Αγαπητή «Α, μπα»: Έχω θέμα με το μπάφο

Πρέπει να δω τον άνθρωπο πίσω από τον εθισμό

Γεια σου Α μπα! Εχω ένα θέμα με τον μπάφο. Γενικά, οι κολλητές μου τα φοιτητικά χρόνια δεν έκανε καμία, ούτε στον άμεσο περιγυρό μας (ή μαλλον δεν το ελεγαν). Αργότερα όμως έκανε πάραααα πολύ ένας πρώην μου. Ε εκεί πλέον κατάλαβα πόσοι πολλοί έκαναν χρήση έστω και περιστασιακή. Αρκετοί φίλοι, γνωστοί, συγγενείς κάνουν όλων των ηλικιών. Όσοι ξέρουν την αποψή μου, φυσικά αποφεύγουν να το πουν ή να το προτείνουν σε άλλους όταν είμαι παρούσα. Οι γνωστές ατάκες είναι το ελέγχω, με χαλαρώνει, το σταματάω όποτε θέλω, δεν ειμαι εθισμένος κτλ κτλ. Πλέον έχω καταλήξει ότι με ενοχλεί πολύ να κάνει ο συντροφός μου, μιας και το έχω ζήσει. Ισως το πολυυυυ περιστασιακό να το άντεχα, αλλά πώς το χειρίζομαι με κάποιον που γνωρίζω; Τον ρωτάω ευθέως ή περιμένω να το μάθω μετά από κάποιο καιρό και βλέποντας και κάνοντας; Πρέπει να δω τον άνθρωπο πίσω από τον εθισμό, μιας και δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους το ίδιο;

μαύρο

Είναι κάπως απίθανο να κάνει κάποιος συστηματικά και να μην το καταλάβεις. Εννοώ κάποιος με τον οποίον θα κάνεις σχέση.

Είναι απολύτως οκ να μην το θέλεις καθόλου στη ζωή σου και να απορρίπτεις κάποιον για αυτό το λόγο. Όχι, δεν πρέπει να δεις τον άνθρωπο από πίσω (δεν λέω «εθισμό», γιατί ξέρω ότι δεν σε ενοχλεί μόνο ως εθισμός, αν είναι εθισμός, σε ενοχλεί γενικώς, από την αρχή μέχρι το τέλος). Φυσικά και μπορείς να το ρωτήσεις ευθέως από τη αρχή. Τι φοβάσαι, μήπως σε πουν uncool; Πάντα είναι κουλ να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

62 points
Upvote Downvote

28
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
18 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
18 Συντάκτες σχολίων
Nee TegΜπουκαμβίλιαLanaloverTh3 doMafalda Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αδυνατώ να καταλάβω το πρόβλημα που έχουν μερικοί με τους μπάφους, ενώ η παραδοσιακή οινοποσία, τα τσιπουράκια και ουζάκια με ή χωρίς μεζέδες, τα κοκτέιλ και οι ποτάρες τους φαίνονται απολύτως εντάξει. Αν κάποιος έχει αυτή τη στάση, θέλω να μου εξηγήσει τους λόγους, γιατί ειλικρινά αδυνατώ. Τι σας πειράζει ακριβώς; Οι αλλαγές στη συμπεριφορά; Γιατί, μήπως δεν αλλάζει συμπεριφορά ο κόσμος όταν βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ;

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Το αλκοόλ είναι κοινωνικά αποδεκτός τρόπος διασκέδασης ή/και διαφυγής, ενώ ο μπάφος όχι (τουλάχιστον όχι στις χώρες που δεν έχει αποποινικοποιηθεί). Άλλο λόγο δε βρίσκω.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Μιλάμε για εθισμό ή όχι; Γιατί προφανώς δεν είναι απολύτως εντάξει ο εθισμός στο αλκόολ. Είχα σχέση με άνθρωπο εθισμένο στο μπάφο και η συμπεριφορά του ήταν πολύ συγκεκριμένη και, όπως γράφω στο σχόλιό μου, όχι μόνο όταν ήταν υπό την επήρεια. Δεν άντεχα αυτή την συμπεριφορά και γι’αυτό δεν θα’θελα καθόλου να το ξαναζήσω. Από κει και πέρα, αν μιλάμε για κοινωνική χρήση, τότε απλώς ο καθένας τη βρίσκει διαφορετικά. Άλλο κεφάλι κάνεις με τα τσιπουράκια άλλο με το μπάφο. Δεν λέω ότι το ένα είναι καλό και το άλλο κακό, αλλά δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Θα μου… Διαβάστε περισσότερα »

Peggy Olson
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έλα τώρα που δεν καταλαβαίνεις. Η χρήση κάνναβης είναι παράνομη . Συγνώμη κιόλας που δε θελουμε να μας μπουζουριάσουν στα καλά του καθουμενου. Με το αλκοόλ τουλάχιστον δεν κινδυνεύεις να συλληφθείς αν δεν οδηγήσεις μετά .

DrStrange
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

To ότι εάν σε πιάσουν με 5γρ πχ σε πάνε μέσα (έστω και εάν σε αφήσουν μετά) ενώ εάν βρουν το ντουλάπι με τα ποτά δεν τρέχει μία σου κάνει ως αιτία;

Th3 do
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Strange πολύ εύστοχο

Viajero del mundo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν και με ενοχλεί και το πολύ αλκοόλ και οι μπάφοι, αδυνατείς να καταλάβεις γιατί πειράζει κάποιους ο μπάφος ή απλά συγκρίνεις τον μπάφο με αυτούς που τους αρέσει να πίνουν με ή χωρίς μεζέδες ή με αυτούς που συνηθίζουν να μεθάνε;

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Το ερώτημα είναι γιατί να θέλει κάποιος να μπλέξει με μπαφους. Είναι παράνομο, εθιστικο, σε κάνει χαζό και τεμπέλη όταν γίνεται συστηματικα και χαλοου, αναγκάζεσαι να έχεις ντίλερ και το νου σου μη σε πιάσει η αστυνομία. Το αλκοόλ αλλάζει τη συμπεριφορά σου μόνο όσο είσαι υπό την επήρεια, και μπορείς να πιεις με τους φίλους σου μπροστά σε όλους. Ο μπαφος όμως καθορίζει την καθημερινότητα σου όπως τα λέει η kiouria πιο κάτω. Επηρεάζει τους γύρω σου γιατί δεν θεωρείς ότι διασκεδάζεις χωρίς αυτό, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο για δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν μπαφο και πρέπει πάντα να γίνεται… Διαβάστε περισσότερα »

fox
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα συμφωνήσω μόνο στο ότι το χόρτο είναι παράνομο. Το αλκοόλ είναι ακόμα πιο εθιστικό, καθώς δεν εμπεριέχει μόνο τον ψυχολογικό εθισμό, αλλά τον εθισμό στην ίδια την ουσία. Σε κάνει επίσης χαζό η χρόνια και συστηματική χρήση, ευέξαπτο, καχύποπτο, έτοιμο για παρεξήγηση, επικίνδυνο, να φαίνεσαι στα χαμένα καθώς και καταστρέφει παντελώς τα εσωτερικά σου όργανα. Η συμπεριφορά σου επηρεάζεται δεν επηρεάζεται μόνο εκείνη τη στιγμή, απεναντίας, μπορεί να είσαι παντελώς ανήσυχος μέχρι να έρθει η ώρα να πιείς,να σου χαλάσει τη διασκέδαση αν δεν υπάρχει ποτό, να νιώθεις πως δεν μπορείς να λειτουργήσεις κι αν μεθύσεις να έχεις χανγκόβερ… Διαβάστε περισσότερα »

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

fox, έφραψες ακριβώς αυτά που έχω στο μυαλό μου για το αλκοόλ, εξ’ ου και η σύγκριση που έκανα. Σ’ ευχαριστώ.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Παιδιά δεν καταλαβαίνω την σύγκριση με το αλκοόλ εξαρχής. Η κοπέλα είχε άσχημη εμπειρία με άνθρωπο εθισμένο στο μπάφο και δεν θέλει να το ξαναζήσει, δεν σημαίνει ότι θα προτιμούσε κάποιον εθισμένο στο αλκοόλ. Μη βγάλουμε τις καταχρήσεις να τις μετρήσουμε.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Το χόρτο είναι τρόπος ζωής. Αν το αλκοόλ ήταν τρόπος ζωής, θα με πείραζε εξίσου. Για να πιεις αλκοόλ βγαίνεις έξω, συναναστρέφεσαι, μιλάς, ακούς μουσικές και μπορείς και να μη γίνεις λιάρδα. Για να καπνίσεις μπάφο βασικά κρύβεσαι, στην Ελλάδα τουλάχιστον, κάνεις κρυφά στο αυτοκίνητο πριν πας στο μπαρ (όπου φτάνεις ήδη κάπως) ή κάνεις από το σπίτι και μετά μπορεί και να μη βγεις καθόλου. Αν κάνεις χόρτο πρέπει να βρεις, στην Ελλάδα τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει πως αυτός που ψάχνει αγχώνεται. Αγχώνεται μέχρι να βρει, αγχώνεται πού θα το βάλει, αγχώνεται αν δεν βρει, το μυαλό του πάντως είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Th3 do
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Όχι Το χόρτο δεν είναι τρόπος ζωής και υπάρχει και το κάνω που και που για πολλά χρόνια όπως και υπάρχει το κάνω πολύ συχνά μέσα στο μήνα αλλά είχα να πιω πάνω από 5μηνο. Όλα παίζουν

Th3 do
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Όχι δεν είναι τρόπος ζωής ούτε το μυαλό σου είναι συνέχεια εκεί και αυτός που κάνει χόρτο δεν κάνει συνέχεια. Μπορεί να κάνει για ένα μήνα συστηματικά και για άλλους 5μηνες να μην κάνει καθόλου και αυτό να το κάνει για πολλά χρόνια και να μην έχει κανένα μάζεμα και να μην έχει επηρεάσει καμία συμπεριφορά του μέσα σε όλα αυτά χρόνια. Αάαα και το αλκοόλ είναι τρόπος ζωής δεν χρειάζεται το ΑΝ,έχει υπάρξει σε πιο πολλούς ανθρώπους τρόπος ζωής και έχει στερήσει πολλές περισσότερες ζωές από αυτούς που πίνουν μπαφους.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Υπάρχουν κι αυτά που λες, για να τα λες προφανώς, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν τα έχω γνωρίσει. Έχω γνωρίσει αλκοολικούς και έχω γνωρίσει μπαφάκηδες, με κανέναν από τους δύο δεν θέλω συναναστροφές.

Από το κάζουαλ χόρτο και το κάζουαλ αλκοόλ προτιμώ το δεύτερο γιατί το χάσιμο του πρώτου δεν μου ταιριάζει. Γούστα είναι αυτά.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Κοίτα εμένα με ενοχλεί παρά πολυ ο μπαφος. Και το ποτό με ενοχλεί, όταν όμως γίνεται κατάχρηση. Με δυο ποτηράκια κρασί κανένας δε θα την ακούσει(εκτός από την κουμπάρα μου που θα έχει ανέβει πάνω στη μπάρα, αλλά αυτή είναι άλλη περίπτωση). Με ένα τσιγάρο όμως ο άλλος θα φτιαχτεί. Εμένα αυτή η κατάσταση Νιρβάνας δε μου αρέσει, με ενοχλεί ο άλλος να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε ουσία, είτε μπάφο ,είτε ποτό, είτε ναρκωτικά για να ξεφύγει από την καθημερινότητα του και τα προβλήματα του. Με ενοχλεί σαν στάση ζωής και σαν φιλοσοφία γιατί είναι πολύ μακριά από μένα. Από κει και… Διαβάστε περισσότερα »

Μπουκαμβίλια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με το αλκοόλ σε αυτή τη δημοσίευση. Ίσως να την ενοχλεί το ίδιο κάθε είδους εθισμός και απλά να μην το αναφέρει. Εάν όμως θέλουμε να κάνουμε οπωσδήποτε μια σύγκριση με το αλκοόλ, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Το αλκοόλ δεν κατατάσσεται στις ναρκωτικές ουσίες, παρόλο που προκαλεί εθισμό. Η χρήση του είναι πολύ περισσότερο ελεγχόμενη και δεν επέρχεται τόσο σύντομα ο εθισμός. Η χρήση και των δύο ουσιών προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό αλλά τα προβλήματα που προκαλεί η χρήση μαριχουάνας είναι μη αναστρέψιμα μερικές φορές. Η χρήση χόρτου μπορεί να κανει ψυχωσικά επεισόδια, και η μακροχρόνια χρήση… Διαβάστε περισσότερα »

Th3 do
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Πάντως ισχύει ότι μπορείς να κάνεις μια στο τόσο,όταν βρεθείς με παρέα,να ελέγξεις την ποσότητα πχ να τραβάς 5 τζούρες και να χαλαρώνεις. Επίσης όταν δεν είναι συστήματικο δεν υπάρχει εθισμός. Από τα 17 μου κάνω κατά διαστήματα χρήση μέχρι τα 29 μου και θα έλεγα ότι δεν έχω εθιστεί ποτέ,ούτε σε περιόδους που έκανα συστηματικά και 3-4 τσιγάρα ημερησίως. Επίσης ποτέ δεν δυσκολεύτηκα να το κόψω,ούτε επίσης το ζήτησα ποτέ. Περισσότερο πρόβλημά είχα με την χρήση αλκοόλ,όταν έβγαινα έξω και είχα λεφτά,πάρα με το τσιγάρο. Έχω περίπου ένα χρόνο πάντως που έκοψα τσιγάρο,μπαφο,αλκοόλ,ξενύχτι και έχω αναζωγοονηθει βρε παιδι μου.

Kiouria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό που γίνεται με τον μπάφο και δημιουργεί συνήθως πρόβλημα στην σχέση δεν είναι ο εθισμός ο ίδιος αλλά τα περαιτέρω: η “φάση” . Οι περισσότεροι που καπνίζουν μπάφο το κάνουν πολύ συχνά με παρέα. Αν σου αρέσει η φάση μπορείς να ενταχθεις και χωρίς να κάνεις μπάφο. Αν όχι ή αν δεν “ανήκεις” εσύ και ο φίλος σου το έχει εντελώς ξεχωριστό από εσένα, δύσκολο να συνεχίσετε. Επίσης πέραν του εθισμού, το χόρτο χρειάζεται και χρόνο. Αν μιλάμε για συστηματικούς καπνιστές χόρτου, δύσκολα να βιαστούν να ετοιμαστούν επειδή βιάζεσαι , αν δεν έχουν καπνίσει. Μετά κάθε τσιγάρο διαρκεί το… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Ρώτα τον κι ευθέως, γιατί όχι. Πες κάτι του τύπου “δεν πιστεύω να κάνεις μπάφους”, ψιλοαστεία-ψιλοσοβαρά και θα δεις. Είναι δικαίωμά σου να μη θέλεις σχέσεις με μπαφάκηδες, σε καταλαβαίνω απόλυτα, δεν περίμενα βέβαια να είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο.

Γνώμη μου είναι πως δεν υπάρχει “ο άνθρωπος πίσω από τον εθισμό”, αυτός ο άνθρωπος είναι έτσι ΜΕ τον εθισμό. Ας ξε-εθιστεί να τον γνωρίσεις ναι, αλλά τώρα αυτό που βλέπεις είναι ο άνθρωπος ενώ κάνει μπάφους. Αν σταματήσει μπορεί να είναι ένας άλλος, αλλά αυτό προσώρας δεν σε αφορά.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πώς μπορείς να ρωτήσεις κάποιον απ’τα πρώτα ραντεβού αν κάνει μπάφο; Μου ακούγεται λίγο προγραμματική δήλωση, αν δεν πάει εκεί η κουβέντα. Δηλαδή, στο άκυρο; Έτσι κι αλλιώς, με κάποιον που μόλις γνωρίζεις δεν ξέρεις τι είδους dealbreaker μπορεί να υπάρξει. Ο μπάφος είναι μόνο ένα απ’αυτά και πολύ σωστά γράφει η Λένα: δεν κρύβεται. Και, προσωπικά, αυτό ακριβώς είναι που με ενοχλεί με τον συγκεκριμένο εθισμό, ότι φαίνεται σε όλη την συμπεριφορά κι όχι μόνο όταν είσαι υπό την επήρεια. Μιλάω φυσικά για όταν όντως πρόκειται για εθισμό και όχι για περιστασιακή χρήση. Αφού είχες εμπειρία με πρώην θα… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία Ιουλμά Δεκαοκτώ Αυγά
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μπορείς να ρωτήσεις : “Τι σου αρέσει να κάνεις για να χαλαρώνεις”;

Perilio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτή η ιστορία μου θυμίζει τη 10ετή σχέση που είχε μια παλιά μου φίλη με τον δικό της που έκανε συστηματικό μαύρο.Την ενοχλούσε απίστευτα,δημιουργούσε συνεχώς σκηνές και της είχα πρήξει τα συκώτια να τον χωρίσει αφού δεν αντέχει!Εκείνη όμως ήταν απτόητη γιατί είχε και κάποια παλιακά κολλήματα του στυλ θέλω να παντρευτώ με τον πρώτο μου και δεν θέλω να κάνω άλλη σχέση και τέτοια.Τελικά,έφαγε 10 χρόνια από τη ζωή της,χώρισαν λίγους μήνες πριν παντρευτούν και φυσικά δεν ήταν ο μπάφος η μόνη αιτία για το τέλος.Προσωπικά δεν έχω ζήσει κάτι ανάλογο,πολλοί που γνώριζα,είτε φίλοι είτε γκόμενοι, ήταν περιστασιακοί χρήστες… Διαβάστε περισσότερα »

tommi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για να ρωτάς πιστεύω ότι κάτι έχει πέσει στην αντίληψή σου ε ;;
Από εμένα ναι ,να τον ρωτήσεις και χωρίς δισταγμό ,όπως ρώτησε και εμένα η δική μου σύντροφος

Lanalover
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα σου μιλήσω από προσωπική εμπειρία. Το αγόρι μου έκανε περιστασιακά (ίσως και λίγο πιο συχνά από περιστασιακά) μπάφο για αρκετά χρόνια. Όταν τον πρώτο γνώρισα και η σχέση μας ήταν ακόμα φιλική δεν το ήξερα, το έμαθα αργότερα όταν ήρθαμε πιο κοντά. Μου το είπε ο ίδιος από μόνος του πάνω σε μία γενική συζήτηση που είχαμε επί του θέματος και παραδέχτηκε ότι δεν του άρεσε πλέον αυτό το lifestyle. Κατά τη διάρκεια της σχέσης μας το έκοψε σχεδόν τελείως, μέσα σε 1 χρόνο δηλαδή ζήτημα αν έκανε 5 φορές. Αφενός γιατί με ενοχλούσε και του το είπα και… Διαβάστε περισσότερα »

Th3 do
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

-Που το σκάει συστηματικά?
-Και που πάει?
(Έχει λεχθεί,σε παρόμοια φάση/μπαφοσυζητηση)

Lanalover
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κλαίω

Nee Teg
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Φυσικά και να ρωτήσεις από νωρίς. Ασε που μαλλον δε θα χρειαστεί κιόλας, αυτά τα πράγματα ολο και κάπως τα φέρνει η κουβέντα. Επειδή κι εγω (λόγω βιωμάτων) καθόλου δε θα μπορούσα να ειμαι σε σχεση με κάποιον που ειτε ειναι εθισμένος ειτε ακομα κάνει περιστασιακά χρήση αντίστοιχων ουσιών, οταν γνώρισα τον τωρινό μου σύντροφο, το συζήτησα απο αρκετά νωρίς, καπου στη 2η εβδομάδα που αρχίσαμε να βγαίνουμε. Η άμεση απάντηση του, ηταν οτι ούτως ή άλλως, εκανε πολυ σπάνια και δεν ηταν κατι σημαντικό για αυτόν, αλλα αφού ειναι σημαντικό για μένα δεν ειχε κανένα πρόβλημα να μην ξανακάνει… Διαβάστε περισσότερα »