Αγαπητή «Α, μπα»: Αισθάνομαι πολύ άσχημα όταν κάνω σεξιστικές σκέψεις

Θυμώνω και ντρέπομαι

Αγαπημένη μου Α, μπα, Είμαι 16 χρονών και πάω Δευτέρα Λυκείου. Σε διαβάζω ανελλιπώς από τα 14 και πραγματικά σε αισθάνομαι σαν μια πολύ αγαπημένη και σοφή θεία! Με έχεις βοηθήσει πάρα πολύ να ξεδιαλύνω μερικά πράγματα και να σκεφτώ άλλα τόσα και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό! Στο θέμα μας τώρα: αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα όταν κάνω σεξιστικές/ μισογυνιστικές/ρατσιστικές σκέψεις. Αυτά τα δύο χρόνια που σε διαβάζω έχω φυσικά καταλάβει πως τέτοιες αντιλήψεις είναι τελείως λανθασμένες και πως δε μου ταιριάζουν καθόλου σαν άτομο. Μου συμβαίνει όμως πάρα πολύ συχνά όταν ακούω π.χ. «Η κοπέλα αυτή πώς βγαίνει έτσι με τόσο κοντή φούστα» να σκέφτομαι αυτόματα «Είναι π*****α» ή «Γιατί φέρεται έτσι αυτός, είναι γκέι» να σκεφτώ «Πωπω είναι π*****ς». Μόλις τα σκέφτομαι αυτά, ΑΜΕΣΩΣ μα ΑΜΕΣΩΣ καταλαβαίνω ΠΟΣΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΩ και μου χώνω ένα χαστούκι (νοητό). Δεν τα εκφράζω ποτέ μα ποτέ, γιατί καταλαβαίνω ότι έχω εσωτερικεύσει μισογυνισμό και ότι έχω βουτηχτεί στα πατριαρχικά στερεότυπα και γιατί στην πραγματικότητα δεν τα ενστερνίζομαι (προσπαθώ δηλαδή να τα αποβάλλω σταδιακά). Στις συζητήσεις με άλλους πάντα είμαι η φεμινίστρια/ προοδευτική κλπ., δηλαδή δεν είναι ότι έχω τέτοιες παλαιολιθικές απόψεις. Δεν είναι βέβαια το ότι τα «εφαρμόζω» μόνο στους άλλους, και για τον εαυτό μου έχω τέτοιες σκέψεις, το σκέφτομαι ας πούμε δυο και τρεις φορές το να βάλω ένα κοντό τακουνάκι όπως τα κορίτσια της ηλικίας μου, γιατί ντρέπομαι μήπως με χαρακτηρίσουν κάπως. Καταλαβαίνω πόσο «αρρωστημένο» είναι αυτό το πράγμα και πόσο λανθασμένο και πόσο άδικο και ότι κανένας μας δε θα έπρεπε να καταπιέζεται από αυτές τις ηλίθιες νόρμες που περιορίζουν τη ζωή μας, αλλά ειλικρινά δε γίνεται να μη σκεφτώ αντανακλαστικά κάτι τέτοιο. Γι’ αυτούς τους λόγους προσπαθώ και ψάχνομαι και διαβάζω περισσότερο, ώστε να καταφέρω να διευρύνω ακόμα περισσότερο τους ορίζοντές μου και να αποκτήσω ένα πιο ανοιχτό πνεύμα. Νομίζω βέβαια πως τα έχω μπλέξει λίγο στο μυαλό μου και χρειάζομαι ένα ξεκαθάρισμα… Αυτό που σου γράφω τώρα με στενοχωρεί πάρα πολύ, με θυμώνει και με κάνει να ντρέπομαι, καθώς θα ήθελα σαν τρελή να μη σκέφτομαι τίποτα από αυτά. Και σε ρωτάω λοιπόν: πώς μπορώ να το καταπολεμήσω αποτελεσματικότερα αυτό;;;;

-Jean Louise Finch

Δεν είναι δυνατόν να αδειάσεις εντελώς από σκέψεις που πηγάζουν από τον φόβο και την άγνοια, τουλάχιστον όχι για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Δεν ξέρω αν είναι ρεαλιστικό να πιστεύεις ότι υπάρχει ένα στάδιο γνώσης που σε απαλλάσσει τελείως από τέτοιες σκέψεις. Είναι ενστικτώδης η απώθηση από ό,τι δεν μας είναι γνώριμο, είναι συνώνυμο με το ένστικτο επιβίωσης, νομίζω, οπότε είναι μακράς διάρκειας προσπάθεια. Χρειάζονται πολλά χρόνια προσπάθειας, βιάζεσαι. Αν σε παρηγορεί κάπως, εγώ στα δεκαέξι δεν μπορούσα να ξεχωρίσω το δεξιά από το αριστερά, που λέει ο λόγος. Πέρασαν δεκαετίες μέχρι να σκεφτώ αυτό που περιγράφεις εδώ.

Θα έλεγα να σταματήσεις να περιμένεις να μην κάνεις αυτές τις σκέψεις και να τις αφήνεις να εισέρχονται χωρίς θυμό, να τις επεξεργάζεσαι εκείνη τη στιγμή, να αναλύεις τι σκέφτηκες και γιατί, και να συνεχίζεις. Πάνω κάτω αυτό που σου λένε να κάνεις στη γιόγκα. Συνέχισε να ψάχνεσαι και να διαβάζεις, και είμαι σίγουρη ότι τουλάχιστον η λέξη «π****α» για τις γυναίκες που φοράνε κοντές φούστες θα φύγει πολύ σύντομα από το μυαλό σου. Με τέτοια μηνύματα είμαι πολύ αισιόδοξη για τις επόμενες γενιές. Περήφανη θεία.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

107 points
Upvote Downvote

32
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
21 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
23 Συντάκτες σχολίων
AlouteroHeliotropiumΜαρμελάδα frau-λαEderra Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ο χρήστης Εντελβαις νιώθει θειτσα 👵 στην τοποθεσία Α μπα lifo.

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Εγω λέω να καθίσω εδώ με τη νεολαία

Λέγκω
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

16 χρόνων και έχεις αντιληφθεί όλα αυτά; εγώ πήγα 36!
Μια χαρά το πας!

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Rebecca, πού είσαι ου ου;; Σου βρήκα κι άλλη!

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Να νιώθεις περήφανη που στα 16 σκέφτεσαι έτσι. Είσαι πολύ πιο μπροστά από ότι ήμασταν εμείς στην ηλικία σου, στα 16 δε μου περνούσε καν από το μυαλό ότι σκέφτομαι λάθος. Εδώ που τα λέμε δεν ήξερα καν τι σημαίνει μισογυνισμός, να μην αναφέρω καν τον εσωτερικευμενο μισογυνισμό από τον έπασχα. Μη θυμώνεις με τον εαυτό σου, είσαι η ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Επίσης, θα σου πρότεινα να συστήσεις το “Αμπα” στις συμμαθήτριες και τις φίλες σου. Θα τις ωφελήσει πάρα πολύ.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ πάντως συγκινήθηκα :’)
Τι ωραία η νέα γενιά! Μια γλυκιά αγκαλιά σε όλα τα νέα κορίτσια και αγόρια που προσπαθούν για έναν καλύτερο κόσμο.

gimbozo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αμαν ρε παιδια με αυτή την αμερικανιά “μια αγκαλιά από μένα”, “μια γλυκια αγκαλιά σε όλα τα νέα κορίτσια”, για ποιο λόγο χρησιμοποιείτε συνέχεια αυτή την ξενόφερτη (a big hug from me) και αδόκιμη στα ελληνικά φράση; 45 χρονων είμαι και η πρώτη και μόνη φορά που έχω δει να χρησιμοποιείται αυτή η φράση είναι εδωμέσα στο ΑΜΠΑ.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πρώτον: Γιατί έτσι θέλουμε.
Δεύτερον: Από που κι ως που ξενόφερτη η “μια αγκαλιά από εμένα”; Έλα να σε πάρω μια αγκαλιά που έλεγε η μαμά μου όταν χαιρόταν ή ήθελε να με παρηγορήσει. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας η αγκαλιά, όπως και το φιλάκι και όλα τα τρυφερά και μη (και το σεξ) μεταφέρθηκαν και στο ίντερνετ.
Εσείς ρε παιδιά τι ζόρι τραβάτε;

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Υ.γ. Μια αγκαλιά σε όσους εκφράζουν αγανάκτηση για το πώς εκφράζουν οι άλλοι την τρυφερότητα και την αγάπη τους. Την χρειάζονται πιο πολύ από όλους μάλλον.

Amaya
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Υπάρχει ελπίδα στις επόμενες γενιές! Πολύ ενθαρρυντικό!!
Μακάρι στα 16 μου να είχα κι εγώ τέτοιες προσλαμβάνουσες!

Mrs Shelby
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

It s always darkest before the dawn φιλενάδα!

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Η πατριαρχία υπάρχει στον πλανήτη Γη εδώ και χιλιετίες. Για να ξεριζωθεί εντελώς χρειάζονται τέσσερις – πέντε αιώνες’ τώρα έχουμε διάνυσε τον πρώτο αιώνα, αφού πριν από εκατό χρόνια άρχισαν οι πρώτοι φεμινιστικοί αγώνες. Εγώ προσωπικά, όσον αφορά τον εαυτό μου, πιστεύω ότι μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μου θα αγωνίζομαι ενάντια στις σεξιστικές σκέψεις μου. Αλλά, ακόμα και έτσι, θα έχω βάλει ένα λιθαράκι προς την σωστή κατεύθυνση.

Joe_Dalton
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Joe_Dalton

Σκέψου ότι πριν αρχίσεις να διαβάζεις ΑΜΠΑ, οι περισσότερες πληροφορίες που θα έπαιρνες από το περιβάλλον σου (πολύ πιθανό και το οικογενειακό σου) ήταν σεξιστικές/ μισογυνιστικές/ρατσιστικές. Έστω ότι μέχρι τα 14 σου έπαιρνες μόνο τέτοια μηνύματα, πώς να τα διώξεις σε 2 χρόνια; Δεν είναι ότι σταμάτησαν να σε περιτριγυρίζουν κιόλας. Πιστεύω ότι είσαι σε πολύ καλό δρόμο.
Εκτός από το διάβασμα, συμβουλές που θα σου έδινα για να διευρύνεις τους ορίζοντες σου είναι οι εξής (που βοήθησαν πολύ και μένα)
1) κάνε παρέα με άτομα διαφορετικών ηλικιών/υποβάθρων κ.λπ., γενικά έχε διαφορετικές παρέες
2) ασχολήσου με τον εθελοντισμό και προγράμματα νέων

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Καλή μου Scout, Είσαι 16 και διαβάζεις 2 χρόνια Α, Μπα, γνωρίζεις για το σεξισμό, το ρατσισμό και τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό. Τους εντοπίζεις άνετα και σκέφτεσαι πώς να τους ξεριζώσεις. Μόνο θερμά συγχαρητήρια μπορώ να σου δώσω!! Κι εγώ πήγα 36 για να τα μάθω όλα αυτά (ηλικία-ορόσημο, όντως;) Πέρασα την εφηβεία μου και τη δεκαετία των 20 ως Cool Girl ΤΜ και περηφανευόμουν ότι έχω κυρίως άντρες φίλους, ενώ τις ελάχιστες φίλες μου τις “διάλεγα” προσεκτικά να μην είναι [φλύαρες-κουτσομπόλες-χαζές-επιδεικτικά ντυμένες-μπλα μπλα, βάλε ό,τι σιχαμένο μισογυνιστικό στερεότυπο θες εδώ, σίγουρα το σκεφτόμουν και κατηγοριοποιούσα ανθρώπους σύμφωνα με αυτό]! Το… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εντελώς ταυτίζομαι idril.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Rebecca, να κι άλλη εδώ!