Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί τα ζώδια θεωρούνται ψευδοεπιστήμη αλλά με τις θρησκείες υπάρχει περισσότερη υπομονή;

Όποτε αναφέρονται, κάνεις κι εσύ eye roll

Γιατί τα ζώδια θεωρούνται ψευδοεπιστήμη, και εδώ στο σάιτ, όποτε αναφέρονται, κάνεις κι εσύ eye roll, αλλά με τις θρησκείες, που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, υπάρχει περισσότερη υπομονή και σεβασμός στο τι πιστεύει ο καθένας όσο βλακώδες ή επιβλαβές για το κοινωνικό σύνολο (π.χ. χριστιανισμός για lgbtq) και να είναι;
– ;

Προσωπικά κάνω ακριβώς το ίδιο eyeroll, και δεν είμαι η μόνη, αλλά αν πραγματικά θέλεις να μάθεις γιατί η οργανωμένη θρησκεία (πχ ο χριστιανισμός) έχει επικρατήσει περισσότερο σε σχέση με άλλες δομές που επιχειρούν να καθησυχάσουν τον άνθρωπο σχετικά με την αβεβαιότητα της ζωής αλλά και την θλιβερή βεβαιότητα του θανάτου, πρέπει να διαβάσεις ιστορία. Δεν είναι ερώτηση κρίσεως, αν νομίζεις ότι είναι, ούτε είναι κάποια έξυπνη ερώτηση, σε περίπτωση που νομίζεις ότι είναι, ούτε έφερες κανέναν σε δύσκολη θέση, αν νομίζεις κάτι τέτοιο. Λέω, μήπως.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-15 points
Upvote Downvote

23
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
egoreOrigami LoverMarialadelbarrioΠάνοςPuma Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Origami Lover
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Προσωπικά δεν έχω καμία υπομονή και σεβασμό στα πιστεύω των άλλων. Και το λέω. Είτε πρόκειται για θρησκεία/ζώδια/ομοιοπαθητικη/επίπεδη γη/ναζισμό. Οι απόψεις και τα πιστεύω δεν αξίζουν κανένα σεβασμό. ΟΙ άνθρωποι αξίζουν τον σεβασμό και αυτό όχι πάντα, τα πιστεύω οι απόψεις και οι πεποιθήσεις αξίζουν μόνο ανελέητη κριτική και ανάλογα με το επίπεδο της βλακείας και χλευασμό.

Ζαβαρακατρανέμια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Χαχα τι υπέροχα απολαυστική απάντηση!
Θενξ a million! <3

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

μισαλλοδοξία η [misaloδoksía] Ο25 : εχθρότητα και συνεπώς έλλειψη ανοχής για κάθε αντίθετη άποψη, θεωρία και ιδίως ιδεολογία.

Δεν έχω να πω κάτι άλλο για το χλευασμό.

Origami Lover
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Αν η “αντίθετη άποψη ” έχει αρκετά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα τότε πολύ ευχαρίστως να την εξετάσω και γιατί όχι να την αποδεχθώ ακόμα και αν δεν συνάδει με την δική μου άποψη . Αν τα επιχειρήματα είναι η γη είναι επίπεδη γιατί το αλφάδι στο δρόμο είναι ίσιο , τα ζώδια επηρεάζουν τη ζωή μας γιατί μου το είπε η κυρία Σούλα η αστρολόγος, ο λευκοί είναι ανώτεροι γιατί ο εγκέφαλος τους είναι μεγαλύτερος, όχι . Δεν αξίζουν κανένα σεβασμό αυτές οι “αντίθετες απόψεις” και φυσικά είναι άξιες χλευασμού.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να σου παρουσιάσει επιχειρήματα για τις απόψεις του ή να περιμένει να τα αξιολογήσεις θετικά για να μην τον χλευάζεις. Για απάνθρωπες απόψεις χρειάζεται να έχεις εσύ επιχειρήματα για να τις ξεσκεπάσεις, ο χλευασμός σε φέρνει στο ίδιο επίπεδο.

Origami Lover
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ας ανακεφαλαιώσουμε, δεν χλευάζω τον άνθρωπο αλλά τις απόψεις. Αν κάποιος μπορεί να μου αποδείξει με τεκμηριωμένα επιχειρήματα ότι η γη είναι επίπεδη θα τα αποδεχθω. Αν δεν μπορεί τότε θα του πω πως η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ πως η γη είναι επίπεδη είναι μια βλακεία και μισή . Η ΑΠΟΨΗ όχι ο άνθρωπος, αν αυτός ο άνθρωπος βέβαια είναι ένας νεοναζί αρνητής του Ολοκαυτώματος, όσα επιχειρήματα και να φέρει δεν αξίζει ούτε μια σταγόνα σεβασμό σαν άνθρωπος, στην καλύτερη περίπτωση αξίζει μια τσαντιά στο κεφάλι σαν αυτή εδώ https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwiunIeDpoDnAhVBy6QKHQIPDVgQjRx6BAgBEAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fculture%2Fstory%2F20161209-the-image-that-wont-go-away&psig=AOvVaw0crEymlojIlTvYa4KaUdCB&ust=1578995298543936

Πεπίτα Ντι Κορφού
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν και μια χαρά σου τα λέει η Λένα για το διάβασμα και για το eyeroll που δεν είναι καθόλου επιλεκτικό, ας πούμε ότι οι θρησκείες (οι εκκλησίες, καλύτερα) είναι οργανωμένα συστήματα που επί χιλιετίες διατηρούσαν ισχυρότατο πολιτικό (και άρα κοινωνικό) ρόλο. Πολλές οργανωμένες θρησκείες διατηρούν αυτό το ρόλο ως σήμερα, όπως και στη χώρα μας, όπου εκκλησία και κράτος είναι ένα. Τα ζώδια, οι καφετζούδες και οι χαρτορίχτρες από την άλλη, όχι, δεν είχαν ποτέ τέτοια δύναμη γι’ αυτό και ανθούσαν πάντα στο περιθώριο – είναι δυνατό προϊόν που έχει ζήτηση γιατί η σωτηρία της ψυχής, είτε για το… Διαβάστε περισσότερα »

Πάνος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η εκκλησία έχει δομή, βάθος, ιστορία, δύναμη … το σημαντικότερο είναι ότι η εκκλησία έχει εξουσία. Και είχε εξουσία (ακόμα μεγαλύτερη) και πριν την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πρέπει να διαβάσεις για κοινωνικούς θεσμούς όπου η εκκλησία ανήκει σε αυτούς…θα σου κάνω μία ερώτηση: έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί όταν περπατάς στο δρόμο ξεπροβάλλει μία εκκλησία στο διάβα σου και όχι ένας αστρολόγος;

Karamouza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

αχαχαχα εξαιρετικο σχολιο!!

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

πολλές θρησκείες είχαν, αλλά και εξακολουθούν να έχουν ενσωματώσει την αστρολογία στο περιεχόμενό τους, οπότε δύο σε ένα! (Από τους Ασσύριους έως τον ινδουισμό σήμερα, ενώ και στον βουδισμό οι ναοί αναλαμβάνουν καθήκοντα καφετζούς και χαρτορίχτρας, ενώ ο νέος Δαλάι Λάμα εντοπίζεται με αστρολογικά κριτήρια)
Γιατί να αφήνεις μια σεβαστή πηγή εισοδήματος σε ξένα χέρια;

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επίσης, ενδέχεται να υπάρχουν τόσοι αστρολόγοι/χαρτορίχτρες/καφετζούδες/μέντιουμ/μάγοι, κλπ, όσοι και εκκλησίες.
Απλούστατα, οι εκκλησίες είναι πιο εντυπωσιακές και εύκολα εντοπίσιμες (εν μέρει επειδή χρηματοδοτούνται με κρατικά χρήματα στην Ελλάδα), ενώ τα υπόλοιπα μαγαζιά είναι πολύ πιο διακριτικά.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Η αστρολογία δεν είναι επίσημη θρησκεία του κράτους, ο χριστιανισμός είναι. Το κράτος δεν έχει πάρε-δώσε με τα ζώδια, με τους παπάδες έχει. Η αστρολογία δεν έχει παραρτήματα κάθε μισό οικοδομικό τετράγωνο, ο χριστιανισμός έχει. Αυτά γενικά.

Εδώ (στο site) οι περισσότεροι eyeroll κάνουμε και για τα δύο. Υπομονή για τα της εκκλησίας κάνουν μόνο οι pick-and-choosers του δόγματος.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Τι εννοείς Λένα ότι δε σε έφερε σε δυσκολη θέση; Όχι, πες την αλήθεια, όταν λες ότι δε σε έφερε σε δυσκολη θέση το εννοείς; Για το Θεό Λένα, μίλα καθαρά!

Toufa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Γιατί τα ζώδια τους λένε τι θα γίνει στο μέλλον, ενώ η θρησκεία τους δίνει το περιθώριο να νομίζουν ότι μπορούν να το αλλάξουν.

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αυτή η ερώτηση δικαιολογείται μόνο σε κάποιον που μόλις κατεύθασε στον πλανήτη μας χωρίς να έχει κάνει στοιχειοδες διάβασμα για τον προορισμό του. ΕΤ εσύ;

refugee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως ακόμα και η Εκκλησία αναγνωρίζοντας ότι κάποιες δοξασίες είναι πολύ ισχυρές ώστε να ηττηθούν ακόμα και για εκείνη, βρήκε τρόπο να εντάξει τα ζώδια στην Οικουμένη, ως είδος διαίρεσης του χρόνου, αντίστοιχης των μηνών και των εποχών. Τρανή απόδειξη οι δεκάδες εικόνες “Επί Σοι χαίρει”, με απεικονίσεις της Παναγίας στο μέσο παρακαλώ του ζωδιακού κύκλου. Ακόμα και ύμνος έχει γραφτεί που απευθύνεται στην Παναγία και λέει: “… χαίρε κύκλε λαμπρότατε, δώδεκα ζωδίων, δι ου μέσου ώδευσεν Χριστός ο ήλιος. Και οικονομίας ενσάρκου, υπέρ σωτηρίας ανθρώπων, πάσαν την περίοδον επλήρωσεν.” (Απόσπασμα από το Θεοτοκάριον που έγραψε ο Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ξεκινάω την απάντησή μου θέλοντας να πω για τις απαντήσεις που έφερε η θρησκεία -όλες και οι αρχαίες ακόμη- στην αγωνία του ανθρώπου μπροστά στη συνειδητοποίηση του θανάτου. Και μετά σκέφτηκα δε γ….αι. Ένας από τους λόγους που δεν μ’ενδιέφερε ποτέ να διδάξω είναι γιατί αδιαφορώ απολύτως αν κάποιος θέλει να μάθει ή όχι. Οπότε άντε παιδάκι μου άνοιξε κάνα βιβλίο που θα σου κάνουμε schooling εδώ πέρα.

dex_
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πάντως και από τη σκοπία τους να το δεις, τα ζώδια ασχολούνται με την άντλιση πληροφοριών από το πνευματικό επίπεδο και την εφαρμογή τους στο φυσικό επίπεδο, ενώ οι θρησκείες με την ανίψωση της ψυχής στο θεϊκό ή και στο ολιστικό, οπότε λογικό το άιρολ. Είναι λίγο δεύτερα πως να το κάνουμε..
ελιτίστικο; Μπορεί. Αλλά όταν υπάρχει κάτι που ασχολείται με την βελτίωση σε ανώτερα επίπεδα και συ αναλώνεσαι με τη βελτίωση του κατώτερου επίπεδου, ας μας επιτραπεί το άιρολ.