in

Καθολική απαγόρευση αμβλώσεων στην Πολωνία

Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ποινικοποίησε τις εκτρώσεις

Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ποινικοποίησε τις εκτρώσεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ab

Η Πολωνία διέθετε ήδη ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις, καθώς μέχρι και πριν λίγες ώρες, αυτές επιτρέπονταν μόνο αν η ζωή της μητέρας διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, εάν η κύηση ήταν αποτέλεσμα σεξουαλικής κακοποίησης ή αιμομιξίας και αν το έμβρυο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Το 2016 υπήρξε πρόταση να απαγορευτούν και οι εξαιρέσεις, όμως οι διαδηλώσεις και η κοινωνική κατακραυγή ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποσύρει το προτεινόμενο νομοσχέδιο, μέχρι και το 2018, όταν υποβλήθηκε εκ νέου πρόταση να απαγορευτούν οι αμβλώσεις σε περίπτωση δυσμορφίας ή αρρώστιας τους εμβρύου. Το νομοσχέδιο που θα απαγόρευε τις εκτρώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις προκάλεσε επίσης αντιδράσεις και παρέμενε παγωμένο.

Webp.net resizeimage 48

Το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας κλήθηκε μόλις πριν λίγες ώρες να κρίνει για το κατά πόσο ο νόμος του 1993 που επιτρέπει τον τερματισμό της κύησης λόγω εμβρυικών ανωμαλιών είναι συνταγματικός. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος είναι τελικά αντισυνταγματικός, ποινικοποιώντας έτσι σχεδόν καθολικά τις εκτρώσεις, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εκτρώσεων στην Πολωνία συνέβαινε ακριβώς λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα έμβρυα. Έτσι, πλέον νόμιμα μια γυναίκα μπορεί να κάνει έκτρωση μόνο αν η κύηση είναι αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή διατρέχει η ίδια κίνδυνο ζωής. 

Το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της Πολωνίας αντιμάχεται τα ανθρώπινα δικαιώματα καιρό, πολλοί πολιτικοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, έχουν τεθεί συχνά εμπόδια στην υλοποίηση φεμινιστικών πρότζεκτ από ΜΚΟ και ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές κατακρατούνται και συλλαμβάνονται παράνομα. Η ποινικοποίηση των αμβλώσεων αποτελεί τρομακτική οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα και γυναικεία δικαιώματα στην Πολωνία και καταδικάζεται ήδη εν τη γενέσει της από πολλές ευρωπαϊκές και μη χώρες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

22 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
silver
silver
3 χρόνια πριν

Δεν έχω λόγια. Επιστροφή του σκοταδισμού.

este
este
3 χρόνια πριν

Καμμιά φορά μιλάμε για πρόοδο και λέμε κοίτα πόσα έχουμε καταφέρει, φαντάσου σε 10-20-100 χρόνια τι έχει να γίνει. Και μετά διαβάζουμε αυτό το άρθρο.
Εντάξει, ας μην προοδεύουμε αλλα ρε παιδί μου να πηγαίνουμε και πίσω; Τόσο πίσω; Σε τόσο σκοτεινά χρόνια; Κρίμα για τις γυναίκες στην Πολωνία.

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

Μόλις βγήκε ο Πάπας και μίλησε για δικαίωμα γάμου στους ομοφυλόφιλους, αμέσως έσκασε αυτό, από το ίδιο μαγαζί.

Παστούλα
Παστούλα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Οι Πολωνοί επίσκοποι του έτρεφαν μεγάλη αντιπάθεια (γιατί άραγε 🤔🤔🤔)

μαύρο πρόβατο
μαύρο πρόβατο
3 χρόνια πριν

Gilead is calling.

The de facto ban on abortion that the “constitutional court” in Poland declared today is a step towards a dystopian society where fundamentalists take power.

We have to stand up to this.

In Poland. In Europe. Everywhere.#WyrokNaKobiety #OstraJazda pic.twitter.com/VrlveXflYv

— Terry Reintke (@TerryReintke) October 22, 2020

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν

Μα αυτό ακριβώς ήταν ο μεσαίωνας …όταν θα σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από τους φόβους μας, θα αναγνωρίσουμε ότι μεσαίωνας ήταν η εποχή της θεοκρατίας. Οι άνθρωποι ζούσαν με δύο τεράστιους φόβους, τον φεουδάρχη, με δικαιώματα ζωής και θανάτου, και την εκκλησία με τα ίδια δικαιώματα, αλλά και την συστηματική απαγόρευση κάθε προόδου ή αμφιβολίας. Μπορούμε να το πούμε και πατριαρχία στο τετράγωνο ή στον κύβο. Και εδώ ακριβώς θέλω εγώ να ρωτήσω γιατι πραγματικά προβληματίζομαι. Κάθε φορά που λέμε.. έχει ο καθένας το δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει, έχουμε ποτέ σκεφτεί πόσο ολέθριο αποτέλεσμα μπορεί να έχει στις ζωές… Διαβάστε περισσότερα »

Παστούλα
Παστούλα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Η συγκεκριμένη κοινωνία και χώρα ποτέ δεν πήγε μπροστά επί της ουσίας, ή τουλάχιστον όχι εξ ολοκλήρου. Επειδή έχω πολωνική καταγωγή και γνωρίζω την γλώσσα, έχω παρακολουθήσει την πορεία της χώρας και αυτό που έχω αποκομίσει είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε μια ριζοσπαστική αλλαγή – η χώρα παραμένει βαθιά καθολική (έχει σημασία γιατί ο καθολικισμός εμπεριέχει πολλή ενοχικοτητα).
Μόνο οι νέοι είναι οι πιο προοδευτικοί και αυτοί όχι όλοι, το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία είναι δεξιό και πατριαρχικό, και στηρίζεται προφανώς από την επαρχία και μια μερίδα νέων που παραμένουν προσκολλημένοι στα δεδομένα της εκκλησίας.

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Παστούλα

Παράξενη χώρα! Έχει το προνόμιο να βρίσκεται μεταξύ των Γερμανών και των Ρώσων, και δεν προλαβαίνει να δει από που της έρχεται κάθε φορά. Πιστεύω ότι σαν κουλτούρα πρέπει να είναι πιο κοντά στους Σλάβους σωστά; Γιατί οι Γερμανοί είναι πιο χαλαροί με την θρησκεία. Πιστεύεις ότι αυτή η κοινωνική συμπεριφορά είναι μια μορφή αντίδρασης στο δίπολο των γειτόνων της; Εννοώ οτι συσπηρώνει ακόμα την κοινωνία με τον φόβο των εχθρών της; Ή είναι η πρώτη γραμμή του καθολικισμού;

Zeppos
Zeppos
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Οι Πολωνοί είναι βέβαια Σλάβοι. Αλλά δεν θα πήγαινα την κουβέντα στη φυλή. Η εικόνα που έχω είναι η εξής: Πράγματι υπάρχει μια αντι-ευρωπαϊκή – αντι-γερμανική ρητορική η οποία βρίσκει πολύ γόνιμο έδαφος σε μια κοινωνία με τρελές ανισότητες και διαφορές. Οι πολωνικές πόλεις είναι άλλος κόσμος σε σχέση με τα πολωνικά χωριά. Οι πόλεις έχουν έρθει σε επαφή με τις αξίες της Ευρώπης και στις εκλογές πχ ψηφίζουν πιο προοδευτικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Εκτιμώ ότι αυτό σχετίζεται και με την άνοδο του βιωτικού επιπέδου που ήρθε με τις πολυεθνικές που έδωσαν καλοπληρωμένη (για τα δεδομένα) δουλειά σε μορφωμένους ανθρώπους. Στην… Διαβάστε περισσότερα »

Παστούλα
Παστούλα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zeppos

Συμφωνώ απόλυτα με την περιγραφή σου. Η επαρχία και οι μεγάλες πόλεις είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Τους λόγους προσκόλλησης στην εκκλησία και τη θρησκεία εγώ θα την αναζητούσα από την δημιουργία του σύγχρονου πολωνικού κράτους – μόλις μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Για πάνω από δύο αιώνες η Πολωνία σαν χώρα δεν υπήρξε στον χάρτη, σχεδόν όλα τα εδάφη της υπήρξαν χωρισμένα μεταξύ Ρώσων, Αυστριακών και Πρωσων – Γερμανών. Μετά το 1918 προσπαθούν να συγκροτήσουν κράτος και μια ταυτότητα πολωνική και ενιαία. Ένα από τα ενωτικά πράγματα ήταν και η θρησκεία. Δεν είναι τυχαίο ότι τότε παρατηρείται η άνοδος του… Διαβάστε περισσότερα »

Παστούλα
Παστούλα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zeppos

Και μια καρδούλα από μένα που κατεβαίνεις στην διαδήλωση ❤️❤️❤️

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zeppos

Με τρομοκράτησες νόμιζα ότι έγραψα την λέξη φυλή και πάγωσα! Ευτυχώς μίλησα για κουλτούρα…ουφ. Με την Ελλάδα δεν ξέρω τι να συμπεράνω ειλικρινά, εδώ βγάλαμε κόμμα αριστερό του 3% κυβέρνηση,που έκανε το όχι ναι, και κυβέρνησε δεξιά, και που το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αλλάξει χωρίς να βασίζεται στα οικονομικά, τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας τον έκανε γαργάρα, μην χάσει τα ψηφαλάκια. Σου εύχομαι καλή διαδήλωση.

Zeppos
Zeppos
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Ωχ! Συγνώμη για τον τρόμο! Δεν ξέρω βέβαια αν με διαβάζεις. Ήδη το θέμα είναι στο κάτω μέρος της δευτερης σελίδας :D. Όχι δεν υπέθεσα ότι εννοούσες φυλή με την έννοια του DNA και δε συμμαζεύεται.

Για την Ελλάδα αναφέρθηκα στην τρελή αύξηση του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας, και της θρησκοληψίας και σε όσα αυτή η αύξηση συνεπάγεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά τα πράγματα εκεί στα τέλη των ενενήνταζ, αρχές των δυο χιλιάδες πιστευα (πιστευατε κι άλλοι ή ήμουν ο μόνος αφελής;) ότι είχαν ήδη μπει στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας.

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zeppos

Ωραία ερώτηση μου έκανες, φτιάχνω εσπρεσάκι και ξεκινάω σεντόνι.
Και η Ελλάδα είναι σαν την Πολωνία μια παράξενη χώρα, δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσώρτσιλ με τον Στάλιν για αυτές τις δύο χώρες είχαν τις περισσότερες διαφωνίες όταν μοίραζαν την Ευρώπη. Αυτές οι δυο χώρες είχαν και τις περισσότερες απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό τους στον 2ΠΠ(εκτός Γερμανίας ΕΣΣΔ). Εδώ το πληρώσαμε με έναν εμφύλιο, που οι συνέπειες του μόλις τώρα έσβησαν, ελπίζω.
Στο τέλος της δεκαετίας του 90 διαφωνώ ότι είχαν μπει όλα αυτά στον κάλαθο αχρήστων της ιστορίας.

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Ήταν απλά κρυμμένα κάτω από το χαλί, χάλι του χρηματιστηρίου. Μέχρι την δεκαετία του 90 η ένοια ξενοφοβία δεν υπήρχε σαν λέξη στο ελληνικό λεξιλόγιο. Είχαν περάσει μόνο 8 χρόνια από την εποχή που καταργήθηκαν οι ρουφιάνοι και οι Φάκελοι στην ασφάλεια(αυτό το κρατάμε). Ξαφνικά άρχισε η χώρα να δέχεται Αλβανούς, και μετανάστες από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ετσι άρχισε το ρεσιτάλ ξενοφοβίας και σεξισμού στην ελληνική κοινωνία! Γιατί δεν ξεχνάω τις ταμπέλες … προσεχώς Βουλγάρες! Ήταν μια εποχή χαράς για τους κρατικοδίαιτους εργολάβους που μόνοι αυτοί απορροφούσαν τα πακέτα ανάπτυξης, φτηνά εργατικά χερια χωρίς δικαιώματα, καί όλου του πολιτικού… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Πρωτη φορά στα παγκόσμια χρονικά αυξάνονταν τα ποσοστά ανεργίας, με ανάπτυξη!!! Εκεί είχαν τελειώσει όλα. Οι ρουφιάνοι έγιναν Χρυσαυγίτες, Οι σεξιστές παρέμειναν σεξιστές, οι εργολάβοι παρέμειναν εργολάβοι, απλά τα μεσα μαζικής ενημέρωσης που είχαν πέρασαν στους εφοπλιστές, και οι αριστεροί σε λίγους μήνες έγιναν δεξιοί φασίστες με μια εκνευριστική επιχειρηματολογία συμψηφισμού.

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Ponemenosspourgitis γι’ αυτό λέμε ότι δεν έχουν όλες οι απόψεις την ίδια αξία και ότι δεν θα έπρεπε όλες οι απόψεις να έχουν βήμα ή να αντιμετωπίζονται ως δόκιμες και νόμιμες. Κάποιες απόψεις είναι επικίνδυνες, καταστροφικές, μισανθρωπικές. Η θρησκεία έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης στη διαμόρφωση και διατήρηση διαφόρων τέτοιων αντιλήψεων. Δυστυχώς όχι, δεν αναλογιζόμαστε σε όλο του το εύρος τα ολέθρια αποτελέσματα που έχει η συλλογιστική “κάθε άποψη μετράει”.

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Scotland for Holidays

Ναι ευχαριστώ που μου απάντησες γιατί μερικές φορές νιώθω ότι γίνομαι γραφικός

Το α-κτινιδιο
Το α-κτινιδιο
3 χρόνια πριν

Μια στιγμή, απαγόρεψαν τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις γενετικής ανωμαλίας, αναμένουν λοιπόν περισσότερες γεννήσεις παιδιών με γενετικές ανωμαλίες. Θα υπάρξουν δομές για αυτά τα παιδιά, θα υπάρξει υποστήριξη στις οικογένειες, ειδικά σχολεία, προγραμματα για να μπορούν να ενταχθουν αυτά τα παιδιά και αργότερα ενήλικες στην κοινωνια με ένα λειτουργικό τρόπο ώστε να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής;
Χμμμμ…..

Παστούλα
Παστούλα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το α-κτινιδιο

Δεν υπάρχει στήριξη όλων αυτών των ομάδων στην Πολωνία, είναι σχεδόν μηδαμινή.
Σύλλογοι και οικογένειες είχαν κατέβει πριν από κάποια χρόνια στη Βουλή για να διεκδικήσουν περισσότερη στήριξη, όπως καταλαβαίνεις δε συνέβη κάτι σε αυτό το θέμα.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία μιας πολιτικού ή εκπροσώπου της κυβέρνησης (δε θυμάμαι τώρα ακριβώς) που έχει γυρίσει την πλάτη σε μανάδες που διαμαρτύρονταν στην Βουλή, με μια περίεργη έκφραση στο πρόσωπο τής.

Χαριτωμένη βιοπαλεστρια
Χαριτωμένη βιοπαλεστρια
3 χρόνια πριν

Ανθρώπινες τραγωδίες και γυναίκες σε απόγνωση για ακόμη μια φορά.
Και με ποιον τρόπο θα αποδεικνύεται ακριβώς πως μια γυναίκα έχει πέσει θύμα κακοποίησης; τρομερά πράγματα στη γειτονιά μας

Cocopop
Cocopop
3 χρόνια πριν

Είναι θλιβερό το νέο, άλλη μια απόδειξη ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο, ειδικά την «πρόοδο». Υπάρχει άραγε ελπίδα;