in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι σωστό να κρίνουμε τον άλλον όταν έχουμε κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη στο παρελθόν;

Πιστεύεις οτι κάποιος που έχει κάνει ένα λάθος στην πορεία της ζωής του έχει δικαίωμα να κρίνει έναν άλλον που κάνει το ίδιο λάθος σε κάποιο άλλη φάση της ζωής του;

Πιστεύεις οτι κάποιος που έχει κάνει ένα λάθος στην πορεία της ζωής του έχει δικαίωμα να κρίνει έναν άλλον που κάνει το ίδιο λάθος σε κάποιο άλλη φάση της ζωής του; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

c166e1409a29a2dfa13bdcdde8381143

Γεια σου Αμπα, σε διαβάζω καθημερινά και με έχεις βοηθήσει πάρα πολύ. Η δική μου ερώτηση έχει ως εξής: Πιστεύεις οτι κάποιος που έχει κάνει ένα λάθος στην πορεία της ζωής του έχει δικαίωμα να κρίνει έναν άλλον που κάνει το ίδιο λάθος σε κάποιο άλλη φάση της ζωής του; Ας πούμε ένα άτομο που κάποτε έχει απατήσει τον σύντροφό του, αλλά πλέον το έχει μετανιώσει, έχει χωρίσει και έχουν περάσει χρόνια, ε αυτό το άτομο έχει δικαίωμα να κρίνει ή να δίνει συμβουλές σε ένα άλλο ατομο που κάνει ακριβώς το ίδιο; Ή ειναι καλύτερα να το βουλώνει;

 

Καλύτερα κανείς να μην κρίνει κανέναν, είτε έχει κάνει κανείς το ίδιο λάθος, είτε όχι. Η σιωπή είναι χρυσός σε όλες τις περιπτώσεις. Συμβουλές δίνουμε μόνο αν μας ζητηθούν.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

11 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Έκρινα πάρα πολύ, μα πάρα πολύ. Μέσα από την ψυχοθεραπεία κατάλαβα ότι αυτό οφειλόταν γιατί είχα μεγαλώσει σε αντίστοιχο περιβάλλον. Έχασα πολύτιμους ανθρώπους από δίπλα μου γιατί τους έκρινα και τους πλήγωσα. Τώρα πια το έχω σταματήσει σε μεγάλο βαθμό. Οπότε θα συμφωνήσω με τη Λένα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρίνεις.

Lyra
Lyra
4 χρόνια πριν

Η απάντηση της Λένας όπως πάντα λιτή και διαφωτιστική.
Απλά είδωλο.

este
este
4 χρόνια πριν

Εγώ λοιπόν παρατηρώ οτι συνήθως οι περισσότερο επικριτικοί άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν ήδη κάνει το όσα καταλογίζουν στους άλλους. Από κει που θα περίμενες να είναι πολύ πιο συγκαταβατικοί άνθρωποι και με μεγαλύτερη κατανόηση, για κάποιο λόγο γίνονται οι μεγαλύτεροι πολέμιοι των λαθών που και οι ίδιοι έχουν κάνει.
Καταλήγω στο οτι δεν βρίσκω κανένα απολύτως λόγο να κρίνουμε και να κατακρίνουμε. Όλοι κάνουμε λάθη, το ζήτημα είναι τι γίνεται μετά, πως τα αντιμετωπίζουμε και πόσο καλύτεροι (ή όχι) γινόμαστε.

Κόκκινη Πιπερια
Κόκκινη Πιπερια
4 χρόνια πριν

Ο στόχος δε είναι η κριτική η ο εντοπισμός λαθων.αλλα η ανάληψη ευθύνης.

Κόκκινο κρασί
Κόκκινο κρασί
4 χρόνια πριν

Οι περιπτώσεις, τα κίνητρα και οι συνθήκες δε ξέρουμε ποτέ αν είναι ίδιες.

Lila Levanda
Lila Levanda
4 χρόνια πριν

Όλοι έχουν δικαίωμα στα λάθη στον δικό τους χρόνο #note2self

Barbie ζωντοχήρα😘
Barbie ζωντοχήρα😘
4 χρόνια πριν

Συμφωνώ με την απάντηση της Λένας. Μου έχουν δώσει άπειρες συμβουλές χωρίς να τις ζητήσω και όντως είναι ενοχλητικό. Δεν ξέρω απο ποία πλευρά ρωτάς , του συμβούλου ή του συμβουλευόμενου, πάντως εμένα η τάση να δίνεις παντού συμβουλές, ειδικά όταν δε σου έχει ζητηθεί κατι τέτοιο , λες και είσαι ο ένας και μοναδικός και πάνσοφος Yoda, μου βγαζει και κάτι σε ναρκισιστική διαταραχή …” Αχ πτωχούλη μου, σκατά τα έκανες πάλι κάτσε να σου πω εγώ τι να κάνεις , αφού τα κάνω όλα τέλεια και τα ξέρω και όλα “ενα πραμα…

Ocelotoς
Ocelotoς
4 χρόνια πριν

Θα έλεγα πως εξαρτάται τι λέει και πως το εκφράζει.

Valia
Valia
4 χρόνια πριν

Όταν έχεις κάνει ένα λάθος και το έχεις μετανοιώσει, μπορείς με τη συμβουλή σου να προλάβεις καταστάσεις για κάποιον άλλον. Αλλά μόνο αν σου ζητηθεί και χωρίς να κρίνεις. Δεν μπορώ να καταλαβώ πώς μπορείς να κρίνεις, κιόλας, κάτι που έχεις κάνει κι ο ίδιος. Ίσα-ίσα, τότε είναι που πρέπει να καταλαβαίνεις τον άλλο για αυτό που έχεις κι εσύ βιώσει.

Skyler
Skyler
4 χρόνια πριν

Όταν κρίνουμε κάποιον-α αυστηρά συνήθως έχουμε κριθεί πολύ οι ίδιοι πρώτα και αυτός είνα ένας τρόπος να αποφορτιστούμε και να διαχειριστούμε (μη-επικοδομητικά) την πίεση που νιώσαμε μέσα μας στο παρελθόν.

Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ειδικά εφόσον η γνώμη του να ζητηθεί. Από κει και πέρα είναι δική σου απόφαση να δεις κατά πόσο σε αφορά αυτή η άποψη.

Σε ενόχλησε η υποκρισία του συγκεκριμένου ατόμου ή ότι φοβάσαι ότι μπορεί όντως να έχει δίκιο (μιας κι εσύ μέσα σου ουσιαστικά κατακρίνεις τον εαυτό σου που απάτησες); Αυτό είναι το θέμα.