Είναι θεμελιώδες δικαίωμα του άντρα να κάνει σεξ με τη γυναίκα του;

Η δήλωση του Βρετανού δικαστή προκάλεσε αντιδράσεις και οργή για το μισογυνισμό και την υποτίμηση της έννοιας της συγκατάθεσης

Ένας δικαστής στην Αγγλία προξένησε σάλο με τα λόγια του σε μια υπόθεση προστασίας ευάλωτου ενηλίκου. Συγκεκριμένα, η κοινωνική υπηρεσία ενός δήμου ζήτησε από το δικαστήριο να προστατεύσει μια γυναίκα με μαθησιακές δυσκολίες και νοητική στέρηση από πιθανό βιασμό. Οι κοινωνικοί λειτουργοί πιστεύουν πως δεν είναι πλέον σε θέση να γνωρίζει αν θέλει να κάνει σεξ, και επομένως δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή της για σεξ στο σύζυγό της. Ο ίδιος ο σύζυγος, παντρεμένος επί 20 χρόνια με τη γυναίκα, προσφέρθηκε να δώσει μια νομικά δεσμευτική υπόσχεση ενώπιον του δικαστηρίου, για να αποφύγει μια δικαστική εντολή ή ασφαλιστικά μέτρα. Και στις δύο περιπτώσεις θα ήταν υπόλογος αν προέβαινε σε σεξ με τη σύζυγό του πάντως, και θα μπορούσε να πάει φυλακή.

Στην αρχική ακρόαση, ο δικαστής δήλωσε πως θα ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί οποιαδήποτε υπόσχεση ή εντολή, ακόμη και με συνεχιζόμενη εποπτεία από την κοινωνική υπηρεσία. Άλλωστε, είπε, “δεν μπορεί να σκεφτεί πιο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα από το να κάνει σεξ ένας άντρας με τη σύζυγό του – αλλά και το δικαίωμα της πολιτείας να ασκεί εποπτεία”.  Αποφάσισε να προβεί σε πλήρη δίκη, “επειδή ο άνδρας αυτός έχει δικαίωμα σε δίκη όπου θα ακουστούν όλα τα επιχειρήματα”.

Είμαι υπέρ του να ακούσει όλες τις πλευρές προσεκτικά, αλλά νιώθω κι εγώ αγανάκτηση με τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε. Ευτυχώς δεν είμαι η μόνη. Μια βουλευτής είπε:

Η φράση “το να κάνει σεξ ένας άντρας με τη σύζυγό του αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα” προερχόμενη από ένα δικαστή νομιμοποιεί το μισογυνισμό και τον υποβιβασμό του γυναικείου φύλου. Κανείς άνδρας στη Μεγάλη Βρετανία δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να επιμένει για σεξ. Απουσία συναίνεσης = βιασμός.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

35 points
Upvote Downvote

9
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
Αποδημητικό ΠτηνόChainReactionΣουβλίτσαidril Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Νομίζω η φράση “the right of a man to have sex with his wife” τα λέει όλα. Τον ενδιαφέρει μόνο τι “δικαιούται” ο άνδρας….Ποιος την υπολογίζει την γυναίκα!
Φαντάζομαι τον σύζυγό αυτό να της λεει “You don’t want to have sex tonight? Tough, you should have thought about that when you married me!”
Και επίσης ελπίζω να έχει έστω και μια συνέπεια αυτός ο δικαστής..

Αποδημητικό Πτηνό
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ τώρα να ρωτήσω το άλλο..Ποιός θα παρακολουθεί την εφαρμογή της απόφασης αυτής; Δηλαδή ωραία αντε και του απαγορεύουν να κάνει σεξ με τη γυναίκα του, θα έχουν κάμερες στο σπίτι π.χ. για να τον επιβλέπουν;

Επίσης κάτι άλλο που μου πέρασε απ το μυαλό διαβάζοντας το άρθρο και που με ταραξε ακόμα περισσότερο είναι το εξής: Αν η κοπελα αυτή δεν είναι σε θέση να δίνει τη συγκατάθεσή της για σεξ πώς τον παντρεύτηκε; Θέλω να πω, ήταν σε θέση να πάρει συνειδητά μια τέτοια απόφαση και μάλιστα στα 20 χρόνια της;;

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το άρθρο λέει ότι είναι παντρεμένοι 20 χρόνια, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μεσολαβησε και πλέον δεν μπορεί να αποφασίζει για τον εαυτό της!

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Θεμελιώδες δικαίωμα! Θεμελιωδέστατο ! Αυτά ακούνε κάτι δικοί μας (και οι μαμάδες τους), που τα πίστευαν ούτως ή άλλως και νιώθουν πως δικαιώνονται.