• Αυτό το θέμα έχει 2 απαντήσεις, 3 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 4 έτη, 6 μήνες πριν από τον χρήστη Ανώνυμος.
Επισκόπηση 4 δημοσιεύσεων - 1 έως 4 (από 4 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #49403

    Marialadelbarrio
    Συμμετέχων

    Διαβάζοντας το “Ποια είναι η αλήθεια σχετικά με την γυναικεία γονιμότητα;” (https://ampa.lifo.gr/koinotita/poia-einai-i-alitheia-schetika-me-tin-gynaikeia-gonimotita/) και καθώς δεν μπορώ να σχολιάσω εκεί, ανοίγω αυτό το θέμα. Ασφαλώς η χρήση στατιστικών του 18ου αιώνα είναι εκτός χρόνου και τόπου, αλλά πώς να το πω… η αναφερόμενη έρευνα δε με ικανοποιεί ως επιχείρημα στο “τι 30, τι 40, τι 50, όλα καλά όλα ανθηρά”. Αφενός το νούμερο 782 είναι πάρα πολύ μικρό, αφετέρου αφορά “υγιή ζευγάρια”, άρα το συμπέρασμα πρώτον δεν είναι καθολικό για όλες τις γυναίκες και όλα τα ζευγάρια και δεύτερον δε μου λέει τίποτα χωρίς ποσοστό σύγκρισης με το γενικό πληθυσμό. Τι να το κάνω αν για παράδειγμα για κάθε 782 “υγιή” ζευγάρια υπάρχουν άλλα 50000 με προβλήματα στο αναπαραγωγικό ή άλλα προβλήματα που επηρεάζουν τη γονιμότητα; Πέραν τούτου, είναι μεγάλο άλμα να πάμε από τη γονιμότητα σε υγιές παιδί. Χωρίς να γνωρίζουμε πώς αυξομειώνονται άλλοι παράγοντες, π.χ. από άγχος μέχρι πιθανότητες αποβολής, πού πάμε; Γίνεται μόνο μια νύξη σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες, που κατά τη γνώμη μου φέρνει κάθε άλλο παρά αισιοδοξία, δηλαδή πάμε από πιθανότητα 1/400 στα 30 σε 1/60-70 στα 40 και “δεν είναι και τόσο άσχημα”; Είναι δηλαδή στα 40 τουλάχιστον 6-7 φορές πιο πιθανές οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες από ότι στα 30, αλλά ε δεν είναι και τόσο άσχημα; Μάλλον απευθύνεται σε υπεραισιόδοξους, εμένα πάντως δεν με πείθει. Χωρίς να μιλάμε για τον ψυχολογικό παράγοντα, πώς αντιμετωπίζει μια γυναίκα σε μεγαλύτερη ηλικία την όποια αδυναμία σχετική με την τεκνοποίηση, τις αντοχές που χρειάζεται μια μητέρα, κ.α. Εσείς τι λέτε;

    #49449

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Νομιζω τρία είναι τα βασικά θέματα σχετικά με την εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία.
    Α. Η μειωμένη γονιμότητα
    Β. Ο κίνδυνος χρωμόσωματικων ανωμαλιών
    Γ. Ο κίνδυνος επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη

    Σχετικά με το Α, είναι κάτι που ισχύει στο γενικό πληθυσμο – αν δεις σχετικά γραφήματα φαίνεται οτι η γονιμότητα μειώνεται σημαντικά μετά τα 35 και ακόμα περισσότερο μετά τα 40 – ωστόσο επειδή κάθε οργανισμός είναι διαφορετικος είναι πιθανόν μια γυναίκα γύρω στα 30 να έχει εξαιρετικά χαμηλή γονιμότητα ενώ κάποια άλλη γύρω στα 40 να έχει πολύ καλές πιθανότητες επιτευξης φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Ένας άλλος παράγοντας που παίζει έδω είναι κ οι ρυθμοί μείωσης της γονιμότητας που δυστυχώς αυξάνονται με την ηλικία. Με αλλα λόγια μια γυναίκα που ανακαλύπτει καποιο πρόβλημα που επηρεάζει τη γονιμότητα, ενδεχομένως κ άσχετο με την ηλικία, στα 30 της, έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεση της να κάνει κάτι γι αυτό.
    Σχετικά με το Β δυστυχώς είναι αλήθεια ότι οι χρωμοσωματικες ανωμαλίες αυξάνονται με την ηλικια. Αυτος είναι και ο λόγος αυξημένων αποβολών σε προχωρημένη ηλικία όπως και εξαιρετικά αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης γενετικών συνδρομών όπως down σε γυναίκες άνω των 40. Το θετικό είναι ότι γι αυτού του είδους τις ανωμαλίες υπάρχουν πλέον διαθεσιμα τεστ (αυχενική, τεστ dna) που επαναυπολογίζουν την πιθανότητα διαφόρων συνδρομών για κάθε γυναίκα ξεχωριστά ενω στο παρελθόν κάθε γυναικα άνω των 35 έκανε υποχρεωτικά αμνιοπαρακέντηση. Αλλά και η αμνιοπαρακέντηση γινεται με τη βοήθεια υπερήχου και αν γίνει με σωστό τρόπο έχει πλέον πολύ μικρότερη πιθανότητα αποβολής.
    Σχετικά με το Γ, ενώ όντως κάποια προβλήματα κύησης επηρεάζονται από την ηλικία, είναι τόσο πολλοί παράγοντες που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο (βάρος, προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, κληρονομικότητα) που η ηλικία δεν είναι κάποιος καθοριστικός παράγοντας.
    Άρα συνοψιζοντας, οσο αυξάνεται η ηλικία αυξάνεται και το ρίσκο αλλα πλέον η εγκυμοσύνη ανω των 35 είναι αρκετά συνηθισμένη και η ιατρική μπορεί να αντιμετωπισει πολλα από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Ένα αρκετά ενδιαφέρον λινκ για το θέμα είναι αυτό:

    https://www.self.com/story/high-risk-pregnancy-what-women-35-over-need-to-know

    Σχετικά με το αρχικό άρθρο και τις πιθανότητες που αναφέρει δεν ξέρω σε ποιες χρωμοσωματικες ανωμαλίες αναφέρεται αλλά 1 προς 60 είναι μια κακή πιθανότητα. Δηλαδή με μια τέτοια πιθανότητα για καποιο σύνδρομο στην αυχενική ο γιατρος θα σου έλεγε οπωσδήποτε να κάνεις αμνιοπαρακέντηση.

    #51919

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Συγγνώμη, τι 1/60 και 1/400 διαβάζω;
    Εγώ με μια Αυχενική 1/463 για την τρισωμια 21 (τροποποιημένη πιθανότητα) θεωρήθηκε πολύ μέτρια πιθανότητα, συναρτουμενης της ηλικίας μου και χρειάστηκε λήψη τροφοβλαστη για να φανούν οι δισωμιες.
    Εκτός αν εννοείτε την προϋπάρχουσα στατιστική πιθανότητα….
    Τέλος πάντων συνυπολογίστε οτι μιλάμε για πιθανότητα.
    Η εξειδικευμένη εξέταση, αμνιοπαρακεντηση/ λήψη τροφοβλαστη κλπ θα δείξει την πραγματικότητα.
    Και όχι, δεν σε εξασφαλίζει καμία εξέταση, σε οποιοδήποτε ηλικία κύησης, για τα πάντα. Ας πούμε δεν σε εξασφαλίζει για αυτισμό….

    #52237

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Ναι το άρθρο που ανέφερε η Marialadelbarrio μιλάει για προϋπαρχουσα πιθανότητα λόγω ηλικίας, όχι για προσαρμοσμένη μετά την αυχενική κ αιματολογικές. Αν θυμάμαι καλά το άρθρο αμφισβητούσε τις στατιστικές σχετικά με τη μείωση της γονιμότητας με την ηλικία αλλά για μένα τα επιχειρήματα που παρουσίαζε δεν ήταν τόσο πειστικά.
    Έχεις δίκιο φυσικά ότι 1/400 (ποσό μάλλον 1/60) δεν είναι καλη πιθανότητα και οι περισσότεροι γιατροί θα σου πουν ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Να πούμε επίσης ότι για όποια θέλει μεγαλύτερη ακρίβεια από την αυχενική αλλά δε θέλει να κάνει μια παρεμβατική εξέταση υπάρχουν και τα τεστ dna (ουσιαστικά ανιχνεύουν το dna του μωρού στο αίμα της μητέρας) που νομίζω ότι στην Αμερική έχουν πλέον αντικαταστησει το Papp a που κάνουμε στη Ελλάδα μαζί με την αυχενική. Φυσικά οπως λες και σε αυτή την εξέταση μιλάμε για πιθανότητες και οριστική απάντηση για τα σύνδρομα δίνουν μόνο η αμνιοπαρακέντηση και η τροφοβλαστη που βέβαια έχουν ένα κίνδυνο αποβολής υγιούς εμβρύου.

Επισκόπηση 4 δημοσιεύσεων - 1 έως 4 (από 4 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.