in

Γιατί τρώμε 3 γεύματα τη μέρα;

Τα τρία γεύματα την ημέρα –πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό- είναι ένα στάνταρ που θεωρούμε τόσο αυτονόητο που δεν αναρωτιόμαστε πια για την ορθότητά του

Τα τρία γεύματα την ημέρα –πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό- είναι ένα στάνταρ που θεωρούμε τόσο αυτονόητο που δεν αναρωτιόμαστε πια για την ορθότητά του. Υπάρχουν βέβαια δίαιτες που προωθούν περισσότερα, μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα αλλά αυτό θεωρείται έκτακτο μέτρο σε περιόδους κρίσης ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

d5d2d5e7519de933e358162f1fdc5109

Υπάρχουν βέβαια δίαιτες που προωθούν περισσότερα, μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα αλλά αυτό θεωρείται έκτακτο μέτρο σε περιόδους κρίσης. Κατά τα άλλα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι μαμάδες, οι ταξιδιώτες, προσπαθούν να τρώνε ή να προσφέρουν τρία γεύματα την ημέρα σε ώρες που διαφέρουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος αλλά χωρίς να διαφέρουν στον αριθμό- όταν ξεφεύγουμε από την τριάδα παραβλέποντας το πρωινό ή τρώγοντας το κυρίως φαγητό το βράδυ, έχουμε τύψεις κι εκεί αποδίδουμε τα παραπανίσια μας κιλά.

Δε θα κουραστώ να υποστηρίζω ότι τα κιλά έχουν σχέση με το πόσο τρως και αποκλειστικά με αυτό, σε μία ευθεία αναλογία που δε θέλει και πολύ μυαλό. Όλα τα άλλα, οι ώρες, οι συνδυασμοί, οι αναλογίες, έχουν σχέση με την καλή λειτουργία του στομαχιού, ίσως με τη διάθεση, με τα φουσκώματα, πάντως όχι με τα κιλά. Παράλληλα εκατομμύρια έρευνες γίνονται γι’ αυτά τα θέματα (για να μας αλαφρώσουν από τις τύψεις μας ή για να μας φορτώσουν κι άλλες ή επειδή πρόκειται για θέμα με τεράστιο ενδιαφέρον). Τόσοι πολλοί καθημερινοί καταναλωτές, τόσα προϊόντα που πρέπει να πουληθούν, τόσο σημαντικά τα κιλά μας, άλλες τόσες οι έρευνες.

healthy meal prep recipes

Ο Anneli Rufus, συγγραφέας διαφόρων βιβλίων, μπήκε στον κόπο να συγκεντρώσει μερικές, αναδεικνύοντας την τρικυμία (και τους κατά τόπους Πάπες):

«Ακόμα και οι Δυτικοί δεν έτρωγαν πάντα τρία γεύματα τη μέρα. Πρόκειται για μία σχετικά πρόσφατη εφεύρεση. Άπειρες νέες μελέτες εξερευνούν το θέμα και τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά.  Το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής ισχυρίζεται ότι ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα μειώνει το βάρος αλλά αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ τα μικρά γεύματα τη ρίχνουν. Ένα Ινστιτούτο Γηριατρικής πιστεύει ότι ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ένα πανεπιστήμιο στο Μάαστριχτ λέει ότι τρώγοντας τουλάχιστον τέσσερα μικρά γεύματα την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας κατά 45%. Η ίδια μελέτη κατέληξε στο ότι όσοι αποφεύγουν το πρωινό έχουν κατά τέσσερις φορές αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν παχυσαρκία. Όμως ένα πανεπιστήμιο της Οτάβα δήλωσε ότι η κατανάλωση μικρών γευμάτων δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ένα γαλλικό κέντρο δηλώνοντας ότι «επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι όσοι υποστηρίζουν ότι το τσιμπολόγημα συσχετίζεται με την απώλεια κιλών είναι επιρρεπείς σε μεθοδολογικά λάθη.»

Μία έρευνα του Μπέρκλεϊ βρήκε ότι το να απέχεις μία μέρα από το φαγητό, τρώγοντας την επόμενη το διπλάσιο –στο διηνεκές- προστατεύει από καρδιοαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Dinners ssh 20080630125917

Συμπέρασμα; Αν βγαίνει, ίσως είναι ότι ο αριθμός των γευμάτων είναι θέμα κάθε κουλτούρας, όπως το πόσο κοντά στέκεσαι κοντά στον άλλον και η γλώσσα του σώματος. Μας αρέσει η ρουτίνα των τριών γευμάτων γιατί μας αρέσει η προβλεψιμότητα. Από την άλλη, η ζωή μας μας δυσκολεύει όλο και περισσότερο κι αυτό μας προκαλεί επιπλέον στρες. Τόσα και τόσα έχουν καταρρεύσει γύρω μας, ώρα να χαλαρώσουμε κι αυτούς τους κανόνες. Σ’ αυτό που συμφωνούν πάντως όλες οι έρευνες, είναι ότι τα συχνά οικογενειακά γεύματα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη των παιδιών- οπότε καλύτερα να μην κολλάμε στην ώρα και στον αριθμό των γευμάτων, αλλά στους ανθρώπους με τους οποίους τα μοιραζόμαστε.

family dinner 1 1

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μαριάννα Θ.
Μαριάννα Θ.
5 χρόνια πριν

Φαντάζομαι η λογική πίσω από τα τρία γεύματα την ημέρα είναι ότι ένα ανθρώπινο σώμα με υγιές πεπτικό σύστημα κάνει 6-8 ώρες να περάσει την τροφή από το στομάχι μέχρι το παχύ έντερο.
Ο καθένας μας, πάντως, γνωρίζει καλύτερα το σώμα του, τη λειτουργία του και τις ανάγκες του.