Αγαπητή «Α, μπα»: Πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας και ότι η Γη είναι επίπεδη

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της τόσο ακραίας ανοησίας;

Λένα την άποψη σου αν θέλεις σε μάλλον ψιλοασήμαντο ζήτημα. Ο σύζυγος μια φίλης μου έχει πωρωθεί με θεωρίες συνωμοσίας και ειδικότερα με τις ανοησίες περί επίπεδης γης. Πάντα θα φέρει τη συζήτηση εκεί (πόσο παραπλανημένοι είμαστε, ποσταρίσματα στα social media κλπ). Προσωπικά δεν δίνω βάση και για να είμαι ειλικρινής πάντα τον θεωρούσα ελαφρόμυαλο. Η φίλη μου δε πιστεύει σε αυτές τις θεωρίες αλλά θα έλεγα μάλλον δείχνει μια “κατανόηση” στη λογική του είναι ο πατέρας των παιδιών μου και τι να τον κάνω τώρα. Φαντάζομαι θα μου πεις δικιά τους είναι η οικογένεια και δε μου πέφτει λόγος (και θα έχεις δίκιο) αλλά ειλικρινά όσο σκέφτομαι οτι αναπαράγει όλες αυτές τις βλακείες στα δύο (πανέξυπνα) πιτσιρίκια τους ψιλοτρελαίνομαι. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της τόσο ακραίας ανοησίας;

Anti-flattard

Όχι. Είναι ανίκητη.

Αν τα παιδιά του είναι πανέξυπνα, και αν η μαμά τους δεν τα πιστεύει, είναι καλές οι συνθήκες για να τη γλιτώσουν.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

82 points
Upvote Downvote

53
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
20 Θέματα σχολίων
33 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
32 Συντάκτες σχολίων
Origami LoverMitsibozonioΙζόλδηEleanor Oliphant Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ποτέ δεν κατάλαβα..ακόμα κι αν η γη είναι επίπεδη, τι τον νοιάζει αν δεν είναι επιστήμονας (που προφανώς απέχει πολύ από αυτό); Θ’ αλλάξει κάτι στη ζωή του είτε είναι στρογγυλή, είτε επίπεδη, είτε τετράγωνη;

mumu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

να μην ανοίξει τα μάτια των αλλονώνε, να μην ξεσκεπάσει τη σκευωρία? σε παρακαλώ!

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Δεν τα ξέρεις καλά Louk Ritia. Τον νοιάζει επειδή το μοντέλο του ηλιοκεντρικού και άρα μη-ανθρωποκεντρικού σύμπαντος δίνει ηθική υπόσταση στον ατομισμό και τον εθνομηδενισμό, και μειώνει τις αντιστάσεις των λαών στην επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων από τους αντίχριστους σιωνιστές. Αυτά με ένα πρόχειρο γουγλάρισμα, πού να πιάσεις και κουβέντα με κάναν flatearther (δεν θέλεις, trust me).

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

ΠΧΙΩΣ ΚΣΕΡΙ ΤΗ ΑΛΛΩ ΜΑΣ ΚΡΙΒΟΥΝ, αυτό θα αλλάξει.

Υπάρχουν στα μαθηματικά τα εργαλεία για να εκφραστεί η έννοια του ότι κάποια άπειρα σύνολα (δηλαδή, που είναι αδύνατον να πάρεις και να απαριθμήσεις τα στοιχεία τους) είναι πιο πολυπληθή (“πιο άπειρα”) από άλλα. Με αυτά μπορεί να αναλύσει κανείς και το επίπεδο της βλακείας πριν και μετά μια τέτοια συνειδητοποίηση.

alpha.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βοηθάει κάπως και ο πρώτος νόμος της Ανθώπινης Βλακείας, όπως έχει διατυπωθεί στο The Basic Laws of Human Stupidity, του Carlo M. Cipolla:
“Always and inevitably everyone underestimates the number of stupid individuals in circulation”.

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Πρόσφατα έβλεπα μια εκπομπή με αυτό το θέμα, για αυτούς που πιστεύουν στην επίπεδη Γη κ μάλιστα αυξάνονται, γίνονται κ επιτυχημένα συνέδρια πλέον. Εμοιαζαν τόσο ευχαριστημένοι απ’τον εαυτό τους που για άλλη μια φορά αναλογίστηκα σε τι ύψη/βάθη βλακείας θα φτάσει κάποιος για να νιώσει ξεχωριστός..

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αμάν έπεσες σε ουγκ. Σε παρακαλώ επειδή δεν εχει τύχει να μιλήσω με το είδος του προσφάτως την επόμενη φορά που θα τον δεις ρώτησέ τον σε παρακαλώ, για ποιο λόγο ακριβώς θέλουν να μας κρύψουν το γεγονός ότι η γη είναι επίπεδη; ακριβώς όμως. Ποιος κερδίζει απ’αυτό. Μετά ρώτησέ τον που πάει το νερό των ποταμιών και της θάλασσας και πως δουλεύει το σύστημα με τον ήλιο. Είναι κάπου και ανεβοκατεβαίνει; μην καθίσεις να του πεις για αρχαίους αιγυπτίους και έλληνες που μόνο με τα μαθηματικά είχαν ανακαλύψει ότι η γη είναι στρογγυλή. Μην κάνεις καμιά χαζομάρα και τον… Διαβάστε περισσότερα »

Chaotic Jester
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Chaotic Jester

Για το λόγο της απόκρυψης, δες την απάντηση μου στην LoukRitia. Τα πιστεύουν πραγματικά, δεν τα έβγαλα από το μυαλό μου. Όσο για τα άλλα, έχουν ολόκληρα βίντεο στο youtube που “απαντάνε” σε όλα τα πρακτικά θέματα με “επιστημονικό” τρόπο. Γενικά, μην ελπίζεις ότι έχεις επιχείρημα στο οποίο δεν μπορούν να απαντήσουν με βάση τη δική τους “λογική”, αφού όλοι όσοι διαφωνούν ή είναι βαλτοί από τους ερπετοειδής επικυρίαρχους ή δεν έχουν ψάξει καλά το θέμα ακόμα.

Blanche Dubois
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η εμπειρία μου με αυτούς του ανθρώπους επιβεβαιώνει το ανίκητο της βλακείας και έχω καταλήξει ότι η καλύτερη αντιμετώπισή τους είναι να μην τους δίνεις την ευκαιρία να εκφράσουν τα επιχειρήματά τους. Όταν αρχίζουν να πετάνε τις αποψάρες τους απλά τους λες με τον πιο απαξιωτικό τρόπο που μπορείς ότι αρνείσαι να κάνεις συζήτηση για τόσο αυτονόητα θέματα για τα οποία έχει αποφανθεί η επιστήμη εδώ και αιώνες. Ο απαξιωτικός τρόπος έχει σημασία, ιδίως όταν θες να δώσεις μηνύματα και στους γύρω σας, πχ στα παιδιά του που μπορεί να είναι παρόντα. Αν κάνεις το λάθος να τους αντικρούσεις με… Διαβάστε περισσότερα »

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Απαξίωση, αυτό ακριβώς. Θεωρώ ότι τα είπες όλα

alpha.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από το βιβλίο του Louis Theroux, The Call of the Weird. Travels in American Subcultures: “Have you ever argued with a member of the Flat Earth Society”, the self-help guru named Ross Jeffries once asked me, “it’s completely futile, because fundamentally they don’t care if this is true or false. To them the measure of truth is how important it makes them feel. If telling the truth makes them feel important, then it’s true; if telling the truth makes them feel ashamed and small, then it’s false. My experience on my trip had born this out. On the list of… Διαβάστε περισσότερα »

misko & marisko
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κάπως έτσι το σκεφτόμουν όταν έβλεπα το Curvature στο netflix. Ο τύπος που κάνει YouTube βίντεο είναι για τους flat earthers εντελώς ροκσταρ. Και στον ίδιο δίνει τέτοια υπόσταση και γοητεία όλο αυτό που δεν θα το άφηνε για τίποτα.

alpha.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γι’ αυτούς που βγάζουν λεφτά (φαντάζομαι, αν είναι ροκσταρ στο YouTube) από τέτοιες βλακείες ισχύουν άλλα (βλ. Upton Sinclair “It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends upon his not understanding it!”)…

mumu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

μην είναι και αντι-βάξερ?? αυτά συνήθως πάνε πακέτο.

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εχω έναν μαθητή με τέτοιο μπαμπά, ο οποίος (μαθητής) δυστυχως δεν ειναι καθόλου έξυπνος και πουθενά (όσο μπορώ να κρινω) ιδιαίτερα χαρισματικός. Το ίδιο και ο μπαμπάς. Αυτές οί μπούρδες, δινουν πολλή αυτοπεποίθηση σε άτομα,τα οποία δυσκολα θα ακούσουν ενα αυθεντικό μπράβο στη ζωή τους..Το σοβαρό πρόβλημα ξεκινά οταν η επίπεδη γη, σιγα σιγα συνδέεται με την ανωτερότητα των Ελλήνων,τους κακούς μετανάστες κλπ κλπ…

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Καλέ θα νομίζει ότι ανήκεις στο νέα τάξη πραγμάτων. Παραγγείλτε μια πίτσα και πες “να εδώ που είναι το πεπερόνι λέω να αγοράσω ένα χτηματάκι”.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ζουν ανάμεσα μας τελικά….

Bomba
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Εχουν πολύ πλάκα αυτοί! Εγώ το παίζω οτι ενδιαφέρομαι και αρχίζω τις ερωτήσεις μέχρι να πέσουν σε λογικά σφάλματα και να αρχίσουν τις βλακείες (κάπου εκεί θυμώνουν μαζί σου, αν και κατα βάθος θυμώνουν με τον εαυτό τους που εκτίθεται η βλακεία τους). Πέρα απο τη πλάκα όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις ο λογικός γονέας πρέπει να καταβάλλει διπλή προσπάθεια για να περιορίσει την επιρροή.