Ρωσία: Η μεγαλύτερη πισίνα στον Βόρειο Καύκασο απαγορεύει την είσοδο στις γυναίκες

Οι ακτιβιστές έχουν εξαγριωθεί μετά την απαγόρευση εισόδου των γυναικών σε πισίνα στο Βόρειο Καύκασο, ωστόσο το αθλητικό κέντρο ισχυρίζεται πως έγινε για οικονομικούς λόγους

Η μεγαλύτερη πισίνα, που βρίσκεται στη περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της Ρωσίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων εκεί είναι μουσουλμάνοι, απαγόρευσε την είσοδο στις γυναίκες προκαλώντας την δημόσια κατακραυγή τόσο του κόσμου όσο και των ακτιβιστών που μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ακτιβιστές κατηγορούν τον όμιλο για έμφυλες διακρίσεις.

Ο αθλητικός σύλλογος Anzhi Arena κοντά στη Μαχατσκαλά, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, ομοσπονδιακού υποκειμένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε την αλλαγή στην πολιτική του μέσω ανάρτησης στο instagram τη Δευτέρα.

«Από τις 20 Ιανουαρίου και μετά η είσοδος στην πισίνα θα επιτρέπεται μόνο στους άντρες» ανέφερε.

Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους της ορεινής περιοχής. Η πισίνα ανέφερε πως η απόφαση της να αποκλείσει τις γυναίκες βασίζεται σε οικονομικούς λόγους. Πριν από αυτό οι γυναίκες επιτρέπονταν να περάσουν μόνο τις Παρασκευές, μέρα ορισμένη αποκλειστικά για γυναικείες συνεδρίες.

«Δυστυχώς κατά τη διάρκεια των γυναικείων συνεδριών δεν υπήρχαν καθόλου επισκέπτες» παρέθεσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, τη δημοσίευση του ομίλου που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο instagram.

«Ειδικότερα, η δύσκολη απόφαση πάρθηκε μετά από εμπεριστατωμένη ανάλυση και αξιολόγηση που έδειχνε πως η μέρες που η πισίνα ήταν ανοιχτή για τις γυναίκες δεν ήταν βιώσιμες». Είναι σύνηθες στην περιοχή του Βόρειου Καύκασου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να παρέχουν ξεχωριστή πρόσβαση μέσα στη βδομάδα, σε γυναίκες και άντρες. Ωστόσο, η πλήρης απαγόρευση των γυναικών από την αθλητική δραστηριότητα είναι ενάντια στο ρωσικό σύνταγμα, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

Η Fatima Abdulkhalimova, 31 ετών, δήλωσε ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί την πισίνα παρόλο που θα εργάζεται στο χώρο ως εκπαιδεύτρια. «Εργάζομαι εκεί, δείχνω στους ανθρώπους την σωστή τεχνική και τώρα δεν θα μου επιτρέπεται να μπαίνω στο νερό» είπε η πρώην επαγγελματίας κολυμβήτρια. «Νομίζω ότι έχει να κάνει με τη θρησκεία. Πιστεύω πως σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλοί πιστοί άντρες έρχονται εδώ».

Η πρόσβαση στην πισίνα είχε επιτραπεί αρχικά και στα δύο φύλα καθημερινές. Ύστερα η Παρασκευή ορίστηκε ως η μόνη μέρα πρόσβασης για τις γυναίκες.

Τρεις γυναίκες από το Νταγκεστάν υπέβαλαν καταγγελία στην Εισαγγελία κατηγορώντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις για αντισυνταγματική διάκριση λόγω φύλου.

Μία από τους καταγγέλοντες είναι η Svetlana Anokhina συντάκτρια τοπικής διαδικτυακής πλατφόρμας ενημέρωσης που επικεντρώνεται στα δικαιώματα των γυναικών. Η Svetlana που ζει στη Μαχατσκαλά ανέφερε πως η σεξιστική πρακτική διαχωρισμού των φύλων στους δημόσιους χώρους, ολοένα και αυξάνεται. «’Εχω μία κόρη και τρεις εγγονές. Είμαι θυμωμένη και φοβάμαι γι’αυτές. Δεν θα ήθελα να ζήσουν σε ένα ειδικό γκέτο για γυναίκες».

Μια ακόμα γυναίκα που ήταν τακτική επισκέπτρια στην πισίνα δήλωσε πως είχε απορριφθεί το πάσο της στο χώρο για όλον τον προηγούμενο μήνα. Σχολιάζοντας στο Instagram εγραψε πως οι διαχειριστές της πισίνας της είπαν πως δεν μπορούσε να αγοράσει άλλο μηνιαίο πάσο και να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις επειδή δεν υπήρχε αρκετός χώρος αποδυτηρίων για τους άντρες.

Πηγή: REUTERS NEWS AGENCY

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-10 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για