Αγαπητή «Α, μπα»: Η μόνη λύση είναι ο ψυχολόγος 5

Είναι πολλές οι ερωτήσεις που δεν φτάνουν μέχρι τη δημοσίευση, κι αυτό επειδή η απάντηση είναι «η μόνη λύση είναι ο ψυχολόγος».

Δεν δημοσιεύονται πάντα γιατί μέχρι τώρα πίστευα ότι η απάντηση είναι προφανής, ίσως κουραστική και επαναλαμβανόμενη για τους αναγνώστες, και ότι αυτός που ρωτάει, αν διαβάσει λίγο στο σάιτ, θα το συμπεράνει και μόνος του. Όμως, όσο περνάει ο καιρός, αυτές οι ερωτήσεις όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται.

Αυτό μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα, ή πολλά μαζί. Ότι η καραντίνα κάνει πιο έντονους τους προβληματισμούς. Ότι όσο αυξάνονται οι αναγνώστριες, αυξάνονται και αυτές οι ερωτήσεις, στατιστικά. ή ότι παλιότερες αναγνώστριες βρίσκουν όλο και περισσότερο θάρρος για να στείλουν ερώτηση.

Κάθε Σαββατοκύριακο θα δημοσιεύω λοιπόν αυτές τις ερωτήσεις, για να διαβάζουν και ίσως να απαντούν όσες ενδιαφέρονται. Η δική μου απάντηση για αυτές τις ερωτήσεις είναι το γνωστό μάντρα του α μπα. Δεν έχει γίνει αδίκως μάντρα. Για όσες έχουν παρόμοιους προβληματισμούς, ελπίζω να βρουν μέσα σε αυτές τις ερωτήσεις τον εαυτό τους και να καταλάβουν ότι όταν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι μέσα μας επειδή μας βασανίζει, δεν υπάρχουν ταινίες, βιβλία ή συμβουλές που μπορούν να το κάνουν. Αυτά είναι βοηθήματα. Κανένα από αυτά όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συστηματική θεραπεία. Και επαναλαμβάνω: δεν χρειάζεται να έχουμε «πρόβλημα» για να πάμε. Αρκεί να έχουμε μια ερώτηση που μας βασανίζει σε σημείο να διαταράσσεται η καθημερινότητα μας ή οι σχέσεις μας με τους άλλους.

1
Αγαπητή α, μπα, Καλησπέρα. Είμαι άνδρας 20 ετών, φοιτητής Ιατρικής σε κάποιο πανεπιστήμιο στην μυστηριώδη ελληνική επαρχία και το πρόβλημά μου είναι οικογενειακής φύσεως. Προέρχομαι από 2 γονείς πολύ υψηλού μορφωτικού επιπέδου (όχι γιατροί), upper-middle class σε οικονομικό επίπεδο που μπορούν και θέλουν να στηρίζουν τις σπουδές μου και που για αυτούς μία από τις μεγαλύτερες αξίες είναι η μόρφωση. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τον μεγάλο μου αδερφό (24 ετών). Υφίσταμαι μια διαρκή σύγκριση από τη μέρα που γεννήθηκα. Βλέπεις, ενώ τυπικά εγώ θα αποτελούσα “υπόδειγμα γιου” για άλλους γονείς, δεν αισθάνομαι αποδοχή από τους γονείς μου. Ο αδερφός μου είναι, κακά τα ψέματα, εξαιρετική περίπτωση. Μενσανός, σπούδασε με υποτροφία σε κορυφαίο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, εκπονεί το διδακτορικό του (στο εξωτερικό), αφοσιωμένος στην επιστήμη του και ταυτόχρονα όμορφος, αθλητής και κοινωνικός. Από την άλλη πλευρά, εγώ έχω ένα φυσιολογικό IQ, έδωσα πανελλήνιες σαν όλους τους συμμαθητές μου, και στις υποχρεώσεις μου είμαι τυπικός, αλλά δεν είμαι υπόδειγμα φοιτητή. Ενώ οι γονείς μου προσπαθούν έντονα να κρύψουν αυτό που νιώθουν, αισθάνομαι ότι συγκρίνομαι και κρίνομαι (αρνητικά). Ακόμα και όταν χώρισα από την σχέση μου και μετά είχα 1-2 περιστασιακές σχέσεις της μιας βραδιάς είμαι σίγουρος πως οι γονείς μου σκέφτηκαν τον αδερφό μου, που είναι σε σχέση και ευτυχισμένος εδώ και 5 ολόκληρα χρόνια. Επίσης, γιατί να το κρύψω άλλωστε, δεν είμαι και τόσο ταγμένος στην επιστήμη μου. Ενώ με ενδιαφέρει και με έλκει πολύ, μου αρέσουν και άλλα πράγματα στη ζωή, όπως το χρήμα, η διασκέδαση και η κοινωνική άνοδος. Αυτά -αν και τα έχουν καταλάβει οι γονείς μου- δεν τολμώ να τα παραδέχομαι μπροστά τους. Με έχουν κάνει να αισθάνομαι τύψεις για τα όνειρά μου. Με γεμίζουν άγχος ακόμα και για την ερωτική μου ζωή. Πώς να τους αντιμετωπίσω; Το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να έρθω σε ρήξη με την οικογένειά μου…
– Άκουγα κρυφά τσιφτετέλια

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτό που φοβάσαι πιο πολύ από όλα είναι να έρθεις σε ρήξη με την οικογένεια σου.

2
Έχω φτάσει 25 χρόνων και έχω καμία μα καμία σεξουαλικο εμπειρία. Ούτε φιλί. Νομίζα ότι το πρόβλημα ήταν τα κιλά μου. Έχασα 35 κιλα. Άλλαξα στυλ και…. Τίποτα. Πήρα πρωτοβουλίες. Πήρα πολύ ευγενικές αρνητικές απαντήσεις. Και τα δύο τα αγόρια ευγενέστατα. Μέχρι βιβλίο του τυπα εκείνου του Βρετανού που δίνει dating συμβουλές διάβασα. Απλά έλεγε να γίνω πιο κοινωνική. Πράγμα δύσκολο αφού πιάνω συζητήσεις ακομα και σε στάσεις λεωφορείων. Θεωρώ ότι είμαι προσιτό άτομο αλλά δεν έχει γίνει ποτέ τίποτε. Και έχω αρχίσει και να λυπάμαι τον εαυτό μου. Και να φοβάμαι και τις αντιδράσεις του οποιοδήποτε μελλοντικού συντρόφου. Έχει γίνει η παρθενιά πολύ μεγάλο βάρος. Εσυ τι θα προτεινες;

Η παρθενιά από μόνη της δεν είναι πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι πλέον σου δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα σου και στις σχέσεις σου με τους άλλους. Γι’αυτό, ψυχολόγος.

3

Αγαπητή α,μπα, είμαι παιδί χωρισμένων γονιών και μένω στον τόπο που σπουδάζω με τον πατριό μου και την “μητριά μου”. Από την ώρα που ήρθε αυτή στο σπίτι διαρκώς είμαστε στα μαχαίρια με τον πατριό μου. Εδώ και ένα μήνα μου ανακοινώθηκε πως με το που τελειώσω τις σπουδές μου θα πρέπει να φύγω από το σπίτι χωρίς βέβαια καμία στήριξη μετά ( όχι ότι τώρα έχω κάποια στήριξη). Βέβαια σκέφτομαι να φύγω πολύ πιο νωρίς, να βρω μια δουλειά μέσα στο καλοκαίρι και μετά να μην γυρίσω να κοιτάξω κανέναν τους, έχω πολύ μίσος μέσα μου. Η μόνη που με καταλαβαίνει είναι η μητέρα μου η οποία μένει μακρυά η οποία εγκατέλειψε τον πατριό μου καθώς είναι ψυχολογικά άρρωστος. Θέλω κάποια συμβουλή, κάποια στήριξη ίσως, κάποιος να πει ότι με καταλαβαίνει. Δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση η οποία είναι έτσι εδώ και 2 χρόνια

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

2 points
Upvote Downvote

12
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
verbascum acaulesalt and pepperΜυρτώ ΖάραMuseΑποδημητικό Πτηνό Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Αποδημητικό Πτηνό
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κοπέλα της ερώτησης 2 θέλω να σου πω τα εξής, τα οποία είναι η δική μου ιστορία: Το πρώτο μου φιλί το έδωσα στα 26 μου και πρώτη φορά έκανα σεξ στα 27 μου. Πάντα πίστευα ότι το πρόβλημα μου με το άλλο φύλλο ήταν της εξωτερικής μου εμφάνισης επειδή και εγώ έχω παραπάνω κιλά, αρκετά, μπορείς να πεις, για το ύψος μου. Ωστόσο, από ένα σημείο κ μετά διαπίστωσα ότι δεν ήταν αυτό το πρόβλημα εν τέλει αλλά κάτι άλλο πολύ βαθύτερο. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που ναι μεν δεν ήταν αυστηρό από την άλλη όμως μου είχε καλλιεργήσει… Διαβάστε περισσότερα »

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

“Άκουγα κρυφά τσιφτετέλια”, νομίζω πως είναι μια καλή ευκαιρία να έρθεις κοντά με τον αδερφό σου. Μην τον βλέπεις μέσα απ’ τον παραμορφωτικό φακό που τον παρουσιάζουν οι γονείς σου. Αυτό που βιώνει, το να προσπαθεί στα 24 να ισορροπήσει διδακτορικό σε καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, πολυετή σχέση, την υπέροχη ανταγωνιστική πλευρά της ακαδημίας, είναι ΔΥΣΚΟΛΟ. Απίστευτα δύσκολο. Νομίζω ότι οι γονείς σου αδυνατούν να καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι. Μη μπαίνεις στη λογική τη δική τους. Κάνε μια ειλικρινή συζήτηση με τον αδερφό σου, πες του πώς αισθάνεσαι. Αυτό που θα ακούσεις ίσως σε εκπλήξει. Η πίεση που αισθάνεται είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Ουαου, τετραλογία της Νάπολης, με έχει στοιχειώσει! Εξαιρετική.

Zουζουνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εξαιρετικό σχόλιο .

Κόκκινο κρασί
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

1. Και γω άκουγα κρυφά τσιφτετέλια!! 😄😄😄😄
Φαίνεσαι μια χαρά παιδί και έξυπνος.
Μη σε ανησυχεί η σύγκριση των γονιών σου. Δεν ευθύνεσαι εσύ γι’αυτό και δεν μπορείς να κανεις κάτι για να το αλλάξεις
Εσύ να ασχολείσαι με το να είσαι καλά και να προσπαθείς για το καλύτερο και στη σχολή σου και παντού.
Αν κατά βάθος φοβάσαι ότι ο αδερφός σου είναι καλύτερος, δεν υπάρχει λόγος. Δεν υπάρχει “καλύτερος”.
Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και μη σε νοιάζει τι λέει κανείς!
🤗

verbascum acaule
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στο 3 φίλε σε έχασα. Γιατί η μητριά μπαίνει σε εισαγωγικά; Και γιατί έρχεται να μείνει με τον πατριό σου; Χώρισε με τον πατέρα σου και τα έφτιαξε με τον πατριό σου που τον παράτησε η μητέρα σου; Αν πράγματι αυτό συμβαίνει, ε λογικό δεν είναι; Τι δουλειά έχεις στο σπίτι που μένουν ο πατριός σου (που τον παράτησε η μητέρα σου) με τη μητριά σου (που δεν είναι πια με τον πατέρα σου);

salt and pepper
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κι εγώ μπερδεύτηκα, αλλά νομίζω η μητριά είναι μια άσχετη γυναίκα (εξ ου και τα εισαγωγικά) με την οποία τα έφτιαξε ο πατριός. Και ας πούμε ο πατριός είναι σαν δεύτερος πατέρας και έχει θάρρος παρόλο που χώρισε με τη μάνα της. Αλλά μετά ήρθε αυτή, η κακιά μητριά, και δεν τη θέλει στο σπίτι..

verbascum acaule
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι, αυτό πρέπει να είναι, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Η φίλη ή φίλος δεν μπορεί να μείνει εκεί ακόμα και αν είχε καλύτερη αντιμετώπιση.

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

2. Καλέ τι είναι 2 όχι; Τίποτα. Όσ@ την πέφτουμε έχουμε φάει χυλόπιτες, ουου… Ο μαγικός κόσμος του online dating θα σε σώσει αγαπητή φίλη. Γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θέλουν κάτι ερωτικό και αφού ματσαριστειτε ότι θέλουν κάτι ερωτικό μαζί σου. Μετά μένει να συναντηθείς, πάντα με ασφάλεια, και το τελευταίο ζήτημα στο μυαλό σου πρέπει να είναι η παρθενιά. Προέχει να αναρωτηθείς αν εσένα σου αρέσει αυτό το αγόρι, αν θες εσύ να προχωρήσεις μαζί του. Η παρθενιά δεν είναι βάρος, όλοι την είχαμε μέχρι κάποια ηλικία. Αν θες το αποκαλύπτεις κιόλας, δεν είναι υποχρεωτικό. Δεν χρειάζεται να… Διαβάστε περισσότερα »

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

3. Φύγε από εκεί που είσαι. Δεν μπορείς να βασιστείς, αυτό ειναι σίγουρο από αυτό που περιγράφεις και ίσως να πρέπει να σταθείς στα δικά σου πόδια. Θα είναι δύσκολο, αλλά θα αισθανθείς πολύ καλύτερα. Δεν ξέρω σε τι σχολή είσαι, αλλά μπορεί να βγαίνει και με μια δουλειά, βγαίνει πιο αργά και με περισσότερη πίεση αλλά βγαίνει. Θα παλεύεις εσύ για σένα και κάτι πογ νομίζεις ότι είναι καλό. Όταν αρχίσεις να πετυχαίνεις πράγματα για τον εαυτό σου, θα δεις ότι δεν τους χρειάζεσαι, ούτε εκείνους, ούτε την καθοδήγηση τη δικιά τους. Όσο για το αν αισθάνεσαι δυνατή να… Διαβάστε περισσότερα »

Κόκκινο κρασί
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

2. Φίλη μου. Κατ αρχάς 25 χρόνων χωρίς καμία ερωτική εμπειρία δεν είναι τόσο τρομερό όσο φαντάζεσαι ή όσο μας έχουν περάσει σαν “φυσιολογικό”.
Δεν μας λες αν μένεις σε μικρή πόλη ή σε μεγάλη. Υπάρχει η περίπτωση απλά να μην έχεις συναντήσει ακόμα κάποιον που να υπάρχει αμοιβαία έλξη.
Με τους φίλους σου πώς τα πας; Κάνεις εύκολα παρέες; Εκείνοι τί σου λένε;

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αγαπητέ φίλε από το 1 είσαι σίγουρα το όνειρο των δικών μου γονιών! Επίσης το άλλο που είσαι σίγουρα είναι ένας πολύ ικανός άνθρωπος. Γι αυτό να μη φοβάσαι αν σε απορρίπτουν οι δικοί σου, θα τα κατεφερεις ότι και να γίνει, άλλωστε αυτή η απόρριψη δεν είναι η χειρότερη που μπορεί να σου συμβεί, η χειρότερη είναι να απορρίπτεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, πράγμα που δεν ξέρεις αν όντως κάνεις, καθώς δεν έχεις ασχοληθεί καθόλου με το πως πραγματικά νιώθεις εσύ για σένα. Είναι σαν να κάνεις τα πάντα για τους γονείς σου και δύο πράγματα που… Διαβάστε περισσότερα »