in

Αγαπητή «Α, μπα»: Όχι μόνο δεν το βρήκα αστείο αλλά άκρως ρατσιστικό και μακάβριο

Μήπως είμαι τρελή;

Δεν είναι ερώτηση είναι απλά καταγγελία. δε ξέρω αν ανήκει στη κατηγορία Κάζουαλ σεξισμού της ημέρας ή κάζουαλ ρατσισμού της ημέρας ή έχουμε χάσει το χιούμορ μας. Μπαίνω στο φου μπου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

d687c4ea1ef5da29bb0de8223da07e46
Processed with VSCO with 5 preset

Δεν είναι ερώτηση είναι απλά καταγγελία. δε ξέρω αν ανήκει στη κατηγορία Κάζουαλ σεξισμού της ημέρας ή κάζουαλ ρατσισμού της ημέρας ή έχουμε χάσει το χιούμορ μας. Μπαίνω στο φου μπου. Σε αυτο το βωμό της ελευθερίας έκφρασης (ειρωνικά το λέω) και βλέπω ανάρτηση 23χρονου που προσπαθει να κάνει προφανώς καριέρα stand up comedian και τσεκάρει τα αστεία του απο τις αντιδράσεις των φίλων του. Η ανάρτηση λεει:’ Ρώτησα μια Ινδή φίλη μου γιατί έχει ένα κόκκινο σημάδι στο μέτωπο αλλά πριν προλάβει να μου απαντήσει την πυροβόλησαν”……….. Με 25 likes και ένα σχόλιο ενός άντρα φίλου που φροντίζει να τονίσει πόσο τέλειο το βρήκε. Μήπως είμαι τρελός τραγουδούσε κάποτε γνωστός αοιδός και αναρωτιέμαι και εγώ το ίδιο. Μήπως είμαι τρελή που όχι μόνο δεν το βρήκα αστείο αλλα άκρως σεξιστικο, ρατσιστικο και μακάβριο; και άκρως υποτιμητικό σε ένα έθιμο σε μια κοινωνία άκρως πατριαρχική όπου οι γυναίκες υποφέρουν από βία και καταπίεση και δεν έχουν κανένα δικαίωμα στο να έχουν δικαιώματα;

-Πέρασα και είπα να ρωτήσω

Μακάβριο είναι, αποτυχημένο χιούμορ μπορεί να είναι. Αλλά όταν αναγνωρίζεις τον σεξισμό και τον ρατσισμό, δεν είσαι σεξιστής και ρατσιστής, ακόμα και αν κάνεις χιούμορ με το θέμα. Σεξιστής και ρατσιστής είσαι όταν καταπιέζεις αδύναμες ομάδες παριστάνοντας ότι αυτό είναι το σωστό γιατί δεν φταις εσύ, αυτοί φταίνε που δεν είναι πιο δυνατοί. Όταν λες «δεν είμαι ρατσιστής, αλλά τα θέλουν και τα παθαίνουν». Όταν υποστηρίζεις τον ρατσισμό και τον σεξισμό κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνεις ότι υπάρχει (ή, όντως δεν καταλαβαίνεις ότι υπάρχει, γιατί είναι τόσα πολλά τα προνόμια σου). Όταν κάνεις χιούμορ πάνω στα υποτιθέμενα δεδομένα που είναι ουσιαστικά επιχειρήματα υπέρ της ανισότητας, όπως οι γυναίκες είναι τρελές όταν έχουν περίοδο, χαχα, άρα καλώς δεν έχουν θέσεις εξουσίας.

Το αστείο που προσπάθησε να κάνει ο συγκεκριμένος φανερά αναγνωρίζει το πρόβλημα. Δεν το λύνει, το σχολιάζει. Δεν είναι ρατσισμός ή σεξισμός. Είναι έλλειψη τακτ, είναι σοκαριστικό, αλλά αυτός ήταν ο στόχος φαντάζομαι, να σοκάρει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

28 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Clockwork Persona
Clockwork Persona
4 χρόνια πριν

Ο στόχος δεν ήταν να σοκάρει. Ο στόχος ήταν η Ινδή.

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν

Κάποτε είχα δει την ταινία The Dictator, που καυτηριάζει τα καθεστώτα σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Στο τέλος υπήρχε η εξής ατάκα:

-I’m pregnant!
-What! Are you having a boy or an abortion?

Εγώ προσωπικά γέλασα, μιας και με εναν καυστικό, σατυρικό τρόπο έθιξε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Όπως είπε η Λένα, και σε αυτή την περίπτωση o Sacha Baron Cohen σχολίασε το γεγονός, και από τότε γράφτηκαν αρκετά άρθρα για το θέμα διαφωτιζοντας ίσως το κοινό

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

“What! Are you having a boy or an abortion?” E, ναι ok. Γνωστές χώρες για female infanticides και female foeticides, πάντως, δεν νομίζω πως είναι στην μέση ανατολή: https://en.wikipedia.org/wiki/Female_foeticide_in_India https://en.wikipedia.org/wiki/Female_infanticide_in_China https://en.wikipedia.org/wiki/Infanticide#Islam Η Ινδία και η Κίνα, που από μόνες τους φέρουν πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού (και δη το 36%), είναι οι δακτυλοδεικτούμενες χώρες αναφορικά: Επίσης: sex ratio at birth Austria 1.05 Iceland 1.05 Lebanon 1.05 Saudi Arabia 1.05 Oman 1.05 Yemen 1.05 Iran 1.05 Iraq 1.05 Israel 1.05 Turkey 1.05 Egypt 1.05 Greece 1.06 Sweden 1.06 Οι τοπ 5 με διαφορά γεννήσεων αγοριών – κοριτσιών (υπέρ των… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Το φανταστικό καθεστώτος που κυβερνούσε στην ταινία ήταν στον Αραβικό κόσμο, αλλά ναι είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ευχαριστούμε για τα στατιστικά! (Λιχτενστάιν?! Να και κάτι που δεν θα φανταζομουν)

Velay
Velay
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Το Λιχτενστάιν έχει τόσο μικρό πληθυσμό, που πάντα μπερδεύει τα στατιστικά στοιχεία. Γενικώς είναι σε πάρα πολλές top 5/last 5 λίστες, δεν ξέρω αν ένας τόσο μικρός πληθυσμός μπορεί να δώσει αξιοπιστα αποτελέσματα. Αν μπορεί κάποιος στατιστικολόγος να μας διαφωτίσει θα ήταν ωραία.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Velay

Πράγματι, το Liechtenstein είναι βαριά 40.000, μόνο και μόνο γι’ αυτό δεν θα πολυλάμβανα υπόψη όταν Κίνα και Ινδία μαζί αφορούν σε περίπου 2.700.000.000 ψυχές. Παρ’ ολ’ αυτά: “(…)The reason we find this newest 2013 data of particular interest is that, despite the popular Western focus on Asia, the practice occurs in more European countries. Perhaps most striking is the central European country that ranks at the top of the list—Liechtenstein. This strikes us as odd, given that Liechtenstein has never made this list in the past. Perhaps this is a data collection error (in very small populations, as also… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

“In the human species the ratio between males and females at birth is slightly biased towards the male sex. The natural “sex ratio at birth” is often considered to be around 105. This means that at birth on average, there are 105 males for every 100 females”, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. οπότε το 1:1.05 θεωρείται στα πλαίσια του φυσιολογικού. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής ….μπορεί να πάσχουν *και φυσικά πάσχουν* από πλήθος σοβαρών ανελευθεριών, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε που αφορούν τις γυναίκες [αλλά ενδεχομένως και τους πολίτες τους γενικά (απολυταρχικά – μοναρχικά – θεοκρατικά καθεστώτα, ή/και διαμάχες και πόλεμοι κ.λπ.),… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Στην Ινδία πάντως οι γιατροί δεν επιτρέπεται να λένε το φύλο του μωρού στους γονείς, για τον παραπάνω λόγο

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Τυπικά ναι.
Στην πραγματικότητα το πόσο εφαρμόζεται και πώς μπορεί να παρακαμφθεί είναι ένα άλλο θέμα. Ενδεικτικά και για μία περίοδο 12 ετών από την ψήφιση του μέτρου (1994 έως 2006) υπήρξε, μόνον ένα χρηματικό πρόστιμο σε γιατρό και team, έτσι διαβάζω τουλάχιστον.

Απ’ την άλλη, οι πιο εύποροι μπορούν να πάνε και στο εξωτερικό, ενώ η ίδια η απαγόρευση ενδέχεται να δημιουργεί κάποια άλλα προβλήματα.

Πάντως, ένα θέμα βαθύ κοινωνικό, δυστυχώς, δεν επιλύεται (μόνο) με απαγορεύσεις και αστυνομεύσεις. Και τα εκατομμύρια γυναικών που “λείπουν” απ’ τον πληθυσμό συνεχίζουν να υφίστανται. Θα δούμε.

pyroklani
pyroklani
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Καφρίλα με γέλιο μέχρι δακρύων! Επίσης, έπιασα μια μέρα τη μάνα μου, που είναι του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, των κοινωνικών και απεχθάνεται κωμωδίας «αμερικανιες» να τη βλέπει στην τιβι και να γελάει!

polkadots
polkadots
4 χρόνια πριν

Δεν ξέρω με ποιον τρόπο ήταν διατυπωμένο το αστείο αλλά θα μπορούσε να ήταν όντως κοινωνικός σχολιασμός και να φέρει στην επιφάνεια ένα πρόβλημα.
Ας πούμε σε ένα σκίτσο μπορεί να ταίριαζε και να έφερνε προβληματισμό στον θεατή.
Το αστείο , όμως και το χιούμορ δεν το βρίσκω.

Ιζόλδη
Ιζόλδη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  polkadots

Δεν είναι απαραίτητο ότι υπάρχει χιούμορ. Ο τύπος έκανε μια ανάρτηση σε σόσιαλ. *Η ερωτώσα* θεωρεί ότι αυτός κάνει μόνο χιουμοριστικές αναρτήσεις και υποθέτει ότι κι η συγκεκριμένη ήταν τέτοια

Piripiri
Piripiri
4 χρόνια πριν

Εγω απλα νομιζω πως ηταν τυχαια η επιλογη της Ινδης. Επρεπε να πει το “αστειακι” με το λειζερ και σκεφτηκε οτι οι Ινδοι βαζουν αυτο το κοκκινο χρωμα στο μετωπο και εκανε το κρυο ανεκδοτο της ημερας.

Stalkerou
Stalkerou
4 χρόνια πριν

Εγώ δεν το κατάλαβα. Γιατί την πυροβόλησαν;

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Stalkerou

το (κόκκινο) σημάδι είναι και καλά ο στόχος, είτε ο κλασικός printed, είτε σαν laser (όπλου).

pyroklani
pyroklani
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Ή πήγε μια γάτα και της επιτέθηκε στο μέτωπο γιατί το πέρασε για λέιζερ 😜

Chublis
Chublis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Stalkerou

Δεν ηταν μπιντι τελικα αυτο στο μετωπο της αλλα λειζερ απο ελευθερο σκοπευτη. Ο λογος που τη σημαδευε άγνωστος γιαυτο μαλλον δε θα λεγα οτι ειναι σεξιστικο απλα κρυο αστειο.

Bomba
Bomba
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Stalkerou

Κάνει παραλληλισμό το κόκκινο στρογγυλό σημάδι που έχουν οι Ινδες στο μέτωπο με το κόκκινο στρογγυλό σημάδι απο το λέιζερ των ελεύθερων σκοπευτών που λοκάρουν τον στόχο.

Chachacha
Chachacha
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Stalkerou

Νομίζω ότι αναφέρεται στις ταινίες, όπου στοχεύουν με laser το στόχο και φαίνεται μία κόκκινη κουκίδα.

Γιώργος
Γιώργος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Stalkerou

Και καλά ότι το κόκκινο σημάδι στο κούτελό της ήταν από σφαίρα.

Jelly Roll
Jelly Roll
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Stalkerou

Ήταν η απάντηση στην ερώτηση που έκανε ο τύπος. Στην Ινδία ακόμα και σήμερα οι γυναίκες δεν θεωρούνται ακριβώς άνθρωποι. Οπότε μετά την απάντηση, πυροβολώντας την κάποιος άντρας, αρχικά της αφαίρεσε το λόγο, δεύτερον την εξόντωσε μπαμ και κάτω, τρίτον έδειξε τη χρησιμότητα του σημαδιού: για να τις σημαδεύουν πιο εύκολα όποτε γουστάρουν.

mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jelly Roll

Νομίζω ότι υπερερμηνεύετε ένα ατυχές κακό αστείο : η κοπέλα είχε το λέιζερ στο μέτωπο κι επειδή ήταν Ινδή ο τύπος το πέρασε για μπιντι και τη ρώτησε τι σημαίνει, αλλά δεν πρόλαβε να πάρει απάντηση. (Κάτι μου λέει ότι δεν είναι ελληνικό το αστείο, αλλά μεταφρασμένο).

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jelly Roll

Στην Ινδια πάντως υπάρχουν και οι Σιχ, οι οποίοι σαν θρησκεία εκπροσωπούν την ισότητα με το να έχουν ονόματα που χρησιμοποιούνται και από άνδρες και από γυναίκες, και οι οδηγίες περι το να μην κόβουν τα μαλλιά τους ή να φορούν τουρμπάνι υπάρχουν και για τα δύο φύλα 🙂 Αλλά ναι γενικά η πατριαρχία καλά κρατεί, κυρίως στους Ινδουιστές, όπου μια γυναίκα γίνεται απο κτήμα του πατέρα της, κτήμα του άνδρα της.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Οι Σιχ είναι μία μεινότητα κάτω του 2% στην Ινδία, λιγότεροι κι από τους Χριστιανούς δλδ. “Out of the total Sikhs in India, 77% are concentrated in state of Punjab. Sikhism is the dominant religion in Punjab, where it is followed by 58% of the population, the only Indian state where Sikhism is the majority faith”. Και στο Παντζάμπι με τους Σιχ, όμως, υπάρχει θέμα με female foeticide: “The government claimed that in the age group of zero to six years, the number of girls had gone up to 817 to 1,000 males compared to a low sex ratio of… Διαβάστε περισσότερα »

Stalkerou
Stalkerou
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Stalkerou

Σας ευχαριστώ. Δεν μου πήγε καθόλου το μυαλό και δεν ακούγεται και καν ως αστείο από οποία οπτική να το δει κανείς.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Stalkerou

“Δεν μου πήγε καθόλου το μυαλό και δεν ακούγεται και καν ως αστείο από οποία οπτική να το δει κανείς.”

…Συμφωνώ, άλλωστε έχουμε αρκετές (φρικτές) δολοφονίες, στην πραγματική ζωή, για να βρίσκω τόσο ξεκαρδιστικά αστείο το να πυροβολεί κανείς μία γυναίκα στο δόξα πατρί, στο άσχετο.

pyroklani
pyroklani
4 χρόνια πριν

Απλά λίγο ηλιθιο αστείο ήταν

ντε
ντε
4 χρόνια πριν

νομίζω ότι πρόκειται για ένα κακό (ή καλό) αστείο και τίποτα περισσότερο.
αυτό το σημάδι δεν είναι θρησκευτικό;
πως συνδέεται με σεξισμό ή ρατσισμό; το έχουν μόνο οι γυναίκες ή όλοι οι Ινδοί ή κάτι τέτοιο; μάλλον με μη ανεκτικότητα θα μπορούσε να συνδεθεί αλλά και πάλι δεν μου δίνει τέτοια εντύπωση. προσπάθεια κάποιου για καμένο χιούμορ…
εκτός κι αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα με τις Ινδές που έχουν το σημάδι που δεν το γνωρίζω.