Menu
in

Πως θα μάθω αν έχω ΔΕΠ/Υ;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Καλησπέρα Α,μπα και σχολιαστές, Μ’ αρέσει πολύ η δουλειά που έχει ρίξει η Λένα και οι συνεργάτες του site, σας διαβάζω κάθε μέρα. Είναι η πρώτη φορά που στέλνω ερώτηση και θα ήθελα να την απευθύνω προς την ψυχολόγο. Μπορείτε να μας δώσετε μερικές πληροφορίες για ΔΕΠΥ σε ενήλικες γυναίκες; Έχω μια υποψία ότι πάσχω, διαβάζοντας από διάσπαρτες πηγές στο ίντερνετ αναγνωρίζω σε πολλά σημεία τον εαυτό μου αλλά σε άλλα όχι. Για παράδειγμα ήμουν απρόσεκτη σε όλη τη διάρκεια του σχολείου, ταυτόχρονα όμως άριστη μαθήτρια. Τώρα πια δουλεύω στον τομέα της πληροφορικής, και έχω κάνει αρκετές απροσεξίες, καμία όμως που να μου στοιχίσει, ο manager μου με εμπιστεύεται με νέα έργα και χαίρομαι γι αυτό γιατί έχω ρίξει πολλή δουλειά! Πρόσφατα χώρισα με το φίλο μου διότι αφότου συγκατοικήσαμε δεν άντεξε την αναβλητικότητά μου, την ακαταστασία μου και είχε μόνιμο παράπονο ότι όταν μου μιλούσε εγώ ήμουν λες και τον είχα τελείως γραμμένο. Αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα μου μας οδήγησαν σε αρκετές εντάσεις που εν τέλει μας απομάκρυναν. Πράγματι είμαι ακατάστατη από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και αναβλητική από απλα πράγματα(πχ ανέβαλα να πετάξω τα σκουπίδια μέχρι να γεμισει ο καδος ασφυκτικα) μέχρι σοβαρά(αναβάλλω το σερβις του αυτοκινήτου εδώ και 3 μήνες), αλλά δεν θυμαμαι να τον αγνοώ συνειδητά. Από την άλλη μεριά, δεν θα με χαρακτήριζα απρόσεκτη οδηγό, δεν κάνω χρήση ουσιών, δεν καπνίζω, πίνω ένα ποτάκι περιστασιακά, και δεν είμαι καθόλου παρορμητική ή αυθόρμητη, και παραμένω στην ίδια δουλειά εδώ και 5 χρόνια. Ποια είναι τα επόμενα βήματά μου; Πώς θα μπορώ να προχωρήσω σε επίσημη διάγνωση; Υπάρχουν παιδοψυχολόγοι/παιδοψυχίατροι για παιδιά με ΔΕΠΥ αλλά εγώ είμαι σχεδόν 30 χρονών. Υπάρχουν ειδικοί για ενήλικες; Σε τι ειδικότητα (ψυχολόγο/ψυχιατρο) να απευθυνθώ και τι προσόντα να προσέξω να έχει; Ευχαριστώ που διαβάσατε το μήνυμά μου, θα χαρώ να διαβάσω την απάντησή σας 🙂

Έτσι όπως τα περιγράφεις δεν είμαι σίγουρη ότι πληρείς τα κριτήρια για ενήλικη ΔΕΠ/Υ. Η ΔΕΠ/Υ δεν είναι μια απλή διαταραχή, και όσο διάσημη και αν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται κάτι παραπάνω από το να είσαι απλώς απρόσεκτος ή τσαπατσούλης ή ακόμα και αναβλητικός για να πληρείς τα κριτήρια για τη διαταραχή.

Η ενηλίκη ΔΕΠ/Υ περιλαμβάνει παρορμητικότητα, αποδιοργάνωση και πρόβληματα στο να θέτεις προτεραιότητες, κακή διαχείριση χρόνου, δυσκολία στο να επικεντρώνεσαι σε μία εργασία, δυσκολία στο να κάνεις πολλές δουλειές παράλληλα, υπερδραστηριότητα ή αδυναμία να κάτσεις ήσυχος, δυσκολία στο να κάνεις σχέδια, δυσκολία στο να διαχειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις/ έλλειψη ψυχραιμίας, κυκλοθυμία, δυσκολία στο να ακολουθείς και να φέρνεις εις πέρας εργασίες, οξύθυμη συμπεριφορά και δυσκολία στο να διαχειριστείς το στρες.

Με απλή ανάγνωση, πολλοί άνθρωποι θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε αρκετά από αυτά, αλλά για να πάρεις διάγνωση για οποιαδήποτε διαταραχή, θα πρέπει αυτά τα συμπτώματα να σε ταλαιπωρούν και να δυσκολεύουν τη ζωή σου για πολύ καιρό. Δεν είναι σαφές αν εσύ έχεις δυσκολία ή ο πρώην σύντροφος σου.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κατάλληλος για να σου δώσει διάγνωση είναι μόνο ένας ψυχίατρος (κυρίως αυτός για επίσημη διάγνωση στην Ελλάδα) ή κλινικός ψυχολόγος.

Συγχαρητήρια για την καλή πορεία στην εργασία σου, πάντα τέτοια!

Σχολιάστε