in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί κάποιες φορές απαντάς ειρωνικά στις ερωτήσεις;

Τελικά η ειρωνική απάντηση έχει κάποιο νόημα και ποιο;

Τελικά η ειρωνική απάντηση έχει κάποιο νόημα και ποιο; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5808eeb12b84c9c8284f9f3a396688fc

Διαβαζω το site σου εδώ και πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι με έχει βοηθήσει πολύ και πολλές φορές ξαφνιάζομαι ευχάριστα με τον τρόπο που προσεγγίζεις τις απορίες/ιστορίες και τις απαντήσεις που δίνεις. Έχω, όμως μια ειλικρινή απορία. Γιατί επιλέγεις να απαντήσεις με ένα ειρωνικό σχόλιο σε κάποιες επιστολές? φαντάζομαι ότι είναι προσωπικοί λόγοι που σε κάνουν να θεωρείς ότι κάποιες ερωτήσεις δεν είναι άξιες σοβαρής απάντησης ή είναι απλά τρολ και από τη στιγμή που ένα ειρωνικό σχόλιο δεν μπορεί να βοηθήσει τον αποστολέα γιατί επιλέγεις να τις δημοσιεύσεις (με δεδομένο ότι γίνεται επιλογή και άρα η ερώτηση αυτή θα πάρει τη θέση κάποιας άλλης που η απάντηση μπορεί να ήταν βοηθητική). Τελικά η ειρωνική απάντηση έχει κάποιο νόημα και ποιο? Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!!!

sterias

Η ειρωνεία είναι ένα σχήμα λόγου ανάμεσα σε πολλά άλλα, που όπως τα πολλά άλλα, επιτελεί κι αυτό το στόχο του. Για φρεσκάρισμα, διάβασε εδώ στα Νέα Ελληνικά Λυκείου, απ’ όπου προκύπτει και το παρακάτω απόσπασμα:

«Η ειρωνεία ως σχήμα λόγου είναι η συνειδητή χρήση μιας διφορούμενης γλώσσας από τον ομιλητή, όταν δηλαδή ο αφηγητής εννοεί κάτι διαφορετικό από αυτό που εκφράζουν οι λέξεις. Η έννοια της ειρωνείας χρησιμοποιείται συχνά με κάποια σημασιολογική κλιμάκωση: χαριεντισμός, αστεϊσμός, ειρωνεία, σαρκασμός, χλευασμός. Με τον όρο «ειρωνεία» μπορεί να εννοείται και η τραγική ειρωνεία, όταν ο ήρωας αγνοεί μια πραγματικότητα ή μια αλήθεια που γνωρίζουν οι αναγνώστες.

Στην πεζογραφία συναντάμε και την «ειρωνεία της τύχης», όταν η αιφνίδια μεταβολή μιας κατάστασης ανατρέπει την πορεία ενός ανθρώπου. Η ειρωνεία προσδίδει συχνά μια κωμική νότα στο λόγο, συνήθως όμως αποκαλύπτει την απογοήτευση και την αγανάκτηση ενός ανθρώπου για μια συγκεκριμένη πραγματικότητα.»

Μια ειρωνική απάντηση μπορεί να είναι όχι μόνο ισάξια μιας «σοβαρής» (εννοείς «κυριολεκτικής») απάντησης, αλλά μπορεί να είναι και καλύτερη. Η ποιότητα ή/και η σκληρότητα της ειρωνείας εξαρτάται από το ταλέντο και την κουλτούρα αυτού που την επιχειρεί, όπως εξαρτάται από την κουλτούρα του και κάθε είδους απάντηση ή τοποθέτηση. Δεν προκύπτει από κάπου ότι μια ειρωνική απάντηση δεν βοηθάει τον αποστολέα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι βοηθάει και τι δεν βοηθάει τον αποστολέα διότι μας είναι ένας ανώνυμος άγνωστος. Επιπροσθέτως, σε ένα σάιτ όμως δεν διαβάζει μόνο ο αποστολέας αλλά χιλιάδες άνθρωποι, και σίγουρα δεν είσαι εσύ που θα κρίνεις ποια απάντηση θα βοηθήσει περισσότερο και ποιον. Ούτε εγώ, βέβαια.

Η ειρωνική απάντηση έχει όσο νόημα έχει οποιαδήποτε απάντηση. H ειρωνεία δεν είναι ένα χειρότερο ή κατώτερο μέσο επικοινωνίας από οποιοδήποτε μέσο επικοινωνίας. Δεν είναι το μόνο, αλλά έχει τη θέση του στη ζωή. Και ειλικρινά, κι αυτό το γράφω χωρίς ειρωνική διάθεση, στη χώρα που εφηύρε την τραγική ειρωνεία, δεν καταλαβαίνω γιατί αντιμετωπίζεται με τόση απαξίωση αυτό το γλωσσικό σχήμα, και αυτό είναι πραγματικά τραγική ειρωνεία.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

27 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Chachacha
Chachacha
3 χρόνια πριν

Αντιλαμβάνομαι την ανάλυση της Λένας, αλλά δεν συμφωνώ με τον τόνο κάποιων ελάχιστων απαντήσεων που έχουν δωθεί στο παρελθόν (εξαιρώ απαντήσεις σε ερωτήματα που ήταν σαφώς τρολ ή μισογύνικα). Προφανώς αυτός που στέλνει έχει επίγνωση στο πού απευθύνεται και παίρνει τη δική του ευθύνη, αλλά και αυτός που απαντά/σχολιάζει έχει τη δική του ευθύνη. Είναι επίσης πολύ διαφορετικό να δίνεται ένας ειρωνικός τόνος από τη Λένα και διαφορετικό ένα ειρωνικό σχόλιο ενός σχολιαστή. Έχουν άλλο αντίκτυπο και σε αυτόν που έστειλε την ερώτηση αλλά και στους υπόλοιπους σχολιαστές, για τους οποίους ίσως να δίνεται μία είδους κατεύθυνση για τον τόνο… Διαβάστε περισσότερα »

moana
moana
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chachacha

Kαταλαβαίνω τι λες αλλά διαφωνώ, επειδή το α,μπα είναι ένα δημόσιο φόρουμ και αυτό πιστεύω συνεπάγεται δύο πράγματα : Ότι ως ερωτώσα, αφού ζητάω βοήθεια στο σάιτ, καλό θα είναι να είμαι ανοιχτόμυαλη και έτοιμη να χρησιμοποιήσω όλα τα σχόλια ως βοήθεια. Όπως λεει και η εξωγήινη πιο κάτω, ίσως η πρώτη αντίδραση να είναι “άουτς” αλλά σε δεύτερη αναγνώση να είναι το ταρακούνημα που χρειαζόμουν. Ίσως να διαφωνω με κάποια σχόλια, αλλά αν κάτσω να σκεφτώ γιατί διαφωνώ και γιατί ταράζομαι, να με βοηθήσει. Και αυτό το πιστεύω όχι γενικά, αλλά συγκεκριμένα για αυτό το σάιτ που είναι όντως… Διαβάστε περισσότερα »

εξωγήινη
εξωγήινη
3 χρόνια πριν

Προσωπικά κάθε φορά που δίνει μια ειρωνική ή σκληρή απάντηση η Αμπα, μετά το πρώτο αυθόρμητο ‘αουτς’ που μου βγαίνει, κάθομαι και σκέφτομαι γιατί απάντησε έτσι και πάντα υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Για μένα δείχνει ευφυΐα να μπορείς να χρησιμοποιήσεις σωστά την ειρωνεία. Και το λεω ενώ με έχει ειρωνευτει κι εμένα παλιότερα (εποχές lifo και 7 ερωτοαπαντησεων) και πολύ είχα πικραθει αλλά το ξεπέρασα. Σίγουρα μ’αρεσει που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τα όρια της, τι θεωρεί άξιο συζήτησης και τι όχι.

lioness
lioness
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Είδα σχόλιό σου και καταχρώμαι τον χώρο για να σου στείλω αγαπόνια και αμποαγκαλιές <3<3<3

εξωγήινη
εξωγήινη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  lioness

Ευχαριστώ και ανταποδίδω αγαπημένη lioness ❤️❤️❤️

Υπνερωτομαχία
Υπνερωτομαχία
3 χρόνια πριν

Ο τρόπος που γράφει και απαντάει η Λένα, στο site *της* είναι συγκεκριμένος, κι όποι@ έχει διαβάσει κι αποφασίζει να στείλει κάτι, θαρρώ πως καλό είναι να είναι προετοιμασμέν@ για διαφόρων ειδών απαντήσεις, και από τη Λένα, και από τ@ς σχολιαστ@ς. Παρότι το δικό σου μήνυμα είναι πολύ ευγενικό, το γενικότερο πλαίσιο μου φέρνει σε ερωτήσεις που γράφουν “ελπίζω να το δημοσιεύσεις αυτήν τη φορά” ή “μη μου πεις να πάω σε ψυχολόγο”. Μου κάνει πατρονάρισμα. Και δεν καταλαβαίνω τη λογική του να πατρονάρουμε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να απαντήσει, να μην απαντήσει, το γιατί επιλέγει να δημοσιεύσει… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
3 χρόνια πριν

Εμένα πάλι με συγκινεί ιδιαιτέρως η τρυφερότητα και η γλυκυτητα που κρύβουν κάποιες απαντήσεις, κυρίως σε μικρότερης ηλικίας άτομα. Δεν θα σχολιάσω καν το πόσο εύστοχες είναι οι απαντήσεις στην πλειονότητα τους. Στην αρχή που έμπαινα στο σάιτ έλεγα πως αποκλείεται να είναι ένα άτομο και να απαντάει έτσι σε τόοοσες ερωτήσεις. Τελικά, ναι ένα άτομο είναι ❤️

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν

Η ειρωνία (οσες φορές τη διέκρινα στη Λένα) δε συνοδευόταν ποτέ από αγένεια και για μένα αυτό είναι σημείο κλειδί.

μαύρη μπίρα
μαύρη μπίρα
3 χρόνια πριν

Μιλώντας απο τη μεριά ενός σχολιαστή της στήλης, ορισμένες ερωτήσεις σε οδηγούν από μόνες τους σε ένα σχόλιο καθαρά ειρωνικό, όχι μόνο λόγω του περιεχομένου, αλλά και λόγω του ύφους γραφής. Η ειρωνεία δεν έρχεται από μόνη της, it takes two to tango. Και μάλιστα μια ειρωνική απάντηση, σε αυτήν την περίπτωση, μοιάζει να είναι η πιο ανώδυνη και με το γάντι τοποθέτηση. Ειρωνεία;

Ohlala!
Ohlala!
3 χρόνια πριν

Η ειρωνεία είναι ότι γράφουμε για την ειρωνεία αλλά δεν ξέρουμε πώς γράφεται 🙄😁

Svicky
Svicky
3 χρόνια πριν

Εγώ γι’ αυτήν την ειρωνία άρχισα να ακολουθώ <3! Στην πρώτη απάντηση που διάβασα υπήρχε ειρωνεία, χιούμορ αλλά και πολύ καλοσύνη και προσεχτική σκέψη από πίσω και αυτός ο συνδιασμός ήταν που μ' έκανε να διαβάσω κι άλλο. Πέρασαν χρόνια και πάλι μαγεύομαι από την χρήση αυτού του μίγματος στις απαντήσεις της Λένας. Αν διαβάσεις με προσοχή δεν θα βρεις καμια κακή πρόθεση ποτέ. Γι'αυτό ειμαστε εδώ.

Anna
Anna
3 χρόνια πριν

Επειδή η ειρωνία και ο σαρκασμός χρησιμοποιούνται (λανθασμένα) ως συνώνυμα της κακοπροαίρετης κοροϊδίας.

π.χ. Αν συνεχίσεις να ειρωνεύεσαι τον καθηγητή σου θα τιμωρηθείς.

Μέρσυ
Μέρσυ
3 χρόνια πριν

Η ειρωνεία έχει μια ποιότητα επίπληξης και γι αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστη για τον ερωτωντα. Σε αυτό το σαιτ έχω δει να χρησιμοποιείται κυρίως σε ερωτήσεις στις οποίες ο ερωτών προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του πιο ευνοϊκά και με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται πως πιάστηκε. Επίσης απεναντι σε άγνοια ή προσποίηση άγνοιας απέναντι σε κοινες αρχες τύπου “τον κερατωνω γιατί με έχει κυριεύσει το πάθος, είμαι πολύ κακό άτομο;” κλπ. Έχει τύχει η ειρωνεία να χρησιμοποιείται κάπως βάναυσα αλλά επίσης να βγάζει και απίθανο γέλιο.

Μέρσυ
Μέρσυ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μέρσυ

Επίπληξης και ανωτερότητας*