυτικό και ούτε στα καράβια ούτε και στο κέντρο κατάταξης γίνονται καψόνια προς τους στρατεύσιμους. Ειδικά στο κέντρο κατάταξης το πρώτο πράγμα που μας είπε ένας αξιωματικός είναι να αναφέρουμε οποιοδήποτε περιστατικό εκφοβισμού. Παιδιά για όλες τις δουλειές μπορεί να είναι οι στρατεύσιμοι, αλλά καψόνια δεν γίνονται και, αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει κάτι, π.χ. δεν μπορεί να σηκώνει βάρη, κανείς δεν τον αναγκάζει να το κάνει.

Dimdim
Dimdim
5 χρόνια πριν

Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω μαζί σου αμπα. Ο σεξισμος είναι ένα φαινόμενο που χτυπά και τους άνδρες. Πολύ απλά γιατί υπάρχουν απαιτήσεις για να θεωρείσαι άνδρας. Οι γνωστές. Σκληρός ανεξάρτητος συναισθηματικά και οικονομικά, ακέραιος. Και ναι είναι αποδεκτό να μην είσαι ολα αυτά αλλά θα θεωρηθείς λιγότερο άνδρας, λιγότερο ερωτευσιμος, λιγότερο ικανός. Δεν υπάρχει τέλειος άνδρας όπως δεν υπάρχει και τέλεια γυναίκα. Όμως από μικρά παιδιά αυτό προσπαθούμε να γινουμε. Και ταυτιζόμαστε με το φύλο μας. Εκεί είναι ο σεξισμος. Και κατά τη γνώμη μου όχι δεν φοβόμαστε μόνο τα αγόρια για να μην κλάψουμε πχ. Το να δείξω αδύναμος… Διαβάστε περισσότερα »

Dimdim
Dimdim
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Απλα για να διευκρινίσω τι εννοουσα. Η ιστορία του σεξισμου είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο πλούσια απο αυτην των φεμινιστικων κινηματων. Επομενως ο σεξισμος είναι κατι πολυ βαθύ που αφορά τον άνθρωπο εν γένει. Αφορά πολιτικά και οικονομικά συστήματα, πολέμους, κοινωνική οργάνωση. Δεν υπάρχει κάτι στην ανθρώπινη ιστορία που να μην εχει εμφυλο χαρακτήρα. Δηλαδή πατριαρχικο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Τα κινήματα προφανώς και πρέπει να υπάρχουν. Απλα πρέπει να προσαρμοζονται στις εποχές. Και νομίζω ότι ειναι ώρα να δούμε κατάματα τον σεξισμό. Δηλαδή ως κάτι που υπάρχει στον καθενα μας. Με το να τον ενοχοποιουμε μονο έχουμε ξεχασει τι είναι.… Διαβάστε περισσότερα »

Mr Mazis
Mr Mazis
4 χρόνια πριν

Πράγματι οι άντρες φοβούνται ο ένας τον άλλο, και οι σχέσεις τους είναι γενικά ανταγωνιστικές. Δεν ξέρω για τη σωστή ορολογία, όμως ομολογώ οτι ενώ είμαι πολύ ευασθητοποιημένος, μερικές φορές οι συζητήσεις εδώ στο Αμπα με κάνουν να νιώθω άβολα. Αισθάνομαι οτι υπάρχει και σε ορισμένες (ορισμένες μόνο) γυναίκες μία διάθεση απόρριψης του δικαιώματος μου να εκφράσω άποψη, επειδή δεν διαθέτω τα εχέγγυα νομιμοφροσύνης, δηλαδή θηλυκή ταυτότητα. Δεν γενικεύω αλλά μερικές φορές πιάνω μια αναίτια επιθετικότητα στον αέρα, έναν ρεβανσισμό ενα πράμα. Και ρωτάω: δεν ειναι και αυτό ένας τρόπος να μου πουν “κρατά την πατριαρχία σου και μη μας… Διαβάστε περισσότερα »

ermis
ermis
5 χρόνια πριν

Γιατί να μην ονομαζονται σεξισμός οι συνέπειες που υφίστανται οι ανδρες από την πατριαρχία; έστω μια μορφή αυτού. Ακόμα και λιγότερο σημαντική. Γιατί; Είναι προκατάληψη με βάση το φύλο. Το να απαιτείς από κάποιον να είναι κάπως, είναι καταπίεση. Κι αν δεν ονομάζεται σεξισμός, κάπως πρέπει να ονομαστεί. Αν και δεν βλεπω τον λόγο να μην ονομάζεται έτσι.

ermis
ermis
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Το διάβασα όλο σχεδόν. Πολύ ενδιαφέρον αληθεια. Αλλα εγω δεν μίλησα για αντίστροφο σεξισμο. Ότι δηλαδή οι άνδρες θεωρουνται κατώτεροι απο τις γυναίκες. Απλα καταπιέζονται λόγω του φύλου τους. Όσοι αντρες έχουν μια ελάχιστη συνείδηση και δεν είναι φαλλοκρατες το έχουν νιώσει στο πετσί τους απ την οικογένεια, από γυναίκες, από άλλους άνδρες. Ναι είναι δύσκολο να μην μπορείς να μιλήσεις σε καποιον γιατί θα θεωρηθεις αδύναμος, να σου λενε ότι εσυ πρωτα πρωτα πρέπει να σαι ο κουβαλητης, να εισαι κοντός και να σε βλέπουν σαν ” αγορακι” και οχι σαν άντρα, να τα λες αυτά και να φοβάσαι… Διαβάστε περισσότερα »