in

Σερβιέτες στον ήλιο

Ας ρίξουμε φως σε ένα κλασικό γυναικείο αξεσουάρ

Όλη μου τη ζωή, κάθε μήνα έχω συνηθίσει να περνάω την περίοδό μου ανέμελα, ανώδυνα και αεράτα, σαν διαφήμιση σερβιέτας με φτερά, με άσπρα παντελόνια εφαρμοστά και καβάλα σε άλογα που κάνουν μπάντζι τζάμπινγκ και τραβάνε σέλφιζ χλιμιντρίζοντας χαρωπά. Αλλά από πέρυσι που πάτησα τα 40, πονάω τόσο κάθε φορά, που νιώθω ότι τα τελευταία […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

UterusPanties

Όλη μου τη ζωή, κάθε μήνα έχω συνηθίσει να περνάω την περίοδό μου ανέμελα, ανώδυνα και αεράτα, σαν διαφήμιση σερβιέτας με φτερά, με άσπρα παντελόνια εφαρμοστά και καβάλα σε άλογα που κάνουν μπάντζι τζάμπινγκ και τραβάνε σέλφιζ χλιμιντρίζοντας χαρωπά. Αλλά από πέρυσι που πάτησα τα 40, πονάω τόσο κάθε φορά, που νιώθω ότι τα τελευταία ωάρια τα λιγοστά φεύγουν κοπανώντας λιγουλάκι παραπάνω πίσω τους την πόρτα ή μάλλον θα έλεγα πως εγκαταλείπουν το πλοίο πέφτοντας ηρωικά και ουρλιάζοντας με όλη τους τη δύναμη «καταραμένη, ούτε αυτό το μήνα έπιασες παιδί, θα σε εκδικηθώ, θα το πληρώσεις!»

Οπότε αυτή την περίοδο είμαι χάλια. Και το πληρώνω και σε πόνο και σε σερβιέτες. Γι’ αυτό θα μιλήσω σήμερα γι’ αυτές. Σερβιέτες, λοιπόν. Εγώ παίρνω τη γνωστή μάρκα με το κάλυμμα αλβεονέτ. Από πάντα. Εσείς οι μικρές δεν ξέρετε πώς ήταν παλιά οι σερβιέτες. (ΟΚ, δεν μιλάω για τότε που αντί για σερβιέτες βάζανε πετσετάκια και πανιά και ξέρω ‘γω εφημερίδες ή ψόφιους αρουραίους και άλλα τέτοια φρικαλέα που συνέβαιναν πριν τον πολιτισμό. Όχι τόσο παλιά).

Μιλάω για το 1988 που παιδίσκη ακόμα είχα την πρώτη μου περίοδο η οποία κράτησε όλο τον Αύγουστο (γλέντια), μέχρι κάποια στιγμή στη δεκαετία του 90. Εκείνη την εποχή, οι σερβιέτες ακόμα είχαν μέγεθος XXL και πάχος πάνας. Φουλ πάνας μωρού 12+ μηνών, έξτρα ντράι. Θυμάμαι στο σχολείο που για να πακετάρεις σερβιέτα, να τη συσκευάσεις σε ικανό αριθμό χαρτοπετσετών και να τη μεταφέρεις με ασφάλεια σε στελθ μόουντ σαν αόρατο μαχητικό αεροσκάφος με φτερά ως την τουαλέτα, έπρεπε να έχεις κάνει πωλήτρια σε κατάστημα ρούχων ή έστω ένα σεμινάριο παπιέ μασέ ή οριγκάμι. Χρειαζόταν μαεστρία.

Διότι. Κανείς. Δεν. Έπρεπε. Με. Τίποτα. Να. Καταλάβει.

Όχι να καταλάβει ότι έχεις περίοδο, παραδόξως, η ίδια η περίοδος ήταν σεβαστή, γιατί σου έδινε και δικαιολογία να μην κάνεις Γυμναστική. Επίσης ήταν σεβαστή γιατί καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστηρίου, μια και τα αγόρια δεν είχαν καταλάβει τι συνέβαινε ακριβώς και ντρέπονταν υπερβολικά να το συζητήσουν, άρα θα μου πεις ταμπού, αλλά όχι ανομολόγητο και ντροπιαστικό.

Ενώ λοιπόν το «είμαι αδιάθετη» ήταν αποδεκτό, (όχι «έχω περίοδο» βέβαια, μην είμαστε και τελείως αηδιαστικές, είπαμε, λίγο ευφημισμό γιατί δεν μπορούν να αντέξουν οι ευαίσθητες ψυχούλες μας την πραγματικότητα του να είσαι γυναίκα), δεν μπορούσες να θεαθείς με σερβιέτα. Η σερβιέτα ήταν αποτρόπαιο θέαμα. Η σερβιέτα ήταν το μεγάλο ταμπού. Και, δεν θα μιλήσω καν για τα ταμπόν. Ήταν γνωστό ότι όσες φορούσαν ταμπόν στο σχολείο ήταν τσούλες, μην αμφισβητούμε τα θέσφατα.

Και πάμε στο τώρα. Οι ονομασίες πάνω στις σερβιετοσυσκευασίες έχουν ξεμείνει από την τότε εποχή, κι ακόμα λένε πάνω “ultra” και “plus”. Το ultra έχει να κάνει με το «τρομερά λεπτή» σε σύγκριση με τις προηγούμενου τύπου, παρόλο που δεν υπάρχουν πια. Το έχουν αφήσει για εφέ. Το plus σημαίνει «με φτερά» και δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχουν πια σερβιέτες χωρίς φτερά. Αλλά δεν πειράζει. Η σερβιέτα πρέπει να έχει πολλαπλά ονόματα σαν τίτλους ευγενείας. Ultra super plus cotton soft sensitive aloe. Γιατί τίποτα λιγότερο δεν αξίζει να αγγίζει το αιδοίο σου -συγγνώμη, την ευαίσθητη περιοχή σου.

Η παράλληλη μεγάλη επανάσταση με το γεγονός ότι οι σερβιέτες έγιναν λεπτές, εκτός του ότι δεν ένιωθες πια ότι αναβιώνεις τη βρεφική σου ηλικία, ήταν το ότι η κάθε μία σερβιέτα έρχεται πλέον μέσα στη δική της ξεχωριστή συσκευασία μέσα στη μεγάλη πολύ-συσκευασία. Γιατί οι προηγούμενες ήταν τόσο χοντρές που δεν δίπλωναν. (Φαντάσου να προσπαθείς να διπλώσεις σφουγγαράκι πλυσίματος πιάτων. Δεν κάθεται διπλωμένο. Πάλι περήφανο πετιέται και ξαναϊσιώνει). Αυτό άλλαξε τα δεδομένα. Η ζωή έγινε πιο εύκολη. Οι σερβιέτες ήρθαν ένα μικρό βήμα πιο κοντά στο άπιαστο όνειρο της ανεμελιάς των διαφημιστικών τους. Μια νέα εποχή ανέτειλε.

Δηλαδή, θες να πεις, πηγαίναμε στην τουαλέτα απλά κρατώντας στο χέρι τη σερβιέτα; Όχι βέβαια! Εννοείται ότι θα πας με την τσάντα σου, έστω το νεσεσέρ σου, μια σακουλίτσα, ένα κάτι. Γιατί, α πα πα, ντροπή.

Εδώ και μια δεκαετία, στη δουλειά –σε όποια δουλειά- κάνω την επανάστασή μου. Έχω αποφασίσει να βάλω τέλος στην παράνοια, και παίρνω τη σερβιέτα μου σκέτη και πάω να αλλάξω στην τουαλέτα σφυρίζοντας χαρωπά. (Δεν ξέρω να σφυρίζω, δεν έχει να κάνει). Ανά τα χρόνια, έχω εισπράξει πολλά σοκαρισμένα βλέμματα αλλά ευτυχώς λιγοστεύουν όσο μικραίνουν σε ηλικία τα συναδελφο-παιδιά.

Αλλά σκέψου. Έχεις εποχιακή αλλεργία και έχεις συνάχι. ΟΚ, όλοι ξέρουν ότι έχεις συνάχι, τι να κάνουμε τώρα, δεν είναι ντροπή αλλά δεν θες να δει ο κόσμος μύξα, προφανώς. Δεν θες ούτε να δει ο κόσμος το χρησιμοποιημένο σου χαρτομάντιλο, ίου. Δεν θες να δει ο κόσμος ούτε το καθαρό χαρτομάντιλο, πριν το χρησιμοποιήσεις. Εντάξει. Έχεις κι εσύ τα θέματά σου, δεν πειράζει, δεκτό. Αλλά όχι, δεν είμαστε καν εκεί. Είμαστε στο ότι δεν θες να δει ο κόσμος το πακέτο με το ξεχωριστά συσκευασμένο χαρτομαντιλάκι, πριν το χρησιμοποιήσεις. Ντρέπεσαι γι’ αυτό.

Είναι ώρα να μπούμε σε μια νέα εποχή. Σε μια πιο ειλικρινή και απενοχοποιημένη περίοδο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

27 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Κι εγώ ποτέ δεν κατάλαβα αυτή την εμμονή να κρύβουμε τις σερβιετες λες και περνάμε ναρκωτικά. Κάποτε δούλευα γραμματέας σε μια εταιρεία και η κοπέλα απ το λογιστήριο όποτε ήθελε να αλλάξει σερβιέτα, μου ζητούσε να της πάω ένα φάκελο. Την έβαζε μέσα και πήγαινε με το φάκελο στην τουαλέτα. Ότι δηλαδή το να κρατάς ένα φάκελο καθώς μπαίνεις στην τουαλέτα μοιάζει πολύ πιο νορμάλ απ’το να κρατάς μια σερβιέτα.

Zoi Konstantinou
Zoi Konstantinou
5 χρόνια πριν

Ειρήνη θεά!

Έχω να περιγράψω σκηνικό που είμαι με τη μάνα μου σε εστιατόριο και βγάζω τη σερβιέτα από την τσάντα, καμαρωτή-καμαρωτή, και τραβάω για το μέρος που πάει ο βασιλιάς μονάχος του, με το εν λόγω αντικείμενο στο χέρι. Η μάνα, στήλη άλατος απ’ τη ντροπή, ακόμα αναρωτιέται τι λάθος έχει κάνει στην ανατροφή μου…

Κασσάνδρα
Κασσάνδρα
5 χρόνια πριν

Πριν λίγο καιρό στη δουλειά έρχονται δυο συνάδελφοι (γυναίκες) ψιλοφρικαρισμένες και μου λέει η μία: “Μήπως είσαι αδιάθετη? Υπάρχει μια σερβιέτα στην τουαλέτα πάνω στο νιπτήρα!!!” Ψιλοφρικάρω κι εγώ, γιατί νόμιζα, έτσι όπως το είπε, πως κάποια την παράτησε εκεί αφού άλλαξε και ξέχασε (αν είναι δυνατόν) να την πετάξει στο καλάθι (τρελό, αλλά δυστυχώς έχουμε δει κάποια τρελά κατά καιρούς σε κοινή τουαλέτα αρκετών ατόμων). Λέω πως όχι, αλλά ρε παιδιά, αν είναι δυνατόν τέτοια αφηρημάδα και τέλος πάντων κάποιος πρέπει να τη μαζέψει και κατευθύνομαι προς τα εκεί. Και τι να δω??? Μια σερβιετούλα μέσα στη συσκευασία της,… Διαβάστε περισσότερα »

Neli
Neli
5 χρόνια πριν

Σκηνικό 007 Τα χείλη σχηματίζουν “Έχεις σερβιέτα?” Το ένα χέρι μπαίνει στην τσάντα την βρίσκει την κρύβει το εσωτερικό του μανικιού. Σηκώνονται συνωμοτικά και οι δύο πάνε τουαλέτα. Σερβιέτα βγαίνει από το μανίκι και με γρήγορες κινήσεις πάει στο άλλο χέρι το οποίο την παίρνει και την βάζει στην τσέπη με κινήσεις κομάντο (εν τω μεταξύ κανείς άλλος δεν ήταν στην τουαλέτα”. Μετά από λίγο βγαίνουν και οι δύο χαμογελαστές σαν διαφήμιση γνωστής εταιρείας με σερβιέτες. ΥΓ. Έχω δεχτεί παρατήρηση ότι η σερβιέτα φαίνεται όταν ανοίγω το τσαντάκι μου και δεν είναι κλεισμένη στην θήκη με το φερμουάρ για να… Διαβάστε περισσότερα »

ane moni
ane moni
5 χρόνια πριν

Μόνο σε μένα φαίνεται τόσο επιτηδευμένος ο τρόπος γραφής των άρθρων της κ.Γεωργή;
Και γιατί θεωρείται τόσο επαναστατικό το να κρατάς την σερβιέτα στα χέρια σου, χωρίς να την κρύβεις, όταν θέλεις να αλλάξεις;
Άσχετο λίγο με το ποστ αυτό, αλλα κάποιες λέξεις σε αυτό το σαιτ έχουν γίνει καραμέλα και χάνουν νομίζω το νόημά τους (π.χ εσωτερικευμένος μισογυνισμός, σεξισμός, φεμινισμός).

Κασσάνδρα
Κασσάνδρα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ane moni

Νομίζω πως η τελευταία παράγραφος της κυρίας Γεωργή τα συνοψίζει όλα. Δεν κατηγορεί κάποια αν δεν θέλει να φαίνεται η σερβιέτα, δεκτό λέει. Θα μου φαινόταν και εμένα το άρθρο λίγο υπερβολικό, αν δεν σκεφτόμουν τελικά και συνειδητοποιούσα πως ναι, υπάρχει θέμα. Και καλό είναι αν καμιά φορά μιλάμε και για αυτά που ίσως θεωρούνται από πολλούς “καλά, δεν έγινε και τίποτα”. Ούτε εγώ βρίσκω επαναστατικό το να κρατάω στα χέρια τη σερβιέτα για να πάω να αλλάξω, ούτε το να σφυρίζω (μεταφορικά ή κυριολεκτικά) ανέμελα κάνοντάς το. Δεν θα ντρεπόμουν για αυτό, αλλά θα το έβρισκα λίγο περίεργο σε… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ane moni

Το μόνο που με “ενόχλησε” ήταν η αναφορά στον αρουραίο, λόγω της μη ηθελημένης ροπής του νου, στο να θυμηθώ αυτό: “The report of CONADEP in Argentina detailed the use of a torture method known as “the recto-scope” (reserved primarily for Jewish prisoners) which consisted of inserting living rats into a victim’s rectum or vagina through a tube”, αλλά τελοσπάντων ο καθείς από εμάς έχει διάφορα πράγματα στο κεφάλι του. Anyway, ρωτάς: “Και γιατί θεωρείται τόσο επαναστατικό το να κρατάς την σερβιέτα στα χέρια σου, χωρίς να την κρύβεις, όταν θέλεις να αλλάξεις;” μα, η απάντηση -αν δεν την έχεις… Διαβάστε περισσότερα »

Έξοχα, στον κήπο φίλοι μου!
Έξοχα, στον κήπο φίλοι μου!
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

θα “κόψει” το κρασί και το λουκάνικο θα μουχλιάσει. τι όχι?

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Θυμάμαι ξεκάθαρα τη μητέρα μου να λέει ότι δεν μπορώ να κοινωνήσω επειδή έχω περίοδο. Μου φάνηκε περίεργο, άκυρο, και επέμεινα να μάθω γιατί. Δεν ήθελε αρχικά να μου πει, οπότε τη στρίμωξα και τελικά μουρμούρισε τα περί ακαθαρσίας και ότι κανονικά δεν πρέπει ούτε τις εικόνες να προσκυνάω “εκείνες τις μέρες”. Όσο κι αν έσπασα το κεφάλι μου τότε δεν μπορούσα να τα συνδέσω όλα αυτά μεταξύ τους. Νομίζω από τότε θύμωσα με τις ανοησίες περί περιόδου και το μισογυνισμό διάχυτο στην ορθόδοξη εκκλησία. Μετά κατάλαβα ότι δεν είναι μόνο στην εκκλησία, αλλά εκτείνεται στην καθημερινή ζωή όπως περιγράφει… Διαβάστε περισσότερα »

mudkipz
mudkipz
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ane moni

Δε σήκωσε κανείς λάβαρο της επανάστασης επειδή δεν έκρυψε τη σερβιέτα. Αλλά υπάρχει ακόμα κόσμος που κρύβεται επειδή έχει περίοδο. Γιατί να κρύβεται; Ντρέπεται; Αν ναι γιατί; Από πού έμαθε να ντρέπεται; Ποιος της το έμαθε; Θα έπρεπε; Αν εξετάσεις τις αιτίες πίσω από κάποιες συμπεριφορές θα δεις γιατί υπάρχουν και αν θα έπρεπε να υπάρχουν. Και είναι σημαντικό να μιλάμε γι’αυτά τα πράγματα γιατί κανείς δεν θα έπρεπε να μας κάνει να ντρεπόμαστε για το σώμα μας όσο και αν προσπαθεί η πατριαρχία και ο (εσωτερικευμένος) μισογυνισμός. Και αν θεωρείς αυτές τις λέξεις καραμέλα, αναρωτιέμαι γιατί, περιγράφουν πολύ συγκεκριμένα… Διαβάστε περισσότερα »

zero-gravity
zero-gravity
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ane moni

“Και γιατί θεωρείται τόσο επαναστατικό το να κρατάς την σερβιέτα στα χέρια σου, χωρίς να την κρύβεις, όταν θέλεις να αλλάξεις;” Γιατί γλυτώνεις χρόνο και ενέργεια για ενα ζήτημα που τραβά δυσανάλογα αρνητική προσοχή και δεν εχει να κάνει με ευγένεια-ακριβέστατο το παράδειγμα με τα χαρτομάντηλα- αλλά με το γεγονός πως επιμένουμε πως η περίοδο ειναι κάτι ντροπιαστικό,βρώμικο και ενοχλητικό.Αν δεν το έχετε αισθανθεί ποτέ είστε μάλλον απο τις τυχερές. Επίσης γιατί είναι καραμέλα η χρήση των παραπάνω λέξεων; Μήπως θα έπρεπε να το πούμε πιο κωδικοποιημένα για να μην μας πούνε δεικτικούς; Και η λέξη γυναίκα τείνει να χρησιμοποιείται… Διαβάστε περισσότερα »

alpha2zeta
alpha2zeta
5 χρόνια πριν

Ακόμα θυμάμαι την διαφήμιση της πρώτης λεπτής σερβιέτας σε φακελάκι. Την έβαζε διακριτικά το μοντέλο στην κωλοτσέπη της, και διέσχιζε αεράτη μετά μουσικής ένα γραφείο γεμάτο συναδέλφους, και δεν φαινόταν τί-πο-τα. Το σλόγκαν εστίαζε ακριβώς σε αυτό: μην τυχόν και πάρει χαμπάρι κανείς ότι έχεις περίοδο.

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
5 χρόνια πριν

Μακαρι να μπουμε σε μια πιο απενοχοποιημενη εποχη. Κι αυτο δεν εχει σχεση μονο με το κουβαλημα της σερβιετας απο το γραφειο στην τουαλετα ή με τον πανικο στη θεα της ανοιχτης τσαντας με τη σερβιετα μεσα. Εχει σχεση και με τη μεριμνα που θα επρεπε να υπαρχει για τις αστεγες γυναικες σε αυτο τον τομεα. Που ενας θεος (δυο; τρεις;) ξερει πως τη βγαζουν καθε μηνα και πρακτικα και ψυχολογικα. Δεν ξερω τι ειδους επιδοματα υπαρχουν για τους αστεγους στην Ελλαδα αλλα αν καταφερουμε αυτη τη μικρη νικη απενοχοποιησης της περιοδου ισως μια μερα να πλησιαζουμε αστεγες γυναικες στο… Διαβάστε περισσότερα »

Epimoni kipouros
Epimoni kipouros
5 χρόνια πριν

Προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα με τις σερβιέτες. Έχω ένα άλλο ζήτημα το τελευταίο διάστημα που ίσως θα έπρεπε να σταλεί στην Α, μπα. Γνωρίζω ότι κάποιες συνάδελφοι στην εταιρεία χρησιμοποιούν menstrual cups. Ξέρω ότι δεν θα έπρεπε αλλά δεν μπορώ να μην παραδεχθώ ότι νιώθω περίεργα να ξέρω ότι το βγάζουν και το καθαρίζουν στη βρύση που εγώ μπορεί να θέλω να πλύνω τα δόντια μου. Ίσως επειδή η βρύση είναι εκτός τουαλέτας σκέφτομαι ότι για να το καθαρίζουν θα πρέπει να ανοίξουν την πόρτα, να πιάσουν πόμολα – βρύσες κλπ. Ντρέπομαι αλλά νιώθω ότι δεν είναι πλέον τόσο… Διαβάστε περισσότερα »

Εύα Ντορμούση
Εύα Ντορμούση
5 χρόνια πριν

Μεγάλες αλήθειες, που κάνουν ένα σπουδαίο ποστ! Υ.Γ. Γιατί το «ρε συ μήπως έχεις (ταμπόν);» με το ταμπόν σε mute, μόνο με κίνηση χειλιών;

Αμπα
Αμπα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εύα Ντορμούση

<3

Marina
Marina
5 χρόνια πριν

Κι εγώ έτσι αεράτη κινούμαι πια με τη σερβιέτα μου, σίγουρα στη δουλειά αλλά κι αλλού αρκετές φορές, τα τελευταία 2 χρόνια. Όταν ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι ο μόνος λόγος που την εκρυβα στη τσέπη ήταν απλά μία κουφή παλιά και περιττή συνήθεια!