Αυτό το θέμα περιέχει 20 απαντήσεις, έχει 11 φωνές, και ανανεώθηκε τελευταία από  Abigail 1 έτος, 1 μήνας πριν.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 21 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #38143

  Ghostwriter
  Συμμετέχων

  Αναζήτηση εργασίας, δικαιώματα, μισθοι και μισθολογικές διακρίσεις, επαγγελματική ανέλιξη, προστασία εργαζομένου, κόστος ζωής σε συνάρτηση με τις απολαβές κ.ά.

  #39131

  Bobos
  Συμμετέχων

  Είναι αρκετά σύνθετη η διδικασία επαγγελματικής αποκατάστασης στο εξωτερικό γιατί περιλαμβάνει αρκετά πρακτικά ζητήματα, ενώ η επιτυχία της εξαρτάται από την ψυχοσύνθεση του ατόμου και τις συγκυρίες με τις οποίες λαμβάνει την απόφαση να φύγει. Προσωπικά είμαι σε μια τέτοια διαδικασία τον τελευταίο χρόνο και δεν είναι καθόλου εύκολη. Όσον αφορά την απόκτηση βασικών γνώσεων για τις διάφορες χώρες προορισμού στην Ευρώπη, το δίκτυο EURES https://ec.europa.eu/eures/public/el/homepage είναι αρκετά ενημερωμένο. Γίνεται πολύ καλή δουλειά τουλάχιστον στο πεδίο της ενημέρωσης. Το συστήνω ανεπιφύλαχτα για όποιον θα ήθελε να έχει μια πρώτη εικόνα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, το κόστος διαβίωσης και τα ανερχόμενα επαγγέλματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  #39360

  Curious
  Συμμετέχων

  Αυτό το σάιτ δίνει μια καλή εικόνα για το κόστος ζωής μιας πόλης σε σύγκριση με αυτή που μένεις: https://www.numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp

  #39386

  Cycling in the rain
  Συμμετέχων

  Εάν κάποιος φεύγει επειδή βρήκε δουλειά σε μια πόλη του εξωτερικού και ο αποκλειστικός λόγος κατοικίας στην πόλη αυτή είναι η δουλειά: Είναι σημαντικό η εταιρία να μην έχει τοξικό περιβάλλον. Πάντα η αλλαγή στην εργασία ενέχει ρίσκο, εάν όμως είσαι μόνος σε μια χώρα και η δουλειά δεν είναι αντάξια των προσδοκιών τότε τα πράγματα μπορεί να ζορισουν περισσότερο. Εμένα με βοήθησε πολύ το Glassdoor αλλά και εκτενής έρευνα γύρω από την εταιρία.
  Είναι επίσης σημαντικό να είναι κανείς ενημερωμένος για την εκάστοτε εργασιακή νομοθεσία (μισθοί, απολύσεις,άδειες,ιατρική κάλυψη κτλ).

  #39543

  Toufa
  Συμμετέχων

  Εγώ δυστυχώς διάβασα το Glassdoor αφού είχα υπογράψει και με το ένα πόδι στο αεροπλάνο…
  Ισχύει ότι το περιβάλλον πρέπει να μην είναι τοξικό. Είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα.
  Προσωπικά, τα πράγματα για μένα εδώ είναι καλύτερα, με εξαίρεση ακριβώς αυτό. Το περιβάλλον. Κι αυτό, γιατί έχω έναν (ΕΛΛΗΝΑ!!!!) “ανώτερο” που μου κάνει τη ζωή πατίνι.

  #43786

  Bobos
  Συμμετέχων

  Επειδή είμαι σε φάση αναχώρησης για εξωτερικό κι έχω ζοριστεί αρκετά, θα ήθελα να μοιραστώ ένα vlog το οποίο βρήκα τυχαία στο youtube και μου έδωσε κουράγιο. Πρόκειται για ένα άτομο που έφυγε πρόσφατα για δουλειά σε χώρα την βόρειας Ευρώπης και έχει καταγράψει την εμπειρία του σε μικρά βίντεο.

  #44149

  Φούστα Κλαρωτή
  Συμμετέχων

  αχ μωρέ ο γλυκούλης ο ζούπι! Τα βίντεό του-ειδικά τα τελευταία-περιγράφουν πολύ ωραία τη φάση εγκατάστασης σε άλλη χώρα. Πού θα πας, passenger ;

  #45300

  peanuts8965
  Συμμετέχων

  παιδιά any hints για το αν συμφέρει να πάει κάποιος σε χώρα της Ευρώπης ως έγγαμος με το σύντροφό του? Τι κερδίζει και τι χάνει στις δύο αυτές περιπτώσεις? Στη δική μου μ ενδιαφέρει για Ολλανδία.

  #45405

  Cycling in the rain
  Συμμετέχων

  Δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα ακριβώς την ερώτηση σου peanuts, αλλά θα σου πω το εξής: η Ολλανδία δίνει έκπτωση φόρου (30% ruling) κάτω από προϋποθέσεις σε όσους έρχονται να εργαστούν από το εξωτερικό. Μια βασική προϋπόθεση είναι να μην διαμένει κάνεις στη χώρα πριν βρει δουλειά. Εάν λοιπόν σκοπεύεις και εσύ να εργαστείς έχε το υπόψη σου, διότι από τη στιγμή που θα εγγραφείς στο Δήμο και θα παρέλθει ένα χρονικό διάστημα (μικρό) μετά δε θα δικαιουσαι το ruling. Ο άντρας μου ήρθε στην Ολλανδία 5 μήνες μετά από εμένα και έπρεπε να αποδείξουμε ότι η μόνιμη κατοικία του ήταν στην Ελλάδα για να μπορέσει να πάρει το ruling.

  #45445

  peanuts8965
  Συμμετέχων

  Cycling in the rain, έχεις δίκιο. Μου το ανέφερε στην τελευταια συζήτηση και η HR, οτι αν δηλωθεί ως μόνιμος κάτοικος χάνει το ruling. Εμείς αυτή τη στιγμή, δεν ειμαστε παντρεμένοι οπότε η ερώτησή μου ήταν αν αξίζει τον κόπο εν όψει μετακόμισης να βάλουμε κι ένα γάμο στη λίστα με τα to-dos, ας πουμε για να έχει περιθώριο ιατρικής περίθαλψης και τραπεζικού λογαριασμού ωσπου να βρει κι αυτός κάτι. Αλλά αν είναι έτσι πρεπει να συνεχίσει το ψάξιμο από δω (ή τουλάχιστον ως μη κάτοικος Ολλανδίας), οχι από εκεί απευθείας..

  Τι απόδειξη ζήτησαν ότι δε ζουσε εκει μόνιμα?

  #45604

  Cycling in the rain
  Συμμετέχων

  Του ζητούσαν να αποδείξει ότι δεν έμενε part time μαζί μου στην Ολλανδία πριν έρθει μόνιμα.Ηταν εύκολο γιατί είχαμε τα αεροπορικά εισιτήρια και τις βεβαιώσεις των σχολείων των παιδιών καθώς και το χαρτί παραίτησης από τη δουλειά του.
  Τώρα σχετικά με αυτά που αναφέρεις:
  Για να κάνεις ο,τιδηποτε στην Ολλανδία πρέπει να πάρεις BSN που είναι το νούμερο εγγραφής στο δήμο. Αυτό πρέπει να το κανει ανεξάρτητα εάν είναι παντρεμένος η όχι. Εαν είναι κάτοικος ΕΕ θα δηλώσεις ότι τον φιλοξενεί και δεν υπάρχει πρόβλημα . Επίσης πρέπει να έχει ο καθένας τη δική του ιατρική ασφάλιση ξεχωριστα (εκτός και εάν έχεις κάτι ξεχωριστό από τον εργοδότη). Για τον τραπεζικό λογαριασμό δεν ξέρω, αλλά γενικά στην Ολλανδία τα περισσότερα ζευγάρια που γνωρίζω έχουν σύμφωνο συμβίωσης και όχι γάμο.

  #45791

  Penthesilea
  Συμμετέχων

  Καλησπέρα σε ξενιτεμέν@ς και μη! Έχω αρχίσει να σκέφτομαι όλο και περισσότερο να φύγω στο εξωτερικό (Αγγλία) και θα ήθελα πολύ να ακούσω τις δικές σας εμπειρίες. Γενικά αυτό που μου λένε οι περισσότεροι είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις δουλειά εκεί αν δεν μένεις ήδη εκεί. Με αγχώνουν, επίσης, οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα ενδεχόμενο άτακτο Μπρεξιτ… Σκέφτομαι ότι θα πέσω πάνω στη μεταβατική περίοδο και θα δυσκολευτώ να βρω μια καλή δουλειά. Από την άλλη, νιώθω ότι έχω βαλτώσει στην Ελλάδα και θέλω να φύγω. Όλες οι συμβουλές είναι ευπρόσδεκτες!

  #46318

  Bobos
  Συμμετέχων

  Χαιρετώ την κοινότητα! Φούστα αν και απαντώ με καθυστέρηση μήνα ελπίζω να δείξεις κατανόηση. Αποφάσισα να έρθω στη Δανία και τώρα σας γράφω από εδώ. Η αναζήτηση σπιτιού, όταν έχεις κατοικίδιο και περιορισμένο κομπόδεμα, είναι πραγματικά μια περιπέτεια. Με λίγα λόγια, δεν κατάφερα να βρω σπίτι και είμαι λίγο στο αέρα προς το παρόν. Ευτυχώς είναι καλοκαίρι και έχω συνδυάσει τον τουρισμό με την εύρεση κατοικίας. Κατά τα λοιπά, κάθε μέρα που περνά είμαι όλο και πιο σίγουρη ότι η απόφαση να φύγω τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι ότι καλύτερο θα μπορούσα να κάνω.

  #46401

  Toufa
  Συμμετέχων

  passenger, τον βλέπω κι εγώ αραιά και που τον Zoopy! Μου αρέσει πολύ και τον θεωρω πολυ θαρραλέο που πήγε στην Ισλανδία!
  Η αλήθεια είναι ότι σκέφτομαι χροοοοονια να κάνω κι εγώ ένα κανάλι στο youtube ή έστω ενα μπλοκ βρε αδερφε, ειδικα τωρα που εχω μετακομισει στο εξωτερικο και θελω να μοιραστω την εμπειρια μου και τα τιπς μου για τους επομενους που σκοπεύουν να έρθουν στη χώρα μου.

  #46445

  Ghostwriter
  Συμμετέχων

  Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι πιο ασφαλές να ψάξεις πρώτα και αφού βρεις, να φύγεις. Αν δε βρίσκεις, τότε μπορείς να πάρεις το ρίσκο να μετακομίσεις και να ψάξεις επί τόπου. Θα πρέπει φυσικά να έχεις κομπόδεμα σε αυτήν την περίπτωση.
  Έχω φίλους και γνωστούς που έκαναν και τα δυο. ΄Οσοι βέβαια έφυγαν χωρίς εργασία είχαν κάποιον ή κάποια να τους παρέχει διαμονή. Μιλάω κυρίως για τον τομέα ναυτιλίας/ trading. Δε γνωρίζω πολλά για άλλους τομείς. Το Μπρέξιτ σίγουρα θα παίξει ρόλο αλλά πιστεύω πάλι εξαρτάται από τον εκάστοτε τομέα. Θα θέσει πριορισμούς στη μετακίνηση προσώπων, θα επηρεαστεί το συνάλλγμα και άλλα πολλά. Από αυτά άλλοι θα ζημιωθούν, άλλοι θα ευνοηθούν. Θα πρότεινα να εξετάσεις συγκεκριμένα τη δική σου περίπτωηση.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 21 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.