Stealthing & Συναίνεση

Ακόμα ένας όρος που μακάρι να μην γνωρίζαμε

Σχεδόν κάθε μέρα, μου μιλάνε γυναίκες που μου περιγράφουν «μικρο-βιασμούς». Όχι αυτούς που θα ακούγαμε στις ειδήσεις. Όχι αυτούς που θα πήγαιναν στα δικαστήρια, ούτε που θα κατήγγειλαν στην αστυνομία. Ούτε καν αυτούς που κάποια θα πόσταρε στα σόσιαλ και θα είχε εκατοντάδες λάικς, συμπαράσταση και υποστήριξη από δεκάδες φωνές.

Μικροβιασμούς από τους ήσυχους, τους σιωπηλούς, τους καθημερινούς. Που δεν μοιάζουν κάτι πολύ σοβαρό, που καμιά δεν τους χαρακτηρίζει ως βιασμούς, απλά δεν ξέρει πώς να ονομάσει αυτό που συνέβη, μένει μια πικρία και μια στεναχώρια, ότι δεν ήταν σωστό, αλλά δεν θα το ονομάσει ποτέ «βιασμό». Ποτέ με αγνώστους, συχνά μέσα σε σχέσεις, σεξουαλικές επαφές που στην αρχή η συναίνεση είχε δοθεί. Που είναι τόσο πεζή πραγματικότητα, που συνειδητοποιείς τι ήταν καιρό μετά ή και ποτέ. Που γίνονται κομμάτι του «ε, τι να κάνουμε, boys will be boys», «εκείνη τη φορά φέρθηκε μαλακισμένα» αλλά «τα έχει αυτά το σεξ».

Αυτή είναι ως τώρα η πραγματικότητα, για όλες εμάς που οφείλουμε να είμαστε γλυκές, υποχωρητικές, υπομονετικές, δεκτικές. Και να μην σπάμε αρχίδια. Γιατί έτσι πρέπει να είναι οι γυναίκες. Οι γυναίκες που ζουν αδιαμαρτύρητα την τυραννία του «έλα μωρέ, πώς κάνεις έτσι, δεν έγινε τίποτα». Και πολλές το πιστεύουν. Εκείνη την ώρα. Δεν έγινε τίποτα.

Μέχρι που κάποια στιγμή, συνειδητοποιούν ότι έγινε. Και μου τα λένε. Κι άλλο κορίτσι, κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο. Πόσα κορίτσια. Ίσως όλα τα κορίτσια.

Πριν λίγες μέρες, μια κοπέλα ζήτησε από μένα να της πω πόσο κακό θεωρώ πως ήταν που ένας τύπος με τον οποίο είχε σεξουαλικές σχέσεις τακτικές, εκσπερμάτισε μέσα της απροειδοποίητα, επίτηδες, και της είπε μετά πώς κάνει έτσι, αυτός το κάνει σε γυναίκες συχνά, και τι έγινε, σιγά.

Το μόνο που ήθελε η κοπέλα ήταν να της επιβεβαιώσω εγώ ότι δεν είναι τρελή που είχε σοκαριστεί.

Που μου θύμισε μια φορά που με ρώτησαν το ίδιο πράγμα ακριβώς για το “stealthing”. Αν δεν το έχεις ξανακούσει, πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο ο άνδρας αφαιρεί το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ, χωρίς να πάρει τη συγκατάθεση της συντρόφου. Να πούμε ξανά τα βασικά:

Οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση, είναι κακοποίηση και βιασμός.

Συναίνεση έχει δοθεί αν ο άλλος έχει πει «ναι, θέλω» ή αν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι εννοεί «ναι, θέλω».

Δεν εννοούμε μόνο ένα γενικό «οκ» στο να κάνετε σεξ. Όταν λέμε «σεξουαλική πράξη», εννοούμε και όλα τα ξεχωριστά στάδια ή τις φάσεις της συνεύρεσης. Και εννοούμε «ναι» και με όλα τα μεταβαλλόμενα δεδομένα της συνεύρεσης, σε κάθε στάδιο. Αν δεν υπάρχει «ναι», είναι βιασμός.

Ακόμα κι αν στην αρχή έχει πει «ναι», αν για οποιοδήποτε λόγο, οποιαδήποτε στιγμή, ο άλλος αλλάξει γνώμη, τότε δεν ισχύει το «ναι». Κι αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή δεδομένων κι ο άλλος δεν συμφωνήσει, πάλι δεν ισχύει το «ναι». Αν ο άλλος δεν ξέρει ότι άλλαξε ένα δεδομένο, εννοείται ότι δεν ισχύει το «ναι».

Αν αποφασίσεις να αλλάξεις ένα τρομερά σημαντικό δεδομένο και να το κρύψεις, δεν θέλει πολλή φαντασία για να καταλάβεις τι έκανες. Αλλά να στο πω κιόλας: Αν βγάλεις κρυφά το προφυλακτικό, είναι βιασμός.

Υπάρχουν πολλά άρθρα στο ίντερνετ που επικεντρώνονται στην έννοια του φαινομένου, παρουσιάζοντας το πράγμα ως κίνημα, γιατί εκεί είναι το ζουμί. Κι αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι η πρακτική, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν είναι κάτι καινούριο, δεν αποτελεί είδηση. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

Παρεμπιπτόντως, κι εμένα μου έχει συμβεί. Έχω ακούσει με (και καλά) έκπληξη και δυσπιστία: «μα, δεν το κατάλαβες; Εγώ νόμιζα πως το ήξερες, φάνηκε να σου αρέσει…» Ακόμα το σκέφτομαι και αναγουλιάζω από αηδία.

Σχετικά λοιπόν με την έννοια του «φαινομένου», υπάρχει ένα μεγάλο και σκοτεινό κομμάτι του ίντερνετ με πολλά τέτοια φόρουμ στα οποία άντρες μπαίνουν και μοιράζονται συμβουλές και εμπειρίες σχετικά με τη συναναστροφή με γυναίκες. Τα σάιτ αυτά εμπίπτουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μισογυνισμού και «σχέδιο» αντίστασης στο φεμινισμό.

Στόχος τους είναι να πατάξουν κάθε προσπάθεια για ισότητα, να μην αφήσουν τις γυναίκες να «σηκώσουν κεφάλι» και να τις χρησιμοποιούν αποκλειστικά σαν αντικείμενα σεξ ή για μεγάλωμα παιδιών και δουλειές του σπιτιού. Μιλάμε για φάση κάπως αντίστοιχη με τις κρυφές οργανώσεις ναζισμού.

Στην άκακη πλευρά του φάσματος είναι τα κλασικά PUA (Pick Up Artist) που σημαίνει τεχνικές για πετυχημένο dating, και βασικά πώς να ρίξεις κάποια στο κρεβάτι. Επαναλαμβάνω, αυτά είναι τα σχετικά άκακα. Η άλλη όμως πλευρά φτάνει στο έγκλημα των incels που έχουμε συζητήσει ξανά.

Το stealthing γίνεται όχι τόσο για την «απόλαυση του ακάπωτου» αλλά ακριβώς για τη γνώση ότι κάνουν στην άλλη κάτι που θα τη φρίκαρε, και καταφέρνουν να την κακοποιήσουν χωρίς εκείνη να το ξέρει ή χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.

Ναι, δεν υπάρχει πάτος, αλλά αυτό το ξέραμε. Το ότι πλέον προσπαθούμε να κολυμπήσουμε και να φτάσουμε στην επιφάνεια, είναι που κάνει τη διαφορά

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

82 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
hanomai giati remvazoHeliotropiumMaggieΚατλέϊα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
blu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μου συνέβη δυο φορές μεσα σε διάστημα ενός μηνα,, δεν είχα ιδέα ότι θεωρείται βιασμός, ο πρώτος ισχυρίστηκε ότι μου το είπε και δεν το κατάλαβα, ο δεύτερος απλα μου ανέφερε ότι το έκανε και οι δυο τελειωσαν μεσα. Είναι πολύ εύκολο να το κάνει κανεις, σε στάση που έχεις γυρισμένη την πλατη. Έχω φρικάρει περιμένω να περάσει ένα διάστημα να κάνω εξετάσεις μου έχει επηρεάσει πολύ τη ζωη μου.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Σοβαρά μιλάς; Ότι δηλαδή είναι κάτι που το κάνουν πολλοί; Φρίκάρω εγώ που το διαβάζω, φαντάζομαι την αγωνία εσένα που το ζεις. Να λες κι ευχαριστώ δηλαδή που σε ενημέρωσαν; τόση μεγαλοψυχία; Τι επικίνδυνοι μ@λ@κες υπάρχουν !
Εύχομαι να πάνε όλα καλά με τις εξετάσεις σου.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Αν θέλεις, να σε ρωτήσω και κάτι. Τους ρώτησες γιατί τελείωσαν μέσα; Το δικαιολόγησαν κάπως; Εννοώ για το χωρίς προφυλακτικό συνήθως έχουν διάφορες τραγικές δικαιολογίες : έχει άλλη αίσθηση/ δεν είναι το ίδιο/ είμαι αλλεργικός και αλλά φαιδρά. Αλλά το να κάνεις την κοπέλα να ψάχνεται για εγκυμοσύνες και αφροδίσια πώς το δικαιολογούν;
Αν θέλεις μου απαντάς.
Και πάλι λυπάμαι πολύ που σου συνέβη.

blu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

ο πρώτος δεν είχε αναφέρει καν κάτι περί ενόχλησης προφυλακτικού κτλ, απλα το έβγαλε για να τελειώσει χωρίς αυτό για την αίσθηση αυτό μου έδωσε να καταλάβω και επέμενε ότι είχα συμφωνήσει, ο δεύτερος επέμενε να το κάνουμε χωρίς και δεν το δέχτηκα πήγα να φύγω. Τότε ανακάλυψε ότι τελικά είχε μαζι του και δέχτηκα να συνεχίσουμε, όταν τελειωσε μου το είπε κατευθείαν ξέρεις έβγαλα το προφυλακτικό, τον ρώτησα γιατί και μου απάντησε ότι δεν μπορούσε να τελειώσει με αυτό,

hanomai giati remvazo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μου συνέβη κι εμένα για πρώτη φορά πριν από δυο βδομάδες. Σύντροφος κάζουαλ (φίλος με μπένεφιτς), όχι σταθερή σχέση. Βρίσκω ότι φταίω στο ότι ενώ στις πρώτες επαφές μας του είπα ότι ήθελα με προφυλακτικό, η αντίδρασή του ήταν -γελώντας καλοπροαίρετα- “γιατί, πας και με άλλον;” (“εχμμμ, ναι”- αλλά δεν το είπα) και ότι στην ηλικία μου είναι μάλλον απίθανο (οκ, αλλά έχω ακόμη περίοδο, δεν είμαι ακόμη πενήντα, έστω και 1-5% πιθανότητα υπάρχει!) ΔΕΝ θύμωσα. Ίσως θά πρεπε. Δεν επέμεινα τότε. Ίσως θά πρεπε. Επειδή στο σεξ μαζί του δεν έχω παράπονο καθόλου, κι επειδή έχω και πρόβλημα να… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Το stealthing γίνεται όχι τόσο για την «απόλαυση του ακάπωτου» αλλά ακριβώς για τη γνώση ότι κάνουν στην άλλη κάτι που θα τη φρίκαρε, και καταφέρνουν να την κακοποιήσουν χωρίς εκείνη να το ξέρει ή χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.” Δηλαδή, ακριβώς αυτό που θέλει ο κάθε βιαστής.

Aces Full
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το έχω σχολιάσει και σε άλλο άρθρο, θα το επαναλάβω, γιατί πρέπει να γίνει πρώτα σε εμάς συνείδηση προκειμένου να γίνει δυνατή φωνή: έξαρση του φαινομένου της γυναικοκτονίας, όχι μακριά από εδώ, όχι σε μια άλλη πραγματικότητα αλλά δίπλα μας. Μόλις πριν 2 μέρες αποκαλύφθηκε ότι ο ένας των δολοφόνων της Ρόδου, βίασε μια άλλη κοπέλα, αμέσως μετά το έγκλημά του. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε το εξής: ΔΕΝ είναι απλά σεξουαλικά εγκλήματα, ΔΕΝ είναι εγκλήματα πάθους, είναι ξεκάθαρο μίσος απέναντι στις γυναίκες, είτε μιλάμε για την κοπέλα της Ρόδου, είτε για την κοπέλα που δεν άντεξε το βάρος της διαπόμπευσης… Διαβάστε περισσότερα »

Lifoworm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το stealthibg είναι βιασμός και με τη βούλα της δικαιοσύνης. https://www.google.dk/amp/s/www.her.ie/amp/news/man-found-guilty-rape-removing-condom-sex-327796

Heliotropium
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Κι εγω ειχα μια παρόμοια εμπειρια, οταν ημουν 21, αλλα χωρις εκσπερμάτιση.
Χρησιμοποιησε προφυλακτικο και ξαφνικα το εβγαλε χωρις να με ρωτήσει και συνεχισε, παλευαμε για λεπτα με τα χέρια να φανταστείτε. Αν είναι δυνατον!!!
Έχει πρόβλημα ο κόσμος και γι’αυτο που αναφερει η Ειρηνη, το μισος προς τις γυναικες δηλαδη, το εχω δει απο πολλους ανδρες διαδικτυακα. Ειλικρινα λυπάμαι παρα πολυ.

Κατλέϊα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βλέπω ότι το έχουν πάθει πολλές κοπέλες και είναι σοβαρό το ότι υπάρχουν τόσοι που θα έκαναν κάτι τέτοιο.
Σίγουρα πρέπει να νομοθετηθούν ολα αυτά και να υπάρχουν σοβαρότατες κυρώσεις.
Οι θύτες να φοβούνται όχι τα θύματα.
Απορώ μόνο πώς με κάποιον που δεν ξέρεις σχεδόν καθόλου του δίνεις τον έλεγχο κατά τη διάρκεια ;
Ιστορίες έστω ταινίες, ξέρω κι γω τι που ο άλλος να βγάλει ένα μαχαίρι κτλ δεν σας φοβίζουν;
Κοπέλες μπαίνουν σε σπίτια αγνώστων, οι κάποιων που ξέρουν 1 μήνα και δεν φοβούνται ότι θα περιμένουν άλλοι 10 εκει;

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Στα ελληνικά το stealthing;

I need my medicine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κάνω κάτι κρυφά, υπουλα.
Δεν γίνομαι αντιληπτός.
Με μια λέξη δεν νομίζω ότι υπάρχει.

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Νομίζω,ότι λαϊκά και για να καταλαβαινόμαστε,μπορούμε να πούμε αυτή την τακτική ακάπωτο στα μουλωχτά.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

δεν περιλαμβανει μονο το ακαπωτο, αυτό είναι το θέμα, ότι περιλαμβάνει την έλλειψη συναίνεσης σε κάποιο από τα στάδια της σεξουαλικής πράξης

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Υπάρχουν πολλά άρθρα στο ίντερνετ που επικεντρώνονται στην έννοια του φαινομένου, παρουσιάζοντας το πράγμα ως κίνημα, γιατί εκεί είναι το ζουμί. Κι αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι η πρακτική, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν είναι κάτι καινούριο, δεν αποτελεί είδηση. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.”. Ίσως έτσι να θέλουν να δώσουν και την εντύπωση ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα παντός τύπου είναι προϊόν της σημερινής “προχωρημένης” εποχής και, κατηγορώντας έτσι την σεξουαλική απελευθέρωση για τους βιασμούς, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις κτλ, να θέλουν να γίνει πιο συντηρητική η κοινωνία. ΥΓ. Κάποια στιγμή πρέπει ως κοινωνία να μάθουμε την αλήθεια για το τι… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κάπου έχω ακούσει πως η πρόταση που προηγείται από το αλλά δε ισχύει, γι’ αυτό ξεκινάω από το αλλά. Γιατί να εμπιστεύεστε την ασφάλεια σας σε έναν άλλο; Γυναικεία προφυλακτικά υπάρχουν, βάλτε ένα και το πρόβλημα του stealthing λύθηκε. Ως πρακτική είναι κατακριτέα και η “τιμωρία” μιας τέτοιας πράξης πρέπει να είναι η απόρριψη του συγκεκριμένου ως ερωτικού συντρόφου, όταν όμως υπάρχει εμφανής λύση από πλευράς μας, για τη δική μας και μόνο προστασία, φροντίζουμε εμείς να είμαστε ασφαλείς. Οι stealthers ας μείνουν στο σκοτεινό κομμάτι του ίντερνετ μαζί με άλλους πειραγμένους.