Αγαπητή «Α, μπα»: Είμαι υπερβολική;

Διαφωνώ με την σκέψη του φίλου μου

Αγαπημένη μου Α,μπα, Την στήλη σου ναι μεν την ανακάλυψα πρόσφατα, όμως έχω διαβάσει μέσα σε ενάμιση μήνα όλες τις απαντήσεις που έχεις αναρτήσει, οπότε καταλαβαίνεις ότι σου έχω μεγάλη εκτίμηση. Είμαι εδώ και λίγο καιρό με ένα παιδί που με κάνει χαρούμενη. Πέρα από την χημεία μεταξύ μας είναι και σύμμαχος, ή τουλάχιστον έτσι δηλώνει, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Όταν του μιλάω κάθεται κι ακούει προσεκτικά και όταν σχολιάζει το κάνει με σύντομο και περιεκτικό τρόπο. Μία νύχτα που με περίμενε να σχολάσω από το μπαρ που δουλεύω έπιασε κουβέντα με έναν πελάτη που υποστήριζε ότι πολλές φορές οι γυναίκες κάνουμε νάζια και το “όχι” μας δεν είναι να το παίρνει κανείς στα σοβαρά. Ο δικός μου, ενώ είχε προσπαθήσει να του εξηγήσει ενώ αυτός δεν καταλάβαινε, κατέληξε να του απαντήσει “Όταν μία γυναίκα λέει “όχι” κι εννοεί “όχι” μένεις μακρυά επειδή δεν είναι υποχρεωμένη να σε τρώει στην μάπα ενώ σου το έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν γουστάρει. Όταν μία γυναίκα λέει “όχι” κι εννοεί “ναι”, μένεις μακριά για να προστατέψεις τον εαυτό σου από την ανισόρροπη.” Αυτό το βρήκα σεξιστικό αλλά δεν του το είπα μετά. Το βρήκα σεξιστικό γιατί 1) Παίρνει σαν δεδομένο ότι κάποιες φορές μια γυναίκα μπορεί να πει “όχι” ενώ εννοεί “ναι” 2) Με ενόχλησε κυρίως το ότι “ανισόρροπες”, λέγονται από τους άνδρες, οι γυναίκες που έχουν μπερδευτεί τόσο πολύ από την πατριαρχία που αντιδρούν ανορθολογικά. Παίρνει δηλαδή την ευθύνη της “ανισορροπίας” από την πατριαρχία και τους άνδρες που μας καταπιέζουν τόσους αιώνες και την επιρρίπτει στο γυναικείο θύμα. Ιδίως στην περίπτωση που βρισκόταν μια γυναίκα να πει “όχι” και να εννοεί “ναι”, ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι η πλύση εγκεφάλου από την πατριαρχία. “Ανισόρροπη” είναι μια λέξη που δεν θα περίμενα να ακούσω από αυτόν Δεν του το ανέφερα αργότερα διότι θεώρησα υπερβολικό το να προσβληθώ εκ μέρους κάποιων γυναικών που δεν υπάρχουν κι επειδή, άλλωστε, κατέληξε στο σωστό συμπέρασμα “όταν μία γυναίκα μας λέει όχι πρέπει οπωσδήποτε να φεύγουμε” με τον μοναδικό τρόπο που ίσως καταλάβαινε ο άλλος. Είμαι υπερβολική βρε Α,μπά μου; Μήπως έχω εθιστεί τόσο πολύ στο να ψάχνω τον σεξισμό που τον βλέπω ακόμη κι εκεί που δεν βρίσκεται; Κι αν ήταν σεξιστικό αυτό που είπε να το αγνοήσω ή ήταν μεγάλο καμπανάκι;
– ισορροπημένη #not

Ήταν, πώς δεν ήταν. Δεν τον ψάχνεις τον σεξισμό. Αυτό που έχει γίνει είναι ότι τον έχεις συνειδητοποιήσει. Τον βλέπεις παντού, επειδή παντού υπάρχει. Παντού. Και μέσα σου. Και μέσα μου. Δεν είναι διαδικασία πρόσθεσης η αφύπνιση αυτού του είδους, αλλά αφαίρεσης. Μεγαλώνουμε γεμάτοι και γεμάτες σεξισμό, και με μεγάλη προσπάθεια και εγρήγορση, σιγά σιγά τον βγάζουμε από μέσα μας.

Ο φίλος σου έχει κάνει βήματα, άρα μπορεί να κάνει κι άλλα. Η γυναίκα που λέει «όχι» και εννοεί «πρέπει να προσπαθήσεις κι άλλο», υπάρχει, και δεν είναι ανισόρροπη. Δεν εννοεί «ναι», όμως. Είναι η γυναίκα που της έχουν μάθει ότι αυτό είναι το σωστό, και αυτό κάνει: «παίζει τη δύσκολη». Ούτε που ξέρει τι θέλει. Έναν ρόλο παίζει, της «σωστής» γυναίκας που δεν κάνει σεξ αν δεν έχει βάλει πρώτα τα Α και Β εμπόδια. Η αγωνία της είναι να μην την πουν εύκολη, το κατά πόσο ευχαριστιέται τελικά το σεξ σχεδόν δεν της περνάει από το μυαλό.

Η γυναίκα που λέει «ναι» είναι η ίδια γυναίκα που μπορεί να πει και «όχι», εννοώντας και τα δυο.
Δεν είναι υπερβολικό να του μιλήσεις για το θέμα. Τι θα πει «υπερβολικό», δεν το πολυκαταλαβαίνω. Αφού κατάλαβε τα βασικά, ας τον επιβραβεύσουμε; Να μην τον στενοχωρήσουμε που δεν τα κατάλαβε ακόμα όλα, μήπως και παρατήσει την προσπάθεια; Αν το θέμα ήταν ο καπιταλισμός και κάτι είχε καταλάβει λάθος, θα ρωτούσες αν είσαι υπερβολική που θέλεις να του εξηγήσεις τι έχει καταλάβει λάθος;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

25 points
Upvote Downvote

15
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
ΧαρουλίδιοMarieΕντελβάιςΤο χρυσό ΠΠ Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Εγώ αναρωτιέμαι: Οι άντρες από την μία λένε συνέχεια ότι θέλουν σεξ και από την άλλη βρίζουν τις γυναίκες που κάνουν σεξ. Αυτό δεν είναι παράλογο; Γιατί λοιπόν δεν λέει κανείς ότι οι άντρες είναι ανισόρροποι;

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

το λέμε εμείς 😀 😀

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλέ μια χαρά ανισόρροποι είμαστε στην πλειοψηφία μας!!

Χαρουλίδιο
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θέλουν σεξ και όταν το κάνουν με μια γυναίκα απλά τη λένε εύκολη. Δεν είναι ανισόρροποι. Μισογυνιδες είναι.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Όταν με το καλό φτάσουμε στο σημείο να μπορούν να λένε οι δισέγγονές μας ότι “ναι, θέλουν” και να μην κακοχαρακτηριζονται, τότε ναι, οποία λέει όχι και εννοεί ναι, μπορεί να μην είναι σωστή. Για την ώρα είμαστε απλά μέλη μιας κοινωνίας που μας θεωρεί εύκολες αν χαμογελάσουμε σε κάποιον και ξινές αν δεν χαμογελασουμε.
Εγώ θα μιλούσα με το αγόρι, αν καταλάβει κατάλαβε, αν όχι θα έχεις καταλάβει κάτι εσύ και βλέπεις τι θα κάνεις με τις νέες πληροφορίες.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Είναι ξεκάθαρα πατριαρχικό το θέμα και απαντιέται και στα δύο φύλα το “να μη δείξω αν και πόσο μου αρέσει” και η κοινωνική επιρροή είναι πιο δυνατή από την ατομική λογική για αυτό και χρειάζεται πολλή, πολλή, ΠΟΛΛΗ προσπάθεια και σκέψη. Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω το χαρακτηρισμό κι εγώ είμαι αρκετά σκληρή προς άτομα που δεν έχουν κάνει τη δουλειά με τον εαυτό τους για να λένε τι θέλουν πάντως.

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Η λέξη ανισόρροπη είναι άτοπη πράγματι. Δηλώνει κάποια ψυχική ασθένεια που δεν ευσταθεί σε αυτή την περίπτωση. Αυτό που λέει η Λένα είναι σωστό, έτσι έχουν μάθει οτι πρέπει να συμπεριφέρονται και πολλές μάλιστα το υπερασπίζονται κι οταν πας να εξηγήσεις γιατί είναι λάθος, το απορρίπτουν. Εκτός από άντρες μισογύνηδες υπάρχουν και γυναίκες, μην το ξεχνάς. Κι όταν μια γυναίκα λέει όχι κι εννοεί ναι δίκιο έχει ο φίλος σου, πρέπει και πάλι να μένει μακριά γιατί αυτή η γυναίκα είναι μπερδεμένη ή απλά καταπιεσμένη ή σεξίστρια. Προσοχή, επιρρίπτουμε ευθύνες και σε αυτές τις γυναίκες για την συμπεριφορά τους, είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Barolo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αφού κάτι σε ενόχλησε και αυτός ακούει προσεκτικά, έπρεπε να το συζητήσεις μαζί του. Κατά τα άλλα, η αναμάρτητη πρώτη τον λίθο βαλέτω.

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Και γιατί να μην το συζητήσεις μαζί του; Να του εξηγήσεις γιατί ήταν σεξιστικό και από την αντίδρασή του θα καταλάβεις τι παίζει. Μη σκέφτεσαι ότι είσαι τυχερή που βρήκες κάποιον που καταλαβαίνει τα βασικά απλά, σημασία έχει να έχει διάθεση να μαθαίνει περισσότερα, να προβληματίζεται και να ξεβολεύεται από την θέση του.
Δώστου να διαβάσει την απάντηση της Λένας.

Το χρυσό ΠΠ
Μέλος
Συμμετέχων

Σε προταση που ξεκιναει με το “Όταν μία γυναίκα…” ή “οι γυναικες…” ακολουθει με μαθηματικη ακριβεια σεξιστικη κοτσανα.
Και το “ανισορροπη” φωναζει πατριαρχια, παραπεμπει στις θεωριες περι γυναικειας υστεριας των περασμενων δεκαετιων για καθε γυναικα που εβγαινε “εξω απο το καλούπι”.

Του δινω ομως ενα ελαφρυντικο του φιλου, οτι επροκειτο για μεταμεσονυκτια συζητηση σε μπαρ και ενδεχομενως να ηθελε να ξεφορτωθει τον τυπο. Συζητησε το μαζι του για να δεις ποια ειναι η πραγματικη του αποψη.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Το χρυσό ΠΠ απλά τέλειο nickname 😂😂😂

Ίτζι Θρέντγκουντ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Εγώ ήθελα να ρωτήσω πόσες ερωτήσεις έχουν έρθει περίπου στη Λένα τα τελευταία χρόνια με κύριο ερώτημα το “μήπως είμαι υπερβολική?”

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αρκετές για το επόμενο βιβλίο με τίτλο “Μήπως είμαι υπερβολική;”

Τζι&Τι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τέλεια απάντηση!

Marie
Μέλος
Συμμετέχων

Έμενα ο φίλος σου μου φαίνεται μια χειρότερη κατηγορία σεξιστη:Ο μουλωχτος σεξιστης.
Αυτός που έχει καταλάβει κ καλά τα πάνω πάνω αλλά θεωρεί κατά βαθος τις γυναίκες ανισσοροπες ,ορμονικές βόμβες,χαζές,κουτοπονηρες,καπατσες,καταφερτζουδες,συμφεροντολογες,εν δυνάμει μαγισσες κ η λίστα δεν έχει τελειωμό.
Τον θες σίγουρα γ σύντροφό σ??