in

Αγαπητή «Α, μπα»: Αν φάω αυγό μαζί με ψάρι θα πάθω δηλητηρίαση;

Γιατί το πιστεύουμε αυτό στην Ελλάδα;

Στην αρχή φρίκαρα, γιατί είναι ψάρι με αβγό. Είπα στους (άγγλους και άλλες εθνικότητες) καινούργιους φίλους μου, ότι θα πάθουμε δηλητηρίαση και θα πεθάνουμε και με κοιτούσαν σαν ούφο και γελούσαν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

05aa1c4d8d441d3c9db0474fe4dd13fa

Γείας σας από μυστιριώδη χώρα του εξωτερικού. Σήμερα έφαγα για πρώτη φορά αβγά μπένεντικτ. Γιάμ! Στην αρχή φρίκαρα, γιατί είναι ψάρι με αβγό. Είπα στους (άγγλους και άλλες εθνικότητες) καινούργιους φίλους μου, ότι θα πάθουμε δηλητηρίαση και θα πεθάνουμε και με κοιτούσαν σαν ούφο και γελούσαν. Γκουγκλάροντας δεν βρήκαμε τίποτα που να λέει ότι ότι το αβγό με το ψάρι προκαλεί δηλητηρίαση. Γιατί το πιστεύουμε αυτό στην Ελλάδα;; Ή μόνο στην οικογενειά μου το λέμε; Το χετε ακούσει και σεις;

-Αβγοκέφαλη

Το «δηλητηρίαση» είναι κάπως στα άκρα (το έχω ακούσει, βεβαίως), κυρίως κυκλοφορεί ότι «δεν κάνει». Όπως ένα σωρό άλλες δοξασίες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Υπάρχει και μια με ψάρι κα αντιβίωση; Ή με ψάρι και τυρί και αντιβίωση; Η αγαπημένη μου είναι αυτή με την αντιβίωση και το γιαούρτι και την κολπίτιδα, που την πιστεύουν και γυναικολόγοι, εννοείται, και αν την ακούσει άνθρωπος εκτός Ελλάδας μένει με το στόμα ανοιχτό. Δείτε εδώ στα σχόλια, μετά την παρέμβαση του γυναικολόγου μας. Το ίδιο και το αυτό για την αντιβίωση και το γιαούρτι για το έντερο, γενικώς.

ΥΓ. Τα αβγά μπενεντίκτ δεν είναι ψάρι με αβγό. Αν έφαγες με σολωμό ή κάτι τέτοιο, δεν είναι αυτή η κλασική συνταγή. Αν είναι με σολωμό λέγονται eggs royale, τυπικά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

64 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
refugee
refugee
4 χρόνια πριν

Αυτά είναι ωραία θέματα να τα συζητάς τρώγωντας ψαρόσουπα. Ξέρεις, αυτή με το αυγολέμονο

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν

Παιδιά μια φίλη μου έβαζε το γιαούρτι απευθείας στον κόλπο γιατί έτσι είχε πει ο γυναικολόγος ότι είναι καλύτερο από το αν το φας. Σοβαρά καθόταν μισή ώρα στη μπανιέρα με τα πόδια πάνω για να δράσει καλύτερα το γιαούρτι. 😂😂😂😂

Evelina Leivada
Evelina Leivada
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Γουατ;!!

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Όχι. Όχι. Το ΄βγαλες απ΄ το μυαλό σου. Όχι. Δεν μπορεί.

δε σου λέω!
δε σου λέω!
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Δεν το έβγαλε από το μυαλό της. Είμαι σίγουρη ότι θα γελάσετε αλλά δεμε πειράζει, το έχω κάνει κι εγώ (με ξινόγαλο αντί για γιαούρτι) μετά από συμβουλή φαρμακοποιού και σας πληροφορώ ότι λειτούργησε θαυματουργά, περισσότερες από μια φορές (έχω πάθει πολλές φορές κολπίτιδες).

Δεν είμαι υπέρ του να διαδίδουμε ό,τι μας κατέβει, απλά μοιράζομαι την εμπειρία μου. Υπάρχουν συνταγές της γιαγιάς που λειτουργούσαν, πριν εφευρεθούν τα κατάλληλα φάρμακα. Δεν είναι φυσικά εξίσου αποτελεσματικές, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί σας φαίνεται τόσο παράξενο.

Chaotic Jester
Chaotic Jester
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Εγώ πάντως γιαούρτι, μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να φάω. Γυναικολόγος-διατροφολόγος ο γιατρός.

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Μα την αλήθεια μου το είχαν πει κι εμένα στο μικροβιολογικο εργαστήριο που πήγαινα για το τεστ μου. Ευτυχώς μου φάνηκε γελοίο και δεν το ‘κανα ποτέ. Το άλλο για το έντερο και το γιαούρτι να σου πως χωρίς να το έχω κανει ποτέ γιατί παίρνω πάντα προβιοτικά μαζί με την αντιβίωση, το ‘φαγα αμάσητο γιατί σκέφτηκα πως ε, ένζυμο έχει το γιαούρτι καλά θα κάνει. Απλά εγώ πάω παντα στα σίγουρα.

avis
avis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

κι όμως, ήταν μέθοδος που χρησιμοποιούσαν παλιά (πολύ παλια) οι γυναικολόγοι για διάφορες φλεγμονές του κόλπου. Δεν ήξερα όμως ότι συστήνεται και σήμερα!

εγω θα κάτσω με την νεολαια
εγω θα κάτσω με την νεολαια
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

ξερω περιπτωση που εβαζε και σκορδο…..ΤΡΟΥ ΣΤΟΡΙ

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν

Ε κ λίγο αγγουράκι κ έτοιμο το τζατζίκι!

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Και πως το έβαζε το γιαούρτι μέσα? Το έσπρωχνε με τα δάχτυλα? Το έβαζε με τη συσκευή για κολπικό ντουζ? So many questions…

vaggelis
vaggelis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

με πετσα χωρις? ζωντανο ? λαιτ η πληρες? εγκυκλοπεδικα ρωτω.
ΥΓ. στειλτε της αποροιες στην διατροφολογο της σελιδας να μας πει για τα αυγα-τυρια κλπ.

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν

Επειδή είμαστε απόγονοι του Ιπποκράτη γι αυτό έχουμε τέτοια συσσώρευση γνώσης.Επίσης αν βάψεις τα μαλλιά σου επηρεάζεις την υγεία του εμβρύου.Σήμερα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα οι γνώσεις μου!

Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Moodus

Του πιθανού μελλοντικού εμβρύου κιόλας!!!

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν

Ουυυ από δοξασίες άλλο τίποτα. Εμένα από τα αγαπημένα μου είναι αυτό που όταν έχεις περίοδο δεν κάνει να κάνεις μπάνιο γιατί θα πάθεις “μητρικά”. Επίσης το ότι το αίμα της περιόδου είναι “βρώμικο”.

Observer
Observer
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Βάλτε και την απαγόρευση για κολύμπι (αν εννοείται το μπάνιο ως ντους) και τη χρήση εσωτερικής προστασίας (ταμπόν – κύπελλο) στην έμμηνο ρύση.
Τη λογική ΚΑΘΟΛΟΥ νερό αν κάποιος ήταν ιδρωμένος μέχρι να ξειδρώσει…
Αλλα το πιο ενδιαφέρον είναι ο συνδυασμός ψάρι και τυρί που ξεφύτρωσε πριν από 20 χρόνια. Μέχρι τότε γαύρος, σαρδέλα και φέτα ήταν αυτονόητος συνδυασμός μέχρι το 1995-98. Μετά απαγορεύτηκε.

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Ήμουν καμιά εικοσαριά πλας χρονών δηλ. καμιά εικοσαριά χρόνια πριν κι ακούω τον φωτεινό παντογνώστη θείο μου να λέει οι γυνάίκες ξέρεις γιατί δυσκολεύονται τώρα να μείνουν έγκυες; γιατί κάνουν μπάνιο όταν έχουν περίοδο! Αχάαααα επιστήμων ο θείος

are_you_talking_to_me
are_you_talking_to_me
4 χρόνια πριν

Ο συνδυασμός ψάρι με αυγό, θεωρείται ύποπτος για αλλεργίες, γι αυτό κάποιοι παιδίατροι μας συμβούλευαν (μεταξύ αυτών και η δική μου), να μην τα δίνουμε μαζί στο παιδί. Μου είχε πει τότε ότι εκτός από αλλεργία, μπορεί να προκαλέσουν και δυσπεψία (όπως και το ψάρι με γαλακτοκομικό) επειδή έχουν διαφορετικές πρωτεΐνες. Δεν ξέρω αν ισχύουν αυτά, αλλά εκεί ίσως να βασίζεται όλο αυτό με τη δηλητηρίαση. Εμένα δεν μου αρέσει το ψάρι με μαγιονέζα (που έχει αυγό), αλλά αν έχεις φάει και δεν έχεις πάθει τίποτα, τότε μη φρικάρεις:)

Po the Panda
Po the Panda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  are_you_talking_to_me

Μια που το αναφέρεις, η μητέρα μου έχει όντως αλλεργία σε οποιοδήποτε συνδυασμό ψάρι-αυγό-γαλακτοκομικά. Και εννοώ κυριολεκτική αλλεργία, γεμίζει σπυριά και παθαίνει δύσπνοια. Δεν ισχύει όμως για όλους προφανώς.

Chaotic Jester
Chaotic Jester
4 χρόνια πριν

Πρώτη φορά το ακούω. Όχι ότι γλύτωσα από τέτοιες δοξασίες, απλά στο δικό μου σόι ήταν ψάρι με τυρί. Α ρε ψάρι έρμο, τι τραβάς κι εσύ.

Μετά κάπου στα 13-14 έφαγα ψάρι με τυρί κρυφά, και δεν πέθανα. Ήταν μια εξαιρετική στιγμή αυτοδιαπαιδαγώγησης, όπου κατάλαβα ότι δεν πρέπει να πιστεύω ό,τι μαλακία μου λένε, ακόμα και αν μου τη λέει η γιαγιά μου.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

Υπάρχει μια γενικότερη “δοξασία” στην Ελλάδα όπου δε θέλει να ανακατεύονται καποιες τροφές μεταξύ των. Για παραδειγμα, όταν τα μωρα ξεκινούν στερεες τροφές οι έλληνες παιδίατροι επιμένουν πολύ στο να γίνεται εισαγωγή ενός φρούτου τη βδομάδα και πάντα μόνου του. Και στη συνέχεια στον 7ο μήνα δοκιμάζουμε κοτόπουλο, στον 8ο βοδινό και παει λέγοντας μέχρι να φτασουμε στο αυγό και στο ψάρι (τυχαία τρόφιμα, τυχαία η σειρά που τα λέω). Αυτή η πρακτική όπως και το “ψάρι συν κάτι| έχει τις ρίζες της πολύ πολύ βαθιά στους φόβους περί αλλεργιών. Επειδή και τα ψάρια και τα αυγά είναι τροφές που… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Δεν είναι θέμα αντίδοτο, είναι για να κερεις τι να αποφεύγεις.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Το να τα κάνεις εισαγωγή ένα-ένα έχει λογική άμα τον πειράξει το ταδε καινούργιο φρούτο να ξέρεις τι να αποφύγεις στο μέλλον.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Ναι, σίγουρα έχει λογική και από εκεί πηγάζει και ο φόβος απέναντι στο αυγό+ψάρι+τυρί+κάτιάλλο. Παρ’ όλα αυτά όσες φορές το έχω συζητήσει με αλλοδαπούς (και γιατρούς και γονείς) μόνο στην Ελλάδα επιμένουν σε αυτόν τον κανόνα οι παιδίατροι τόσο πολύ.

mm
mm
4 χρόνια πριν

Η μαγιονέζα είναι αυγό ωμό χτυπημένο με λάδι. Υποθέτω ότι όλοι μας έχουμε φάει ψάρι με μαγιονέζα και επιζήσαμε.

Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Ακριβώς!! Ψάρι μαγιονέζα ήταν κλασσική συνταγή τις περασμένες δεκαετίες στις γιορτές και στα τραπέζια. Νομίζω στην Ελλάδα αυτό που κυκλοφορεί είναι το ότι δεν ταιριάζει το ψάρι με το τυρί, και προσωπικά έτσι έχω μεγαλώσει και δεν το έχω δοκιμάσει. Ο άντρας μου πάλι τρώει άνετα τυρί με θαλασσινά.

Parisios
Parisios
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Απαστράπτουσα

Αν σου αρέσουν οι γαρίδες με φέτα, δοκίμασε και τις “γαρίδες 5 αστέρων” που με έχουν σημαδέψει.
https://cookpad.com/gr/sintages/3920864-garides-5-asteron
https://www.dailymotion.com/video/x2zyuuv

Fuchsia
Fuchsia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Parisios

Απο τοτε που ακανα την σκεψη οτι οι γαριδες ειναι οι κατσαριδες της θαλασσας σταματησα να τρωω.
Ασε που ειναι και ακριβες.

bella ciao
bella ciao
4 χρόνια πριν

Ελληνικοί παραδοσιακοί παραλογισμοί που όλοι αγαπήσαμε:
1.Όχι στο ψαρι με αυγο.
2. Όχι στο τυρί με το ψαρι.
3.Όχι μπάνιο όταν έχεις περίοδο.
4.Όχι σεξ όταν είσαι έγκυος. Οχι βαμμενα μαλλια,νύχια, μακιγιάζ, οδήγηση, ύπνος μπρούμυτα. Γενικά όταν είσαι έγκυος όχι σε όλα.
5. Λάδι για για γίνει καλά η μελανια,Το έγκαυμα,η γρατζουνιά, ο καρκίνος,το Aids.Γενικά λάδι παντού και για όλα…
6.Καλά, δεν ανοίγω το κεφάλαιο δεν περνάμε κάτω από σκάλες, δε λέμε ότι το παιδί μας δεν αρρωσταίνει εύκολα, πως “πιάνουμε ” παιδί (εννοώντας αγόρι) κλπ κλπ κλπ γιατί θα χρειαστώ ένα έξτρα σάιτ!!!!

petros
petros
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bella ciao

Σχετικα με το λαδι που λες,εχω διαβασει για το ποντικολαδο,βαζανε νεογεννητα ποντικακια σε ενα μπουκαλι με λαδι,και το αφηνανε κανα χρονο,ωσπου να διαλυθουν τελειως μεσα στο λαδι.Μετα το βαζανε σε πληγες κτλ,γιατι λογω των πρωτεινων,επουλωνονταν πιο γρηγορα.

Pineza
Pineza
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  petros

Δε μιλάς σοβαρά!

petros
petros
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Pineza

Και ομως .Μπορεις να το ψαξεις.

Πεπίτα Ντι Κορφού
Πεπίτα Ντι Κορφού
4 χρόνια πριν

Σκρόλαρα βιαστικά στην απάντηση της Λένας αγωνιώντας για τη διόρθωση στα αυγά μπενεντίκτ και ουφ, υπήρχε! Άκου ψάρι… Στα σοβαρά τώρα, διάβασα προ καιρού σε ένα μπλογκ μαγειρικής ότι αυτές οι δοξασίες (ψάρι με αυγό ή τυρί) έχουν ρίζα στο γεγονός ότι είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, οπότε επειδή η πρωτεΐνη ήταν πολύ πιο πολύτιμη παλιά από ό,τι σήμερα (=ακριβή και για λίγους) η συμβουλή είχε σκοπιμότητα οικιακής οικονομίας. Θα ψάξω να βρω το άρθρο, δεν θυμάμαι καλά τι ακριβώς έλεγε γιατί το διάβασα αρκετά διαγωνία τότε αλλά αυτό θυμάμαι. Μην σας παραπληροφορώ κιόλας 🙂 Η τελευταία μου αντίσταση στους… Διαβάστε περισσότερα »

no-no
no-no
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Πεπίτα Ντι Κορφού

Θα συμφωνήσω με Πεπίτα, ήταν ο τρόπος να πουν στους απλούς ανθρώπους να μην καταναλώνουν όλες τις πρωτείνες σε μια μέρα, γιατί δεν υπήρχε αφθονία. Κάτι αντίστοιχο νομίζω πως έχουν και οι Εβραίοι, που δνε τρώνε κρέας με γαλακτοκομικά (πχ τσιζμπεργκερ).