in

Αγαπητή «Α, μπα»: Η φίλη μου θέλει να με αναγκάσει να βρίσκομαι στην ίδια παρέα με την πρώην φίλη μου

Κάνω καλά που με έχει πειράξει όλο αυτό η μήπως η δική μου στάση είναι εγωιστική;

Αγαπητή Α μπα, τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω ένα θέμα που με έχει ενοχλήσει αρκετά. Καταρχάς, είμαι φοιτήρια, 20 ετών κι εκτός από τις παρέες της σχολής μου έχω και μια παρέα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

0389f2cf462ae35d2490d3ea851233b3

Αγαπητη Α μπα, τον τελευταιο καιρο αντιμετωπιζω ενα θεμα που με εχει ενοχλησει αρκετα. Καταρχας, ειμαι φοιτηρια, 20 ετων κι εκτος απο τις παρεες της σχολης μου εχω κια μια παρεα που εχω κρατησει απο το σχολειο. Ειμαστε 4 ατομα (3 κοριτσια κι ενα αγορι) και με τη μια απο αυτους ημασταν κολλητες μεχρι προσφατα. Εγω επελεξα να απομακρυνθω γιατι ενιωθα πως πλεον δεν ταιριαζαμε τοσο, ηθελα να συνεχισω ομως να εχω επαφες μαζι της μεσα στην παρεα, να ειμαστε τελος παντων φιλες ακομη αλλα οχι πια κολλητες. Της το ξεκαθαρισα αυτο, ωστοσο εκεινη το πηρε αρκετα στραβα με αποτελεσμα να αρπαχτει και εν τελει να μην θελει πια να μου μιλαει καν. Εγω δεν εχω προβλημα, δεν νιωθω οτι μου λειπει στη ζωη μου. Απο τη στιγμη ομως που δεν θελει να μου ξαναμιλησει(συγκεκριμενα μου ειπε πως δεν θελει πια ουτε καλημερα απο μενα) δεν μπορουμε να βρισκομαστε ολη η παρεα σαν να μην συμβαινει τιποτα. Το θεμα ειναι πως, η αλλη κοπελα της παρεας(η οποια σπουδαζει σε αλλη πολη) μου ειπε οτι το καλο που μας θελει οταν επιστρεφει στην πολη μας να βγαινουμε ολοι μαζι κι οτι δεν προτιθεται να βγαινουμε ξεχωριστα. Εμενα με εχει πειραξει αυτη της η απαιτηση, απο τη στιγμη που ξερει πως δεν μιλαμε πια με την αλλη κοπελα. Θεωρω πως θα επρεπε να σεβαστει το γεγονος οτι εχουμε σπασει. Φυσικα και δεν τους εχω πει τι εγινε και σπασαμε, θεωρησα πως δεν τους αφορα και δεν ηθελα ουσιαστικα να τους βαλω να “διαλεξουν στρατοπεδο”. Νιωθω πως ειναι αδικο ολο αυτο που εχει γινει, γιατι η φιλη μου θελει να με αναγκασει να βρισκομαι στην ιδια παρεα με την πρωην φιλη μου και να ερχομαι συνεχως σε δυσκολη θεση “για χαρη της παρεας”. Η ερωτηση μου λοιπον ειναι η εξης : κανω καλα που με εχει πειραξει ολο αυτο η μηπως η δικη μου σταση ειναι εγωιστικη;

Κ. Εδω

Είναι πάρα πολύ σκληρό να λες σε κάποιον ότι δεν θέλεις να του κάνεις παρέα, και όταν λέω σκληρό, εννοώ τελείως αναίσθητο. Δεν είχατε υπογράψει συμβόλαιο για να πρέπει να εξηγηθείς. Ο υποβιβασμός σε «απλή» φίλη μετά από «κολλητή» φίλη είναι κάτι που δεν γίνεται καν εύκολα αντιληπτό από τον άλλον. Δεν είναι ότι σου έκανε κάτι και έπρεπε να ξεκαθαριστείτε, είναι ότι δε νιώθεις πια το ίδιο, και αυτό αφορά εσένα, όχι την ίδια. Όταν θέλουμε να πούμε κάτι στον άλλον πρέπει να συνυπολογίζουμε το πώς θα νιώσει όταν το ακούσει. Είσαι πολύ μικρή και άπειρη, και πιθανόν να πιστεύεις ότι η ειλικρίνεια είναι μεγάλη αρετή, αλλά δεν είναι. Είναι ώρα να το καταλάβεις.

Πιστεύω ότι πρέπει να ζητήσεις συγνώμη από την πρώην κολλητή που της μίλησες τόσο σκληρά. Ελπίζω να μπορέσει να σε συγχωρήσει και να συνεχίσετε να είσαστε φίλες. Πολύ αμφιβάλλω όμως αν θα ξεχάσει αυτό που έκανες. Ελπίζω να είσαι σύντομα σε θέση να αφουγκραστείς τα συναισθήματα των άλλων και να είσαι πολύ, μα πολύ πιο προσεκτική.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

26 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν

Το “είμαι στρατιωτικός εγώ και τα λέω χύμα και τσεκουράτα” αρμόζει σαν αντίδραση μόνο αν πάνε να σου αρπάξουν την ξαπλώστρα στο μπιτσόμπαρο.

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Εκεί αρπάζεις την ομπρέλα και την καρφώνεις στο μάτι.

calamity jane
calamity jane
4 χρόνια πριν

Βρε παιδιά καλή η ειλικρίνεια αλλά καλό είναι να μην χάνεται τελείως η ευγένεια στον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντι μας. Λίγη ενσυναίσθηση δεν βλάπτει. Έλεος πια, βαφτίσαμε στην γαϊδουριά και την κακοτροπιά ειλικρίνεια και όποιον πάρει !!

Πρίγκιπας για μια βδομάδα
Πρίγκιπας για μια βδομάδα
4 χρόνια πριν

Σε αντίθεση με τη Λένα εγώ θα σου πω πως έκανες πάρα πολύ καλά που είπες αυτό που νιώθεις. Έχουμε πήξει στις ψεύτικες φιλίες και τα ψεύτικα χαμόγελα ενώ από πίσω υποβόσκουν θέματα που κανείς δεν αποφασίζει να τα ανοίξει.

Το πρόβλημά σου δεν είναι η πρώην φίλη αλλά η άλλη κοπέλα της ιστορίας που σας θέλει ενωμένες όλες μαζί. Γίνε ξεκάθαρη κι σ’ εκείνη λοιπόν και πες της τι νιώθεις. Δεν χρειάζεται να διαλέξει στρατόπεδο, αρκεί μόνο να σεβαστεί την επιλογή σου. Μακάρι όλοι να είχαμε τόσο ειλικρινείς ανθρώπους γύρω μας, θα είχαμε γλιτώσει αρκετό χρόνο.

Biskof
Biskof
4 χρόνια πριν

Μπορω να καταλαβω αυτο που λες για τις ψευτικες φιλιες αλλα εδω δεν αναφερει τιποτα για κατι τετοιο, απλα δεν ταιριαζαν τοσο, οποτε δεν καταλαβαινω τον λογο να της πει κατι τετοιο.
Προσωπικα θα μπορουσα μονο να το δεχτω αν η φιλη της πηγε και της την ειπε επειδη δεν κανουν πια τοσο παρεα. Εκει κτλ να εκφρασει τα συναισθηματα της αλλα και παλι με ομορφο τροπο διακριτικο. Ανθρωποι ειμαστε, οχι πετρες.

Arleta
Arleta
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Biskof

Παιδια, συγγνωμη, αλλά θα διαφωνήσω. Δε μπορείτε να ξέρετε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα ξερό “δε ταιριάζουμε” ούτε ο άλλος μπορεί πάντα να μπαίνει στη διαδικασία να αναλύει καταστάσεις που μάλιστα στη προκειμένη περίπτωση με τη κοπέλα δε τη νοιάζουν κιόλας, γιατί άλλο ήταν το θέμα της ερώτησης. Κι εγώ έκοψα ανθρώπους γιατί δεν ταιριαζω, χωρίς φαινομενικά να μαλώσω ή να μου κάνουν κάτι τρανταχτό. Αλλά λίγο λίγο μέσα στα χρόνια μου ρουφούσαν το μεδουλι μέσα από κουτσομπολιά, μικρότητες, σπόντες, κακίες, εκμετάλλευση κτλ. Ναι, δεν άλλαξαν αυτοί. Εγώ άλλαξα. Ξύπνησα και ειδα οτι δεν εχουμε τιποτα κοινο, κι… Διαβάστε περισσότερα »

miakotara
miakotara
4 χρόνια πριν

Δεν είπαμε ότι δεν είναι ειλικρίνεια, αλλά για μένα και το να δέχεσαι να βγεις μόνο όταν κανονίζετε παρέα και όχι οι δυο σας μόνες, περνάει το μήνυμα που θες.
Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και η “διπλωματία” γιατί μετά κάτι μου λέει ότι θα αρχίσουν τα “οι κολλητοί μου βγαίνουν με τη φίλη μας και δε με καλούν…”.
Φυσικά και η τρίτη φίλη και το αγόρι έρχονται σε δύσκολη θέση, ακόμα και αν δε διαλέξουν ξεκάθαρα πλευρά θα πρέπει να αποφασίζουν τη μια μέρα στη σύνθεση να συμπεριλαμβάνουν τη “φίλη” και την άλλη την “κολλητή”.

aiyo
aiyo
4 χρόνια πριν

δεν είναι απάντηση σχολείου γιατί δεν ξέρουμε τι ακριβώς προηγήθηκε.
το πιθανότερο, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον, είναι ότι ειπώθηκε μετά από προσπάθειες της πρώην φίλης άρα κάπως έπρεπε να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

δε σου λέω!
δε σου λέω!
4 χρόνια πριν

Εν τω μεταξύ, αυτό που έρχεσαι πίσω στην πόλη σου για λίγες μέρες και δε μπορείς να βγεις με όλη την παρέα να τα πείτε αλλά πρέπει να κανονίζεις 4 βραδιές με 4 άτομα επειδή δε μιλιούνται μεταξύ τους επειδή κανείς-δεν-έχει-καταλάβει-γιατί, είναι story of my life, και εκνευρίζομαι λίγο.

daria
daria
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  δε σου λέω!

Ακριβώς, και γι αυτό το βρίσκω και λίγο ακραίο που κάποια σχόλια λένε και τη φίλη γαιδούρα.

Δε φωνάζω, έτσι είναι η φωνή μου
Δε φωνάζω, έτσι είναι η φωνή μου
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  δε σου λέω!

Μόνο που όλοι έχουν καταλάβει, δεν ταιριάζουν πια. Ή, έχουν άλλους σε προτεραιότητα.

Για την ερώτηση της φοιτήτριας, αναρωτιέμαι αν ειπώθηκαν τα πράγματα όπως έγραψε ή επιχείρησε μια “περίληψη” όπου φαίνεται μόνο η δική της λάθος συμπεριφορά. Αν προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις και η άλλη πλευρά πίεζε πολύ, ίσως έφτασε στο σημείο να πει: “Ξέρεις, δε μπορούμε να είμαστε όπως παλιά, δε νιώθω το ίδιο.” Υπόθεση κάνω, όχι ότι αναιρείται η αγένεια της τοποθέτησης. Πάντως δε ξέρουμε ολόκληρη την ιστορία.

Δε φωνάζω, έτσι είναι η φωνή μου
Δε φωνάζω, έτσι είναι η φωνή μου
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  δε σου λέω!

Mafalda, εσύ λες για την τρίτη φίλη. Εγώ αναφερόμουν στις άλλες δυο, που τσακώθηκαν.

Για τη φίλη που “απαιτεί” να βρεθούν όλοι μαζί, εικάζω πως δεν έχει καταλάβει το βαθμό απομάκρυνσης των δυο, και αυτή είναι η -χιουμοριστική- προσπάθειά της να τις ξαναφέρει κοντά.

δε σου λέω!
δε σου λέω!
4 χρόνια πριν

Για να εξηγηθώ, ούτε εγώ ανάγκασα ποτέ μαλωμένα άτομα να κάτσουν μαζί για χάρη μου! Αλλά εντάξει, έχω πει αντίστοιχες ατάκες (ελάτε τώρα, δε θα βγούμε όλες μαζί;) γιατί ήμουν 20 χρονών και νόμιζα ότι όταν έρθω εγώ, η κοινή αγαπημένη φίλη, θα τις φέρω κοντά και όλα θα φτιάξουν μαγικά. Όπως είπε η Δε φωνάζω (πώς ταιριάζουν τα ψευδώνυμά μας!), δεν ξέρουμε το πλαίσιο που ειπώθηκε ό,τι επιπώθηκε. Πάντως όταν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για τσακωμό, βρίσκω λίγο γελοίο ότι το “δεν ταιριάζουμε πια” κατέληξε σε “δε θέλω να σε ξαναδώ ποτέ μπροστά μου”. Και στη δική μου περίπτωση… Διαβάστε περισσότερα »

Haifischnet
Haifischnet
4 χρόνια πριν

Επιτέλους εκτιμήθηκαν και οι αρετές του ghosting!

Arleta
Arleta
4 χρόνια πριν

Εν τω μεταξύ θαρρώ πως κάποια στιγμή καλό θα ήταν να σταματήσουν οι αναφορές σε ονόματα τύπου Σούλα, Κούλα, Κατίνα κτλ και να αρχίσουν λίγο τα Νάσια, Κασσάνδρα, Ελένη κτλ…

Arleta
Arleta
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Arleta

Γιατι, Mitsi μου, νομίζω πως όλοι χρησιμοποιούμε με κάπως υποτιμητική διάθεση αυτά τα ονόματα. Αν δεν είναι έτσι, γιατί δεν αναφέρουμε ποτέ άλλα, διαφορετικά;

Τσιτσίγκειος Πένα
Τσιτσίγκειος Πένα
4 χρόνια πριν

Είσαι μικρή και τα σχήματα που έχεις για τις σχέσεις είναι ακόμα πολύ αφελή και μονοδιάστατα. Και αυτό είχε ως συνέπεια να φερθείς με αναλγησία και αγένεια. Αν δεν έχει συμβεί κάτι σχετικό με τη συμπεριφορά του άλλου που να μπορείς ας πούμε να του πεις τι σε ενόχλησε, είναι τελείως άσκοπο και κουλό να του πεις ότι τον κατεβάζεις πίστα λες και οι σχέσεις είναι video game. Αν ήθελες να αραιώσεις ήταν δικό σου θέμα πρώτον, και δεύτερον θα γινόταν από μόνο του μειώνοντας τις επαφές. Είναι θεμιτό και ανθρώπινο να αξιολογείς μια σχέση και να βλέπεις ότι δε… Διαβάστε περισσότερα »

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν

Δηλαδή στον υποβιβασμό σε απλή φίλη της έδωσες κ spreadsheet με τις δραστηριότητες που σας επιτρέπονται τώρα που δεν είστε κολλητές, τον αριθμό εβδομαδιαίων μηνυμάτων, κ.ο.κ.; Αν δεν ταιριάζεται πια ως παρέα, αυτό θα φαινόταν σταδιακά κ θα ξεκόβατε έτσι, σχετικά αναίμακτα.
Είναι σχεδό αναμενόμενο με κάποιους φίλους απ’ το σχολείο να μην ταιριάζεται κ στην ενήλικη ζωή (μη σε αρχίσω για τους πόσους φιλους απ’ το πανεπιστήμιο θα κρατήσεις μέχρι την αποφοίτηση) αλλά το έκανες λίγο άγαρμπα.
Επίσης, κανείς δε μπορεί να σε αναγκάσει να κάνεις παρέα με κανέναν. Οι αποφάσεις είναι δικές σου.

το πουπούζι
το πουπούζι
4 χρόνια πριν

Θα μπορούσες να κόψεις τα πολλά πολλά μαζί της διακριτικά πετυχαίνοντας το στόχο σου (δηλαδή να είστε απλά στην ίδια παρέα και όχι κολλητές). Θα το πω απ την οπτική πλευρά της φίλης που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Έχεις δει τη σειρά community? H φίλη γυρίζει στην παρέα που έχει απ’το σχολείο και βλέπει αυτό: https://giphy.com/gifs/community-fire-shocked-nLhdSinRtaL2E Ξαφνικά, η έκρηξη ειλικρίνειας και “ντομπροσύνης” σου χάλασε τη μαγιά και τη χάλασε και για ασήμαντο λόγο, επειδή αποφάσισες για δικούς σου λόγους να αλλάξεις το “status” από “κολλητή” σε “κοινή θνητή”. Και ναι, το λέω με εισαγωγικά και μια ελαφριά ειρωνεία γιατί ρε… Διαβάστε περισσότερα »

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν

Από αλλού του περίμενε από αλλού της ήρθε 😏.
Είναι αυτή η δεκαετία των 20 όπου η σχέση με τους φίλους είναι ερωτική σχεδόν και παθιασμένη, που γίνεται μια παρεξήγηση και χαλάει το σύμπαν. Χαλαρώστε. Επίσης έχει δίκιο η Λένα, αυτό που είπες στην πρώην φίλη σου δείχνει ότι δεν έχεις καμία ενσυναίσθηση. Δεδομένου ότι μπορούσες να κάνεις παρέα μαζί της άρα δεν έγινε κάτι που να σε κάνει να μην θέλεις καμία σχέση, δεν χρειαζόταν να της εξηγήσεις την αλλαγή του τίτλου, δεν είσαι η βασίλισσα Ελισάβετ με τον Χάρι και την Μέγκαν που τους πήρε τους τίτλους.