Αγαπητή «Α, μπα»: Τι απαντάω όταν μου λένε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν κάποια επαγγέλματα λόγω των ορμονών τους;

Αμπα καλησπέρα. Καλό ξεκίνημα στο νέο σπιτικό σας. Πιθανόν να φρίξεις αλλά αν δεν ρωτήσω εδώ, που θα το κάνω; Θα μπορούσες να μου διατυπώσεις μια αποστομωτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στο επιχείρημα «οι γυναίκες εκ των πραγμάτων έχουν περιορισμούς ως προς τα επαγγέλματα που μπορούν να κάνουν λόγω των ορμονών τους.» Ο συνομιλητής μου ήταν άνδρας που ενστερνίζεται πλήρως την ισότητα των δυο φύλων, σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και γενικά είναι πολύ διαλλακτικό και δεκτικό άτομο. Αιφνιδιάστηκα με το σχόλιο (κυρίως επειδή βγήκε από το στόμα του συγκεκριμένου ατόμου) και από την ταραχή μου δεν ξέρω αν διατύπωσα σωστά τις θέσεις μου. Ο συνομιλητής ήρθε στα συγκαλά του αλλά εγώ έμεινα με την απορία. Υπάρχει κάποια έρευνα την οποία μπορώ να επικαλούμαι στο μέλλον που να διευκρινίζει αν οι αυξομειώσεις των ορμονών κατά την περίοδο επηρεάζουν την απόδοση μας κατά τη λήψη αποφάσεων; Αν βοηθάει, η συζήτηση ξεκίνησε από το τι θα γινόταν αν μια πιλότος είχε πόνους περιόδους κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας/δύσκολης προσγείωσης.
-Speechless

Φρίττω λίγο, ναι, διότι τώρα πρέπει να γράψω επιχειρήματα κατά ενός σεξιστικού επιχειρήματος που ήταν της μόδας πριν από 2000 χρόνια και άρχισε να καταρρέει με τη σύγχρονη ιατρική, και πλέον είναι στα χρονοντούλαπα της ιστορίας των επιχειρημάτων. Αλλά επειδή είναι πρωί, ας κάνουμε επανάληψη σε ένα μάθημα του νηπιαγωγείου.

Πρώτον, ας αρχίσουμε από τα εύκολα. Ο συνομιλητής σου δεν ενστερνίζεται ούτε πλήρως, ούτε μερικώς την ισότητα των δυο φύλων, ούτε σέβεται κανένα δικαίωμα καμίας μειονότητας. Για ρώτα τον αν πρέπει να παίρνουν ελληνική υπηκοότητα όσοι γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς που ήρθαν πριν πέντε χρόνια από το Πακιστάν.

Δεύτερον, επίσης εύκολο, πολύ ενδιαφέρον το πώς ξεκίνησε η «συζήτηση», διότι, τι σύμπτωση, για δες αυτό εδώ. Βέβαια δεν ξέρουμε αν είχε πόνους περιόδου εκείνο το εικοσάλεπτο, αλλά υπάρχουν οι εξής απαντήσεις α) αν είχε μάλλον θα είχε πάρει παυσίπονα, β) τι θα έκανε ένας άντρας πιλότος αν είχε ξαφνικό πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια προσγείωσης; Κάτι μου λέει ότι αυτό έχει γίνει πάνω από μια φορά στην ιστορία της αεροπορίας γ) αν είναι αυτό πρόβλημα, τότε η λύση θα ήταν να γινόταν πιλότοι – γυναίκες μόνο όσες έχουν μπει στην εμμηνόπαυση και δ) εκτός από διαλλακτικός, είναι μέτριας νοημοσύνης; Υπάρχουν άπειρες γυναίκες πιλότοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια και προφανώς πολλές από αυτές έχουν δουλέψει έχοντας περίοδο. Όπως και γυναίκες που κάνουν εγχειρίσεις, γυναίκες που διαγωνίζονται στους ολυμπιακούς αγώνες (και παίρνουν μετάλλια), που διοικούν δήμους, τράπεζες, εταιρείες και χώρες ακόμα. Γυναίκες που παίρνουν στρατιωτικές αποφάσεις. Θέλω να πω, αυτό που φοβάται, έχει γίνει εδώ και κάτι δεκαετίες.

Εκ των πραγμάτων δηλαδή, εδώ και πολύ καιρό, οι γυναίκες δεν έχουν περιορισμούς στα επαγγέλματα που μπορούν να κάνουν. Εκ των πραγμάτων, και μπορούν, και κάνουν. Θέλει να μας πει ότι δεν τα κάνουν αρκετά καλά; Σε σχέση με τι, με ποιον; Ας μας δώσει στοιχεία, και επιπλέον στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό έχει σχέση με την περίοδο.

Τρίτον. Και οι άντρες έχουν ορμόνες. Θα μπορούσε κάποιος να επιχειρηματολογήσει ότι οι άντρες δεν θα έπρεπε να έχουν διοικητικές θέσεις γιατί έχουν την τεστοστερόνη που τους κάνει επιθετικούς και παράλογους. Δεν το κάνει ο συνομιλητής σου, γιατί η επιθετικότητα θεωρείται κάτι θετικό στο μυαλό του, υποθέτω. Ή επειδή δεν το έχει σκεφτεί. Ή επειδή δεν ξέρει τι είναι οι ορμόνες.
Αυτά τα θέματα από ιατρικής άποψης είναι λυμένα, όχι με την έννοια του πλήρους συσχετισμού, αλλά από την ανάποδη. Είναι αδύνατον να κάνεις άμεσο συσχετισμό με τις αντιδράσεις, τις ικανότητες και τον τρόπο σκέψης ενός ανθρώπου (γυναίκας ή άντρα). Αντιγράφω την τελευταία παράγραφο:

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πως οι ορμόνες πράγματι επηρεάζουν τη συμπεριφορά ποικιλοτρόπως. Δεν φαίνεται όμως ότι είμαστε έρμαια των έσω εκκρίσεών μας. Το νομικό σύστημα, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των ορμονών φαίνεται πως έχει δικαίωμα να ζητά ευθύνες από τον Mike Tyson για τους βιασμούς γυναικών, ακόμα κι αν στο αίμα του κυλά εξαιρετικά περισσότερη τεστοστερόνη. Το αν αυτός ο άνθρωπος γνωρίζει πώς θα μπορούσε να παρακάμψει τις πιθανώς αρνητικές προδιαθέσεις του, όσο και στο ποιας μορφής συμπεριφορά ωθείται από την κοινωνική πραγματικότητα στην οποία αναπτύχθηκε και ζει, είναι άλλο θέμα που δεν μπορεί να αναλυθεί εδώ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

94 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
Mia ideaΓράφωνDioniβλαχάκι(το) Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Λοιπόν, αφού ο άντρας αυτός πιστεύει ότι οι γυναίκες τις ημέρες που έχουν περίοδο δεν μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις και είναι επικίνδυνες, εγώ προτείνω από εδώ και πέρα οι άντρες να μένουν στο σπίτι και να μεγαλώνουν τα παιδιά. Γιατί φυσικά, το πιο σημαντικό πράγμα σε μια κοινωνία είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής των παιδιών, ε, και δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά στα χέρια των γυναικών οι οποίες τρελλαινονται από τις ορμόνες τους!

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Έχω φρικτούς πόνους περιόδου από τα 15, σε βαθμό να λιποθυμω στο σχολείο και ν με πηγαίνει ταξί στο σπίτι ή στο νοσοκομείο. Είναι 47 τώρα και μεγαλώνω μόνη μου δύο παιδιά Σπούδασα, εργαζομαι από τα 18, οδηγώ αυτοκίνητο καθημερινα και κρατάω μόνη το νοικοκυριό, ε λοιπόν αν είχα και δίπλωμα αεροπλάνου ειμαι βέβαιη ότι θα το οδηγούσα κι αυτό μια χαρά όπως μια χαρά κάνω κι όλα τ αλλά μια ολόκληρη ζωή.
Βαρέθηκα να ακούω βλακείες για την περίοδο. Αποτελεί το βασικό επιχείρημα από την εποχή των σπηλαίων για την υποβάθμιση τ ν γυναικών.

Clumsie
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αυτό που σκεφτόμουν τις προάλλες για “ανταπάντηση” όταν τα πράγματα έχουν ξεφύγει και ο απέναντι είναι ούγκανο, είναι να αναφέρουμε τον προστάτη στους άντρες. :Ρ Τύπου “ναι, αλλά από μια ηλικία και μετά ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών εμφανίζει ΚΥΠ, και σηκώνεται να πάει για κατούρημα το βράδυ, δεν κάνει καλό ύπνο και είναι αδύνατο να συγκεντρώνεται στη δουλειά και μια που το αναφέραμε, εσένα σε τσούζει όταν κατουράς;”

Καφρίλα; :Ρ

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αν η αφορμή ήταν όντως το αεροπορικό δυστύχημα, για αυτό φταίει ότι έσκασε ο κινητήρας όχι επειδή η πιλότος είχε περιοδο. Ο άλλος δηλαδη που είχε ψυχολογικά και πήγε και κάρφωσε το αεροπλάνο στο βουνό, επειδή είχε περίοδο το έκανε; Ή ο άλλος που μπερδεύτηκε και αντί να κατεβάζει το μοχλό τον ανέβαζε και πέσανε στη θάλασσα,επειδή είχε περίοδο πανικοβλήθηκε;!
Έλεος! Mayday δεν βλέπουν;!

Guardian
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν θες να απαντήσεις σοβαρά, λες αυτά που έγραψε η Αμπα. Αν θες να απαντήσεις γρήγορα, σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν τα 5χρονα, να τον ρωτήσεις πως εξηγεί τόσα δυστυχήματα, καταστροφές, φωτιές, ιατρικά λάθη που έχουν κάνει ΑΝΤΡΕΣ χωρίς περίοδο;;;;;

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Οι γυναίκες και η περίοδός τους! Μια ιστορία πιο παλιά απ’ οτιδήποτε και καθόμαστε ακόμα και συζητάμε γι’ αυτό λες και ανακαλύφθηκε χθες, κρύβουμε τις σερβιετες γιατί είναι τζιζ, δεν προφερουμε ποτέ το όνομά της, μην τυχόν και καταλάβει κανείς ότι είμαστε βρώμικες, λέμε “αδιαθετησα” ακόμα και όταν μιλάμε στην κολλητή μας και πολλές δεν μπαίνουν σε εκκλησία με περίοδο με το φοβερό επιχείρημα “δεν κάνει” (δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιες γιατί δεν κάνει).

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Απαντάς ότι απαντάς και όταν σου λένε, “οι γυναίκες μετά τη γέννα, δεν θέλουν να κάνουν σεξ , γιατί έγιναν μανούλες” ή “οι γυναίκες όταν μπαίνουν στην κλιμακτήριο δε θέλουν (πάλι) σεξ” ή “οι γυναίκες όταν έχουν περίοδο γίνονται τρελές ” και γενικά απαντάς αυτό που είπε η Ρέιτσελ στο Ρος,αγριοκοιτάζοντας τον “No vagina , no opinion”

alpha
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ένα αεροσκάφος κοστίζει δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Λες όσοι εμπιστεύονται γυναίκες πιλότους να μην τις έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα πετάξουν τόσα λεφτά στο νερό; Επίσης, αν οι γυναίκες ήταν τόσο ευάλωτες σε ορμονικές αλλαγές και κατ’ επέκταση επικίνδυνες για τις ζωές των επιβατών, δεν θα τους άφηνε αυτό εκτεθειμένους σε μηνύσεις; Και ολόκληρα νομικά τμήματα δεν θα τα έχουν σκεφτεί αυτά πριν απ’ όλους; Αν σε ενδιαφέρει το διάβασμα πρόσφατα βγήκε το Inferior: How Science Got Women Wrong – and the New Research That’s Rewriting the Story, της Angela Saini.… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Α μπα μου καμιά χώρα της Ευρώπης δεν εφαρμόζει το jus solis, οπότε οκ κι αν δεν παίρνουν υπηκοότητα όσοι γεννιούνται στην Ελλάδα από μη Έλληνες γονείς, δε είναι εξαίρεση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου….βασικά μόνο στην Αμερική παίρνεις υπηκοότητα με τη γέννηση.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

ΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ
(…)
«Ια. Με δήλωση και αίτηση, λόγω γέννησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα

1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται και συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δυο στη Χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του, μέσα σε τρία έτη από τη γέννηση. (…)

http://www.ministryofjustice.gr/site/kodikes/Ευρετήριο/ΚΩΔΙΚΑΣΕΛΛΗΝΙΚΗΣΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ/tabid/256/language/el-GR/Default.aspx

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

ευχαριστούμε βλαχάκι που έψαξες και βρήκες το λήμμα! Βασικά έγραψα “ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ παίρνουν ελληνική υπηκοότητα”, ακριβώς γιατί δεν ήμουν σίγουρη τι έχει γίνει επί σύριζα. Πάντως αυτό που γράφει το παραπάνω δεν είναι το ίδιο με το jus solis, κατά το οποίο η υπηκοότητα ανακτάται απλά με τη γέννηση στο έδαφος της χώρας, χωρίς άλλες προυποθέσεις πχ να διαμένει μόνιμα εκεί ή να διαμένουν οι γονείς για χ χρονικό διάστημα κλπ. Στην Αμερική πχ περνούσες είδες φως και βγήκες? Είσαι Αμερικάνος. Και παρεπιπτόντως είμαι 20 χρόνια σε μυστηριώδη χώρα του βορρά, που ανήκει και στην ΕΕ κι ούτε για… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Έπρεπε να ζητήσεις διευκρινίσεις. Ποια επαγγέλματα δεν μπορούν να κάνουν οι γυναίκες; Φαντάζομαι ότι μάλλον εννοεί τα στρατιωτικά διαμορφωμένα σώματα και τις Ένοπλες Δυνάμεις με την έννοια ότι δεν θα έπρεπε να μπαίνουν γυναίκες εκεί πέρα. Έπρεπε να τον ενημερώσεις ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά και ότι ακόμα και στα προαναφερόμενα σώματα φτάνουν και σε υψηλά κλιμάκια.