Ποια είναι η αλήθεια σχετικά με την γυναικεία γονιμότητα;

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μία έρευνα σχετικά με την γυναικεία γονιμότητα που αν και όχι ιδιαίτερα πρόσφατη (είναι του 2002), δεν έχει διαδοθεί όσο θα έπρεπε καθώς ακόμα και γιατροί συνεχίζουν να μοιράζονται λάθος στατιστικές. Αφορμή για αυτή την αποκάλυψη ήταν το προσωπικό ενδιαφέρον της Jean Twenge, ψυχολόγου στο San Diego State University στην Αμερική.

Όταν στα 34 η Twenge πήγε στο γιατρό, αυτός της είπε ότι έχει ήδη αργήσει να κάνει παιδί και πως ”μία στις τρεις γυναίκες μεταξύ 35 και 40 δεν έχουν μείνει έγκυες μετά από έναν χρόνο προσπαθειών όπως αποδεικνύεται από έρευνες”. Και εκεί είναι που η Twenge το κοίταξε λίγο παραπάνω και βρήκε πως αυτές οι έρευνες στις οποίες αναφερόταν ο γιατρός της, όπως και πολλοί γιατροί ανά τον κόσμο, βασίζονται σε εκκλησιαστικά αρχεία από την αγροτική Γαλλία του 18ου αιώνα. Ναι, καλά καταλάβατε, τα στοιχεία με τα οποία τρομάζουν πολλές γυναίκες σήμερα είναι από τον 18ο αιώνα. Αυτό είναι 300 χρόνια πριν από το σήμερα. Αναλογιστείτε λίγο πόσα έχουν αλλάξει στον τομέα της διατροφής, της υγιεινής, του προσδόκιμου ζωής, για να αναφέρουμε μερικά, τα τελευταία 300 χρόνια.

Οι λόγοι για τους οποίους τα γαλλικά εκκλησιαστικά αρχεία δείχνουν πτώση στις γέννες σε γυναίκες άνω των 35 μπορεί να είναι διάφοροι και να μην έχουν καμία σχέση με την γονιμότητα. Μπορεί να οφείλεται στο ότι με μικρότερο προσδόκιμο ζωής, είναι λογικό τα ζευγάρια να κάνουν παιδιά σε μικρότερες ηλικίες. Μπορεί οι γυναίκες να μην ενδιαφέρονταν να κάνουν παιδιά για χίλιους-δυο λόγους ή μπορεί ακόμα κάποια ζευγάρια να μην έκαναν καν σεξ καθώς μεγάλωναν. Το πιο σημαντικό είναι πως αυτά τα αρχεία δεν μας λένε αν οι γυναίκες των οποίων το ιστορικό καταγράφουν προσπαθούσαν να κάνουν παιδιά ή όχι.

Και αυτό είναι το πρόβλημα πολλών πιο πρόσφατων ερευνών. Δεν μπορούν να πάρουν στοιχεία από μεγάλους, μη ελεγχόμενους πληθυσμούς γιατί δεν ξέρουν το ποσοστό γυναικών που χρησιμοποιεί αντισύλληψη ή το ποσοστό των γυναικών που όντως προσπαθούν ενεργά να συλλάβουν. Κάπου εκεί η Twenge βρήκε μία δημοσίευση από τους Dunson, Colombo και Baird (2002), οι οποίοι κοίταξαν 782 υγιή ζευγάρια που προσπαθούσαν να κάνουν παιδιά με φυσιολογική σύλληψη*. Σύγκριναν τα αποτελέσματα των ηλικιών 19-26, 27-34 και 35-39. Βρήκαν πως το ποσοστό επιτυχίας μετά από ένα χρόνο προσπαθειών για την ομάδα 27-34 είναι 86% και για την ομάδα 35-39 είναι 82%. Επίσης βρήκαν πως το ποσοστό χρωμοσωματικών ανωμαλιών στα 30 είναι 1/400 και στα 40 είναι 1/60-70. Δηλαδή, αν πάρουμε μία γυναίκα 38 ετών σήμερα έχει 82% πιθανότητες να μείνει έγκυος μέσα σε έναν χρόνο και 59 στις 60 πιθανότητες το έμβρυο να μην έχει κανένα πρόβλημα. Δεν είναι και τόσο άσχημα όσο ακούμε, ε;

Σαν επίλογο θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν ακούμε συχνά για αυτές τις στατιστικές. Η έρευνα των Dunson, Colombo και Baird στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction δεν είναι καινούρια. Κανείς θα έλεγε πως έως και που θα έπρεπε να είχε βγει στα νέα των 8μμ ή και σε έκτακτο δελτίο. Γιατί όμως δεν συνέβη αυτό παρά συνεχίζουμε να ακούμε νούμερα από τον 18ο αιώνα; Η καταστροφολογία ενθουσιάζει πολλούς και διεγείρει τη φαντασία. Ο φόβος είναι το κατεξοχήν μέσο συντήρησης του status quo και ελέγχου πληθυσμών. Αν δεν ακούμε για αυτή την έρευνα είναι πιθανώς από απλή άγνοια και από μία λιγότερο απλή απροθυμία να αμφισβητήσουμε κάτι που μας βολεύει. Γιατί βολεύει να λέμε στις νέες γυναίκες τί να κάνουν και πότε να το κάνουν. Βολεύει να υπενθυμίζουμε στις γυναίκες πως ο χρόνος είναι εχθρός τους και ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητές τους. Το κάνουμε ακόμα κι αν δεν είναι αλήθεια, γιατί βολεύει. Η λανθασμένη ενημέρωση είναι χειραγώγηση, σκόπιμη ή μη.

Εδώ είναι το άθρο του BBC που περιγράφει την ιστορία της Twenge.

Εδώ μπορείτε να δείτε την δημοσίευση των Dunson, Colombo και Baird (2002, Human Reproduction).

* Τα στοιχεία δεν ισχύουν για περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

88 points
Upvote Downvote