Γιατί οι γυναίκες πληρώνουν περισσότερα για ένα κοντό κούρεμα;

Το έχουμε δεχτεί ως θέσφατο ότι όταν μια γυναίκα αποφασίζει να κόψει τα μαλλιά της κοντά πληρώνει περισσότερα χρήματα απ΄ότι ένας άντρας.

Η ηθοποιός Georgia Frost ένιωσε πάρα πολύ άσχημα όταν ζήτησε από δύο κουρείς, στο δυτικό Λονδίνο, να την κουρέψουν κι εκείνοι αρνήθηκαν. «Δούλευα σε μια παράσταση στο Lyric Hammersmith και χρειαζόμουν να ξυρίσω μόνο τα πλαϊνά και πίσω μαλλιά, για τις ανάγκες του ρόλου. Όταν ζήτησα από τον κουρέα να με κουρέψει εκείνος γέλασε μέσα στα μούτρα μου, είπε «όχι» και έκανε σχόλιο για το ότι είμαι γυναίκα» δήλωσε η ηθοποιός. Δοκίμασε παραδίπλα σε ένα σχεδόν άδειο κουρείο για να πάρει την ίδια απάντηση «δεν κουρεύουμε γυναίκες».

Σύμφωνα με τη Frost το κουρείο θεωρείται το ιερό των αντρών, όπου δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με τις γυναίκες. «Πιστεύω επίσης ότι συνδέεται με την στερεοτυπική εικόνα που θα έπρεπε μια γυναίκα να μοιάζει. Τα μαλλιά και το ξυρισμένο κεφάλι είναι ένα τεράστιο κομμάτι της queer κουλτούρας και της λεσβιακής ταυτότητας, οπότε δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι πως υπάρχει αρκετή ομοφοβία στην άρνηση να κουρέψουν γυναίκες».

Ακόμα όμως και στους χώρους που υπάρχουν υπηρεσίες και για τα δύο φύλα, στον τιμοκατάλογο το κούρεμα της γυναίκας κοστολογείται ακριβότερα από του άντρα. Η Εθνική Ομοσπονδία Μαλλιών και Ομορφιάς επισημαίνει πως οι γυναίκες έχουν πιο περίπλοκα κουρέματα από τους άντρες και έτσι χρεώνονται περισσότερο.

Η γενική διευθύντρια Hillary Hall έχει δηλώσει πως η διαφορά στην τιμή δεν βασίζεται στο φύλο. «Το κομμωτήριο ή το κουρείο θα καθορίσει τις τιμές του λαμβάνοντας υπόψιν τα εξής: το μήκος και την υφή των μαλλιών του πελάτη, το χρόνο κουρέματος, τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν, τον τύπο υπηρεσίας που θα ζητήσει ο πελάτης, την κατάρτιση, το επίπεδο εμπειρίας του στιλίστα -κουρέα».

Ενώ μερικοί άντρες θέλουν περίπλοκα και χρονοβόρα κουρέματα η άνοδος των μπαρμπέρικων – έχει σημειωθεί αύξηση 64% σε πέντε χρόνια- υποδηλώνει ότι ένα απλό και φθηνό κούρεμα είναι η δημοφιλέστερη επιλογή. Ωστόσο αυτή είναι μια επιλογή που μπορεί να αποκλείσει τις γυναίκες.

Η Trish Greenhalgh, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε πως για χρόνια πλήρωνε 37 λίρες στον ίδιο κομμωτή για το ίδιο κούρεμα, κάτι που της ήταν «αρκετά ενοχλητικό» αφού το κούρεμα της διαρκούσε μόνο πέντε λεπτά. «Το ίδιο κούρεμα έχω ζητήσει κι από άλλον κομμωτή ο οποίος με χρέωσε 15 λίρες» δήλωσε. Η καθηγήτρια θεωρεί ότι η εμπειρία της υπογραμμίζει ένα  σεξιστικό ζήτημα. «Για εμάς που έχουμε αγορίστικα κουρέματα και θέλουμε απλά μια γρήγορη περιποίηση, θα πρέπει να μπορούμε να ζητήσουμε την ίδια υπηρεσία με τους άντρες. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι όλες οι γυναίκες χρεώνονται για το μέσο γυναικείο κούρεμα το ίδιο, ανεξαρτήτως του μήκος των μαλλιών τους.

Trish Greenhalgh

«Ιστορικά στη βιομηχανία μας υπήρξε χάσμα μεταξύ της τιμής που χρεώνεται για τους άντρες και τις γυναίκες» λέει η συνιδρύτρια του κομμωτηρίου Butchers, Susannah Jones. «Αυτό βασίστηκε την πεποίθηση ότι οι άντρες έχουν κοντά μαλλιά, οπότε το κούρεμα είναι γρήγορο και απλό, ενώ οι γυναίκες έχουν μακριά μαλλιά, που απαιτούν περισσότερο χρόνο και επιδεξιότητα».

«Ωστόσο τα κοντά κουρέματα είναι κι αυτά αρκετά απαιτητικά και πολλές φορές χρειάζονται ειδική τεχνική, οπότε ο χρόνος δεν είναι ο παράγοντας που ευθύνεται για το ότι οι άντρες χρεώνονται λιγότερο- είναι καθαρά επειδή είναι άντρες- κάτι που είναι ηθικά λάθος».

«Ελπίζω ότι κι αλλα κομμωτήρια θα καταλάβουν την αξία της κατάργησης αυτής της ανισότητας στις τιμές και θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της αντίληψης οτι οι τιμές εξαρτώνται από το φύλο» προσέθεσε.

Η Karen Waldron είναι ιδιοκτήτρια του Barber Shop Group και η δημιουργός του Unisex Cut στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπηρεσία καλλωπισμού που απευθύνεται με τις ίδιες τιμές και στα δύο φύλα.

«Το κύριο θέμα με τα μπαρμπέρικα και την υπέροχη παράδοση τους είναι ότι προορίζονται αποκλειστικά για τους άντρες» αναφέρει. «Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι που οι γυναίκες τα επισκέπτονται, ζητώντας πιο κοντά κουρέματα».

Η δικηγόρος, Elizabeth McGlone, που έχει κοντά μαλλιά, λέει πως οι διακρίσεις από τους προμηθευτές υπηρεσιών κουρέματος και καλλωπισμού δεν έχουν αμφισβητηθεί ποτέ στα δικαστήρια. «Τόσο οι κομμώτριες όσο και οι μπαρμπέρηδες καλύπτονται ως πάροχοι υπηρεσιών σύμφωνα με το νόμο περί ισότητας, ώστε να μην μπορούν να κάνουν διακρίσεις λόγω φύλου» ανέφερε

«Δεν έχω συναντήσει κανένα νόμο κατά της τιμολόγησης με βάση το φύλο και μπορεί να υποστηριχθεί πως τα μαλλιά των γυναικών δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτούν χρόνο. Όταν υπάρχει διαφορά τιμής θα πρέπει να υπάρχει λόγος για το γεγονός οτι σπαταλήθηκε περισσότερος χρόνος». «Εχω την επιλογή να πάω στο μπαρμπέρικο επειδή είναι φθηνότερο. Οι άντρες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά λόγω φύλου και ούτε οι γυναίκες να απορρίπτονται από τους κομμωτές επειδή είναι γυναίκες» συμπλήρωσε. «Το κούρεμα μου είναι κοντό και μου αρέσει να το περιποιούμαι αλλά δεν θα δώσω 40 λίρες για να μου ξυρίσει λίγο τα μαλλιά».

πηγή: BBC

in

Αξιολογήστε το άρθρο

7 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
bozonioΛένα ΦουτσιτζήSmurfakosMelia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Έχω πάει σε κομμώτρια για να κάνω το καρέ αγορέ. Με φωτογραφία για να είμαστε σίγουρες. Αφού ασχολήθηκε ΜΙΑΜΙΣΗ ώρα δήλωσε ότι τελείωσε και ήμουν ακριβώς έτσι :
comment image

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κυκλοφορώ σαν ουφο , αρκεί να είναι επιλογή μου. Όταν της ζήτησα να κοντύνει τα πλαϊνά η απάντηση που πήρα ήταν επί λέξει : γιατί, άντρας είσαι;

Για την ιστορία πήγα πήρα μια καλή κουρευτική με σκάλες και τα κάνω μόνη μου πλέον.

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Βρε μαύρο γατί πηρα και εγώ μηχανή, μεγάλη αποτυχία. Είναι πολύ δύσκολο! Απλά οποίος δε θέλει να μου κάνει ξύρισμα στα πλαϊνά δεν ξαναπάω. (Πέθανα με τον Howard!)

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όταν πάω στο κομμωτήριο για κοντό κούρεμα παίρνει 45-60 λεπτά. Ενώ στο ίδιο κομμωτήριο με μακρύ κατσαρό μαλλί με ξεπετάνε σε 20 λεπτά. Γιατί η στραβή ψαλιδιά φαίνεται δέκα φορές περισσότερο στο κοντό. Εννοείται όμως ότι πληρώνω το ίδιο, εκτός αν χρεώνεται περισσότερα το μακρύ μαλλί (στο Βέλγιο π.χ.). Συμπέρασμα, οι χρεώσεις είναι άλλ’ αντ’ άλλων, και ουσιαστικά χρεώνεσαι ανάλογα με το πόσο θεωρούν ότι είσαι διατεθειμένη να πληρώσεις. Όπου οι άντρες θεωρείται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έξτρα για την ομορφιά τους, ούτε και οι γυναίκες που δεν έχουν πλούσια χαίτη. Κουταμάρες. Εμένα πάντως άλλη είναι η απορία… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Δηλαδή, δεν φτάνει που οι γυναίκες βγάζουμε, ακόμα, λιγότερα λεφτά από τους άντρες, θα πρέπει να ξοδεύουμε και περισσότερα λεφτά για την εξωτερική μας εμφάνιση (την οποία εννοείται πρέπει να φροντίζουμε συνέχεια γιατί μια γυναίκα πρέπει να είναι πάντα στην τρίχα!). Και κάπως έτσι, στο τέλος κάθε μήνα, ο άντρας εργαζόμενος έχει καταφέρει να αποταμιεύσει περισσότερα χρήματα από τον μισθό του σε σχέση με την γυναίκα εργαζόμενη.

Smurfakos
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Διοτι (οπως θα σας πει καθε πρωτοετης στην ΑΣΟΕ) καταρχας θελουν να τα πληρωνουν εστω και σιχτιριζοντας ή/και ειναι τοσο λιγες που ο κλαδος δεν ενδιαφερεται για τυχον διαφυγοντα κερδη. Αν δεν ηθελαν δεν θα τα διναν, θα κουρευοταν μαζικα σπιτι, και αργα ή γρηφορα καποιο αντισυναδελφικο κομμωτηριο θα την εφερνε στα υπολοιπα ριχνοντας την τιμη στο αγοριστικο κουρεμα για να προσελκυσει ολες αυτες τις υποψηφιες πελατισσες. Και μετα τα υπολοιπα κομμωτηρια θα εβλεπαν την «κοσμοσυρροη», θα θελανε και αυτα μεριδιο και θα ριχναν και αυτα την τιμη και θα ισορροπουσε η αγορα.

Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Οποιοσδήποτε πρωτοετής κοινωνιολογίας (ψυχολογίας, αλλά και οικονομολόγος) θα πέθαινε στο γέλιο με το “θέλουν να τα πληρώνουν έστω και σιχτιρίζοντας”. ΑΝΤΙΟ.

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ πάντως δε το αφήνω έτσι. Έχω κούρεμα παρόμοιο με της καθηγήτριας στο κείμενο και δεν ανέχομαι πλέον να μου το χρεώνουν παραπάνω. Είχα πάει σε κομμωτήριο στην Αγγλία και ενώ είχα κλείσει αντρικό κούρεμα στο τέλος μου λέει παραπάνω (την τιμή του γυναικείου). Της λέω «αυτό είναι αντρικό κούρεμα» στραβώνει, αλλά μου χρεώνει το λιγότερο. Δεν ξαναπατήσα φυσικά. Στο τωρινό μου κομμωτήριο είμαι πολύ ευχαριστημένη χρεώνουν τους πάντες με βάση την ώρα και την περιπλοκότητα όπως και θα έπρεπε. Σε μπαρμπέρικα πάντως έχω πάει κάποιες φορές και δεν είχα κακή εμπειρία, με κούρεψαν κανονικά.