Τοποθέτηση ετικέτας: ,

  • Αυτό το θέμα έχει 12 απαντήσεις, 7 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 3 έτη, 2 μήνες πριν από τον χρήστη Ανώνυμος.
Επισκόπηση 13 δημοσιεύσεων - 1 έως 13 (από 13 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #91993

    Ούρσουλα
    Συμμετέχων

    Θα ήθελα να μάθω αν κάποιος/κάποια έχει εμπειρία διαισθητικης διατροφής να τη μοιραστεί μαζί μας

    #92366

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    geia sou karamela , tha ithela na se rwtisw ti akrivws einai h diaisthitikh diatrophh

    #92882

    Ούρσουλα
    Συμμετέχων

    Είναι ένα είδος διατροφής, όχι δίαιτα, που ουσιαστικά λέει ότι το σώμα μας δείχνει πότε, ποσο και τι είναι καλό για μας να καταναλώνουμε. Δεν το έχω δοκιμάσει, έχω μόνο διαβάσει σχετικά και θα ήθελα να ακούσω κάποια/ον που το έχει δοκιμάσει.

    #92955

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    wraio akougetai , alla pws akrivws ginetai auto?

    #93145

    Ούρσουλα
    Συμμετέχων

    Ε δεν ξέρω πώς ακριβώς γίνεται, γι’αυτό ρωτάω. Μήπως ξέρει κάποιος να μας περιγράψει.

    #93245

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου – λες πως διάβασες σχετικά. Δηλαδή κάποια περιγραφή; Είναι απλά μια στρατηγική προς τη σωστή διατροφή.
    Θεωρώ πως το βιβλίο των Elyse Resch & Evelyn Tribole δεν θα σε εμπλουτίσει με κάποια παραπάνω γνώση πάνω σε αυτή την προσέγγιση.
    Υπάρχουν μερικά κεντρικά μηνύματα, που είναι απλά και λογικά.
    Απο κει και πέρα θα δεις εσύ πως θα τα εφαρμόσεις – δεν είναι κάτι το επαναστατικό να φας όταν νιώσεις πείνα (αντί για καθορισμένες ώρες όπως συνήθως γίνεται) και να καταλάβεις πότε φτάνεις στον κορεσμό, παρά να συνεχίζεις να τρως. Ή να αποφασίσεις πως θα διαλέξεις μόνο τροφές που σου αρέσουν (με μέτρο φυσικά και γνωρίζοντας πως άλλο η σωστή διατροφή με αυτά που σ΄αρέσουν και άλλο τρώω μόνο επεξεργασμένα φαγητά).

    #93678

    Marialadelbarrio
    Συμμετέχων

    Δεν έχω ξανακούσει για διαισθητική διατροφή ως στρατηγική προς σωστή διατροφή, πάντως σου υπογράφω ότι με επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη κ.τ.ο. είναι αν όχι αδύνατο τουλάχιστον πολύ δύσκολο να καταλάβεις πότε φτάνεις σε κορεσμό. Μερικά μάλιστα είναι φτιαγμένα για να μην καταλαβαίνεις, π.χ. αναψυκτικά με ζάχαρη και αλάτι. Γνώμη μου ότι για να φτάσεις να καταλαβαίνεις το σώμα σου χρειάζεται πολύ διάβασμα έγκυρων πηγών πληροφοριών και καλή κριτική αντίληψη.

    #93772

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Στρατηγική με την έννοια πως όλες οι δίαιτες βασίζονται σε συγκεκριμένες στρατηγικές για να πετύχουν έναν τελικό σκοπό (απώλεια βάρους, αύξηση μυϊκού ιστού…). Οκ, η διαισθητική διατροφή δεν είναι ακριβώς δίαιτα αλλά ένας τρόπος/φιλοσοφία/συνήθεια/μόδα (;) προς την υγιεινή διατροφή.
    Σαφώς και δεν έχουν θέση τα γνωστά ‘επεξεργασμένα φαγητά’ σε μια σωστή και υγιεινή διατροφή. Ούτε θεωρώ πως θα καταστρέψω την διατροφή μου αν περιστασιακά θα καταναλώσω τηγανιτές πατάτες.
    Όσο για την αίσθηση κορεσμού, συμφωνώ μαζί σου @Marialadelbarrio. Εδώ παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες, όπως οι ορμόνες πείνας και κορεσμού. Και παίζουν ρόλο οι συνήθειες ενός ατόμου που θέλει να αλλάξει ριζικά την διατροφή του/ης.
    Προσωπικά πιστεύω πως η διαισθητική διατροφή είναι ένας όρος για άλλη μια προώθηση ‘σωστής διατροφής’. Στην ουσία δεν λέει κάτι καινούριο.

    #93832

    Ούρσουλα
    Συμμετέχων

    Σε ευχαριστώ για την απάντηση, περισσότερο έψαχνα κάποια/ον που το εφαρμόζει για να μου πει αν νιώθει κάτι διαφορετικό. Ας πούμε, όσοι γίνονται χορτοφάγοι συνήθως λένε ότι νιώθουν περισσότερη ενέργεια από πριν ή ότι έχουν καλύτερη υγεία κ.α. Έχω δοκιμάσει διάφορα σχετικά με τη διατροφή, όπως διαλειμματική νηστεία, χορτοφαγία. Αυτό είναι κάτι που δεν έχω δοκιμάσει.

    #93991

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Το έχω ακούσει σαν έννοια, αλλά ειλικρινά δεν το έχω καταλάβει. Πιστεύω ότι ταυτίζεται με την αυτονόητη στάση προς τη διατροφή και το φαγητό όταν (και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο όταν) έχεις ήδη δουλέψει με τον εαυτό σου και έχεις ήδη μία σωστή σχέση με το θέμα. Δηλαδή, όταν ΗΔΗ έχεις μία σωστή και καλή σχέση, τότε ναι, διαισθητικά ξέρεις ποιες είναι καλές τροφές για σένα, ξέρεις πότε τρως πραγματικά λόγω πείνας και όλα καλά.

    Τώρα, αν δεν έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι είναι η
    “διαισθητική” διατροφή. Αν η “διαίσθησή” σου προστάζει να τρως ένα οικογενειακό προφιτερόλ κάθε βράδυ, τότε τι; Θέλω να πω, ο όρος “διαισθητική” διατροφή κάπως μου ακούγεται σαν ένα άλλοθι για να τρως ό,τι να ‘ναι. Ή, ακόμα χειρότερα, μου φαίνεται πως εύκολα μπορεί να γεμίσει κάποιον τύψεις, ότι η “διαίσθησή” του δεν είναι σωστή, δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι κτλ.

    #94102

    λού λού
    Συμμετέχων

    καλησπέρα σε όλους 🙂

    Άσχετο συγκεκριμένα με τον συγκεκριμένο τύπο διατροφής αλλά επειδή δεν βρήκα πως αλλιώς να φτιάξω νέο θέμα είπα να ρωτήσω εδώ. Εγώ έχω θέμα με την συναισθηματική διατροφή που με βασανίζει όλη μου την ζωή. Τι θέλω να πω; Οποιοδήποτε συναίσθημα έχω άμεσα το συνδέω με φαγητό πχ. έχω άγχος τρώω εχω στεναχώρια τρώω, νιώθω μοναξιά τρώω. Το φαγητό είναι για εμένα τιμωρία, ανταμοιβή και κάλυψη του συναισθηματικού κενού. Υπάρχει κάποια που να το έχει δουλέψει αυτό και να έχει βγάλει άκρη; Η να έχει ένα διατροφολόγο που πραγματικά να την έχει βοηθήσει;

    #94939

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    λού λού από τη στιγμή που καταλαβαίνεις ότι τρως και για συναισθηματικούς λόγους, το επόμενο βήμα είναι μάλλον να δοκιμάσεις να κάνεις κάτι που θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα ανάλογα με το ποιος είναι ο λόγος εκείνη την ώρα. Μοναξιά; Κανόνισε βιντεοκλήση με μια φίλη σου. Άγχος; Η σωματική άσκηση βοηθάει, όπως επίσης και τεχνικές διαχείρισης άγχους όπως το worry tree. Στενοχώρια; Πες τα σε μια φίλη ή δες stand up comedy. Αυτά είναι απλώς κάποια παραδείγματα, εσύ ξέρεις καλύτερα τι άλλο, εκτός από το φαγητό, θα σε κάνει να νιώσεις καλά. Αν δεν ξέρεις, κάνε μια λίστα με δραστηριότητες, ακόμα κι αν σου φαίνονται άσχετες, και δοκίμαζέ τες όταν προκύπτει κάτι.

    Για αυτό το θέμα μάλλον σε ψυχολόγο θα πήγαινα, όχι σε διατροφολόγο. Υπάρχει λόγος που, αντί να εκφράσεις τα συναισθήματά σου ή να κάνεις κάτι για να βελτιώσεις τις συνθήκες που τα προκαλούν, τα πνίγεις και τα “τρως”.

    #94938

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Δεν είμαι ειδικός, έχω απλά διαβάσει μερικά πράγματα αποσπασματικά για το intuitive eating. Δεν έχω κάποιο επίσημο βιβλίο, οπότε δεν έχω κάποια εγγύηση ότι αυτά που θα πω είναι όλα για τη διαισθητική διατροφή, ή περιλαμβάνουν και άσχετα παρεμφερή που διαβάζω κατά καιρούς.

    Από όσο έχω καταλάβει, είναι ένας τρόπος να διορθώσεις τη σχέση σου με το φαγητό και το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να μάθεις να ακούς το σώμα σου και να τρέφεσαι σύμφωνα με αυτό που σου λέει.
    Αν κάποια είναι σούπερ ευχαριστημένη με τον τρόπο που τρέφεται και δε σκέφτεται συνέχεια τι θα φάει, πόσο θα φάει, πόσες θερμίδες έχει, ή αν είναι σούπερ υγιεινή κάθε μπουκιά, μάλλον δεν έχει κάτι να κερδίσει.

    Για τις υπόλοιπες, το βασικό κόνσεπτ είναι ότι πολύς κόσμος δεν τρέφεται σύμφωνα με το τι έχει ανάγκη το σώμα του, αλλά σύμφωνα με άλλους παράγοντες, π.χ.
    – τι, πόσο και πότε πρέπει να φάω για να χάσω κιλά σύμφωνα με την τάδε δίαιτα;
    – είναι η ώρα του μεσημεριανού, άρα πρέπει να φάω (άσχετα αν πεινάω).
    – θέλω να φάω σοκολάτα αλλά αποφάσισα να κόψω εντελώς τη ζάχαρη, θα φάω ένα γιαούρτι (και θα σκέφτομαι με λαχτάρα σοκολάτες τις επόμενες μέρες).
    – η θεία μου με πιέζει να φάω τρίτο κουραμπιέ, θα τον φάω αν και δε θέλω για να μη χαλάσω χατήρι στις γιορτές, κλπ κλπ.

    Ένα από τα πρώτα βήματα του intuitive eating είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να φάει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει, ουσιαστικά για πάντα.
    Ανάλογα με το πώς ήταν η διατροφή σου πριν, αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Μπορεί να πέσεις με τα μούτρα σε σοκολάτες και πιτόγυρα; Μπορεί, στην αρχή, ειδικά αν έκανες περιοριστική διατροφή.
    Σταδιακά, αρχίζεις και παρατηρείς το σώμα σου. Πεινάω; Θα φάω. Δεν πεινάω, αλλά βαριέμαι/ είμαι αγχωμένη; Ίσως να φάω, αλλά ίσως να κάνω κάτι άλλο. Είναι η ώρα του μεσημεριανού αλλά δεν πεινάω; Θα φάω αργότερα. Πεινάω, αλλά τι θέλω να φάω; Κάτι ζουμερό; Κάτι αλμυρό; Κάτι γλυκό; Παρατηρείς και το αποτέλεσμα αυτού που τρως – πείνασα στη μισή ώρα ή έμεινα χορτάτη για 3; Σε αυτά βοηθάει και η πληροφόρηση, αλλά θέλει προσοχή γιατί για κάθε φαγητό κυκλοφορούν άπειρες απόψεις. Το νόημα είναι να καταλάβεις το δικό σου σώμα.

    Όσο πείθεσαι ότι πραγματικά μπορείς να φας ό,τι θες, πράγματα που είτε απαγόρευες στον εαυτό σου να φάει είτε απέφευγες δραστικά για λόγους δίαιτας δε σου λείπουν πια τόσο πολύ, οπότε χτίζεις τη διατροφή σου σύμφωνα με αυτά που ζητάει το σώμα σου και που το βοηθούν να λειτουργήσει καλύτερα.
    Δεν υπάρχει κάποιος στόχος όσον αναφορά το τελικό σου μέγεθος. Μπορεί να χάσεις κιλά, μπορεί να βάλεις, μπορεί να μείνεις στα ίδια. Απλά, σταδιακά, θα βελτιώσεις τη σχέση σου με το φαγητό και δε θα σε ταλαιπωρεί το τι και πόσο θα φας.

    Να βάλω κι ένα warning εδώ, αν κάποια έχει ιατρική πάθηση που υπαγορεύει ότι δεν μπορεί να φάει κάποια πράγματα, εννοείται ακολουθεί τις οδηγίες της γιατρού ή/και βρίσκει γιατρό/ διατροφολόγο που να είναι ενήμερη για το πώς δουλεύει η διαισθητική διατροφή για να δώσει ανάλογες κατευθύνσεις.

Επισκόπηση 13 δημοσιεύσεων - 1 έως 13 (από 13 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.