in

Οδηγός Φοιτητριών Α,ΜΠΑ-Ιατρική Ιωαννίνων

Φοιτήτριες από όλα τα τμήματα των σχολών της Ελλάδας μιλούν στο Α,ΜΠΑ για τις σπουδές, την πόλη και τη ζωή τους

Φοιτήτριες από όλα τα τμήματα των σχολών της Ελλάδας μιλούν στο Α,ΜΠΑ για τις σπουδές, την πόλη και τη ζωή τους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

element5 digital jCIMcOpFHig unsplash
Photo by Element5 Digital on Unsplash

Σας παρουσιάζουμε τον Οδηγό Φοιτητριών Α,ΜΠΑ, έναν καινούργιο, πρακτικό οδηγό για φοιτήτριες, ο οποίος θα παρουσιάζει κάθε βδομάδα πληροφορίες και συμβουλές για τη φοιτητική ζωή, τις σπουδές, το κόστος διαβίωσης, τη διασκέδαση και το επίπεδο ασφάλειας σε κάθε τμήμα σπουδών από όλες τις σχολές της χώρας, όπως μας το παρουσίασαν οι ίδιες οι φοιτήτριες που σπουδάζουν ήδη εκεί. 

Αυτήν την εβδομάδα μιλήσαμε με μια φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Σχολή

Είμαι 3οετής Φοιτήτρια στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Πανεπιστήμιο είναι πολύ καλό, οι καθηγητές και το προσωπικό των εργαστηρίων που τους πλαισιώνει είναι εξαιρετικοί, οι υποδομές είναι πολύ καλύτερες από ό,τι τις περίμενα και αυτό που έχω να πω για το Πανεπιστήμιο είναι ότι είναι ιδιαίτερα καθαρό και πολύ ασφαλές. Δεν έχω νιώσει ποτέ άβολα ή ότι υπάρχει αίσθηση οποιουδήποτε κινδύνου. Υπάρχει λειτουργικότητα και οργάνωση, ακόμα και τώρα, στα διαδικτυακά λόγω κορονοϊού, δεν έχουμε συναντήσει προβλήματα. Όλο το πανεπιστήμιο είναι χωρισμένο γύρω από έναν κυκλικό κόμβο, το τμήμα Ιατρικής απολαμβάνει μια αυτονομία μόνο του στο χώρο και υπάρχει ένα γεφυράκι που το συνδέει με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

παν
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Ιατρική

Η Ζωή

Σπίτι καλό είναι να βρει κάποιος στο κέντρο και όχι κοντά στο πανεπιστήμιο, γιατί αυτό είναι εκτός πόλης και σχεδόν όλοι οι φοιτητές μαζευόμαστε στο κέντρο. Το σπίτι δεν είναι εύκολη υπόθεση-υπάρχουν για παράδειγμα παλιά και ακριβά σπίτια στο κέντρο και αυτό που παρέχουν πολλές φορές είναι δυσανάλογο με αυτό που προσφέρουν, οπότε παιδιά θέλει πολύ ψάξιμο, θα πρότεινα να αρχίζετε να ψάχνετε πριν βγουν οι βάσεις αν ξέρετε που περνάτε. Επίσης, επειδή το Πανεπιστήμιο είναι εκτός πόλης και για να πας χρειάζεται μεταφορικό μέσο, είτε αυτοκίνητο είτε λεωφορείο, βγάζουμε φοιτητικό εισιτήριο, το οποίο αν και πιο ακριβό σχετικά με άλλες πόλεις σίγουρα συμφέρει περισσότερο από τη φοιτητική κάρτα που κοστίζει υπερβολικά πολύ- 35ευρώ το μήνα- και δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση. Αν σκέφτεστε τις εστίες πρέπει να αρχίσετε τις διαδικασίες πολύ νωρίς, πολλοί πρωτοετείς γίνονται δεκτοί τον Δεκέμβριο και μέχρι τότε αναγκάζονται να μένουν σε ξενοδοχεία.

γιαννενα
Γιάννενα, πόλη
φώτο :Visit Ioannina

Οι παρέες

Μη σας απασχολεί καθόλου η κοινωνικοποίηση, οι παρέες είναι πραγματικά η πιο εύκολη και αβίαστη διαδικασία γιατί λόγω της φύσης της σχολής είμαστε όλοι οι φοιτητές τόσες ώρες μαζί που δενόμαστε αναπόφευκτα και μετά δεν ξεκολλάμε.

Φοιτητική δουλειά

Πολύ δύσκολη η part time ή η φοιτητική δουλειά για τις απαιτήσεις της σχολής και δεν θα τη συνιστούσα, η σχολή απαιτεί να παρακολουθείς το θεωρητικό κομμάτι το πρωί οπωσδήποτε και να ανταπεξέλθεις στο πρακτικό κομμάτι των εργαστηρίων.

Διασκέδαση

Τσίπουρο και πάλι τσίπουρο. Χαρακτηριστικό της διασκέδασης της πόλης μας είναι κυρίως τα κρασάδικα και βέβαια τα τσιπουράδικα, τα μαγειρεία με σπιτικό φαγητό, οι καφετέριες με θέα τη λίμνη που είναι πολύ γραφικές, υπάρχουν και κλαμπ για νυχτερινή ζωή αλλά μάλλον όχι τόσα όσα σε άλλες πόλεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βγαίνουμε βράδυ-ή μάλλον βγαίναμε την προ-κορονοϊού εποχή. Καμιά φορά οργανώνονταν και συναυλίες και εναλλακτικά πάρτι, όλα κυκλοφορούν γρήγορα, η πόλη δεν είναι τεράστια. Απολαμβάνουμε πολύ το περπάτημα και τον καφέ κοντά στη λίμνη. Επίσης τις Απόκριες στην πόλη επικρατεί το αδιαχώρητο, γίνονται πανηγύρια στο δρόμο, ανάβουν μεγάλες φωτιές, η πόλη γεμίζει κόσμο και από διπλανές πόλεις και είναι μια αξέχαστη εμπειρία και θα θέλετε να την περάσετε εδώ.

απόκριες
Απόκριες στα Γιάννενα
φώτο : Visit Ioannina

Η γνώμη σας για τη συγκατοίκηση

Προτιμώ και προτείνω περισσότερο την ιδιωτικότητα και την αυτονομία. Γρήγορα συνηθίζεις να μένεις μόνος σου και αν και κάποιες φορές τα ενοίκια στο κέντρο είναι, όπως είπα, ψηλά, λίγα άτομα προτιμούν τη συγκατοίκηση από το να μένουν μόνοι τους.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε μια νέα φοιτήτρια που μόλις πέρασε στο τμήμα σας ;

Να μην αγχωθεί στο πρώτο εξάμηνο, να φροντίσει να ξεκουραστεί, να είναι συνεπής όσο κι αν είναι δύσκολο να ξυπνάει το πρωί γιατί αυτό θα τη βοηθήσει πολύ να κοινωνικοποιηθεί και αν δεν ενθουσιαστεί με τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου να μην απογοητευτεί καθόλου! Ναι, τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου δεν είναι πολύ αντιπροσωπευτικά της σχολής -είναι πολύ εισαγωγικά, πχ έχουμε μαθηματικά ή πληροφορική που φαινομενικά είναι άσχετα- αλλά να ξέρει ότι αυτό αλλάζει γρήγορα και θα ενθουσιαστεί με το αντικείμενο σίγουρα από το δεύτερο εξάμηνο και μετά που αρχίζουν τα ωραία και πρακτικά μαθήματα. Γενικά εμείς έχουμε 72 μαθήματα για πτυχίο και μάλλον επειδή είναι περισσότερα από τα υπόλοιπα τμήματα της Ελλάδας, κρύβεται μια ποικιλία.

Αγαπημένο μπαρ\μαγαζί

«Μυσταγωγία». Κρασάδικο, κλασική αξία.

μυσταγωγια
“Μυσταγωγία”
φώτο : mystagwgia.gr

Περί ασφάλειας : Ποιες περιοχές αποφεύγουμε ;

Σαν πόλη, τα Γιάννενα είναι ασφαλή και εγώ η ίδια νιώθω ασφαλής, δεν έχω ακούσει κάποιο συνταρακτικό περιστατικό που να με κάνει να φοβάμαι. Τώρα, κοντά στο Τζαμί που λέμε, δεν θα νοίκιαζα σπίτι γιατί είναι κάπως πιο κακόφημη σαν περιοχή και βέβαια τα βράδια αποφεύγω να περπατάω μόνη μου πάντα και σε οποιαδήποτε περιοχή και αν είμαι,  αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την πόλη, έχει να κάνει με το ότι έχουμε μάθει όλες να κυκλοφορούμε αναγκαστικά με προσοχή, όπου και να βρισκόμαστε.

Τι μοναδικό έχει η πόλη σας που δεν έχει καμία άλλη φοιτητούπολη ;

Φυσική ομορφιά. Όσο χειμωνιάζει τα Γιάννενα γίνονται όλο και πιο όμορφα, η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και τρομερή, ακόμα και γύρω από την κεντρική πλατεία υπάρχουν βουνά, τα τοπία είναι απίστευτα, η ομορφιά γραφική, τα σοκάκια, το κάστρο, τα μαγαζιά. Η λίμνη δεν παγώνει το χειμώνα αλλά έχει ομίχλη και είναι πανέμορφη, πολλοί κάνουν κανό. Η πόλη είναι μια παρεϊστικη φοιτητούπολη και επειδή όλες οι αποστάσεις είναι μικρές και δεν απαιτούν συγκοινωνία, μπορούμε να βρισκόμαστε με τη παρέα χωρίς να αγχωθούμε για συγκοινωνίες. Συγκοινωνίες απαιτούνται μόνο για το πανεπιστήμιο αλλά όλοι οι φοιτητές μένουμε κέντρο.

ioannina
Όσο χειμωνιάζει τα Γιάννενα γίνονται και πιο όμορφα, η λίμνη έχει ομίχλη, η ατμόσφαιρα είναι τρομερή και τα τοπία απίστευτα.

 Αν θέλετε να συμμετέχετε και εσείς στον Οδηγό Φοιτητριών Α,ΜΠΑ, στείλτε μας το email σας, το τμήμα και τη σχολή σας στο Ιnstagram, στο Facebook ή στη φόρμα υποβολής του Α,ΜΠΑ. 

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Εντελβάις
Εντελβάις
3 χρόνια πριν

Αγαπώ Γιάννενα!! Ξέχασες να πεις όποιος μείνει εκεί να έχει πάντα μια ομπρέλα στην τσάντα, είναι το Λονδίνο της Ελλάδας χαχα.

avis
avis
3 χρόνια πριν

την έχω περπατήσει τόσο πολύ αυτήν την πόλη, μέρα, νύχτα και κυρίως ξημέρωμα. Αλλά και η συγκατήκηση έχει ενδιαφέρον, μονόδρομος για χαμηλά εισοδήματα. Βοηθάει σε μια άλλου τύπου κοινωνικοποίηση. Βρίσκεσαι με ανθρώπους που δεν είσαι από μικρό παιδί μαζί ούτε σε συνδέει το αίμα και την κοινωνική κατασκευή της οικογένειας. Μπαινουν όρια, διευρύνεται η αποδοχή του διαφορετικού και μορεί να καταλήξεις να θεωρείς και άλλους ανθρώπους οικογένεια. Βέβαια, φοιτήτριες απαιτητικών σχολών σαν της ιατρικής, καλό θα είναι να βρουν συγκάτοικους σε παρόμοια κατάσταση γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι δύσκολα τα πράγματα

Po the Panda
Po the Panda
3 χρόνια πριν

Αγαπημένα Γιάννενα 😍❤

Las Chica
Las Chica
3 χρόνια πριν

Αχ,αυτός ο πεζόδρομος έχει στιγματίσει τις ζωές μας… Είσαι και άτυχη ως φοιτήτρια,ουσιαστικά μόνο το πρώτο έτος εζησες ολόκληρο,χωρίς πανδημία και περιορισμούς. Εύχομαι να τελειώσει αυτό που ζούμε σύντομα και να ανακαλύψεις αυτήν την τόσο όμορφη πόλη, που έχει να σου δώσει πολλα παραπάνω από αυτά που ίσως περιμενει κανείς. Προτείνω να μείνεις κάποια απ τα επόμενα Χριστούγεννα στην πόλη (όχι αυτά που έρχονται,από τα αλλά,τα ωραία),το ίδιο και Απόκριες, στις γνωστές Τζαμαλες. Ξεκινα με την παρεα σου να γυρίζεις την πόλη,από γειτονιά σε γειτονιά, να δεις πως ξέρουν να περνούν καλά οι Γιαννιώτες… Και φυσικά,να κανεις όσες περισσότερες εκδρομές… Διαβάστε περισσότερα »

Pip Pirrip
Pip Pirrip
3 χρόνια πριν

UOI πολυαγαπημένο <3 Φανταστική πόλη και τέλεια φοιτητική ζωή.. Η Μυσταγωγια πολύ ωραία και πολύ καλό φαγητό. Το πανεπιστήμιο έχει επίσης λέσχη δωρεάν και με καλό φαγητό.

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
3 χρόνια πριν

Οι τοπικές πίτες είναι μούρλια … ειδικά λαχανόπιτα και μπατσαριά 😋😋😋