Αγαπητή «Α, μπα»: Υπάρχει κάποιος τρόπος να εξιλεωθώ χωρίς να το μάθει ο σύζυγός μου;

Το αγκάθι της απιστίας μου

Illustration: Dimitris Kokoris

Αγαπημένη μου Λένα, να σου ζήσει η μικρή και να απογειωθεί το site! Αισθάνομαι τρομερές ενοχές διότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα και αφού άρχισα να επικοινωνώ με τον πρώην μου μετά από σιγή πολλών ετών, επιδόθηκα σε sexting μαζί του που μπορεί να γινόταν και κανονικό sex αν δε μας χώριζε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση. Για το χρονικό αυτό διάστημα μιλούσαμε συνεχώς με μηνύματα, κάθε μέρα, όλη μέρα, όσο τέλος πάντων μας το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις μας σαν να τα έχουμε και ανταλλάξαμε και κάποιες-ευτυχώς λίγες-εντελώς “ακατάλληλες” φωτογραφίες. Αυτός παντρεμένος με 2 παιδιά κι εγώ παντρεμένη χωρίς παιδιά. Κάποια στιγμή το ξέκοψα, διότι υπερίσχυσε η λογική μου για το πόσο λάθος είναι όλο αυτό, αλλά εξακολουθούμε να μιλάμε, σαφώς σπανιότερα και φιλικά πια. Έχω σκεφτεί κι έχω αναλύσει μέσα μου τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτό. Θεωρώ ότι έχω λύσει και τα όποια προβλήματα με το σύζυγό μου και η ερωτική μας ζωή έχει κάνει άλματα βελτίωσης μετά από αυτήν την περιπέτειά μου, ΑΛΛΑ μέσα μου υπάρχει αυτό το αγκάθι της απιστίας μου. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αυτοτιμωρηθώ και να εξιλεωθώ, χωρίς να μάθει ο σύζυγος τίποτα και να μην επηρεαστεί καθόλου από αυτό; Είμαστε 15 χρόνια μαζί και τα τελευταία 5 είμαστε και παντρεμένοι. Ποτέ άλλοτε δε μου πέρασε καν από το μυαλό να τον απατήσω και έχω υπάρξει μαζί του απόλυτα ειλικρινής, μέχρι που με φλέρταρε ο πρώην, οπότε και έδωσα μια κλωτσιά και τα διέλυσα όλα. Υπάρχει τρόπος να με συγχωρήσω, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου εκείνος που δεν φταίει;

έγκλημα και τιμωρία

Το αν θα το πεις ή δεν θα το πεις στον άντρα σου, γιατί σχετίζεται με το αν θα συγχωρήσεις εσύ τον εαυτό σου;

Αν του το πεις, θα έρθει αυτόματη συγχώρεση από το Σύμπαν επειδή είπες την αλήθεια;

Η σκέφτεσαι ότι αν το πεις, θα μεταφέρεις το βάρος της συγχώρεσης σε αυτόν, οπότε αν δεν σου τη δώσει, θα πεις στον εαυτό σου «εγώ το είπα, άρα είμαι καλά με τον εαυτό μου;»

Η αυτοτιμωρία λέγεται «αυτό» επειδή είναι κάτι που ξεκινάει από τον εαυτό σου και καταλήγει σε αυτόν. Αλλιώς λέγεται τιμωρία. Αν θέλεις να το κάνεις, μπορείς, χωρίς να μάθει κανείς τίποτα. Με την εξιλέωση τι εννοείς, πέρα από τη συγχώρεση; Νομίζω ότι εννοείς να γίνει κάτι ώστε να επιστρέψεις εκεί που ήσουν, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα. Αυτό, δεν γίνεται. Τα πάντα άλλαξαν, και αυτό δεν μπορεί να σβήσει, είτε μιλήσεις, είτε δεν μιλήσεις. Το αγκάθι είναι εκεί και πρέπει να μείνει εκεί για να θυμάσαι, γιατί αν ξεχάσεις, τι νόημα έχει όλη αυτή η εμπειρία;

Λες ότι έχεις σκεφτεί και αναλύσει τα προβλήματα του γάμου σου, και το λες μέσα σε μια πρόταση, ενώ αυτό είναι όλη η ουσία. Καλύτερα να μην συνεχίσεις να μιλάς σε παρελθοντικό χρόνο για αυτό το θέμα. Όπως το αγκάθι δεν φεύγει, έτσι και δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι αφού ανέλυσα ένα πρόβλημα, το έλυσα. Τα προβλήματα δεν υπάρχουν πια; Έχουν μειωθεί ή αλλάξει; Τότε υπάρχουν, και έχουν άλλη μορφή. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ότι η πρώτη ανάλυση εφαρμόζει στην τωρινή τους μορφή.

Το τι θα πεις, πότε θα το πεις, με ποιον τρόπο θα το πεις, είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν έχει απάντηση εδώ μέσα. Είναι κάτι που αφορά τον γάμο σας και την δυναμική του. Δεν θέλω καν να πω τι είναι σωστό, γιατί έτσι θα πω μόνο τι είναι σωστό για μένα. Εσύ πρέπει να πάρεις αυτή την απόφαση, αφού εξακριβώσεις τα κίνητρα που έχεις για να κάνεις αυτή την αποκάλυψη που θα αλλάξει τα πάντα. Αν ο στόχος είναι να γλιτώσεις το αγκάθι, θα το πεις για να νιώσεις καλύτερα, κάνοντας τον άλλον να νιώσει χειρότερα. Θα είσαι «ειλικρινής» με θύμα τον άλλον, για δεύτερη φορά. Χρειάζεται ένας ηθικότερος στόχος.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

56 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
SotΗγουμένη στο Μονή της Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Ηγουμένη στο Μονή της
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα σου πω κάτι που μου είχε απαντήσει η Α μπα σε δική μου ερώτηση (ακολούθως της παραγράφου με το καθιερωμένο κράξιμο): ‘Από λάθη άλλο τίποτα’. Επίσης, μόνο εγώ σκεφτόμουν όσο διάβαζα την ερώτηση ‘σιγά τα αυγά’? Δεν εννοώ ότι το περιστατικό δεν ήταν ανέντιμο, ούτε ότι συνιστά δικαιολογία πως θεωρείται πταίσμα μπροστά στα σόδομα και γόμορα που συμβαίνουν γύρω μας. Αλλά εντάξει, κάνε το δικηγόρο σου, συγχώρα τον εαυτό σου και γλίτωσέ τον από το μαστίγωμα. Έπειτα κάνε τον ψυχολόγο σου, ανάλυσε τα κίνητρά σου και βγάλε συμπεράσματα. Και τέλος κάνε τον μέντορά σου, χρησιμοποιώντας όλη αυτή τη διαδικασία… Διαβάστε περισσότερα »

all things must pass
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κυρία μου,ησυχάστε,και σωπάστε,και συνεχίστε την ζωή σας,με τις ισοροπίες που έχετε ήδη διαμορφώσει.
Δεν σκοτώσατε άνθρωπο.Δεν είστε υπεράνθρωπος,ούτε υπεράνω ανθρώπινων επιθυμιών και αδυναμιών.
Ενα ταπεινό, ευάλωτο, ανθρώπινο ον όπως όλοι..Αποδεχτείτε το εαυτό σας ως τέτοιο,αν έχετε τύψεις μάθετε να ζείτε με αυτές ή ξεχάστε τες,αλλά μην αναστατώσετε χωρίς λόγο την ψυχική ηρεμία ενός ανθρώπου,που ούτε έφαγε ούτε ήπιε,για να αισθανθείτε εσείς καλύτερα.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Granita Lemoni. Κανένας άνθρωπος δεν είναι αλάνθαστος και τέλειος. Άλλους δεν τους νοιάζει, άλλοι πραγματικά προσπαθούν. Η φίλη μας είναι από τους ανθρώπους που ψάχνονται και μια χαρά καταλαβαίνει τα όποια “λάθη” της.
Επίσης, μια και δόθηκε η ευκαιρία, έχω παρατηρήσει ότι όσο πιο νέος είναι κανείς, τόσο είναι πιο αδέκαστος στις ηθικές αρχές του και κρίσεις. Μεγαλώνοντας όμως καταλαβαίνει πολύ περισσότερο την ανθρώπινη φύση και αποκτά τη δυνατότητα να μπαίνει στα παπούτσια του άλλου και να καταλαβαίνει το γιατί και το πως. Ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Γι’ αυτό είπα στην αρχή ότι δεν λέω ό,τι λέω κατακρίνοντάς την. Έκανε μια επιλογή, σωστή ή λάθος έχει να κάνει με τις δικές της αρχές και ιδεολογία. Ήταν όμως απόφασή της και γι’ αυτό θα πρέπει να ζήσει με τις όποιες συνέπειες των πράξεών της (όποιες κι αν είναι αυτές). Στην προκειμένη περίπτωση είναι οι τύψεις, που η ίδια ομολογεί πως έχει. Δεν λέω να αυτομαστιγώνεται. Δεν θα ωφελήσει σε κάτι άλλωστε, αλλά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν όπως πριν ακόμη κι αν δεν μάθει κάτι ο σύζυγός της. Επίσης το γεγονός ότι κρατάει επαφή με τον πρώην… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αυτό με την αυτοτιμωρία, ομολογώ, πολύ μου κάθησε. Σαν να είσαι μια αμαρτωλή δηλαδή θα αυτομαστιγωθείς ίσως ή θα πας γονυπετής να προσκυνήσεις ? Συγνώμη αλλά το βρίσκω τουλάχιστον περίεργο και λιγάκι αστείο. Τέλος πάντων. Αντί να ζητήσεις συγχώρεση από τον Πάπα ή από τον Κύριο, το πιο απλό είναι να χαλαρώσεις και να σκεφτείς βασικά τι ήταν αυτό που σε έσπρωξε να κάνεις αυτό τέλος πάντων που έκανες. Για μένα, δεν είναι τόσο περίεργο ούτε αυτό, θέλησες απλώς να ξεφύγεις λιγουλάκι από την καθημερινότητα και μετά 15 χρόνια με το σύζυγο και την αναμενόμενη ρουτίνα, το βρίσκω αρκετά αναμενόμενο.… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Δεν ήταν λαθάκι. Λαθάκι είναι να σου παραπάσει αλάτι στο φαΐ. Ήταν μια συνειδητή απόφαση. Δεν το λέω κρίνοντάς την, αλλά καλό είναι να μην δίνουμε έτσι εύκολα άφεση αμαρτιών. Επίσης δεν μαθαίνουμε πάντα από τα λάθη μας. Πολλές φορές τα επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά και ξανά. Ούτε είναι λογικό να επιδοθεί σε σέξτιγκ, το οποίο θα κατέληγε σε σεξ αν δεν ήταν στη μέση η απόσταση, επειδή φθάρθηκε η σχέση της. Θα συμφωνήσω σε αυτό με τις γυμνές φωτογραφίες και πραγματικά δεν κατάλαβα γιατί η θεματοθέτρια νιώθει ανακουφισμένη που -ευτυχώς- έστειλε μόνο λίγες. Έχει σημασία αν είναι πολλές ή… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

“ανταλλάξαμε και κάποιες-ευτυχώς λίγες-εντελώς «ακατάλληλες” φωτογραφίες.”

ουφ, ευτυχως!
τοτε δεν υπαρχει κανενα προβλημα.
ειναι γνωστο οτι ειναι μεμπτο μονο αν ανταλλαξεις πολλες “ακαταλληλες” φωτογραφιες….

Marina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Μπερδεύτηκα λίγο γιατί η ερωτώσα δεν αναφέρει πουθενά επιθυμία να μιλήσει στον άντρα της, ενώ όλη η απάντηση σου Λένα σχεδόν βασίζεται εκεί. Είναι ένα συνεχές δικό μου ερώτημα αυτο που φαίνεται εδώ: Μια απιστία γίνεται απαραίτητα γιατί κάτι δεν πάει καλά στην υπάρχουσα σχέση εκείνου που την έκανε? Αποκλείεται η απιστία να έχει σχέση μόνο και αποκλειστικά με τον ‘άπιστο’? Με δικές του ανασφάλειες, με δικά του άλυτα θέματα ή με δικές του επιθυμίες που έχει παραγκωνίσει και κάνει πώς δεν ‘ακούει’? Ο λόγος που αυτό το αγκάθι έχει παραμείνει μέσα της είναι πιθανό να έχει να κάνει με… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μαρίνα, συμφωνώ οτι οι λογοι που μπορεί να απιστησει κανεις μπορει να ειναι ακομα και εντελώς προσωπικοι και να μη δηλωνουν πρόβλημα στη συμπεριφορά του αλλου. Όμως αν δεν ειναι αποδεκτή η απιστία σα συμπεριφορά γενικά και απο τους δυο, δε μπορούμε να θεωρούμε οτι δεν υπάρχει προβλημα στη σχέση. Αν κατάλαβα σωστά το πνεύμα της παρέμβασής σου.

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ποιος σε τιμωρούσε,για να σε συγχωρήσει;Ό,τι κάνουμε έχει συνέπειες.Νιώθουμε άσχημα για μια συμπεριφορά,που πληγώνει κάποιον άλλο,ακόμα κι αν δεν το μάθει κανείς.Αν το μάθει το πιθανότερο είναι να θυμώσει μαζί μας.Λέμε συγνώμη,παραδεχόμαστε το λάθος μας,διαβεβαιώνουμε και φροντίζουμε να μην επαναληφθεί.Αν δεν αρκεί στον άλλο,αν δεν μπορεί να συγχωρήσει,μπορεί να ψυχρανθεί για κάποιο διάστημα ή και να απομακρυνθεί τελείως.Μέχρι εκεί.Η τιμωρία,να μας δει δηλαδή ή να μας κάνει να υποφέρουμε,για να το ξεπεράσει,είναι κάτι άλλο.Πάει σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια.Δε χρειάζεται ούτε ο σύζυγος,αν το μάθει,να σε τιμωρήσει ούτε εσύ να τιμωρείς τον εαυτό σου.Δεν επανορθώνονται τα λάθη και οι σχέσεις με… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εχμμμ…να εξομολογηθείς;;

ντε
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

εφόσον ξέρεις ότι θέλεις πραγματικά να είσαι με αυτόν τον άνθρωπο και σε αυτόν τον γάμο, δούλεψέ το μέσα σου, δες τι δεν πάει καλά, μίλα μαζί του σε αυτή τη βάση, αλλά, προσωπική μου άποψη, κράτα το στόμα σου κλειστό για τα τεκταινόμενα και σβήσε κάθε απόδειξη. τελικά τι μπορείς να πετύχεις μέσα από την αποκάλυψη; τίποτα καλό. πάρε το σαν μάθημα και άσε τον άνθρωπο σου στην άγνοια, η άγνοια είναι ευτυχία, γιατί να μην το προσφέρεις αυτό σε κάποιον που αγαπάς; το βάσανο κράτα το για σένα και κανέναν πολύ πολύ πολύ έμπιστο ίσως.

Ταπεινο_χαμομηλακι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολυ απογοητευομαι-προβληματιζομαι οταν υπαρχουν ζευγαρια που ενω οπως λενε ειμαστε καλα,ειμαστε ειλικρινης ο ενας με τον αλλον,δεν εχουμε προβληματα,ΠΑΝΤΑ κατι γινεται απο την μια μερια και χαλαει αυτο…! Ουτε κακια βγαζω,ουτε ειρωνεια,τιποτα…! Αλλα δεν ειναι λιγο κριμα βρε παιδια…? 😕😕😕