Αυτό το θέμα περιέχει 6 απαντήσεις, έχει 6 φωνές, και ανανεώθηκε τελευταία από  πόντια ιντερνάσιοναλ 6 μήνες, 1 εβδομάδα πριν.

Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #55820

  Ιζόλδη
  Συμμετέχων

  Αδέρφια, θα ήθελα τα φώτα σας. Δε βρήκα πιο σχετικό topic, οπότε θέτω το ζήτημα εδώ.

  Μια πολύ καλή μου φίλη από το σχολείο γίνεται κουμπάρα και παντρεύει μια παλιά μας συμμαθήτρια. Με τη νύφη κάναμε παρέα στο σχολείο (ή για να το θέσω λίγο καλύτερα, ανήκαμε κι οι δυο στην ευρύτερη παρέα) και έκτοτε ανά περιόδους βρισκόμαστε πολύ αραιά, 1-2 φορές το χρόνο max, και πάντα με αφορμή τη διοργάνωση δραστηριοτήτων από τρίτους. Σε αυτό το γάμο είμαι καλεσμένη *της κουμπάρας* και η πρόσκληση αφορά και στο γάμο και στη δεξίωση. Η κουμπάρα φίλη μου μού έστειλε ένα διακριτικό μήνυμα, τύπου ο λογαριασμός του ζευγαριού αν θέλεις να κάνεις δώρο είναι ο τάδε. Προφανώς και θα καταθέσω, δεν το συζητώ, αν και ψιλοπροβληματίζομαι σχετικά με το ποσό. Έχω σκεφτεί 50€, ωστόσο αρκετοί με τους οποίους το έχω συζητήσει μου είπαν ότι είναι πάρα πολλά, εφόσον δεν είμαι άμεσα καλεσμένη και μπορεί να φέρω την παλιά μου συμμαθήτρια σε δύσκολη θέση. Τέλος πάντων, επειδή περάσαμε 6 χρόνια στην ίδια τάξη, στην ίδια παρέα και δεν έχουμε χάσει και εντελώς επαφή μέχρι σήμερα δε μου φαίνονται καθόλου πολλά και δε νομίζω ότι κάποιος που ξεκινά κάτι καινούργιο στη ζωή του έρχεται σε δύσκολη θέση από περισσότερα, μόνο από λιγότερα ίσως. Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι το εξής: Όταν ρώτησα τη φίλη μου ποιανού είμαι καλεσμένη, δική της ή της νύφης, μου απάντησε σιβυλλικά. Μου είπε, “δική μου καλεσμένη είσαι, στο δικό μου τραπέζι θα βρίσκεσαι, αλλά μπορείς να θεωρήσεις ότι είσαι και δική τους, εφόσον αυτοί μου έδωσαν την πρόσκληση για να σου τη δώσω. Αλλά ένα μόνο δώρο κάνεις, αν θέλεις”. Μπερδεύτηκα και δεν ξέρω πώς να ερμηνεύσω αυτά τα λόγια. Κυρίως γιατί δε μου έχει ξανατύχει ποτέ να είμαι προσκεκλημένη κουμπάρου. Κι αναρωτιέμαι, μήπως οφείλω να κάνω δώρο *και* στην κουμπάρα για κάποιο λόγο που αγνοώ. Γνωρίζετε τι είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις;

  #55935

  Δεν έχω ακούσει ποτέ για δώρο καλεσμένου προς τον κουμπάρο… και τα 50 ευρώ σήμερα θεωρώ πως είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές δώρο…Εγώ θα έκανα ένα συμβολικό δώρο της τάξης των 30-40 ευρώ νομίζω, κάτι πρακτικό από κάποια αλυσίδα που να μπορεί να αλλάξει κιόλας εύκολα.

  #56083

  Andromeda
  Συμμετέχων

  Συμφωνώ με Ηλιοστάλλακτη!τα ίδια ακριβώς θα έγραφα!

  #56138

  Ιζόλδη
  Συμμετέχων

  Αχ σας ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι πως είμαι λίγο μπούας σχετικά με τα εθιμοτυπικά των γάμων. Και καθώς ξαναδιάβασα την ερώτησή μου, μού βγήκε αυθόρμητα μια απάντηση προς εμένα, “ρώτα ευθέως τη φίλη σου”. Μόνο που η συγκεκριμένη είναι άτομο που δε θα απαντούσε ευθέως ότι ναι, υπάρχει συγκεκριμένο έθιμο, πρέπει να πάρεις και σε μένα δώρο/να μου καταθέσεις χρήματα, και δε θα ήθελα να με εκθέσει η ασχετοσύνη μου!

  #56352

  Chinese girl
  Συμμετέχων

  Από όσο γνωρίζω από προσωπική εμπειρία δώρο στην/στον κουμπάρα/ο κάνουν οι νεόνυμφοι.Οι καλεσμένοι, ανεξάρτητα αν είναι καλεσμένοι απευθείας του ζευγαριού ή είναι του κουμπάρου, κάνουν δώρο στο ζευγάρι.
  Θεωρώ ότι 50ευρώ είναι ένα αξιοπρεπέστατο ποσό , ειδικά εν καιρώ κρίσης και με τους σημερινούς μισθούς, και θα έπρεπε να εκτιμηθεί δεόντως από το ζευγάρι.

  #56333

  Louk Ritia
  Συμμετέχων

  Να σου πω την αλήθεια, για τη σχέση που έχεις με τη νύφη, 30-40 ευρώ είτε σε φακελάκι είτε σε δωροκάρτα είναι καλά.

  #56487

  Αυτό ήταν γρίφος για τον Ζαμπούνη ΚΙ ΑΝ θα τον έλυνε.

  Από αυτά που ξέρω:

  Κεφάλαιο Κουμπάροι.
  Υποκεφάλαιο Κουμπαροπαρέα.

  Σχετικά με τα άτομα που θέλει να καλέσει (εδώ) η κουμπάρα, γίνεται η συνεννόηση των εξόδων* που θα έχουν αυτά και αφορούν στους φίλους και λοιπούς συγγενείς (κουμπαροπαρέα), όχι όμως στην οικογένεια της κουμπάρας, της οποίας το κόστος καλύπτει (εδώ) η νύφη.

  1.Αν η κουμπαροπαρέα είναι κοινή παρέα που έτσι κι αλλιώς θα ήταν καλεσμένοι, τότε λογίζονται ως καλεσμένοι της νύφης και η κουμπάρα δεν επιβαρύνεται τα έξοδα τους.
  2. Αν η κουμπαροπαρέα δεν είναι κοινή, αλλά είναι μικρή σε αριθμό σχετικά με τους υπόλοιπους καλεσμένους, η νύφη δύναται να προσφερθεί να καλύψει τα έξοδα, καθώς “σε δέκα άτομα θα κολλήσουμε τώρα”.
  3. Αν η κουμπαροπαρέα είναι ένας σεβαστός αριθμός ή οι σχέσεις είναι αρκούντως τυπικές μεταξύ νύφης και κουμπάρας, τα έξοδα αυτής αναλαμβάνει η δεύτερη, για να μην επιβαρύνει την πρώτη, με καλεσμένους που η ίδια δε θα καλούσε.

  Ανάλογα με την οικειότητα, τα παραπάνω συζητούνται και αλλάζουν μετά από συνεννόηση.

  *έξοδα: Προσκλητήρια, μπομπονιέρες, φαγητό/ποτό.
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κουμπαροπαρέα, όταν δεν είναι κοινή παρέα, δύναται στη δεξίωση να εξελιχθεί σε εφιάλτη για το ζευγάρι, ιδιαιτέρως εάν ο γάμος είναι και λίγο ξενέρωτος.

  Στη δική σας περίπτωση νομίζω ίσως ισχύει το 3. Θα πληρώσει η κουμπάρα τους καλεσμένους της. Η νύφη, στο όνομα της μακρινής ξεθωριασμένης φιλίας σας, θέλησε να δώσει εκείνη το προσκλητήριο για σένα, ως ευγενική κίνηση που δείχνει ότι δε θα σε καλούσε μεν η ίδια, αλλά είσαι κάτι παραπάνω από κουμπαροπαρέα. Δεν είναι δηλαδή το κόστος του προσκλητηρίου αλλά η κίνηση, που έγινε με καλή προαίρεση. Η πολύ καλή σου φίλη ή στέκεται πολύ στα τυπικά και άρα το έκανε άλγεβρα ή εσύ επειδή δεν τα ξέρεις αυτά, νομίζεις ότι είναι άλγεβρα, που είναι, αλλά αν δεν τα ξέρεις, κανείς δε σε παρεξηγεί.
  30-40€ μαξ δωροεπιταγή από κάποιο ωραίο μαγαζί ή το πάντα safe Παρουσίαση.
  Επίσης πολύ ωραία δώρα για τέτοια περίπτωση είναι αυτά από πωλητήρια Μουσείων (Μπενάκη, Γουλανδρή κλπ).
  Εμένα θα μου άρεσε να πάρω κάτι που θα είναι από την ίδια σειρά -χωρίς να το επισημάνω όμως- να υπάρχει μια νοητή σχέση μεταξύ τους που να θυμίζει την πνευματική τους σχέση, αλλά μη δίνεις σημασία, εγώ είμαι ρομαντικιά χαίρομαι μόνη μου.

Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.