Αγαπητή «Α, μπα»: Αποφάσισα να αφήσω γένια και πέσαν όλοι να με φάνε

Υπάρχει ενσυναίσθηση χωρίς προσωπικό βίωμα;

Δεν είναι λίγες οι φορές που διαβάζω για γυναίκες που τις κατακρίνουν για την εμφάνισή τους στη παραλία, στο δρόμο, στη τηλεόραση. Αν και δεν με αγγίζει προσωπικά, γιατί ανταποκρίνομαι στο τρίπτυχο “‘άνδρας – λευκός – straight“, τις καταλαβαίνω. Μέρος της κατανόησής μου οφείλεται σίγουρα και στο Α, μπα. Ωστόσο – κακά τα ψέμματα – η κατανόηση αυτή είναι σε ένα μεγάλο μέρος θεωρητική. Αυτό το τελευταίο το συνειδητοποίησα με μια γελοία αφορμή. Στις διακοπές, για πρώτη φορά στην ηλικία των 40, αποφάσισα να αφήσω γένια! Μου άρεσαν τόσο, που τα κράτησα και μετά την επιστροφή μου στα πάτρια εδάφη. Κάποια στιγμή επισκεφτόμαστε τους κουμπάρους μας. Δε σκέφτηκα ούτε για μια στιγμή ότι έπρεπε να προβώ σε κάποιου είδους ενημέρωση για την αλλαγή στην εμφάνισή μου πριν αποδεχτώ την πρόσκληση. Με το που ανοίγει η πόρτα, οι οικοδεσπότες μένουν με το στόμα ανοιχτό και αρχίζουν τα¨ “Γιατί το έκανες αυτό;” , “Σαν τον Όσιο Ονούφριο είσαι”, “Πενθείς και τα άφησες να μακρύνουν;” Ανάλογη αντιμετώπιση είχα και από τους γονείς μου, αν και σε πιο ήπιο βαθμό. Μέχρι τώρα που φθινοπώριασε, τα σχόλια των κουμπάρων συνεχίζονται περιστασιακά. Έχει αρχίσει να παλιώνει το “αστείο” και αρχίζω να θυμώνω. Όχι, δε θα πέσω στη παγίδα να ρωτήσω αν είμαι υπερβολικός. Υποπτεύομαι ότι ήμουν (υπερ) Βολικός για αυτούς, για να αφήσω χώρο να κατακρίνουν μια βλακεία όπως είναι οι τρίχες για αρκετές βδομάδες. Αρχίζω και τους απαντώ όλο και πιο επιθετικά και σιγά σιγά θα τους κοπεί η όρεξη. Αυτό που θέλω να ρωτήσω στη πραγματικότητα είναι πόσο πραγματικά μπορείς να συναισθανθείς τον άλλον, αν δεν έχεις βιώσει κάτι παρόμοιο και εσύ, ώστε να υπάρξει σημείο ταύτισης; Υπάρχει ενσυναίσθηση χωρίς προσωπικό βίωμα; Υποψιάζομαι ότι είναι πιο σπάνιο και από αλμπίνο αλιγάτορα. Σίγουρα δε συγκρίνεται η δική μου γενειάδα με αυτά που τραβάνε οι γυναίκες που τις κατακρίνουν για την εμφάνισή τους, αλίμονο! Απλά είναι ό,τι πιο κοντινό σε προσωπικό βίωμα, μια αφορμή για σκέψη αν θέλεις. Είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα εκεί έξω ή είμαι τελικά …υπερβολικός;

Altera Pars

Ούτε την επιφάνεια έξυσες με αυτό που περιγράφεις, φίλε μας. Αυτό που έζησες είναι αστυνόμευση εμφάνισης, αλλά χωρίς το υπονοούμενο της τσούλας (ή της αγάμητης, ή τέλος πάντων με κάτι που έχει σχέση με το πόσο επιθυμητός είσαι ή όχι στο άλλο φύλο). Έχει άλλη νοστιμιά αυτή η επίθεση, και δεν μπορείς να την φανταστείς.

Αλλά ναι, αυτό φαίνεται να ισχύει. Ότι είναι σχεδόν αδύνατη η ενσυναίσθηση χωρίς προσωπικό βίωμα. Δεν θα έλεγα με τίποτα ότι είναι εντελώς αδύνατη, γιατί είναι αδύνατο να μιλήσεις για την ανθρώπινη εμπειρία τόσο καθολικά. Υπάρχουν και χαρισματικοί άνθρωποι, που μπορούν να εφαρμόσουν μια εμπειρία σε άλλες, ή που μπορούν να παρατηρήσουν τις εμπειρίες των άλλων με έναν τρόπο σα να είναι δικές τους. Πες μας αν υποχώρησαν τα κουμπαράκια με τις επιθετικές απαντήσεις ή αν σου είπαν «μα ένα αστείο κάναμε», «είσαι υπερβολικός» και το κλασικό των κλασικών «μήπως είσαι στις μέρες σου;»

in

Αξιολογήστε το άρθρο

84 points
Upvote Downvote

20
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
18 Συντάκτες σχολίων
Barbie ζωντοχήρα😘AlouteroΑτέρμονη_ΑνίαMeliaMitsi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ε ναι κι εγώ το χω ακούσει αυτό για τα γένια, για τον πολύ χοντρό άντρα κλπ Αλλά αμέσως μετά η συζήτηση μετατίθεται στη σύζυγο/σύντροφό , του τύπου “καλά εσένα δεν σε ενοχλεί? Πες του κάτι,κλπ” , σε παχύσαρκους , βρώμικους, κλπ άντρες η επίθεση ακόμη πιο άγρια στη σύντροφό: γυναίκα δεν έχει να τον φροντίσει????
Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ οποτε μια γυναίκα έχει κακή όψη, φταίει πάντα αυτή, και μόνο αυτή. Ακόμη και σε περιπτώσεις άνοιας ή παράλυσης , κανείς δεν περιμενει τη φροντίδα από τον άντρα τ ζευγαριού κι όλοι ,σαν ιερά εξέταση, λιθοβολούν τις γυναίκες.

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Έτσι ακριβώς! Τι τον ταίζει, ή δεν του κάνει δίαιτα, δεν τον περιποιείται και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε. Πάντα φταίει κάποιος άλλος, ποτέ ο ίδιος. Και φυσικά μια γυναίκα, η γυναίκα του ή η μάνα του.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Το χειρότερο είναι σε αυτόν που μυρίζει ,στον απλυτο, με ζητηματα υγιεινήςολοφανερα στους γύρω. Η πρώτη κουβέντα, η πρωτη, είναι πάντα : γυναίκα δεν έχει? Λες και είναι αβίαστο συμπέρασμα ότι αν δεν έχει γυναίκα ,ναι είναι λογικό το να βρωμά…σαν να μην είναι κύριος τ εαυτού του, ενήλικας ικανός να φροντίσει την εικόνα και τον εαυτο του.

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Πολύ μου άρεσε το (υπερ) Βολικός. Είμαι υπερβολική; Όχι, απλά μέχρι τώρα ήσουν υπερ-βολική. Κάτι μου λέει πως θα το χρησιμοποιήσω συχνά.

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ξες τι με τρομάζει περισσότερο απ’όλα, Altera Pars; Ότι η αυθόρμητή μου σκέψη είναι ότι μας κοροϊδεύεις, ότι το ‘γραψες για να κάνεις καζούρα με τους φίλους σου, ότι σιγά να μην εννοείς αυτά που λες. Και αναγνωρίζω ότι είναι άδικο αυτό, και ότι πρέπει να το δουλέψω, ότι είναι κατάλοιπο της όλης αντιμετώπισης που λαμβάνουμε, αλλά φαντάσου…

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αν δεν υπήρχε ενσυναίσθηση χωρίς προσωπικό βίωμα, τότε κανένα κίνημα δε θα έβρισκε ποτέ συμμάχους. Σίγουρα το προσωπικό βίωμα κάνει πολύ πιο εύκολη την ενσυναίσθηση, αλλά πολλές φορές δεν κάνει απολύτως τίποτα. Μπορεί πχ κάποιος να έχει δεχτεί επιθέσεις για την εμφάνισή του ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις του και δυστυχώς να κάνει και ο ίδιος αντίστοιχες επιθέσεις σε άλλους. Είναι στον άνθρωπο και δεν το θεωρώ χάρισμα, όσο διάθεση να γίνεις καλύτερος. Αν θες να δεις τη μεγαλύτερη εικόνα και να αναγνωρίσεις τις αδικίες που συμβαίνουν εκεί έξω, τότε θα ψάξεις και τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνεις, όπως… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Μέντορας

Ειλικρινά, κάτι τόσο παρεμβατικους τύπους δε τους καταλαβαίνω καθόλου. Εσύ του τα χτενιζεις καλέ τα γένια;;; Τι τους πιάνει;; Δεν έχουν κάτι καλύτερο να ασχοληθούν;; Εν τω μεταξύ κι εγώ είμαι αμήχανο και ατσουμπαλο άτομο και πετάω συχνά κοτσανες όταν αισθάνομαι άβολα (λέγε με Τσάντλερ) αλλά νταξ, άμα μου την πει κάποιος μαζευομαι. Αν και το ανακαλώ γιατί τώρα που το σκέφτομαι για εμφάνιση συνήθως δεν τα πετάω. Εκεί που δε μου πέφτει λόγος γενικά. Που είναι στα περισσότερα εκτός κι αν ερωτηθω 😁

ethelred
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Λοιπόν αγαπητέ Altera Pars, έχοντας 5 χρόνια να ξυριστώ μπορώ να σου πω από εμπειρία ότι δε θα σταματήσει ποτέ αυτό. Κυρίως από άτομα άνω των 50, αλλά ενίοτε ακούω κάτι “Την ευλογία σας πάτερ” από διάφορους αστειάτορες. Πρόταση μου είναι απλά κάνε ότι σε εκφράζει εσένα, καθώς ότι και να κάνεις, κάποιος πάντα κάτι θα έχει να σχολιάσει.

Scout
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Και τώρα σκέψου αν ήσουν κορίτσι και είχες «γενια» τι θα άκουγες και θα καταλάβεις ποσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα 🙂

Fuchsia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Fuchsia

Ποτε μου δεν καταλαβα απο τί υλικο ειναι φτιαγμενοι οι ανθρωποι που παιρνουν την πρωτοβουλια απο μονοι τους και το θαρρος να σχολιασουν την εμφανιση των συνανθρωπων τους.
Οχι μονο την εμφανιση αλλα και αλλα προσωπικα πραγματα οπως για παραδειγμα το υπνοδωματιο του αλλου.
Ειχα φερει εναν αγνωστο ανθρωπο στο σπιτι για μια δουλεια και σχολιασε ειρωνικα ” Δεν το βρισκω πού ειναι. Α! Μαλλον στο πατωμα θα ειναι. Ολο και κατι θα βρει κανεις εκει”.
Υποννοωντας οτι ειμαι κακιστη νοικοκυρα…
Εμεινα στηλη αλατος με το θρασος του και του ειπα οτι δεν χρειαζοταν αυτο το σχολιο.

eimaste_duo_eimaste_treis
Επισκέπτης
Συμμετέχων
eimaste_duo_eimaste_treis

εγω παντως ξερω εναν Κουβανο που ειχε μια μουστακα σαν του Κολοκοτρωνη και μας ελεγε πως με αυτόν τροπο εμενε για περισσοτερο χρονο η μυρωδια της γυναικας του πανω του ….

Barbie ζωντοχήρα😘
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιακ 🤢🤮

Mr Mazis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν θα αναφερθώ στην κακόβουλη κριτική, που σίγουρα μπορεί να ειναι πολύ πιο χυδαία εναντίον γυναικών. Στην περιπτωση όμως φίλων, οικογένειας, ανθρώπων που εμπιστεύεσαι, νομίζω πως η καλοπροαίρετη αρνητική κριτική έρχεται πιο αβίαστα κατά των αντρών. Οι άντρες έχουν μια αίσθηση πως δεν πρέπει να “πληγώσουν” τα αισθήματα των γυναικών, και δεν θα πουν “παχυνες” ή “τι ειναι αυτή η καινούργια ρυτίδα”. Αντιθέτως οι γυναίκες θα τα βγάλουν χύμα σε άντρες. Χτες πολύ αγαπημένο πρόσωπο μου είπε πώς έχω υστερία, επειδή μιλούσα δυνατά. Με έχουν περιγελάσει για τα λίγα μαλλιά, για την κοιλίτσα, για πολλά. Άτομα που εγώ δεν θα… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Και παρόλαυτα σχόλια για τα κιλά μου έχω ακούσει μόνο από άντρες…

Ατέρμονη_Ανία
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Mitsi, σχετικά είναι αυτά, πάντως εγώ σαν μικρή – για τα λίγα – παραπάνω κιλά μου άκουγα από τους συγγενείς απλά οι άντρες το σογιου είχαν πιο έντονο ύφος. Εκτός οικογενείας, εκεί στα 18-19 κάποιοι “φίλοι”/γνωστοί μου θεωρούσαν ότι έπρεπε να μου πουν πως αν έχανα 5 κιλά θα ήμουν πολύ ωραία (τώρα, για ποιους, θα σε γελάσω) χωρίς φυσικά να τους ρωτήσω ή να πάω το θέμα στα κιλά και ποια είναι η γνώμη τους. Φυσικά αντιδράσεις για τα όποια κιλά έχει κάποια, μια χαρά έχουν και γυναίκες γιατί όταν μια ζωη σου λένε πως πρεπει να δείχνεις, αν… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ Mitsi μόνο από γυναίκες. Από τη μάνα μου, τις κολλητές μου, από άσχετες. Ποτέ δεν έχει σχολιάσει άντρας τα κιλά μου.
Παρόλα αυτά, ξέρω πως σχολιάζουν οι άντρες μεταξύ τους τις γυναίκες και τα κιλά τους (και όχι μόνο).