in

Αγαπητή «Α, μπα»: Ο σύντροφος της αδερφής μου δεν έχει πάρει ακόμα διαζύγιο

Στεναχωριέμαι που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση

Διαβάζω χρόνια τη στήλη και τις συζητήσεις που γίνονται και απολαμβάνω και μαθαίνω να σκέφτομαι διαφορετικά! κι έχω κι εγώ τώρα ένα ερώτημα να θέσω ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5d51e9f91b49ec8f1c7c9f2a683773f3 1

Γειά σου Αμπα μου και γεια σας Αμπόπουλα! Διαβαζω χρόνια τη στήλη και τις συζητήσεις που γίνονται και απολαμβανω και μαθαίνω να σκεφτομαι διαφορετικα ! κι εχω κι εγώ τώρα ένα ερώτημα να θέσω. Αφορα την αδερφή μου.Έχουμε την τύχη να είμαστε πολύ αγαπημένες μεταξύ μας και στηριζει η μια την άλλη σε όλα. Ειμαστε και οι δυο στα 30+ + κι εγω ειμαι η μικροτερη .Πριν λιγα χρόνια η αδερφη μου ερωτευτηκε και γρηγορα συγκάτοικησε με εναν άντρα λιγο μεγαλύτερο της.Ολα καλά ευχαριστος , ζεστος ,ευαισθητος, με δικη του επιχείρηση ελαφρως εργασιομανης .Ειδα την αδερφη μου πρωτη φορα τόσο ισορροπημένη σε σχεση της.Ηξερε μεν οτι υπηρχε κι ενας παλιοτερος γαμος του κι ενα παιδί αλλα όλα οκ. Αυτος ο χωρισμος ειχε γίνει πολυ πριν γνωριστούν .Το παιδι τη γνώρισε και τη δεχτηκε φυσιολογικά γιατι ειναι κι ενα γλυκο δοτικο κορίτσι το αδερφακι μου .Οι σχεσεις με την πρωην επίσης αρκετα πολιτισμενες.Εκκρεμουσε και εκκρεμεί ενα διαζύγιο κι εδω αρχιζουν τα δύσκολα. Η αδερφη μου στην αρχή εδειξε κατανοηση και περιμενε να ολοκληρωθουν οι διαδικασιες του διαζυγίου του.Οι οποιες εξι χρονια μετα δεν εχουν καν αρχίσει. Με το πρόσχημα της πολλής δουλειάς, του “βλεπεις ποια εχω στη ζωη και στην καρδιά μου” η παραταση τραβάει και τραβάει. Η αδερφη μου δεν σκεφτεται καθόλου να κάνει παιδί ουτε ειναι ο τυπος του αχ να ντυθω νυφουλα. Συμφωνο συμβιωσης η πολιτικο γαμο ειχσν στα πλάνα τους στις αρχες. Στις κουβεντες μας όμως τωρα τελευταία καταλαβαινω πόσο την απασχολεί και την ενοχλεί η κατάσταση. Είναι νευρική αυτη που ηταν ηρεμος άνθρωπος και γενικα σκέφτεται μερικές φορές μεχρι και να χωρίσει. Το πράγμα περα από την ηθική δέσμευση εχει και πρακτικές πλευρες δηλαδη αν βαλουν μαζι χρηματα για σοβαρές αγορές και σε περιπτωση που κατι συμβεί σε καποιον απ τους δυο τους θα εχει δικαιωματα πχ η νόμιμη γυναίκα του σε κοινά αποκτήματα και αντίστοιχα ή ακόμα σε περίπτωση ασθενείας τα γνωστά..ουτε απ έξω δε θα δει ο ενας τον άλλο. Βλέπω γυρω μας ζευγαρια π.χ ο Αθεριδης με την Καρυδη που ζουν έτσι ενω ο ενας ειναι παντρεμενος ακομα . Δε μπορω ομως να το δω ως μια μποεμ κατάσταση γιατί για μενα ισχυει ότι αυτό που ζεις θα πρεπει να ειναι συντονισμένο και νομικα και φορολογικα 4και κι επιπλέον στεναχωριεμαι που νιωθω την αδερφη μου ψιλο- σκασμενη.Δε θελω να την επηρεασω ούτε να την φυτιλιαζω.Την ακούω οταν μου παραπονιέται, δεν το κανει συχνα, εχει γινει ομως καπως κυνικη και επιθετικη με το φιλο της και βλεπω οτι η σχεση τους τρίζει απ τα θεμέλια .Ποια ειναι η γνωμη σας;
Οι αδελφές Τατά από το Λαγκαδά

Η γνώμη μας είναι ότι δεν μας πέφτει λόγος.

Ρωτάς για κάποιον άλλον, και αυτός ο κάποιος άλλος δεν ξέρουμε αν έχει όρεξη να μιλήσουμε για τα προσωπικά του, και σίγουρα δεν έχει ζητήσει τη γνώμη μας.

Η αδερφή σου, έχει ζητήσει τη δική σου γνώμη;

Γιατί σε πειράζει που σκέφτεται να χωρίσει; Ας τρίζουν τα θεμέλια της σχέσης. Είναι δύσκολοι οι χωρισμοί, είναι λογικό να έχει χάσει το κέφι της. Δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, ή κάτι που πρέπει να της επισημάνεις. Όπως φαίνεται, τα έχει όλα υπόψη της ήδη. Μόνο να ακούς μπορείς, εφόσον μόνο αυτό ζητάει.

Θα την επηρεάσεις (που πολύ αμφιβάλλω) μόνο αν σε ρωτήσει «πες μου τι να κάνω και θα το κάνω», που είναι πολύ απίθανο. Αν πεις κάτι που δεν της αρέσει χωρίς να σε ρωτήσει, αυτό που θα καταφέρεις δεν θα είναι να την επηρεάσεις, αλλά να την κάνεις να απομακρυνθεί και να σου λέει λιγότερα. Μάθε να αντιμετωπίζεις την δική σου στενοχώρια όταν την βλέπεις στενοχωρημένη, γιατί δεν χρειάζεται να έχει και την δική σου έγνοια πάνω στις δική της. Αυτή είναι η μοναδική ουσιαστική βοήθεια που μπορείς να της προσφέρεις. Να είσαι ψύχραιμη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

11 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Corry Karav O'Keerie
Corry Karav O'Keerie
4 χρόνια πριν

Σκατούλες! Δηλώνω ένοχη. Πολλές φορές όταν κοντινά μου άτομα μου μιλάνε για τα προβλήματά τους, ενώ η αρχική πρόθεση είναι να ακούω σαν τον Βούδα, ψύχραιμα, αποστασιοποιημένα, σχεδόν πάντα γίνονται μέσα μου οι σχετικές προβολές, πατιούνται οι δικοί μου οι κάλοι και εκφράζω άποψη και μοιράζω συμβουλές. Ξέρω ότι είναι μλκία αλλά μου είναι τρομερά δύσκολο (για να μην πω ακατόρθωτο) να μην το κάνω.

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Corry Karav O'Keerie

Guilty as charged. Όταν με ρωτάνε βέβαια, αν και στο τέλος όλοι μας κάνουμε αυτό που θέλουμε.

Franny
Franny
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Corry Karav O'Keerie

ενοχη κι εγω.
αντε να κανω τον βουδα εδω μεσα (λεμε τωρα) η γενικα σε ανθρωπους που δεν ειναι κοντινοι μου. δεν μπορω ομως να βλεπω δικο μου ανθρωπο να χαντακωνεται η να κινδυνευει και να μην πω την αποψαρα μου, θα σκασω.

Corry Karav O'Keerie
Corry Karav O'Keerie
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

Ναι, νομίζω πως όσο πιο μεγάλο το νοιάξιμο για τον άλλον, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να πεταχτώ σαν ορδή (βαρβάρων). Όταν πρόσφατα με πήρε φίλη να μου πει την ιστορία της για άθλιο γκομενάκι που του είχε επιτρέψει να της φερθεί σαν σκουπίδι, άκουσα-άκουσα-άκουσα και έπειτα ξεκίνησα και τις έριχνα στα αυτιά. Εφόσον είχα πει και είχα κατεβάσει, της ζήτησα συγνώμη γιατί ειλικρινά ένιωσα πως παραφέρθηκα. Πώς είχα θυμώσει πραγματικά και είχα περάσει το όριο. Μου είπε πως πήρε εμένα ακριβώς γι’αυτό. Γιατί ήξερε πως δεν θα της χαριστώ και πως χρειαζόταν tough love για να έρθει στα ίσα της.… Διαβάστε περισσότερα »

Τσιτσίγκειος Πένα
Τσιτσίγκειος Πένα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Corry Karav O'Keerie

Για αυτό με τη στάση Βούδα, ναι that’s the plan στην αρχή. Αλλά φυσικά έχει να κάνει με το είδος της σχέσης που έχεις με τον κάθε άνθρωπο. Δε γίνεται να μην λαμβάνεις υπ’όψιν τα βιώματα και τις δικές σου εμπειρίες. Ούτε και αν βλέπεις καποιον δικό σου άνθρωπο να έχει μπει σε λούκι μπορείς να κάνεις την Ελβετία. Απλά με τρόπο υποστηρικτικό και χωρίς επικριτική διάθεση. Άλλωστε, όπως σωστότατα λέει κι η Louise, στο τέλος σχεδόν όλοι του κεφαλιού μας κάνουμε.

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Ίσως έχουν λόγο που δε βγάζουν το διαζύγιο και δεν το γνωρίζετε ούτε εσύ ούτε η αδερφή. Ο άντρας μου έκανε πολλά χρόνια να βγάλει το διαζύγιο με την πρώην γυναίκα γιατί για κάποιους λόγους ήθελε να φαίνεται παντρεμένος. Προσωπικά δε μ’ ενοχλούσε. Όταν τελικά αποφάσισαν να βγάλουν το διαζύγιο σε 2 μήνες είχαν τελειώσει.

daria
daria
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Η μπορεί να μη θέλει να το μάθεοι η αδερφή της και εκείνη (η σύντροφος) να το γνωρίζει.

Franny
Franny
4 χρόνια πριν

“Είναι νευρική αυτη που ηταν ηρεμος άνθρωπος και γενικα σκέφτεται μερικές φορές μεχρι και να χωρίσει. Το πράγμα περα από την ηθική δέσμευση εχει και πρακτικές πλευρες δηλαδη αν βαλουν μαζι χρηματα για σοβαρές αγορές και σε περιπτωση που κατι συμβεί σε καποιον απ τους δυο τους θα εχει δικαιωματα πχ η νόμιμη γυναίκα του σε κοινά αποκτήματα και αντίστοιχα ή ακόμα σε περίπτωση ασθενείας τα γνωστά” αφου ηδη ανησυχει και χαλιεται η αδερφη σου, πιστευω οτι θα εχει υποψη της να μη μπλεξει με μεγαλες κοινες αγορες οπως λες η κατι παρομοιο, οσο δεν υπαρχει νομιμοποιηση για κατι τετοιο.… Διαβάστε περισσότερα »

daria
daria
4 χρόνια πριν

“Δε μπορω ομως να το δω ως μια μποεμ κατάσταση γιατί για μενα ισχυει ότι αυτό που ζεις θα πρεπει να ειναι συντονισμένο και νομικα και φορολογικα.” Όπως το είπες. Για σένα. Για άλλους όχι.

J.Brian
J.Brian
4 χρόνια πριν

Για εμένα δε σημαίνει τίποτα που δεν έχει το διαζευκτήριο. Πραγματικά τίποτα. Αφού είναι όλα καλά με τη σχέση της, τι την έπιασε και θέλει να βρει πρόβλημα. Μπορεί να θέλουν (οι γονείς), να μεγαλώσει λίγο το παιδί (αν και δε χρειάζεται να μάθει το παιδί ότι βγήκε τελικά το διαζύγιο). Πολλά παιδιά χωρισμένων ελπίζουν ότι οι γονείς θα τα ξαναβρούν κι αυτό βέβαια δεν είναι καλό για τα παιδιά. Αλλά αυτό δεν αφορά την αδερφή σου. Εδώ επιβεβαιώνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκτιμούν αυτό που έχουν και τρώγονται με τα ρούχα τους. Επίσης μη λες ότι δεν την… Διαβάστε περισσότερα »

Franny
Franny
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

δεν λεει κανεις περι φορολογιας. περι κοινης περιουσιας, λενε, και οντως, αν καποιος συντροφος αποβιωσει, δεν εχεις απολυτως κανενα δικαιωμα στην περιουσια του κι ας την εκανε το διαστημα που εισασταν μαζι, αν δεν υπαρχει γαμος. ακομα και το συμφωνο συμβιωσης, δεν εξασφαλιζει απολυτως αυτα τα θεματα.