Menu
in

Kanelbullar: Σουηδικά Ρολλά Κανέλλας

Ή αλλιώς, πώς να πετύχετε με μία συνταγή το πολυπόθητο lagom: τη σουηδική εκδοχή του αισθήματος ευωχίας, ζεστασιάς και μετριασμένης απόλαυσης που μάθαμε από τους Δανούς ως «hygge»

Και μόνο στο άκουσμα της προσωρινής μετακόμισής μου στη Στοκχόλμη άρχισαν όλοι τα «Να πας σε εκείνα τα υπόγεια café που έχουν εκεί, είναι γεμάτη όλη η Στοκχόλμη» και τα «Α! Οι Σουηδοί έχουν μεγάλη αγάπη για τον καλό καφέ, θα τον ευχαριστηθεί η ψυχή σου». Κανείς μα μα κανείς όμως δεν μου μίλησε για το Kanelbullar! Τι είναι αυτό τώρα θα μου πεις. Και απαντώ.

Το Kanelbullar είναι ένα σουηδικό bun κανέλας το οποίο συνηθίζουν να τρώνε οι Σουηδοί στο Fika τους (coffee break ντε!). Εγώ πάντως, εδώ που τα λέμε, ένα μήνα τώρα δεν έχω καταφέρει να το φάω με τον καφέ μου. Το έχω ήδη καταβροχθίσει λαίμαργα πριν καν μου τον ετοιμάσουν. Μα καλά, τόσος ντόρος για ένα ρόλο κανέλας, σιγά και στην Ελλάδα έχουμε. Όχι φίλοι μου, στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι το ίδιο. Και επειδή σε λίγο καιρό τη Στοκχόλμη θα την αποχωριστώ, αλλά το kanelbullar δεν είμαι έτοιμη ακόμα, το έψαξα πολύ. Και έκανα και τις δοκιμές μου. Πολλές δοκιμές. Τόσες, που πρέπει πλέον να ψάχνω πολλή ώρα στο google maps για να βρω café που το kanelbullar του δεν έχω φάει ακόμα. Και βρήκα το καλύτερο της πόλης. Και μαζί με αυτό και τη συνταγή του/

Φτιάξ´ την! Είναι εύκολη πολύ. Φτιάξε και ένα ωραίο καφέ από δίπλα. Και έλα μετά να μου πεις αν θα καταφέρεις να το φας σιγά σιγά όσο θα πίνεις τον καφέ σου. Τότε μόνο θα με καταλάβεις. Τουλάχιστον εσύ θα έχεις πολλά, όποτε μπορεί και να τα καταφέρεις.

Συνταγή για 22-25 Κanelbullar
Χρόνος προετοιμασίας: 1 Ώρα + 45′ να ξεκουραστεί η ζύμη

Υλικά για τη ζύμη:
500γρ νερό
1150γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ κρυσταλλική ζάχαρη
200γρ κρύο βούτυρο
23γρ κάρδαμο τριμμένο σκόνη
70γρ φρέσκια μαγιά
15γρ αλάτι
1 αυγό ολόκληρο

Υλικά για τη γέμιση:
400γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,θέλεις να είναι μαλακό, αλλά όχι λιωμένο
100γρ κρυσταλλική ζάχαρη
30γρ κανέλλα τριμμέννη σκόνη

Υλικά για το σιρόπι:
200 γρ Νερό
200γρ Κρυσταλλική ζάχαρη

Για το γαρνίρισμα:
2 αυγά χτυπημένα για να αλείψεις τα ρολλά
Πέρλες ζάχαρης ή φιλέ αμυγδάλου

Τύλιξε τη ζύμη γύρω από τον δείκτη και το μεσαίο σου δάχτυλο τη λωρίδα ζύμης και βάλε στο τέλος την άκρη της, στο κέντρο του ζυμαριού, από τη μέσα μεριά.

Εκτέλεση:

  1. Βάλε όλα τα υλικά της ζύμης μέσα στον κάδο του μίξερ και χτύπα τα με τον γάντζο για 10′ περίπου, μέχρι να μην κολλάει καθόλου η ζύμη στα τοιχώματα του κάδου.
  2. Όσο το μείγμα χτυπιέται στο μίξερ, βάλε τα υλικά για το σιρόπι σε μία μικρή κατσαρόλα, φέρε το μείγμα σε βρασμό, ανακατεύοντας συχνά και αφησέ το στην άκρη να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Βάλε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοιξέ τη με τον πλάστη μέχρι να είναι μεν λεπτή, αλλά να μην σκίζεται όταν τη σηκώνεις από τον πάγκο.
  4. Χτύπα στο μίξερ τα υλικά για τη γέμιση, χρησιμοποιώντας το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, περίπου 2-3 λεπτά. (Αν το βούτυρό σου είναι ακόμη κρύο και σκληρό, βάλε το για μισό λεπτό στο φούρνο ή στα μικροκύματα)
  5. Άλοιψε την ανοιγμένη ζύμη με το μείγμα βούτυρο-ζάχαρη-κανέλλα, να πάει παντού χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα για ομοιόμορφη επικάλυψη.
  6. Δίπλωσε τη ζύμη στα δύο και κόψε την κατά μήκος σε λωρίδες με το στρογγυλο μαχαίρι πίτσας.
  7. Τύλιξε γύρω από το δείκτη και το μεσαίο σου δάχτυλο τη λωρίδα ζύμης και βάλε στο τέλος την άκρη της, στο κέντρο του ζυμαριού, από τη μέσα μεριά (βλέπε photo). Τοποθέτησέ τα σε ταψί με λαδόκολλα.
  8. Άλειψε τα ρολλά με το χτυπημένο αυγό παντού και ράντισέ τα με πέρλες ζάχαρης ή με το φιλέ αμυγδάλου.
  9. Ψήσε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10′, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσό χρώμα και να μοσχομυρίσει όλο το σπίτι κανέλα!
  10. Μόλις ψηθούν, όσο είναι καυτά, άλειψέ τα παντού με το σιρόπι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και άφησέ τα πάνω στη λαδοκόλλα να το απορροφήσουν καλά, για περίπου 10′. Το ξέρω είναι δύσκολο να περιμένεις ενώ σου σπάνε τη μύτη αλλά είναι σημαντικό να απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Μην ξεχάσεις να αλείψεις και τον πάτο τους!
  11. Όσο περιμένεις να απορροφήσουν το σιρόπι τους, φτιάξε καφέ : )
Μπορείς να βάλεις τα ρολλά της ζύμης στην κατάψυξη, ώστε να τα έχεις έτοιμα για ψήσιμο όποτε σου έρθει λιγούρα! Βγάλε τα από την κατάψυξη λίγο πριν τα βάλεις στον φούρνο ή βάλε τα απευθείας στον φούρνο, ξεκινώντας το ψήσιμο τους στους 150 βαθμούς για 5′.

Tips:

  • Παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα του βουτύρου, καθώς και των μπαχαρικών που θα χρησιμοποιήσεις για τη συνταγή. Μπορείς να βρεις εξαιρετικό κάρδαμο και κανέλλα σε πολλά delicatessen και φυσικά, σε μαγαζιά μπαχαρικών.
  • Στη συνταγή χρησιμοποίησα ελαφρώς αλατισμένο βούτυρο.
  • Μπορείς να προετοιμάσεις τα ρολλά κανέλλας από την προηγούμενη και να τα αφήσεις να ξεκουραστούν μέσα στο ψυγείο όλο το βράδυ, τυλιγμένα με μεmβράνη (χωρίς να πατηκώνονται) και να τα ψήσεις την επόμενη μέρα. Φρόντισε να τα βγάλεις από το ψυγείο μία ώρα πριν τα βάλεις στο φούρνο για ψήσιμο.
  • Μπορείς επίσης, αφού τυλίξεις τη ζύμη σε ρολλά να τα βάλεις στην κατάψυξη, ώστε να τα έχεις έτοιμα για ψήσιμο όποτε σου έρθει λιγούρα! Απλά, βγάλε τα από την κατάψυξη λίγο πριν τα βάλεις στον φούρνο ή βάλε τα απευθείας στον φούρνο, ξεκινώντας το ψήσιμο τους στους 150 βαθμούς για 5′ ώστε να αρχίσουν να ξεπαγώνουν και έπειτα,στους 200 βαθμούς για περίπου 10′ ώστε να έχουν το χρυσό σκούρο χρώμα που θέλεις.
  • Μην ανησυχήσεις για το σχήμα τους. Αυτό που πρέπει να φροντίσεις, κυρίως για πιο ωραίο «δάγκωμα», είναι να μην έχουν πολύ ύψος. Προτίμησε να τα φτιάξεις μέτρια σε ύψος για να απορροφήσουν καλά το σιρόπι μέχρι το κέντρο τους.
  • Αν δεν είσαι σίγουρη για το ψήσιμό τους, μπορείς να βάλεις ένα μαγειρικό θερμόμετρο στο κέντρο τους και να τσεκάρεις τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Οι λευκές ζύμες, γενικά, ειναι ιδανικά ψημένες γύρω στους 95-100 βαθμούς.
Οι Σουηδοί ορκίζονται πως η κορυφαία απόλαυση των kanelbullar είναι με ένα φλιτζάνι καλό καφέ.

ΥΓ – Με μεγάλη υπερηφάνεια έχω να σας πω, πως τώρα που είχα 25 ρολλά ΟΛΑ δικά μου, στο τρίτο κατάφερα να πιω μια γουλιά καφέ. Τελικά κάτι ξέρουν οι Σουηδοί. Ταιριάζουν μεταξύ τους απόλυτα.

Αν σας αρέσουν οι συνταγές της Μαρίνας, ακολουθήστε την στο instagram

 

Σχολιάστε