Αγαπητή «Α, μπα»: Οι φίλοι μου κάνουν σεξιστικά αστεία

Πως το διαχειρίζεται αυτό κάποιος στην καθημερινή του ζωή;

Καλησπέρα Αμπα μου! Ακόμη και το καλοκαίρι μια ευχάριστη καθημερινή συντροφιά! Αυτό που ήθελα να σε ρωτήσω είναι κι εσυ και οι υπόλοιποι αναγνώστες ως άτομα που όπως κι εγώ είμαστε ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία, πως το διαχειρίζεται αυτό κάποιος στην καθημερινή του ζωή. Συγκεκριμένα, έχω πολλους φίλους οι οποίοι θα κάνουν αραιά και που τα σεξιστικά και ομοφοβικά τους αστεία, θα ακολουθούν σεξιστικές σελίδες στο Facebook κτλ. Και παρα πολλές φορές καταλήγω να τσακώνομαι μαζί τους ( πχ γιατί δεν μπορώ να βλέπω να στέλνουν ποστ από γνωστή σελίδα που κατονομάζει τις γυναίκες ως πλυντήρια και τους γκει ως γυναικωτους ). Αυτό γίνεται και με τους φίλους μου και με άλλο κόσμο που γνωρίζω καθώς δεν μπορώ να δεχτώ αυτό το σεξισμό, μου τη δίνει παρα πολύ. Απ την άλλη όμως βλέπω ότι αυτές είναι οι πιο ακίνδυνες κατ αρχήν εκφάνσεις του καθώς εκείνοι απλά το χρησιμοποιούν για να γελάσουν χωρίς να γνωρίζουν που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και απλά το να γελάς με κάτι τέτοια. Αυτο που νιώθω ότι κάνω είναι ότι κάθομαι και τσακώνομαι με άτομα που κατά βάση δεν είναι σεξιστες και ομοφοβικοί (είναι λιγότερο τουλάχιστον από το μέσο όρο της κοινωνίας), αλλά δεν έχουν θέμα να γελάσουν με τέτοια θέματα, και τελικά δεν ξέρω αν γίνομαι κακός αλλά χαλιέμαι μαζί τους ενώ υπάρχουν άλλοι τρισχειρότεροι κι αυτοί είναι άνθρωποι που με στήριξαν και με στηρίζουν. Οπότε η τελική ερώτηση είναι, εσείς γίνεστε δυσάρεστοι ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία όπου τα βλέπετε ή αφήνετε και κάποια να περάσουν. ΥΓ δεν ξέρω αν έχει σημασία, εγώ είμαι γκει άντρας.

– high_heeled_engineer

Οι άνθρωποι με τους οποίους τσακώνεσαι, είναι σεξιστές και ομοφοβικοί. Κατά βάση, είναι. Μπορεί να υπάρχουν και χειρότεροι, σίγουρα υπάρχουν, αλλά δεν κάνεις παρέα με τους χειρότερους. Αυτό που σε ενδιαφέρει, και πρέπει να σε ενδιαφέρει, είναι ποιους ανθρώπους θεωρείς δικούς σου, ποιο είναι το προσωπικό σου δίχτυ ασφάλειας. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι επικρατεί ως άποψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την λούζεσαι και στην καθημερινότητα σου.

Εσύ γίνεσαι κακός που χαλιέσαι, αλλά αυτοί όχι, που γελάνε με αστεία για γυναικωτούς; Βρίσκουν αστεία την περιθωριοποίηση. Πόσο να το δικαιολογήσεις, και γιατί να το δικαιολογήσεις;

Δεν είναι κακό να κάνεις παρέα με ανθρώπους παρά τα στραβά τους. Είναι όμως σημαντικό να ξέρεις ποια είναι αυτά τα στραβά, και να μην προσπαθείς να τα λειάνεις. Δεν θα σου πω εγώ με ποιον να κάνεις παρέα και γιατί, ούτε τι πρέπει να αφήσεις να περνάει και τι όχι. Αυτά είναι προσωπικές επιλογές και δεν μπορεί κανείς να σε κρίνει. Τα δεδομένα όμως, είναι δεδομένα: όποιος γελάει με σεξιστικά αστεία, είναι σεξιστής. Το κατά πόσο το καταλαβαίνει είναι άλλη κουβέντα. Για την ακρίβεια, κανένας σεξιστής δεν καταλαβαίνει ότι είναι σεξιστής. Όλοι κάποια εξήγηση έχουν για τη συμπεριφορά τους. Οι δικοί σου έχουν την εξήγηση «το είπα γι’αστείο». Είναι από τις πιο παλιές δικαιολογίες. Αφού αυτοί γελάνε, δε μπορεί, αστείο θα είναι.

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

33 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
idrilKanraNeverlanderLadidatommi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Δεν είμαι σταυροφόρος να μην αφήνω κανένα σχόλιο να πέσει κάτω, και , ναι, σεξισμός και ομοφοβία υπάρχουν παντού (και σε ‘μένα) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι επιτρέπω σε καλούς μου φίλους να με λένε πλυντήριο.

Αν οι φίλοι σου κάνουν ομοφοβικά σχόλια μπροστά σου, το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι ομοφοβικοί, αλλά ότι δε σε σέβονται. Αξίζεις καλύτερους φίλους high_heeled_engineer!

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Αυτό ακριβώς! Με κάλυψες εντελώς.

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ρε παιδιά τι είναι πάλι το πλυντήριο, πρώτη φορά το ακούω και το slang.gr δε βοηθάει.

Cryodragon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι όρος που χρησιμοποιούν στο ανδρο του toxic masculinity που λέγεται τσίλι καφενείο. Μια ασχολίαστη σελίδα στο φβ που για να χρησιμοποιει τέτοιους όρους καταλαβαίνεις τι ύφος έχει, και παρα ταύτα έχει απίστευτα μεγάλο κοινό κυρίως από νέους…

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Α ναι βεβαια έχω ακουσει αυτή τη σελίδα, οι συνάδελφοι μου είναι μεγάλοι φανς. Δεν είχα ακουσει αυτό τον όρο όμως.

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Να πώ εδώ ότι αν κάνεις εσύ αστείο για τον ανδρισμό τους αμέσως κάθε πλάκα εξαφανίζεται.Παραφράζοντας: ό,τι δεν μας θίγει μας κάνει πιο δυνατούς.

Tokyo
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αχ δεν ξέρεις πόσο σε καταλαβαίνω. Στην παρέα μου ακούω τα χειρότερα και πλέον τρώω συνεχώς κράξιμο επειδή αντιδρώ και τους χαλάω και τα αστεία. Η κατάσταση χειροτερεύει οταν μαζεύονται πάνω από 2 και επικρατεί κατάσταση αγέλης και παίρνει δύναμη ο ένας από τον άλλον. Εκεί ακούω τα χειρότερα. Στεναχωριέμαι πάρα πολύ! Το επίσης πιο στενάχωρο είναι ότι ακόμα και οι γυναίκες φίλες μου δηλώνουν ότι είμαι radical φεμινίστρια (όχι ότι είναι κακό να είμαι) αλλά πολύ απλά δεν είμαι radical. Απλά λέω τα αυτονόητα. Αλλά όταν οι συζητήσεις “χοντραίνουν” τρέχουν να φωνάξουν εμένα για υπεράσπιση. Είμαι προστάτης αλλά και… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Έχω αρχίσει να πιστεύω πως το να πεις σε έναν σεξιστή ή ομοφοβικό πως είναι σεξιστής ή ομοφοβικός, δεν αποτελεί προσβολή για αυτόν. Δεν ξέρω αν το λέω καλά, πλέον νομίζω πως είναι γούστο τους/καμάρι τους που είναι έτσι, που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Οπότε απλά τους χαλάμε το κλίμα, δεν ιδρώνει το αυτί τους.

Tokyo
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έχεις δίκιο δυστυχώς. 😔 Το ύφος που παίρνουν κάθε φορά που σχολιάζω τον σεξισμό τους είναι τόσο μπλαζέ και ακολουθεί πάντα ένα: “γ@μ@σε μας ρε..”

sugar
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Υπάρχουν μερικές μάχες που μπορούν να κερδηθούν, γι΄αυτό και κατά τη γνώμη μου αξίζει να τις δίνουμε. Υπάρχουν φίλοι και συγγενείς που από το μπίρι μπίρι μου αποκαλούν τους γκέι ως γκέι και όχι με οποιαδήποτε άλλη βρισιά. Έχω κάνει τον μπαμπά μου να σωπάσει σε σχόλιο σχετικά με το ντύσιμό μου. Με το που θα κάνει κάποιος ένα ρατσιστικό αστείο, υπάρχει κάποιος άλλος που θα γυρίσει να με κοιτάξει γιατί το κατάλαβε, ενώ μέχρι τότε δεν τον ένοιαζε. Όπου δεις ότι σε παίρνει, λέγε. Όπου δεν καταλαβαίνουν, εγώ αντικρούω τα “αστεία” με ήρεμο, σχεδόν μειλίχιο τόνο. Κι αν δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Bookworm
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλησπέρα φίλε, Βρισκόμουν στην ίδια κατάσταση με σένα καθώς σε κάποια στιγμή της ζωής μου είχα γύρω μου ανθρώπους που όσο καλοί και αν ήταν παρέμεναν σεξιστές και ομοφοβικοί. Οταν η συζήτηση πήγαινε στην ισότητα ή στα δικαιώματα των ομοφυλοφύλων τότε άκουγα τέρατα και φυσικά επειδή καταλάβαιναν οτι με ενοχλούν αντλούσαν ευχαρίστηση απο το να με εκνευρίζουν. Είχα φτάσει σε σημείο να αμφισβητώ τον εαυτό μου και τα πιστεύω μου και να αναρωτιέμαι αν είμαι υπερβολική. Μετά απο πολλή σκέψη και όχι ελαφρά καρδιά, απομακρύνθηκα αναζήτησα νέες παρέες με ίδες απόψεις και ένιωσα οτι ανήκω. Πρόσφατα μετά απο μήνες πέτυχα… Διαβάστε περισσότερα »

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

” Στέρεο Νόβα : Ηλίθια αστεία Κάποτε, μπορεί κάπου μια μέρα να δεις το δίκιο μέσα από ένα στόχο στον αέρα θα είναι ήδη όμως αργά γιατί θα ‘χουν χαθεί τόσοι από τη μόλυνση, απ’ τη μόδα, από μια ισχυρή δόση Από τον πάτο ως την κορφή αυτή η ζωή βρωμάει και ξέρω πώς να επιβιώνω γιατί έχω γίνει τομάρι Κατάλαβέ το, μάνα, δε γυρίζω πίσω δε θα τα τινάξω, μα ούτε κι έτσι θα τ’ αφήσω Η οργή είναι ένα διάστημα κλεισμένο στ’ αυτιά αυτές τις μέρες πρέπει να φωνάζεις δυνατά Με ταϊζουν βλακείες και περιμένουν να χωνέψω Κοιτάζω… Διαβάστε περισσότερα »

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

…Και μη γελάς με ηλίθια αστεία, αυτό! Αγαπημένο, διαχρονικό και ταιριαστό❣

Ένα Μπλούμπερι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κάποιοι άνθρωποι δε θέλουν να μπουν στην ουσία πραγμάτων που θεωρούν δεδομένα, όπως η σκοπιμότητα τέτοιων αστείων. Δεν μπορείς πάντα να τους αλλάξεις άποψη, ειδικά όταν ειλικρινά δε βλέπουν τη σύνδεση μεταξύ αυτών που κοροϊδεύουν και της καταπίεσης που βιώνουν τα περιθωριοποιημενα άτομα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις από ένα σημείο και μετά είναι να ζητήσεις, συναισθηματικά, να είναι φίλοι. Αλλιώς να τους κάνεις πέρα. Άρα όταν δε λειτουργήσει το ‘αυτό που λες είναι λάθος για Χ λογους’ προχωράς στο ‘αυτό που λες με στενοχωρεί, με ενοχλεί και δε θέλω ξαναπείς κάτι τέτοιο μπροστά μου’ στο να κάνεις πέρα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Συμμετέχων

Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι φίλοι σου σου στέλνουν ομοφοβικα αστεία ξέροντας ότι είσαι γκει
Μπορείς να απαντήσεις “το ξέρεις ότι εγώ είμαι γκει σωστά?”
Τουλαχιστον εγώ αυτό λέω όταν τυχενει
Αν έχουν αρκετό μυαλό θα καταλάβουν ότι η πλάκα γυρίζει σε προσβολή συχνά
Πρέπει να ξέρουν ότι κάποιες λέξεις δεν τις λέμε όσο καλοί φίλοι να είμαστε
Όπως το n-word με τους νεγρους η το dyke με τις λεσβιες

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Εγώ πάντα θα το επισημάνω, ξέρεις δεν είναι αστείο, είναι σεξιστικό, η αυτό που είπες μισογυνιστικο. Ξέρεις παλιά ήμουν η μόνη που το έλεγα. Όμως βλέπω πλέον τους φίλους μου να αυτολογοκρινονται όταν πλέον λένε κάτι τέτοιο, σε φάση εντάξει σεξιστικό αυτό που είπα, πριν προλάβεις να τους το πεις, και έχω δει τους φίλους μου να κάνουν παρατήρηση κ ένας στον άλλον. Οι ίδιοι που κάποτε όταν τους είπα ότι ένα ανέκδοτο ήταν σεξιστικό μου λέγανε ότι σιγά πως κανείς έτσι. Πλέον το θεωρώ ηλίθια δικαιολογία να επικαλείται κάνεις την άγνοια, όταν γύρω σου και παντού θα διαβάσεις για… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ναι βρε Μίτση πές τα! Κάποτε τα έλεγα μόνη μου και τους εκνεύριζα όλους, μετά άρχισαν να βάζουν disclaimer “ξέρω ότι δεν θα γελάσεις εσύ μ΄αυτό που θα πω”. Κάποια στιγμή απάντησα σ’έναν επίμονο “ε μη το λες ρε φίλε αφού δεν θα γελάσει ένας από εμάς, κράτα το για άλλη παρέα που θα γελάσουν όλοι”. Αυτός εξεπλάγη, προφανώς δεν με είχε συγκαταλέξει στην κατηγορία “εμάς” πριν το πω. Τώρα με κουρδίζουν σε συνάξεις πότε πότε, απαντώ χαμογελαστά “εγώ δεν εκνευρίζομαι πλέον, το παιδί σου μπερδεύεις που ακούει μπούρδες που δεν πιστεύεις καν” και απλώνεται σιγή. Αχ. Ναι, το απολαμβάνω… Διαβάστε περισσότερα »

tommi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εχεις το δικαίωμα να μην μιλήσεις…αυτό λέω στους δικούς μου ανθρώπους που κάνουν τέτοια σχόλια, αλλά δεν συμμορφώνονται.
Δύσκολο, το ξέρω, αλλά καλυτερα να πίνω το καφεδάκι μου μόνος παρά με μπρίκια κολλημένα