in

Αγαπητή «Α, μπα»: Σκέφτομαι την ευγενική του κίνηση και λέω μπράβο του

Αναρωτιέμαι γιατί απάντησα τόσο ψυχρά;

Σήμερα το πρωί σταμάτησα να πάρω καφέ σε ένα καφέ που πηγαίνω συχνά αλλά δεν γνωρίζομαι με το προσωπικό. Σήμερα ήταν ένας ωραίος, ψηλός, αρκετά νέος άντρας που τον προσέχεις λόγω της καλοσύνης που εκπέμπει που σε συνδυασμό με την εμφάνιση κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

9817a77b1c8be30ab86ea5ff4d1fc86c

Σήμερα το πρωί σταμάτησα να πάρω καφέ σε ένα καφέ που πηγαίνω συχνά αλλά δεν γνωρίζομαι με το προσωπικό. Σήμερα ήταν ένας ωραίος, ψηλός, αρκετά νέος άντρας που τον προσέχεις λόγω της καλοσύνης που εκπέμπει που σε συνδυασμό με την εμφάνιση κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση (παντρεμένος γιατί φορούσε βέρα). Τον ρώτησα αν υπάρχει κάποιο φυτικό γάλα (συνήθως έχουν), αλλά αφού έψαξε μου είπε ότι δυστυχώς λόγω τριημέρου τους είχε τελειώσει. Τον ευχαρίστησα και βγαίνοντας από την πόρτα με φωνάζει και μου λέει ότι απέναντι (εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι θα μου έλεγε να πάρω από απέναντι καφέ) πουλάει φυτικό γάλα, αν θα ήθελα να πάει να αγοράσει για να μου φτιάξει τον καφέ. Εξεπλάγην τόσο πολύ από την κίνηση, αφού πρόκειται για αλυσίδα καφετεριών οπότε δεν είχε κάποιο οικονομικό όφελος ο ίδιος και δεν ξέρω καν αν αυτό επιτρεπόταν από τον υπεύθυνό τους, αν μπορούν να αγοράζουν λιανικής και όλα αυτά…που του επανέλαβα τη διαδικασία. Τον ρωτάω δηλαδή να πας να πάρεις γάλα για να μου φτιάξεις καφέ; Και απαντάει ναι. Του λέω ευχαριστώ δεν πειράζει θα σταματήσω κάπου αλλού. Εκείνη τη στιγμή δεν είχα προλάβει να επεξεργαστώ όλη τη βαρύτητα της κίνησης, από άποψη εξυπηρετικότητας και μόνο και ευγένειας γιατί δεν υπήρχε κανένα ερωτικό κίνητρο. Το σκέφτομαι όλη μέρα και λέω μπράβο του. Και αναρωτιέμαι είναι δυνατόν σε μια τέτοια κίνηση να απαντάω τόσο σχετικά ψυχρά; Δεν είμαι ψυχρή και γενικά εκτιμώ πάντα αθώες ασήμαντες αλλά τόσο ενδεικτικές καλοσύνης κινήσεις, αλλά αυτό δεν είχα την ετοιμότητα να το εκτιμήσω επιτόπου.

καφέ καρύδα

Πρώτον, αφού δεν ξέρεις το προσωπικό, πώς ξέρεις ότι δεν είναι αυτός ο ιδιοκτήτης (και οι αλυσίδες έχουν ιδιοκτήτες); Δεύτερον, και να μην είναι, μπορεί να είναι ο υπεύθυνος της βάρδιας, άνθρωπος που θέλει να κάνει καλά τη δουλειά του, και απούλητος καφές σε καφέ είναι αποτυχία. Τρίτον, προφανώς και δεν υπάρχει ερωτικό κίνητρο, δεν είναι μόνο το σεξ κίνητρο για να θέλεις να πουλήσεις αυτό που πουλάει το κατάστημα σου, και τέταρτον, δεν είναι σωστό να υποθέτεις ότι ένας ωραίος έχει αυτό πάντα ως κίνητρο επειδή είναι ωραίος (το παντρεμένος σε τι συνεισφέρει στην υπόθεση;). Πέμπτον, είναι πράγματι ευγενικό αυτό που είπε, αλλά δεν ήθελε και να σου χαρίσει το νεφρό του, απέναντι θα πήγαινε.

Τελικά και έκτον, πράγματι αντέδρασες ελαφρώς ψυχρά, θα ήταν πιο ευγενικό αν περίμενες να πάρει το φυτικό γάλα, αλλά δεν πειράζει, θα ξαναπάς, και θα έχεις ευκαιρίες να ανταποδώσεις την ευγένεια με την προτίμηση σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

42 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Aloutero
Aloutero
4 χρόνια πριν

Αν δεν ήταν ωραίος ή αν ήταν γυναίκα, θα το σκεφτόσουν όλη μέρα; Θα σε ένοιαζε πόσο ψυχρή ήσουν; Ειλικρινής απορία και όχι ειρωνεία.

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Είναι αυτές οι μικρές στιγμές της καθημερινότητας που τις προσπερνάς, αλλά όταν τις σκέφτεσαι ξανά σου φτιάχνουν τη μέρα. Αν όμως έχεις απαντήσει όχι όσο θερμά θα ήθελες, τότε έχεις ένα βάρος όλη μέρα. Το χω πάθει κι εγώ. Συνήθως όταν ξαναπηγαινω, είμαι πιο ευγενική, λέω και κανένα αστείο.

I_am_the_law
I_am_the_law
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

“Φυτικό γάλα έχετε σήμερα ή πάλι όχι; Καφέ; Βασικά, κάνε στη μπάντα, τα έχω εδώ να τον φτιάξω μόνη μου.”

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

Ένα σχόλιο στη σελίδα τους στα social media ή κάποιο review ή κάτι αντίστοιχο νομίζω να βοηθούσε και να “εξισορρόπιζε” την αρχική σου αντίδραση

Karlee
Karlee
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Σε περίπτωση όμως που για κάποιο λόγο δεν επιτρέπεται η κίνηση που έκανε ο υπάλληλος από την καλή του την πρόθεση, ίσως τον εκθέσει, παρά τον “ανεβάσει” στα μάτια της Διοίκησης.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Karlee

ναι ναι, έχεις δίκιο, εννοούσα ένα γενικό σχόλιο “το προσωπικό του καταστήματος πολύ εξυπηρετικό” κλπ

ElementaryMyDearWatson
ElementaryMyDearWatson
4 χρόνια πριν

Συμφωνώ σε όλα με τη Λένα αλλά μόνο σε μένα φάνηκε μια χαρά η απάντηση “Ευχαριστώ, δε πειράζει, θα σταματήσω κάπου αλλού”; Καθόλου ψυχρή δε μου φαίνεται, και εγώ κάπως έτσι θα απαντούσα, ίσως να έβαζα και ένα “Να ‘σαι καλά” στο τέλος. Τί άλλο έπρεπε να πει δηλαδή για να φανεί “θερμή”; Τον ευχαρίστησε για την προσφορά του και αρνήθηκε.

Στα υπόλοιπα, συμφωνώ απόλυτα.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ElementaryMyDearWatson

Ε εντάξει ήταν λίγο πόρτα γιατι αυτός προσπάθησε να κάνει το κάτι παραπάνω για να ευχαριστήσει τον πελάτη και ο πελάτης του είπε αντε γειά.

δε σου λέω!
δε σου λέω!
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Μπορεί η κοπέλα να βιαζόταν, και να μην ήθελε, γιατί και θα καθυστερούσε, και θα ένιωθε “υποχρεωμένη” γιατί ο άλλος έκανε το κατιτίς παραπάνω για να την εξυπηρετήσει. Ευγενική η πρόταση, ευγενική και η άρνηση, ήταν όντως πιο εύκολο να σταματήσει κάπου αλλού. Δε μου φάνηκε ούτε εμένα ψυχρή, αν και έχει πολλή σημασία ο τόνος και η έκφραση.

Μπορείς πάντα να σταματήσεις ξανά, να είσαι χαμογελαστή, και να δείξεις ότι εκτιμάς την εξυπηρέτησή τους που σημαίνει πως δε σε χάσανε από πελάτισσα, αυτό είναι υπεραρκετό.

Velay
Velay
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Μπααα Μίλτο, χάρη του έκανε. Ημουν κι εγώ μπαρίστα σε καφέ και τά κανα αυτά τα κολπάκια (go above and beyond duty, που λέμε και στο χωριό μου), έτσι σκλαβώνεις τους πελάτες και μπορεί την επόμενη να σου αφήσουν tip, και μου άρεσε να ήμουν “η πιο καλή γκαρσόνα είμαι εγώ”. Φυσικά, 90%, οι πελάτες μου έλεγαν όχι γιατί δεν είχαν χρόνο να περιμένουν, είτε για να μην με βάλουν σε έξτρα κόπο. Πάλι καλά, ποιος τρέχει στον απέναντι…

_the_queen
_the_queen
4 χρόνια πριν

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω συχνά πυκνά, είμαι από τη φύση μου πολύ δοτική και πολλές φορές οι μικρές κινήσεις που κάνω για να προσφέρω στον άλλον μια ευκολία ή και ελάχιστη χαρά μπορεί να εκληφθούν ως κάτι παραπάνω. πολύ άβολη η στιγμή που ο άλλος κολακεύεται ότι τον “ξεχώρισα” και μετά βλέπει να κάνω το ίδιο και για τους υπόλοιπους. Κάποιοι άνθρωποι είναι έτσι εκ φύσεως, έτσι έχουν μάθει ή θεωρούν πως κάποτε αυτό θα τους το επιστρέψουν και οι άλλοι όταν χρειαστεί, ίσως τα κίνητρα να είναι κατα βάση εγωιστικά, όπως και να έχει όμως ας… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  _the_queen

Αυτό ναι. Συχνά με βλέπουν έως και με καχυποψία, ότι για να προθυμοποιούμαι, κάτι θα θέλω. Εχμ, ναι, θέλω να κανω, αυτό που θα ήθελα να μου κάνουν, αλλά που έχω συνηθίσει να μη μου το κάνουν. Αλλά ξέρω ότι είναι κάτι καλό, γι’αυτό θα συνεχίσω να το κάνω.Αν δεν το θέλετε, δεν πειράζει, θα το θελήσει άλλος.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν

Προσπαθούσα να καταλάβω πού κολλάει το ότι φορούσε βέρα. Διαβάζω και την απάντηση και σπάω το κεφάλι μου να καταλάβω πώς εμπλέκεται το ερωτικό στοιχείο. Διαβάζω και το σχόλιο της Aloutero και πάλι δεν καταλαβαίνω πώς κολλάνε όλα αυτά, με το ότι προθυμοποιήθηκε να την εξυπηρετήσει.
Και τελικά μάλλον φταίει το ότι εγώ θα το έκανα, όντως για να εξυπηρετήσω απλώς τον πελάτη. Που καλό δεν το λες, αλλά δεν το λες και κακό για τον πελάτη. Κακό για μένα, ίσως. Αλλά δε βαριέσαι. Θα έκανα και μια βόλτα.

leas
leas
4 χρόνια πριν

πόντια, σενάριο βέρας (σενάριο έτσι, δεν μπορούμε να ξέρουμε φυσικά). Αυτός αρέσει στην κοπέλα, θα ήθελε να συμβεί κάτι ερωτικό μεταξύ τους. Η κοπέλα βλέπει τη βέρα και το αποκλείει, αφού για την ίδια οι παντρεμένοι είναι κόκκινη γραμμή. Αυτός κάνει μια κίνηση επαγγελματική και ανθρώπινη καθαρά, αν έχεις το χρόνο να το επεξεργαστείς, αλλά στην πρότερη φάση όπου το πράγμα είναι ανεπεξέργαστο, στο μυαλό της κοπέλας κυριαρχεί η φαντασίωση και η επιθυμία για πιθανό ζευγάρωμα. Αυτόματα η κοπέλα κόβει τον αέρα (λόγω βέρας) αφού αισθάνθηκε πως συνέβη η επιθυμητή από εκείνη ερωτική του προσέγγιση… και τη βέρα την έχει… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Προφανώς και παίζει αυτό το σενάριο από την πλευρά της. Σ’αυτό μου το σχόλιο εγώ σκέφτομαι τι θα έκανα αν ήμουν στη θέση του εξυπηρετικού υπαλλήλου. Στη θέση της κοπέλας όποτε έχω βρεθεί, ή η χαμηλή μου αυτοεκτίμηση θα βγει και θ’αναρωτιέμαι γιατί ν’αξίζω να με εξυπηρετήσει κάποιος ή να αρέσω σε κάποιον (βέρες και λοιπά, απλά θα με δυσκόλευαν περισσότερο) ή θα μου βγει ο φόβος, αν όντως αισθανθώ φλερτ. Ασυνείδητα νομίζω πως όλοι ελκυόμαστε, όχι μόνο ερωτικά, από ανθρώπους που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα. Η δική μου εκτίμηση είναι πως η κοπέλα ένιωσε αμήχανα, επειδή ένιωσε όμορφα.… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
4 χρόνια πριν

Ναι, μπορεί να φέρθηκε ψυχρά λόγω αμηχανίας, επειδή της φέρθηκε με καλοσύνη και δεν το έχει συνηθίσει, της είναι ξένο. Μπορεί. Και βέβαια στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν εξίσου βαθιές προεκτάσεις. Πιθανολογώ όμως πως ισχύει περίπου το σενάριο που είπα, λόγω στοιχείων που έδωσε και που είναι περιττά, αν μιλάμε για καλοσύνη μόνο. Η ίδια, δηλαδή, εστίασε εκεί. Δηλαδή το μα πόσο ωραίος, συν η καλοσύνη, έξτρα συν η βέρα, συν το άλλο που είπε: ‘εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι θα μου έλεγε να πάρω από απέναντι καφέ’. Όπου φύγει φύγει δηλαδή. Εκ των προτέρων αυτά. Εκ των υστέρων άλλα. Τι… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Aloutero
4 χρόνια πριν

Κολλάνε με το γεγονός ότι αναφέρονται από τη γράφουσα, ενώ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την κίνηση του υπαλλήλου. Μάλλον λειτούργησε ακριβώς όπως περιγράφει η leas και το γεγονός ότι το σκέφτεται όλη μέρα δεν έχει να κάνει με την ευγενική κίνηση τόσο πολύ.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Ναι το κατάλαβα μετά, απλά συνέβη αυτό που καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν κατάλαβες, αλλά δεν καταλαβαίνεις ποιο είναι, αλλά ξέρεις ότι για να το βλέπουν άλλοι, υπάρχει. Σαν να ψάχνεις τα κλειδιά ένα πράμα.

Το_κοτσύφι
Το_κοτσύφι
4 χρόνια πριν

Κολλάει στο ότι ήταν τόσο ευγενικός παρότι δεν είχε κάποιο σεξουαλικό κίνητρο. Δηλαδή δεν ήθελε να τη φλερτάρει, ήταν απλά πολύ ευγενικός και εξυπηρετικός. Εγώ καταλαβαίνω ότι η γραφουσα δηλαδή κάνει την παραδοχή παντρεμένος –>> δεν θα με φλέρταρε και παρόλα αυτά φέρθηκε έτσι

masal gibi
masal gibi
4 χρόνια πριν

σωστή!σωστότατη!

Leave it to Beaver
Leave it to Beaver
4 χρόνια πριν

Πιστεύω εαν ήταν άσχημος θα ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση πχ καλά αυτός νομιζε οτι θα κάνει κονέ με συμπεριφορά καλού παιδιού εξάλλου η ευγένεια είναι αυτονόητη. Τώρα που είναι ωραίος, η ευγένεια από αυτονόητη ως δια μαγείας μετατρέπεται σε σπάνιο προσόν.

Ιππόκαμπος
Ιππόκαμπος
4 χρόνια πριν

Καλε τι κίνητρο να ειχε ο άνθρωπος;
Δουλευω σε καφετέρια και εχω πεταχτεί απειρες φορες να αγορασω απο ψιλικατζίδικα πράγματα που μπορεί να εχουν καθυστερησει να ερθουν απο τους προμηθευτές. Είτε αυτό ειναι γάλα εβαπορέ είτε τυρί για τοστ. Προσωπικά θεωρω αναμενόμενο να κάνω οτι μπορω για να εξυπηρετήσω το πελάτη. Πληρώνομαι γι αυτό και παρέχω την υπηρεσία την οποία μου ζητανε.

Velay
Velay
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιππόκαμπος

Α να γειά σου.

Bomba
Bomba
4 χρόνια πριν

Εσας που προσέχετε τις βέρες σας θεωρώ εξωγήινους, να το ξέρετε!

bella ciao
bella ciao
4 χρόνια πριν

Τώρα θα ακουστώ σαν τη μισητή μου ξαδέρφη που γράφει στο φέισμπουκ “έδωσα αγάπη και πήρα πόνο”, και την έχω μπλοκάρει, αλλά ας είναι! Εγώ ρε παιδιά καημό το χω ένας ΕΝΤΕΛΩς ΑΓΝΩΣΤΟς-Η να κάνει κάτι για εμένα γιατί έτσι!! Ή θα θέλουν σεξ (πιο παλιά αυτό) ή εξυπηρέτηση ή ψήφο ή λεφτά.. Πράγμα που δεν είναι κακό, αλίμονο άγνωστοι είναι αλλά λέω… Τόσοι ινσταγκράμερς μας τα χουν πρήξει με τις αυθόρμητες καλές πράξεις, ένας δε θα πετύχει κι εμένα; Και για να σας προλάβω… Εγώ πάντα στο μετρό-τρένο-αεροπλάνα λατρεύω να κουβαλάω βαλίτσες των παππούδων και των γιαγιάδων… Από φοιτήτρια… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bella ciao

θα σε παραπέμψω στο επεισόδιο με τα Φιλαράκια όπου προσπαθούν να αποδείξουν ο ένας στον άλλον ότι κάθε καλή πράξη έχει εγωιστικό κίνητρο από πίσω της 🙂 οπότε μη στεναχωριέσαι, φυσιολογικά είναι αυτά

Velay
Velay
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bella ciao

Χα,χαχα, Βella θα σε τσαντίσω τώρα, αλλά είμαι ακριβώς το αντίθετο. Μην με δει άνθρωπος με βαλίτσα στο χέρι, μου την αρπάζει… Μια φορά, περπατούσα τροχάδην κοντά στο σταθμό να προλάβω το τρένο και σταμάτησε ένας ασχετος και με πήγε με το αυτοκίνητο για να μην το χάσω, και μου λέει, είδες, τελικά γίνοντα θαύματα τα Χριστούγεννα…Για να μην αρχίσω με φίλους και γνωστούς (γυναίκες και άντρες) που δεν μου αφήνουν να κάνω καμια δουλειά, να κουβαλήσω τίποτα…γιατί θα με πονέσει η μέση μου, ή έχω περίοδο ή ότι άλλο κουλό. Ποτέ κανένας δεν είχε προφανή κατώτερα κίνητρα. Νομίζω ότι… Διαβάστε περισσότερα »

masal gibi
masal gibi
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Velay

αν το φυσικ σου velay παραπέμπει σε αδύναμη κοπελούδα τότε μου αρέσει τρελά που η φωτογραφία προφίλ σου είναι τελείως κόντρα ρόλος! 🙂 🙂

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν

Να σου πω. Αυτές οι καμπάνες που λες, χτυπούσαν σ’εμένα, για πολύ συγκεκριμένους λόγους και ήμουν δικαιολογημένη. Τις πραγματικές διαστάσεις δεν μπορούμε να τις δούμε, όταν φοβόμαστε. Η κοπέλα εδώ, δεν φοβήθηκε την ευγένεια, απλά δεν την περίμενε. Αυτά που λες γενικά δεν είναι λάθος, αλλά νομίζω η αφορμή που βρίσκεις είναι άκυρη. Παράδειγμα 1: Κάνουμε βόλτα με τη Γειτόνισσα και μια κυρία με σκυλάκι που στέκεται κάπου πιο μακριά και το σκυλάκι μυρίζει γύρω γύρω, μας κοιτάζει, έτσι αφηρημένα, όπως κοιτάζουμε όλοι όταν βαριόμαστε. Κι ενώ εγώ μιλάω στη Γειτόνισσα και περπατάμε, με διακόπτει για να με ρωτήσει, αν… Διαβάστε περισσότερα »

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
4 χρόνια πριν

Ποντια , τρομαξα πολυ με τον τυπο που περιεγραψες.
Πωπω, δεν ξερεις απο πού θα
σου ´ρθει τελικα.