Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί να αναμετρηθώ με την φίλη μου;

Έμαθε ότι έκανα αίτηση για μια δουλειά και πήγε και έκανε και εκείνη

Γεια χαρά A, μπα και παρέα! Μου αρέσει παρα πολύ το καινούριο σας (μας) σπίτι. H ερώτηση μου ισορροπεί κάπου ανάμεσα σε ερώτηση φιλιας και επαγγελματικου ήθους (ή ίσως και λίγο/πολυ εγωισμού…) Με την A γνωριστήκαμε στο πρώτο έτος και από τότε περάσανε πoλλλλλλα χρονια (για την ακρίβεια 12). Στη σχολη παρέα τρελή, σε εργασίες -ομαδικές και ατομικές- συνεργασία, ανταλλαγή σημειώσεων, διακριτικό σκονάκι και συνεργασία στην εξετάσεις, μαζί χειμώνες-καλοκαιρια, φιλια καλή-πολύ καλή, ειλικρινής, με αγάπη και χωρίς ανταγωνισμό. Μετά τη σχολη κάναμε αιτήσεις σε μεταπτυχιακά (κάποια κοινά, κάποια όχι) και τελικά η κάθε μια τράβηξε το δρόμο της, όχι απαραίτητα επειδή το διαλέξαμε αλλα επειδή εγώ μπήκα στο α μεταπτυχιακό και η A στο β. Τα χρονια που ακολούθησαν, αν και από μακριά, η φιλια μας συνέχισε δυνατά και παράλληλα με τα της φιλιας εννοείται πως μιλούσαμε και για επαγγελματικά, κρυφά όνειρα καριέρας, τι μας αρέσει και τι όχι στην κάθε δουλειά κλπ. Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Έξι χρονια μετά, έχουμε παράλληλες καριέρες αλλα σε θέσεις με διαφορετικές αρμοδιότητες (η A είναι σε πιο τεχνική θέση κι εγώ είμαι σε πιο managerial). Βρήκα που λες μια θέση σε μια πολύ καλη εταιρια που πέρα από ενδιαφέρον, έχει και πιο normal διακοπές (γιατί άντε θα το μαρτυρήσω, εδώ που είμαι δικαιούμαι 10 μέρες διακοπές το χρόνο) και είπα ότι θα έκανα αίτηση, παρόλο που η θέση ήταν πιο τεχνική (τουλάχιστον από την αγγελία) από αυτo που συνηθίζω και μου αρέσει. Και έμαθε η A από κοινό πρόσωπο ότι θα κάνω αίτηση, και λέει α είναι ταμαμ για μένα αυτή η θέση (side note κι αυτή ψάχνει ευκαιρίες για να φύγει από κει που είναι τώρα, αλλα δεν έχει καμια συγκεκριμένη καούρα με την εταιρια αυτη). Και μου ανακοινώνει ότι έκανε αίτηση αφού το κοινό πρόσωπο (το κοινό πρόσωπο σε κάμια περίπτωση δεν τα συζήτησε κακοπροαίρετα) της είπε ότι το σκεφτόμουν αλλα ότι η θέση δεν είναι κομμένη και ραμμένη στα μετρα μου, κι άρχισε να μου εξηγεί ότι τα δικά της προσόντα ταιριάζουν καλύτερα . Κι εδώ έρχεται η ερώτηση πρώτη: εγώ θύμωσα λιγουλάκι. Oκ, η θέση οντως δεν ήταν ραμμένη για μένα αλλα η φιλη μου είναι φιλη μου, δεν είναι εργοδότης για να ανησυχήσει κατά ποσο πληρώ 100% τα απαιτούμενα προσόντα τις αγγελίας. Kαι γιατί έκανε αίτηση και απλά μου το ανακοίνωσε; Και κάνω αίτηση κι εγώ. Και μας καλούν και τις δυο για γραπτό τεστ. Εγώ που λες το κάνα σήμερα το πρωί και αναρωτιέμαι (Κι εδώ έρχεται η ερώτηση δεύτερη) τι θα έκανες στη θέση μου αν σου ζητούσε συμβουλή για το τεστ. Δε λέω ότι το κανε ακόμα, αλλα αν θα το κανει. Και θα της έλεγες εγώ το έκανα ήδη αλλα δεν πιστεύω ότι πρέπει να σου πω τίποτα για να είναι δίκαιη η αναμέτρηση; Και η ερώτηση τριτη: Γιατί να αναμετρηθώ με την φιλενάδα μoυυυ;

φίλες καριερίστρες

Αν δεν θέλεις να αναμετρηθείς με την φιλενάδα σου, μην το κάνεις. Τι εννοείς «γιατί έκανε αίτηση και απλά μου το ανακοίνωσε;» Θα ήθελες να μην είχε κάνει; Αφού μόνη σου λες ότι ψάχνεται και αυτή, και επιπλέον ταιριάζει καλύτερα στην περιγραφή του ιδανικού υποψήφιου. Το σωστό θα ήταν να απέχει; Ή να σου ζητήσει την άδεια να κάνει αίτηση; Γιατί; Επειδή εσύ είδες την αγγελία πρώτη; Θα ήθελες να μην σου είχε πει ότι έχει κάνει αίτηση; Δεν ήταν σωστό να σε ενημερώσει;

Το σωστό είναι να μην σου ζητήσει συμβουλή για το τεστ. Αν το κάνει, ψάξε μέσα σου και βρες ποια είναι η σωστή απάντηση, αλλά έχοντας κι εσύ μια προσωπική άποψη για το ποιο είναι το σωστό. Εφόσον έχετε συναφείς σπουδές και δουλειές, είναι μέσα στα αναμενόμενα να βρεθείτε στη θέση να διεκδικείτε την ίδια δουλειά. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι και οι δύο έχετε καλές δουλειές, και ότι για καμία από τις δύο δεν είναι όνειρο ζωής η θέση που διεκδικείτε, οπότε προτείνω να προσπαθήσεις να μην το βλέπεις ως διαγωνισμό, αλλά ως τερτίπι της ζωής.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

28 points
Upvote Downvote

20
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
13 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
AlouteroHeliotropiumΑ-μπα-ληParallel_UniverseDioni Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εμένα δεν μου άρεσε. Δεν μου άρεσε που σε ενημέρωσε εκ των υστέρων. Θα προτιμούσα να με ενημερώσει πριν κάνει την αίτηση. Του στυλ, σκέφτομαι να κάνω και γω, μου ταιριάζει το αντικείμενο. Σε μια βαθιά φιλία, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τα συναισθήματα του άλλου.

Math logic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Διαβάζω πολλά χρόνια τη στήλη αλλά δεν εχω γράψει ποτέ… Συνήθως καλύπτομαι από τα σχόλια.. Αλλά σήμερα είπα να κάνω την αρχή… Με την ίδια λογική που εσύ δεν είπες στην καλή σου φίλη για την ύπαρξη της θέσης ενώ της ταιριάζει και είστε τόσο κοντά, έκανε και εκείνη την αίτηση και στο είπε μετά…

Lilith
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κάπως έτσι θα απαντούσε η φίλη! 🙂

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Συμφωνώ απόλυτα!

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Βλέποντας τον τίτλο μόνο και το σκίτσο, φαντάστηκα ότι κάποιο Αθλιο Αρσενικό σας έβαλε να παλέψετε στην λάσπη με τα στρινγκάκια για χάρη του, κι άνοιξα όλο ελπίδα το θέμα, γιατί θα είχε πολύ ψωμί, αλλά βλέπω πώς πρέπει να γυρίσω πίσω στο άλλο παράθυρο με την μετάφραση που με περιμένει…
Η εν πολλαίς πλάναις τεμπελιάζουσα γυνή.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Στην παραπάνω φαντασίωση πέρα από στριγκακια τα κορίτσια να είναι αλειμμένα με λάδι και γκλιτερ παρακαλώ!

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Βρε παιδιά, γιατί θα ‘πρεπε να ενημερώσει τη φίλη της ότι θα κάνει αίτηση για τη θέση; Αφού ούτε η άλλη το έκανε. Από κοινό γνωστό έμαθε ότι η κοπέλα της ερώτησης έκανε αίτηση, και κατ’ επέκταση έμαθε και για την προσφερόμενη θέση. Η Α. δεν έκρυψε κάτι από τη φίλη της. Έκανε αίτηση και μετά της το είπε. Που στο κάτω-κάτω θα μπορούσε να το παίξει ανήξερη, ότι δεν είχε μάθει ότι η ερωτώσα είχε κάνει αίτηση. Τώρα, αν γενικά η Α είναι ανταγωνιστική προς την φίλη της και κάθε φορά που η κοπέλα της ερώτησης προσπαθεί να κάνει… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Φιλη μου καλη απο τη σχολη εμαθε για μια δουλειά,μου το ειπε κ πηγα κ γω βιογραφικο. Καταληξαμε να δουλεύουμε μαζι, συναδελφοι. Φυσικα δεν ηταν μια η θεση, χρειαζονταν προσωπικο κ μας πηραν κ τις 2 οπως κ επιπλεον ατομα στην πορεια. Δουλεψαμε μαζι 6 χρονια!

Peggy Olson
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δε νομίζω να ζητήσει βοήθεια για το τεστ, ηθικά θα έλεγα ότι δε δικαιούται, εφόσον μάλιστα απ ‘ οτι κατάλαβα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση από σένα. Θεμιτό, όπως λέει και η Λένα, να κάνετε αιτήσεις για ίδιες δουλειές, αλλά όχι να “ρίξει” η μία τον εαυτό της για χάρη της άλλης. Αν αυτή προηγούνταν στο τεστ, θα σε βοηθούσε; έχει τη σημασία του κι αυτό.

yiota007
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Τα συγχαρητήρια μου για το ψευδώνυμο σου. Go Mad Women!
Α, και παρεμπιπτόντως, συμφωνώ.

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Συμφωνώ 100% με την Λενα, ούτε χρειαζόταν να σου ζητήσει την άδεια πριν κάνει ΄αίτηση, ούτε όμως τώρα θα πρέπει να σου ζητήσει να την προετοιμάσεις για τα θέματα του τεστ.

Κρουγιώτισσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η αλήθεια είναι ότι και εμένα μου ξινισε λίγο που έκανε απλά την αίτηση χωρίς πρώτα να το συζητήσει με τη φίλη της. Αν η φιλια σας ειναι δυνατή και αριθμεί χρόνια, τότε η συνεννόηση μεταξύ σας πρωτού κάνετε τις αιτήσεις θα έπρεπε να είναι δεδομένη . Εγώ τουλάχιστον έτσι θα έπραττα με μια καλή μου φίλη. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην φιλία σας τη δεδομένη στιγμή (αν και εσύ ήδη έχεις θυμώσει) αλλά πιστεύω ότι οι προστριβές θα είναι αναπόφευκτες στην περίπτωση που προσλάβουν τη μία από τις δύο. Θα χρειαστεί ωριμότητα από την άλλη… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Εμενα δε μου άρεσε. Αν κατάλαβα καλα το έμαθε απο κοινό γνωστό αφου το ειχες πει εσυ που εκανες την αίτηση. Αν δεν το έλεγες αν ζώδιο κοινό γνωστό δε θα μαθαινε για αυτη τη θέση. Αν ειναι ετσι τα πραγματα ειναι φάουλ της.

Parallel_Universe
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είχα μια φίλη με την οποία στείλαμε βιογραφικό στο ίδιο μέρος, είχε γνωστό μέσα κοινώς βύσμα, δε μου είπε ότι έβαλε,απλά έκανε πως ανησυχούσε και αυτή με τα αποτελέσματα, και μου το είπε όταν έπιασε δουλειά.
Οπότε θεωρώ πως είναι ότι καλύτερο που η φίλη σου ήταν ειλικρινής μαζί σου, θα μπορούσε να μην στο είχε πει.
Πιστεύω πως για το τεστ καλύτερα να μην πεις τίποτα , τα αγαθά κόποις κτώνται.