Ο βιασμός είναι απόλυτα φυσικός

Ποιος μπορεί άλλωστε να αμφισβητήσει τη σοφία της φύσης;

Έχω πει πολλά κατά καιρούς για το βιασμό, και δεν έχω τολμήσει να πω αυτό, γιατί φοβάμαι ότι θα με κυνηγήσετε και θα με κατηγορήσετε για μισογυνισμό. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί θεωρώ το βιασμό απολύτως φυσικό.

Μα είναι, ας μην κρυβόμαστε. Ο βιασμός δεν είναι κάτι καινούριο, δεν είναι κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, συνέβαινε από πάντα και ήταν κάτι αναμενόμενο και φυσικό. Υπάρχουν ένστικτα. Ένστικτα διαιώνισης του είδους. Το αρσενικό έχει αυτό το ένστικτο γραμμένο στο DNA του κι αν ένα θηλυκό αρνηθεί με το καλό, η φύση είχε προνοήσει για να μην εξαφανιστεί το είδος, ώστε να γίνεται κι αλλιώς. Οπότε, το ισχυρό αρσενικό θα ικανοποιήσει την ανάγκη του με το «έτσι θέλω». Απόλυτα φυσικό. Γι’ αυτό οι άντρες έχουν ορμές. Είναι βιολογική ανάγκη, μην γελιόμαστε, το ίδιο συμβαίνει και με τα περισσότερα είδη, και η φύση όλοι ξέρουμε πως τα πάντα εν σοφία εποίησε.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που διάβασα για μια μικρή αράχνη που ζει στη Μέση Ανατολή, το είδος Stegodyphus lineatus. Τα θηλυκά, λοιπόν, την περίοδο που είναι να αναπαραχθούν, υφαίνουν τον ιστό τους σε κάτι θαμνάκια, και μέσα στον ιστό τοποθετούν κάτι σαν δίσκο που μέσα περιέχει 70-80 αυγά. Τακτοποιεί λοιπόν το δίσκο με τα αυγά η αραχνούλα Stegodyphus lineatus, ας την πούμε Στεγολίνα. Και, κάπου εκεί, μόλις τελειώσει αυτή τη δουλίτσα, τα εντόσθια της αρχίζουν να υγροποιούνται. Η Στεγολίνα παραμένει ψύχραιμη. Περιμένει τα αραχνίδια να εκκολαφθούν και μόλις συμβεί αυτό, τρυπάει το δίσκο για να απελευθερώσει τα γλυκούλια αραχνομωράκια.

Από την υγροποίηση των οργάνων της Στεγολίνας, έχει δημιουργηθεί μπόλικο υγρό στην κοιλίτσα της. Αυτό το άκρως θρεπτικό υγρό των εντοσθίων –σαν μαγειρίτσα- το κάνει επίτηδες εμετούλη για να ταΐσει τα αραχνομωράκια. Καθώς πιέζεται προσπαθώντας να ξεράσει, η διαδικασία της υγροποίησης εντείνεται, και δημιουργείται ακόμα περισσότερο υγρό που πλέον διαρρέει από το στόμα της. Τα λαίμαργα αραχνομωράκια μαζεύονται γύρω από το κεφάλι και το σώμα της για να φάνε. Εκείνη δεν κάνει καμία προσπάθεια να ξεφύγει, ίσα ίσα, αυτός είναι ο σκοπός της ύπαρξής της, το δέχεται αδιαμαρτύρητα. Τα μικράκια στο τέλος καταφέρνουν να τρυπήσουν τη μαλακή κοιλίτσα της και να δειπνήσουν στα υγρά, ζεστά και λαχταριστά εντόσθια. Η διαδικασία παίρνει μερικές ώρες -σαν το πασχαλινό τραπέζι- και στο τέλος η γλυκιά μητερούλα ανακηρύσσεται επίσημα νεκρή.

Αυτή η συμπεριφορά πολλών αραχνοειδών που ονομάζεται «μητροφαγία», παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 70 από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Γερμανό αραχνολόγο Ernst Kullmann, αλλά πρόσφατα διαλευκάνθηκαν οι πολύπλοκοι μηχανισμοί πίσω από το φυσικό αυτό γεγονός. Η ερευνήτρια Σάλομον έκανε μερικές δηλώσεις για την ανακάλυψη: «Φαίνεται αηδιαστικό αλλά δείχνει τον εκπληκτικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εξέλιξη και η φυσική επιλογή. Είναι απίστευτο ότι αυτή η συμπεριφορά διαμορφώθηκε σαν ο καλύτερος τρόπος για ένα θηλυκό να πετύχει αναπαραγωγική επιτυχία, προσφέροντας το σώμα της στα μικρά της. Μας δείχνει πώς η φύση είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη».

Οι υπόλοιποι ερευνητές της ομάδας δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλια, καθότι πλέον περνούν τις μέρες τους ζωγραφίζοντας εφιάλτες, εσώκλειστοι σε ψυχιατρείο.

Η φύση δεν έφτιαξε τα πάντα με σοφία. Αυτό που μόλις διαβάσαμε είναι το αντίθετο της σοφίας. Εγώ να κάτσω πέντε λεπτά να σκεφτώ, θα σου βρω 10 τρόπους να κάνουν οι αράχνες μωρά, που να είναι 100% λιγότερο βγαλμένοι από ταινία τρόμου. Αυτό είναι χειρότερο από Human Centipede meets Two Girls One Cup. Λίγο παραπάνω να μ’ αφήσεις να κάτσω να σκεφτώ, θα σου φτιάξω αραχνο-αναπαραγωγή La La Land. Ταραντουλάλαλαντ. Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να κάνεις την αναπαραγωγή τόσο φρικτή διαδικασία. Θέλει πολύ διεστραμμένο και τρομακτικό μυαλό για να θεωρείς αυτό το πράγμα «σοφία». Αυτό το πράγμα είναι κυρίως απόδειξη ότι δεν υπάρχει Θεός.

Και αυτό είναι η φύση, αυτό είναι όλο το σύμπαν. Τρελές ραντομιές που δοκιμάστηκαν τυχαία και οι περισσότερες απέτυχαν, αλλά κόντρα σε όλα τα στοιχήματα και τα δεδομένα, κόντρα στην κοινή λογική (και στη βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια), κάποιες δούλεψαν, εξελίχθηκαν και διαιωνίστηκαν.

Το αν κάτι είναι φυσικό, δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι καλό ή σωστό. Αυτό λέγεται naturalistic fallacy, στα ελληνικά νατουραλιστική πλάνη. Που σημαίνει το να πιστεύεις ότι επειδή κάτι υπάρχει, θα έπρεπε να υπάρχει.

Κι όμως. Πάρα πολλά πράγματα που υπήρχαν πάντα, είναι τρομερά κακή ιδέα. Από πάντα.

Ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που μπορεί να κρίνει τη φύση.

Κι αν αυτό ακούγεται βαρύγδουπο, έχω να σου πω ότι ακριβώς αυτό έχουμε κάνει ανά τους αιώνες, γι’ αυτό έχουμε πασχίσει να φτιάξουμε κοινωνίες και πολιτισμό. Γιατί κρίναμε ότι η φύση και το να παλεύεις κάθε μέρα για επιβίωση κυνηγώντας νεροβούβαλους στη στέπα, τρέχοντας μην σε φάει το λιοντάρι για ορεκτικό και αποφεύγοντας να σε ροπαλιάζει ή να σε βιάζει ο πιο φουσκωτός της φυλής, δεν είναι ιδανικό σενάριο για να αναπτύξεις τα εσωτερικά σου χαρίσματα όπως η ζωγραφική με εκχύλισμα πορφυρών ανθών και η σύνθεση μελωδίας σε έγχορδο από καύκαλο χελώνας. Θες λίγο ηρεμία για να αφοσιωθείς σ’ όλα αυτά, θες να έχεις καθαρό μυαλό, θες να νιώθεις κομματάκι ασφάλεια.

Η «επιστροφή στη φύση» είναι ελκυστικό κόνσεπτ για δύο είδη ανθρώπων: α) γι’ αυτούς που δεν θα επιβίωναν ούτε μισαωράκι και θα καταβροχθίζονταν από περαστική τίγρη ενώ έψαχναν το θάμνο με τα γκότζι μπέρι χωρίς γλουτένη, και β) για τύπους που πιστεύουν στο «φυσικό προνόμιο» και στο «δίκιο του ισχυρού» και καλό θα ήταν να τους αφήναμε πράγματι ελεύθερους στη φύση μακριά από τον πολιτισμό, χωρίς χάρτη, μαχαίρι και νερό, αφού τους έχουμε δέσει τα μάτια στο δρόμο να μην μπορούν να γυρίσουν πίσω. Τύπους σαν το Θανάση. -Ποιο Θανάση; Θα σου πω.

Για να μπορέσουμε λοιπόν όλοι να ασχοληθούμε με τα κρυμμένα μας ταλέντα και τις εσωτερικές αναζητήσεις αντί για αναζητήσεις τροφής, μαζευτήκανε τρεις νοματαίοι ένα ωραίο πρωί και φτιάξανε πολιτισμό. (Δεν έγινε ακριβώς σε ένα πρωί, αλλά ΟΚ). Και, κάποια στιγμή, ήταν ώρα να μιλήσουν και για το βιασμό.

Και αποφασίζουν όλοι μαζί με συνοπτικές διαδικασίες ότι ο βιασμός είναι κακό πράμα και καλό είναι να μη γίνεται, οπότε ας τον κάνουμε παράνομο για να τον αποφύγουμε. Και πετάγεται ο Θανάσης.

-«Ναι ρε παιδιά, αλλά αφού συμβαίνει και στη φύση, άντρες είμαστε, έχουμε ορμές, τι να κάνουμε;»

Και του απαντάνε: «Ρε Θανάση μη λες μαλακίες, αφού γι’ αυτό μαζευτήκαμε εδώ και τα συμφωνήσαμε, δεν είναι σωστό να βιάζεις, βρες μία που να θέλει, αλλιώς τράβα μια μαλακία να σου περάσει».

-«Μα καμία δε με θέλει» λέει ο Θανάσης, «ενώ είμαι Καλό Παιδί, κι έχω και δικό μου αμάξι με δυο άλογα, άσε που φοράνε και κάτι κοντούς χιτώνες και ξέρεις τι θα μπορούσα να τους κάνω εγώ και δεν το κάνω και δεν το εχτιμάνε;»

-«Ρε συ Θανάση, τα ‘χουμε ξαναπεί, μην είσαι μαλάκας, δεν είσαι καλό παιδί απλά επειδή δεν τις βιάζεις. Και αν δεν σε θέλει, δέξου το, δεν σε θέλει. Πλύσου (γενικά), διάβασε κάνα βιβλίο να ξεστραβωθείς και δοκίμασε με άλλη».

-«Ναι αλλά για τους κοντούς χιτώνες δε λέτε, ούτε για τις φωτογραφίες στο Ινσταγράμμιο, κι αν δεν θέλει να τη βιάσουν τότε γιατί τους φοράει;»

-«Γιατί έτσι γουστάρει ρε Θανάση, εσύ το καλοκαίρι που κυκλοφορείς με το κοντό χιτώνιο και τη ρώγα απέξω, το κάνεις γιατί θες να σε βιάσουν;»

-«Ναι, αλλά μερικές φορές πίνουν και κρασί ανέρωτο και φλερτάρουν, μην μου πείτε ότι ούτε τότε θέλουν!»

-«Ρε Θανάση γαμώ την μπιιιιιπ μου γαμώ, μα τω δωδεκάθεο, τίποτα που κάνει ποτέ καμία δεν είναι γιατί θέλει να τη βιάσουν, ούτε καν γιατί θέλει απαραίτητα να κάνει σεξ, απλά να διασκεδάσει θέλει όπως κι εσύ, και αν της κάνεις τίποτα που δεν θέλει, εύχομαι να σαπίσεις στη φυλακή».

-«Ναι, αλλά γυναίκες είναι, δεν ξέρουμε ποτέ τι θέλουν, μπορεί να λένε ότι δεν θέλουν αλλά τελικά να θέλουν, έτσι δεν είναι;»

-«Κρατάτε με ρε, θα τον σκοτώσω τον καργιόλη, άμα πλησιάσεις ξανά την αδερφή μου ρε, θα σου κόψω τ’ αρχίδια, μ’ ακούς; Ρε μπορούμε να τον πάμε κάπου να τον φάνε τ’ άγρια θηρία; Έλα Θανάση μαχητή μου, έλα να γίνεις παίκτης στο Σαρβάιβορ».

Η φύση δεν «ξέρει καλύτερα». Γιατί τη φύση δεν τη νοιάζει. Τη φύση δεν την ενδιαφέρει τι είναι καλό και τι είναι κακό, τι είναι δίκαιο και τι άδικο, τι είναι λάθος και τι σωστό. Η φύση δεν κρίνει. Η φύση τα δοκιμάζει όλα, ποντάρει σε όλα κι ό,τι κάτσει. Η φύση είναι στ’ @ρχίδια της. Ο άνθρωπος είναι που κρίνει. Που αποφασίζει σε τι περιβάλλον θέλει να ζήσει.

 

Υπάρχει ένα παράσιτο της οικογένειας Mermithidae, νηματωδών σκουληκιών που (για άλλη μια φορά) γαμούν τη ζωή κάποιων ταλαίπωρων αραχνών. Είναι λοιπόν μια αράχνη, ας την πούμε Μπομπ, που κυκλοφορεί αμέριμνη κάνοντας ό,τι κάνουν οι αράχνες. Και, σε κάποια φάση, ο Μπομπ τρώει κάτι που δεν θυμάται πόσες ώρες είχε μείνει εκτός ψυγείου, και λέει «μαλακία, θα με πάει σερπαντίνα». Πράγματι, Μπομπ, έτσι θα σε πάει, αλλά όχι πριν σου συμβούν πολύ χειρότερα.

Γιατί, βλέπεις, στο γεύμα του Μπομπ υπήρχε ένα νεογνό νηματώδες σκουλήκι Mermithid, το οποίο τώρα βρίσκεται μέσα στον Μπομπ, ο οποίος αρχικά έχει μόνο μια ελαφριά δυσπεψία -δεν είναι τίποτα, λέει, θα του περάσει. Αλλά το νεαρό σκουλήκι έχει εγκατασταθεί στο Μπομπ και έχει άλλα σχέδια. Προς το παρόν τρέφεται με τα υγρά του Μπομπ αλλά προχωρά και σε άλλα λαχταριστά κομμάτια του, όπως μύες και αδένες (συμπεριλαμβανομένων και σπερματικών αδένων, μια ευχάριστη συγκυρία που ονομάζεται παρασιτικός ευνουχισμός).

Ο Μπομπ σταδιακά νιώθει όλο και χειρότερα και σιχτιρίζει που δε βρίσκει πουθενά ιμόντιουμ, αλλά δεν πεθαίνει. Όχι. Όταν λέμε θρίλερ, εννοούμε να μην ξανακοιμηθείς ποτέ, όχι μισές δουλειές. Ο Μπομπ σιγά-σιγά καταλήγει εσωτερικά να είναι κυρίως σκουλήκι και ελάχιστα Μπομπ, παρόλο που ακόμα μπορεί να εκτελέσει κάποιες βασικές λειτουργίες, όπως να περπατήσει. Αυτό συμβαίνει για έναν και μόνο λόγο. Διότι ως ξενιστής, έχει μια τελευταία αποστολή: να βρει νερό. Το σκουλήκι Mermithid, στην ελεύθερή του μορφή χρειάζεται να βρίσκεται σε νερό για να ζήσει, και ως παράσιτο έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το Μπομπ ώστε να αναζητά απεγνωσμένα το υγρό στοιχείο, νομίζοντας ότι το κάνει με τη θέλησή του. Μόλις το βρει, μπορεί ακόμα και να πάει να περπατήσει μέσα στο νερό, αλλά συνήθως αυτό δεν θα χρειαστεί. Το σκουλήκι διαισθάνεται την ύπαρξη νερού και ως Άλιεν ξεσκίζει ό,τι απέμεινε από το Μπομπ και βγαίνει στο φως, έτοιμο να πλατσουρίσει, αφήνοντας πίσω του το άψυχο κουφάρι. RIP Μπομπ.

Αυτό τον τρόπο επέλεξε η φύση για να ταΐσει ένα σκουλήκι και να το πάει σε μια λακκούβα νερό. Και τη σκηνή Άλιεν-Μπομπ τυγχάνει να την έχω δει σε βίντεο στο γιουτιούμπ. Κι εκεί ήταν που έκατσα και σκέφτηκα σοβαρά τις επιλογές μου στη ζωή και τι με έκανε να φτάσω ως εκεί, πού πήγαν όλα λάθος και αν μπορεί έστω και τώρα, κάτι να διορθωθεί.

Είχα ξεκινήσει, θυμάμαι, με βιντεάκια με γατιά. Όμορφα χνουδωτά γατιά που αγαπιούνται και σου κάνουν «μπουπ» με τη φάτσα τους στη φάτσα σου και απλώνουν το χέρι στο χέρι σου να τα χαϊδέψεις και πλένουν τη φάτσα τους και μπαίνουν σε κουτιά και όλα είναι όπως πρέπει, άκακα και γουργουριστά.

Ξέρεις πώς κάνουν σεξ τα γατιά;

Κι αν δεν ξέρεις, θα μάθεις. Οι γάτες λοιπόν, δεν έχουν ωορρηξία μέχρι αφού πηδηχτούν. Αλλά, μπόνους, μπορούν να μείνουν έγκυες από πολλά διαφορετικά αρσενικά σε μια μόνο γατοφουρνιά. Τι χρειάζεται για να τους έρθει ωορρηξία; Να εκκριθεί μια ορμόνη υπεύθυνη να ξεκινήσει τη διαδικασία. Πώς λειτουργεί όλο αυτό; Είναι πολύ απλό. Το αρσενικό γατοπέος είναι φτιαγμένο σαν συρματόπλεγμα. Έχει μυτερές ακίδες σαν γαντζάκια, που χρησιμεύουν και για να «ξύνουν» τα τοιχώματα του κόλπου από το σπέρμα των άλλων αρσενικών ώστε να υπερισχύσει αυτό που ζευγαρώνει εκείνη τη στιγμή, αλλά και για να διεγείρουν την ορμόνη που προκαλεί την ωορρηξία.

Και, αυτά τα γαντζάκια που ξύνουν εκεί τον κόλπο, δεν πονάνε; Η μητέρα-φύση έχει προνοήσει ώστε να μουδιάζει ή ο κόλπος τους να είναι από ατσάλι ξέρω ‘γω και να μην το νιώθουν; Όχι βέβαια βρε κουτό! Φυσικά και πονάνε και πληγώνονται και υποφέρουν, γι’ αυτό τις δαγκώνουν στο σβέρκο τα αρσενικά όταν ζευγαρώνουν, για να μην μπορούν να ξεφύγουν. Αλλά η αναπαραγωγή λειτουργεί άψογα!

Εμένα αυτή η γνώση χειροτέρεψε την ποιότητα ζωής μου, ειλικρινά. Γιατί οκ, άλλο οι αράχνες, κι άλλο τα γατιά. Τα γατιά είναι σχεδόν άνθρωποι. Τα γατιά είναι καλύτερα από άνθρωποι. Τα γατιά πλένονται.

Δεν θέλω να ξανακούσω κανένα επιχείρημα του κώλου που είναι βασισμένο στη «σοφία της φύσης». Ο άνθρωπος διαφέρει από τα άλλα πλάσματα μόνο και μόνο γιατί μπορεί να ξεφύγει από τη φύση του. Να υπερβεί τη φύση του. Και από τη στιγμή που ξέρει, οφείλει να το κάνει. Να φτιάξει έναν κόσμο καλύτερο από τη φύση.

Την τύχη του Μπομπ σε κάθε Θανάση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

117 points
Upvote Downvote

83
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
35 Θέματα σχολίων
48 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
40 Συντάκτες σχολίων
leasτοστογιεφσκιMariβλαχάκι(το)Angela Pg Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Παιδιά, όταν λέμε “φυσικό” δεν εννοούμε “φυσιολογικό”. Ο βιασμός υπάρχει στη φύση – ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να δημιουργεί κοινωνίες με λογική βάση – άρα το επιχείρημα ότι “η φύση ξέρει” δεν μας είναι αρκετό. Αυτό λέει το κείμενο.

Ο βιασμός είναι κυρίαρχη τακτική στο ζωικό βασίλειο. Δεν αρέσει αυτό στον άνθρωπο, και προσπαθεί να το αλλάξει στον δικό του κόσμο. Το κείμενο έχει ένα ιδιότυπο χιούμορ που μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις, και αυτό έγινε. Δεν πειράζει!

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ο ανθρωπος όμως δεν αναπαράγεται με το βιασμό,ούτε ο βιασμός έχει σαν σκοπο την αναπαραγωγ.Η αναπαραγωγη ανθρώπων μπορει να επιτευχθεί και αν μου δωσει καποιος μια σακούλα με το σπερμα του και το βάλω μέσα στο μνι μου.Εχει γίνει για αυτο το λεω.Οχι σε μένα ,αλλα εγινε. Το να βάζουμε την αναπαραγωγή ή τις ορμές μέσα στη συζήτηση για το βιασμό,μας παει πισω.Ειδαμε και πάθαμε να πουμε οτι ο βιασμός δεν ειναι σεξ αλλά άσκηση εξουσιας ,για αυτό και είναι πολυ συνηθης πρακτικη και απεναντι σε δύστυχους άντρες.Ο σκοπος είναι ο πονος η ταπεινωση και το βασανιστήριο.Κοινος παρανομαστής των βιασμων.Δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εdit : οταν οι αντρες εχουν πολλες ορμές,ριχνουν ενα ωραιο περιποιημένο εργόχειρο και έρχονται στα ίσα τους.Αμα ήταν οποιος εχει ορμες να…ορμάει ,οχοχόιιι!Οπως λεει κι ο σοφος λαος ,αν πετύχει το εργόχειρο ,τύφλα να χει το θανασόχερο.

Tara
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αρα οι άνθρωποι έχουν στη φύση τους το βιασμό αλλά αντιστέκονται σ αυτο αλλοι πετυχημενα αλλοι όχι; αυτο καταλαβαίνω απ τα λεγόμενα,εννοείτε κάτι άλλο;
Διότι αυτό πάει μαζι με το επιχείρημα των” ασυγκρατητων ορμών του άντρα… που βιάζει καταλαθος .
Οταν λες ο άνθρωπος προσπαθεί να τ αλλάξει ειναι σαν να λες ότι του ρχεται να βιάσει αλλα συγκρατείται.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Κι εγώ αυτό καταλαβαίνω.
Επίσης καταλαβαίνω πως προσπαθούμε να τα μαζέψουμε όπως όπως, ανακυκλώνοντας τα ίδια, με διαφορετικά λόγια.
Αλλά είναι που δεν είμαστε προχώ… το ακούσαμε κι αυτό.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

@Tara
Αυτό που λες, ολόκληρο, είναι αυτό που ειρωνεύεται και καταρρίπτει ως επιχείρημα δικαιολόγησης του βιασμού στο κείμενο η Ειρήνη.
Αφού το έχει πρώτα αναπτύξει και τραβήξει στα άκρα.

Ophelia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Πρώτον: Ειρήνη, respect για μια ακόμα φορά. Δεύτερον: Μόνο εγώ εξέλαβα τις δύο πρώτες παραγράφους ως ειρωνικές; Διαβάζω κάποια σχόλια και δεν πιστεύω στα μάτια μου. Είναι ολοφάνερο ότι, ξεκινώντας το κείμενό της η κοπέλα, αναφέρεται στα αβάσιμα επιχειρήματα που ακούγονται γύρω μας υπέρ του βιασμού. Προφανώς και δε συμφωνεί με αυτά! Προφανώς και τα παραθέτει μόνο για να τα ανατρέψει! Το συμπέρασμα στο οποίο θέλει να καταλήξει (νομίζω) είναι το εξής: -ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ: Το ένστικτο της αναπαραγωγής (με κάθε μέσο, ακόμα και χωρίς συναίνεση) υπάρχει στη φύση, βλ. σεξουαλική πράξη στις γάτες. -Η φύση όλα τα έκανε σοφά και… Διαβάστε περισσότερα »

Marina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Όχι μονο εσυ 🙂

Ophelia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ήμουν σίγουρη, απλά τα σχόλια με έκαναν να αμφιβάλλω 🙂

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Ophelia ακριβώς όπως τα λες τα εξέλαβα κι εγώ. Απλά σκέφτομαι ότι ίσως βοηθά να ξέρεις την Ειρήνη και αυτά που γράφει για να δεις τη διάχυτη ειρωνεία. Αλλιώς είναι εξωφρενικά.
Αδικήθηκε λίγο και το άρθρο και η Ειρήνη, νομίζω.

Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος

Εγώ διαβάζω: “Έχω πει πολλά κατά καιρούς για το βιασμό, και δεν έχω τολμήσει να πω αυτό, γιατί φοβάμαι ότι θα με κυνηγήσετε και θα με κατηγορήσετε για μισογυνισμό. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί θεωρώ το βιασμό απολύτως φυσικό.” Άρα, γιατί λέμε ότι είναι ειρωνία και ότι “ισχυρίζονται κάποιοι”; Προς τι ο πρόλογος τότε; Για μένα το άρθρο λέει “Οι άντρες έχουν το ένστικτο του βιασμού στο DNA τους, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία, γιατί… Είμαστε άνθρωποι με μυαλό και λογική, δε δικαιολογούμαστε να είμαστε δέσμιοι των ενστίκτων μας σαν τα ζώα” κλπ κλπ που λες εσύ. Η διαφωνία δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Joan_Twist
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Κι εγώ πάντως έτσι το εξέλαβα.

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

α όλα κ άλα τις γάτες μη της ανακατεύετε (βλ. post ανωτέρω) :-p

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Μάλλον είναι στο πλαίσιο της εκπαίδευσης αναβαθμισμένης κατανόησης γραπτού λόγου για το διευρυμένο κοινό του Α, Μπα 🙂

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Αυτό δεν είναι άρθρο αλλά παπαρολογίες. Αν θέλει κάποιος να γράψει ένα σοβαρό άρθρο για το βιασμό το γράφει παρουσιάζοντας έρευνες και αναλύσεις ειδικών και όχι να μου λέει για την αραχνούλα και τη γατούλα και το σκουληκάκι.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ειρήνη είσαι απολαυστικότατη.
Ρε παιδιά,τι στο καλό δεν ήταν τόσο δύσκολο. Δεν απανταει σε όλους. Δεν κάνει ανάλυση του φαινομένου του βιασμού, ούτε συμφωνεί και λέει την άποψή της πως ο βιασμός είναι στη φύση του άνδρα. Γράφει με χιούμορ μόνο για μία από τις απαντήσεις που κάποιοι κλαμόμαγκες εγκεφάλου ραδικιού δίνουν όταν ακούσουν για βιασμό πως δεν υπάρχει βιασμός και πως όλαι αι γκόμεναι θέλε και άμε λένε δε θέλε είναι γιατί το παίζανε δυσκολες να ‘ουμε καιι η φύση ξέρει καλύτερα όχι αι γκομεναι

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Αυτό ακριβώς λέμε και εμεις.Οτι είναι αντιεπιστημονικό και απαράδεκτο να λες οτι ο βιασμος ειναι στη φύση του άντρα.Είναι μια άποψη και αρκετοι εδω μεσα (ευτυχως κατα τη δικη μου άποψη ) την απορριπτουν.Τι στο καλό lucky strike ,δεν ήταν τόσο δύσκολο.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συγγνώμη αλλά δεν κατάλαβα

Sailor moon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγω δεν καταλαβαίνω γιατί θίγεστε με την ιδέα ότι ίσως και να υπάρχει βιολογική βάση στον βιασμό. Τι πάει να πει ο βιασμός στους ανθρώπους σημαίνει βία και όχι σεξ? Δηλαδή το σεξ γίνεται πάντα από αγάπη ή έρωτα; Το μόνο που λέει η γυναίκα, είναι ότι και να υπάρχει βιασμός λόγω βιολογίας αυτό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ. Είμαστε άνθρωποι και ζουμε σε κοινωνίες που μας διαμορφώνουν για να ζούμε καλύτερες ζωές και έτσι πρεπει να γίνεται. Παρεμπιπτόντως, ακόμα και το γεγονός ότι κατέληξε ο άντρας κυρίαρχος πιθανόν να έχει να κάνει και με βιολογικούς παράγοντες όπως η δύναμη. Οπότε ακόμη… Διαβάστε περισσότερα »

Σάλτσα Πέστροφ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Απίστευτες μπουρδουκλωμένες μπουρδολογίες.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Επειδή τα επιχειρήματα σας δεν στέκουν, δεν σημαίνει οτι ειμαστε πισω απο τον ήλιο ή μολις τελειώσαμε την γ’ δημοτικου.Επίσης μπορει να μην είναι το αρθρο σας προχώ ,απλά να είναι κακό ασχετα απο την εποχή του.

Marina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Διάβασα τα σχόλια κι αναρωτήθηκα αν διάβασα το ίδιο κείμενο!
Παρεμπιπτόντως Ειρήνη μου άρεσε πολύ το γράψιμο σου!

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Δεν μπορούμε να κρίνουμε τη φύση με όρους ανθρώπινης κοινωνίας,ηθικής,αισθητικής.Αυτό που μας φαίνεται άγριο,αηδιαστικό,άδικο κτλ,απλά έτσι λειτουργεί.Δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό το τσουτσούνι του γάτου πχ.Έτσι είναι.Στις ανθρώπινες κοινωνίες εκτός από τα ένστικτα υπάρχει η λογική,η ηθική,το συναίσθημα.Σύμφωνα μ’αυτά ο Θανάσης κι ο κάθε Θανάσης γνωρίζει,ότι ο βιασμός δεν έχει να κάνει με την αναπαραγωγή.Ξέρει,ότι προκαλεί πόνο,απέχθεια,ταπείνωση.Αν το θεωρούσε φυσιολογικό θα το έκανε μέρα μεσημέρι στο Σύνταγμα,να τον βλέπει όλος ο κόσμος.Δε θα χρειάζονταν καν δικαιολογίες,που κατηγορούν τα θύματα,ότι με τη συμπεριφορά τους προκάλεσαν σεξουαλικά ή έδειξαν συναίνεση.Δεν έχουμε κανένα λόγο,να αντιπαραβάλλουμε Θανάσηδες με την αράχνη και το σκουλήκι… Διαβάστε περισσότερα »