Αγαπητή «Α, μπα»: Η μητέρα μου έχει εθιστεί στην τηλεόραση και στα δελτία ειδήσεων

Ξεκίνησε να βλέπει όλα τα βραδινά δελτία με τη σειρά και από την καραντίνα και μετά άρχισε και τα πρωινά και τα μεσημεριανά κι ενώ είχε κι άλλα ενδιαφέροντα τα έκοψε, σταμάτησε να διαβάζει και όλη μέρα το μυαλό της είναι σε ότι έχουν πει στις ειδήσεις και τη νοιάζει να σχολιάσει μόνο αυτά

Αγαπητή Α, μπα Όσο ήμουν έφηβη τηλεόραση δεν είχαμε στο σπίτι, γιατί οι παλιές που είχαμε άρχισαν να χαλάνε μία μία, υπήρχε πλάνο για μετακόμιση και η τηλεόραση ήταν κάτι ακριβό, οι δικοί μου λέγανε ότι δεν προσφέρει τίποτα (να που μια φορά συμφωνήσαμε και σε κάτι) κξ έτσι όταν χάλασε και η τελευταία, δεν πήραμε καινούρια. Για ενημέρωση, τα νέα από το ραδιόφωνο, για καιρό, κοιτούσαμε in line στο γνωστό site της συμφοράς. Οι δικοί μου τότε υιοθέτησαν την πολύ υγιεινή συνήθεια να διαβάζουν βιβλία. Οργωσαν τις δανειστικές βιβλιοθήκες της περιοχής, απεξαρτήθηκαν από την τηλεόραση για περίπου έξι ολόκληρα χρόνια, πράγμα που κράτησε και μετά τη μετακόμιση. Οι γονείς μου δεν ειναι τίποτα φοβεροί ριζοσπάστες γενικά, ίσως να είναι κάπως πιο ανοιχτομυαλοι από το μέσο Έλληνα εξηντάρη. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν ιδεολογικά σε πολλά πράγματα διαφωνούμε οριζοντίως και καθέτως. Μέσα στα χρόνια που έκοψαν την πλύση εγκεφάλου και την αρνητικούρα των τηλεοπτικών ειδήσεων και διάβαζαν πολλά βιβλία έκαναν τεράστιες προόδους και ήμουν περιφανη γι αυτούς. Τρία χρόνια μετά τη μετακόμιση αποφασίσαμε να πάρουμε μια ωραία smart TV. Για κάποια χρόνια μετά όντως οι γλυκουληδες δεν έβλεπαν ειδήσεις. Χρησιμοποιούσαν you tube, έβλεπαν ταινίες, έβαλαν Netflix, έκαναν όμορφα πράγματα και φυσικά συνέχισαν τα βιβλιαράκια τους. Ο πατέρας μου ακόμα δεν θέλει καθόλου να βλέπει ειδήσεις, συγχιζεται, συν ότι έχει μάθει από ίντερνετ και αν θέλει να ενημερωθεί για κάτι που τον ενδιαφέρει το ψάχνει εκεί. Η μάνα μου από την άλλη, έχει πάθει εθισμό. Ξεκίνησε να βλέπει όλα τα βραδινά δελτία με τη σειρά και από την καραντίνα και μετά άρχισε και τα πρωινά και τα μεσημεριανά κι ενώ είχε κι άλλα ενδιαφέροντα τα έκοψε, σταμάτησε να διαβάζει και όλη μέρα το μυαλό της είναι σε ότι έχουν πει στις ειδήσεις και τη νοιάζει να σχολιάσει μόνο αυτά. Και φυσικά όχι επικριτικά. Εγώ προσπαθώ να διαβάσω και να δουλέψω από το σπίτι και δεν μπορώ να βγω από το δωμάτιο μου χωρίς να μου γίνει κλίμα το δελτίο ειδήσεων και κάποιες χαριτωμένες απόψεις με τις οποίες η μανούλα μου θέλει να συμφωνήσω. Θα φύγω, πολύ σύντομα, οπότε αυτό το μαρτύριο θα περάσει σε λίγους μήνες, πέρα όμως από το σπάσιμο νεύρων με τις ειδήσεις, ανησυχώ. Είχε κάνει ειλικρινά βήματα στη ζωή της και ξαφνικά τα πέταξε. Νιώθω λες και γυρίζει πίσω. Και δεν ξέρω πως να την πλησιάσω γιατί δεν μου αφήνει περιθώρια. Και εμένα ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, γιατί συνεχίζω δουλεύω και να διαβάζω από το σπίτι κανονικά. Το δελτίο ειδήσεων έχει γίνει πιο σημαντικό από το να πούμε δύο κουβέντες ακόμα και για τη μπουγαδα. Ξέρω ότι ζητάω πολλά ρωτώντας, τι της συμβαίνει; μπορώ να την βοηθήσω, χρειάζεται να την βοηθήσω; Είμαι υπερβολική που με νοιάζει τόσο, ή να την αφήσω στην ησυχία της μιας που θα φύγω και να περιοριστώ για την ώρα στο “μπορείς να το χαμηλώσεις λίγο πληζ, γιατί διαβάζω τώρα;”.

-Νεύρα κρόσσια με τις ειδήσεις.

 

Όταν λες να βοηθήσεις, εννοείς να γίνει αυτό που θεωρείς εσύ σωστό, γιατί πριν κατά τη δική σου γνώμη ήταν καλύτερη, και αυτό το αποκαλείς «βοήθεια».

Πώς είσαι σίγουρη ότι δεν καταπιεζόταν πριν; Μπορεί τώρα να είναι ο εαυτός της. Μπορεί τα βήματα προς το δικό της «μπροστά» να είναι το σήμερα. Όπως βλέπεις, με τις ίδιες συνθήκες, ο πατέρας σου αντέδρασε διαφορετικά, άρα δεν φταίει η εμφάνιση της τηλεόρασης, αλλά ότι η μητέρα σου είναι αυτή που είναι, και είναι δικαίωμα της να είναι όποια θέλει να είναι.

Θα την πλησιάσεις, αν την αποδεχτείς. Ζητάμε αποδοχή από τους γονείς μας. Όταν μεγαλώνουμε είναι η σειρά μας να το κάνουμε. Η μητέρα σου είναι αυτή που είναι και όχι αυτή που θα ήθελες να είναι. Θα την αποδέχεσαι μόνο όσο κάνει αυτά που θεωρείς εσύ σωστά; Λες ότι «δεν σου αφήνει περιθώρια» γιατί δεν κάνει αυτό που θέλεις. Καταλαβαίνεις πώς ακούγεσαι;

Μπορείς να συνεχίζεις να της προτείνεις βιβλία, σειρές που μπορεί να την ενδιαφέρουν, αλλά αν όντως θέλεις να την πλησιάσεις, δες μια φορά ειδήσεις μαζί της για να συζητήσετε μετά τα νέα που την ενδιαφέρουν. Έτσι πλησιάζουμε τους άλλους, κάνοντας την κίνηση να μπούμε στον κόσμο τους.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

53 points
Upvote Downvote

42
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
18 Θέματα σχολίων
24 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
22 Συντάκτες σχολίων
ΣφολιαταacantholimonΣοκοφρέταMarieΙζόλδη Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Ένα Μπλούμπερι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Διαφωνώ εν μέρει με την απάντηση γιατί πιστεύω ότι η τηλεόραση για κάποιους ανθρώπους είναι εν δυνάμει εθιστική με την πλήρως κυριολεκτική σημασία της λέξης. Κάποιοι εθιζονται σε ουσίες, κάποιοι στο gaming, κάποιοι στην τηλεόραση, σε σημείο που επηρεάζει τη ζωή και τη λειτουργικότητα τους. Όπως δε θα λέγαμε στην κόρη αλκοολικής μητέρας να βάλει ένα ουισκακι κι αυτή μαζί με τη μαμά της, έτσι κι εδώ η απάντηση είναι πιο συνθέτη. Η περιγραφή της συμπεριφοράς της μητέρας δείχνει ότι η νέα συνήθεια έχει αλλάξει σημαντικά τη ζωή της και έχει αντικαταστήσει συνήθειες που η γράφουσα έκρινε ότι ήταν πιο… Διαβάστε περισσότερα »

alala
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ρε παιδιά μόνο εμένα μου φαίνεται φυσιολογικό; Σε τέτοιες κοσμοϊστορικές συνθήκες, είναι παράλογο να θες να ενημερώνεσαι; Κι εγώ σε όλη την κρίση του κωρονοϊού με την τηλεόραση ανοιχτή ήμουν. Και σε κάθε κρίση, ειδήσεις βλέπω, λογικό δεν είναι; Επίσης δεν καταλαβαίνω αυτή την αγιοποίηση του ίντερνετ ως μέσου πληροφόρησης από τη νέα γενιά κυρίως. Ότι δηλαδή το ίντερνετ είναι πιο αξιόπιστο από την τηλεόραση; Όπου ο καθένας γράφει και αναπαράγει ό,τι μπούρδα του κατέβει; Τουλάχιστον η τηλεόραση έχει κάποιους κανόνες (Ε.Σ.Ρ.) και δεν είναι εντελώς ανεξέλεγκτη όπως το ίντερνετ. Κι επίσης τα μεγάλα κανάλια συνήθως απηχούν μέινστριμ απόψεις, όχι… Διαβάστε περισσότερα »

Wanderlust
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ειδικά στο θέμα του κορονοϊού η τηλεόραση φιλοξενεί πολύ πιο φιλτραρισμένες απόψεις απ ότι το Ίντερνετ. Προσεκτικά επιλεγμένους επιστήμονες, όχι θεωρίες συνωμοσίας κτλ. Συμφωνώ απόλυτα.

intravenous coffee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα διαφωνήσω και θα συμφωνήσω ταυτόχρονα και με τις/τους δυο σας. Οι απόψεις που εκφράζονται στην τηλεόραση μπορεί να είναι μεινστριμ και οι άνθρωποι που μιλάνε επιλεγμένοι και κατάλληλοι αλλά δεν είναι απαραίτητο πως λένε όλη την αλήθεια, μπορεί να λένε αυτό που κατευνάζει ή φοβίζει ανάλογα μετον σκοπό, ανάλογα με το κλίμα που πρέπει να δημιουργηθεί. Παράδειγμα οι μάσκες, ουρλιάζανε δεν κάνουν τίποτα, μη φοράτε κλπ και με το που βγήκαμε ουρλιάζανε να φοράμε. Για μένα τουλάχιστον ήταν προφανές ότι αρχικά λεγαν να μην φοράμε λόγω αποθέματος και αισχροκέρδειας. Αλλά δεν μπορούσαν να πουν αυτό, οπότε το ρίξανε αλλού,… Διαβάστε περισσότερα »

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Η διαφορά του ίντερνετ και της εφημερίδας από την τηλεόραση είναι ότι επιλέγεις εσύ τον χρόνο που θα αφιερώσεις στην κάθε είδηση. Ως προς την ποιότητα είναι σαφώς πιο πλουραλιστικό το ίντερνετ από τις ειδήσεις της Τιβί. Την ίδια είδηση μπορείς να τη διαβάσεις σε διαφορετικά σάιτ και να δεις περισσότερες εκδοχές, να δεις ειδήσεις που αποκρύπτονται επιμελώς από τα κανάλια παρόλο που είναι σημαντικότατες, να δεις σάιτ του εξωτερικού κλπ. Ως προς τους κανόνες που λες, δεν είδα κανένα κανάλι να τιμωρείται για ψευδείς ειδήσεις παρόλο που το έχουν κάνει πολλάκις. Είμαι χωρίς τηλεόραση από το 2007 ΄και η… Διαβάστε περισσότερα »

CookieMonster
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κοίτα απο τη μία έχεις ένα δίκιο στο ότι η τηλεόραση είναι πιο εύκολα χειραγωγήσημη αλλά δεν είναι και διακριτική. Οπότε μπορείς να επιλέξεις να δεις διαφορετικά κανάλια, όπως κάνει και η μητέρα της, και εν μέρη να ξεφύγεις από αυτό. Δυστηχώς η αφθονία πληροφοριών στο internet μπορεί να σε οδηγήσει σε έναν κύκλο αυτοεπιβεβαίωσης οπότε χρειάζεται περισσότερη προσωπική δουλειά. Ταυτόχρονα είναι πολύ δυσκολότερο να επιβεβαιώσεις και την εγκυρότητα των ειδήσεων. Ούτε εγώ έχω τηλεόραση αλλά αν διαβάσω μια online είδηση θα προσπαθήσω να την επιβεβαιώσω από τα μεγαλύτερα ειδησιογραφικά και θα καταλείξω σε site που έχουν και αντίστοιχο τηλεοπτικό… Διαβάστε περισσότερα »

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

όταν έβγαλα την κεραία οι ειδήσεις σε όλα τα κανάλια ήταν περίου ίδιες και κακής ποιότητας. Καμιά φορά το χρόνο στο πατρικό μου βλέπω ειδήσεις και νομίζω ότι έχουν γίνει πολύ χειρότερες. Στην Ελλάδα τα κανάλια είναι παράρτημα μεγαλο-επιχειρηματιών που ουδεμία σχέση έχουν με την δημοσιογραφία. Άλλος είναι εφοπλιστής, άλλος εργολάβος κλπ και προωθούν τα συμφέροντά τους. Αλλά θα συμφωνήσω μαζί σου για τον κύκλο αυτοεπιβεβαίωσης. Γι’ αυτό διαβάζω ειδησιογραφικά σάιτ όχι της δικής μου κοσμοθεωρίας

Stalkerou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Εσένα τι σε χαλάει; ότι η μητέρα σου παρακολουθεί φανατικά, κατι το οποίο εσένα σου φαίνεται κατώτερο;
Επίσης μιλάς για την μητέρα σου, λες και είναι το παιδί σου που ξεμυαλιστηκε κ δεν διαβάζει και τι θα απογίνει στη ζωή του, θα κοπεί στις πανελλήνιες. Γιατί θες ντε και καλά να επιβαλεις τις προτιμήσεις σου σε κάποιον άλλον;

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη διαφορετικά πράγματα για να ανταπεξέλθει ειδικά σε δύσκολες συνθήκες όπως αυτές που ζήσαμε και ζούμε ακόμα. Εσύ όμως ακούγεσαι υπερβολικά επικριτική και σνομπ. Έχεις βάλει στη ζυγαριά τις συνήθειες και έχεις αποφασίσει ποια είναι ανώτερη και ποια κατώτερη. Εισαι τόσο σίγουρη ότι εσύ είσαι σωστή και η μητέρα σου λάθος που ουσιαστικά την αντιμετωπίζεις ως κατώτερη επειδή βλέπει την τηλεόραση. Γιατί επιμένεις να ζητάς να αλλάξει; Εσύ θα άλλαζες; Και ποιος αποφασίζει πανανθρώπινα ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος; Σίγουρα όχι εσύ.

Σφολιατα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

πέστα χρυσόστομη!

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Μιλάμε για τους τελευταίους 4-5 μήνες, σωστά;
Ακούγεται σαν να ανακάλυψε καινούριο παιχνίδι, συν ότι σε περιόδους κρίσης και με πολύ ελεύθερο χρόνο, μπορεί να είναι μια παρηγοριά να μαθαίνεις τις ειδήσεις ζωντανά, δίνει μία αίσθηση κοινωτικότητας, αμεσότητας και ελέγχου. Γι αυτό δεν υπαρχουν απευθείας ζωντανές μεταδώσεις σε φωτιές, σεισμούς και τρομοκρατικές επιθέσεις;

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι μου ακούγεται σαν μία φάση.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Στη μητέρα μου απαγορέψαμε να βλέπει δελτία ειδήσεων. Προ κορονοϊού είχε την συνηθισμένη σχέση των ηλικιωμένων με την τηλεόραση: όλη μετά ανοιχτή, σαπουνόπερες, Σπύρο, σήριαλ και ελληνικές ταινίες. Μεσούσης της κρίσης έπαθε το ίδιο με τη δίκη σου, όλη μέρα ειδήσεις για τον κορονοιο. Και μετά με έπαιρνε τηλέφωνο για να συζητήσουμε για τα νέα θεραπευτικά σχήματα (δεν ειναι γιατρός, μοδίστρα ήτανε!) . Ηθελε να πιαστεί από κάπου, ότι υπάρχει λύση, ότι όλα θα πάνε καλά και θα γίνουν οπως πριν. Τελικά, με την άρση των μέτρων, όπου βγήκε από την κατάσταση αυτοσυντήρησης, έπαθε κατάθλιψη, διαγνωσμένη. Η κρίση της δημιούργησε… Διαβάστε περισσότερα »

Symbolis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Είναι λίγο αφ’ υψηλού και σνομπαρία η γράφουσα;

Κατ’ αρχάς, ποιο είναι αυτό το γνωστό site της συμφοράς, μπορώ να μάθω κι εγώ; Είναι πολλά από δαύτα, και είναι on line και όχι in line (αυτό σημαίνει άλλα πράματα). Και δεν ξέρουμε πότε ήταν έφηβη η γράφουσα για να τοποθετήσουμε χρονικά τα καθέκαστα. Δεν έχουμε όλοι την ίδια ηλικία.

Και στην τελική, γιατί το Netflix θεωρείται ποιοτικότερο της ελληνικής τηλεόρασης, μπορώ να μάθω;

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Παιδιά meteo, εγγύηση, ποτέ δεν πέφτει έξω! (Κι εγώ αναρωτιέμαι ποιο είναι το σάιτ καιρού της συμφοράς)

Σφολιατα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καλέ πόσο χρονών είσαι; Γιατί ακούγεσαι τόσο boomer, λες και ακούω τη γιαγιά μου “μην αποχαυνώνεσαι στο χαζοκούτι” (το οποίο κατέληξε φυσικά να είναι η αγαπημένη της παρέα). Μήπως έχεις πρόβλημα και με το smartphone, και που τα μικρά παιδιά αντί να παίζουν “στις αλάνες” ασχολούνται με βιντεογκέιμς; Άσε τη γυναίκα να ορίσει όπως θέλει το χρόνο της. Ειδικά η καραντίνα ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος ψυχολογικά, τι ήθελες, να διαβάσει την Οδύσσεια στα αρχαία ελληνικά για να την εκτιμήσεις; Ξέρεις, η ζωντανή τηλεόραση, όπως οι ειδήσεις που γίνονται λάιβ, ίσως την έκαναν να νιώθει παρέα, ότι αλληλεπιδρά εκείνη την… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Αυτό το Σάλιντζερ ταιριάζει πολύ με τον πρωινό καφέ, έτσι γλυκό που είναι και με κανέλα από πάνω

Σφολιατα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εξαιρετικό, σικάλεως 😛

Corry Karav O'Keerie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν ξέρεις πόσο σε καταλαβαίνω. Κι εμένα η μητέρα μου έχει γίνει αγνώριστη σε βαθμό που μου είναι αδύνατο να σχετιστώ μαζί της. Έχει γίνει κουτσομπόλα και ο μόνος τρόπος να συζητήσουμε είναι να ενδιαφερθώ για το ποιός χώρισε, ποιός βρήκε γκόμενο/α, ποιός παράτησε το παιδί του για να κάνει τη ζωή του. Και όχι μόνο δεν ενδιαφέρομαι, αλλά αδυνατώ να ενδιαφερθώ. Αδυνατώ να επιτρέψω στον εαυτό μου να συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις. Αποτέλεσμα συνυπάρχουμε (ευτυχώς πολύ προσωρινά) στο ίδιο σπίτι, απόμακρες, με την υποβόσκουσα ένταση όλων εκείνων που πρέπει να ειπωθούν αλλά δεν υπάρχει νόημα να ειπωθούν γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

μην αυτομαστιγώνεσαι. Το είχε πάθει κι η δικιά μου αυτό με το κουτσομπολιό. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, όταν παντρεύτηκε η τρίτη της κόρη (και αδερφή μου) ένιωθε μοναξιά και ήθελε παρηγοριά στο τηλέφωνο (μένουμε σε διαφορετικές πόλεις). Έψαχνε θέματα για να παρατείνει το τηλεφώνημα για να μην γυρίσει στη μοναξιά της. Έκανα ήδη ψυχοθεραπεία και απλά βρήκα άλλους τρόπους επικοινωνίας μαζί της. Ευτυχώς το ξεπέρασε και γύρισε στα νορμάλ της!

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αφού δε σε ακούει με τίποτα, βγες σε ένα δελτίο ειδήσεων να σε ακούσει με ευχαρίστηση 😝