Menu
in ,

Η Ρένα απαντά: Θέλω να βρω άλλη δουλειά στο εξωτερικό

Κι ας χρειαστεί να σπουδάσω ξανά.

Το ποτέ δεν είναι αργά δεν είναι απλώς σχήμα λόγου.

______________

Η ιστορία της Αναστασίας όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Γειά σε ολ@!
Θα μπω κατευθείαν στο θέμα. Είμαι 28 χρονων, μαμα δύο παιδιών και τα τελευταία 3 χρόνια μένουμε εξωτερικό. Στην Ελλάδα δούλευα ως εργοθεραπεύτρια, αλλά πλέον παραμένω σπίτι με τα παιδιά και εστιάζω στο μεγάλωμα τους.

Παρόλα αυτά θα ήθελα σιγά σιγά, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, να βρω κάτι να κάνω. Κι εδώ έρχεται το πρόβλημα.

Την εργοθεραπεία δεν θελω να συνεχίσω να την ασκώ γιατί για διάφορους λόγους δεν με ευχαριστεί. Επαγγέλματα που θα μου άρεσε να κάνω, πχ γυμνάστρια, δασκάλα χορού κλπ, είναι κατά κύριο λόγο απογευματινά. Δεν θέλω λοιπόν, γιατί δεν θα βλέπω τα παιδιά μου.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου και δεν ξέρω πώς να το βρω. Καμιά ιδέα από πού να ξεκινήσω ώστε να βρω κάτι που θα μου ταιριάζει;;;

Γενικά είμαι οκ να ξανασπουδάσω αν χρειαστεί, παρά το θέμα με τη γλώσσα που δεν την γνωρίζω ακόμα, όσο θα ‘πρεπε. Θέλω να βρω κάτι που θα μου αρέσει και θα με γεμίζει… υπάρχουν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμό ή κάτι παρόμοιο;;;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

– από την Αναστασία

______________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Αναστασία, γειά και σε σένα, να χαίρεσαι τα παιδάκια σου και τι καλό ερώτημα που θέτεις, να’ ξερες!

Στην Ελλάδα μεγαλώνουμε με την παλαιολιθική (μη πω τροφοσυλλεκτικής φάσης) ιδέα ότι αυτό που σπουδάσαμε στα 18 θα το κάνουμε για την υπόλοιπη ζωή μας και πάει, έληξε. Εξ ου και το φρικιαστικό άγχος των Πανελληνίων, άλλωστε. Ζούμε όμως σε μια γρήγορα κινούμενη καθημερινότητα που αλλάζει, όπου η ψηφιακή πραγματικότητα (Metaverse συμπεριλαμβανομένου) δίνει απίστευτες δυνατότητες που δεν υπήρχαν λίγα μόλις χρόνια πριν. Είναι η εποχή που με ένα laptop και σύνδεση στο δίκτυο μπορεί κάποιος να δουλέψει από το Βλαδιβοστόκ ή την Ονδούρα. Είναι οι λεγόμενοι digital nomads. Αν έχεις κάποια δυνατότητα να κάνεις κάποια εργασία μέσω υπολογιστή, έκανες την τύχη σου, so to speak, επειδή ούτε τα παιδιά σου θα αφήνεις σε άλλα χέρια, ούτε θα δεσμεύεσαι από περιβάλλοντα που θα δημιουργούν φραγμούς στις επιδιώξεις σου.

Δεν μας λες την χώρα που μένεις, ούτε τυχόν δεξιότητες που έχεις. Γλώσσες, υπολογιστές, αν πιάνουν τα χέρια σου, τυχόν χόμπυ που μπορούν να εξελιχθούν… Διακρίνω όμως λυμένο το οικονομικό, κι αυτό είναι πάντοτε ένα καλό δεδομένο. Στα 28 έχεις όντως και μπόλικο χρόνο να αλλάξεις πλεύση στο εργασιακό.

Για αρχή δες μερικά τεστς επαγγελματικών κατευθύνσεων. Εδώ υπάρχει ένα υπόδειγμα για να ψάξεις περαιτέρω. Το ψάξιμο είναι μέρος των εφοδίων που θα αποκτήσεις.

Ρώτησε τυχόν πρώην συναδέλφους που επεκτάθηκαν επαγγελματικά, ομάδες στο ίντερνετ, σε γνωστούς που κάνουν κάποια δουλειά που σε ενδιαφέρει έστω και περαστικά, στα φόρουμ του όποιου επαγγέλματος σε ελκύει (που θα τα βρεις μέσω Google), σε αντίστοιχες ομάδες του Facebook. Υπάρχει πάρα πολλή πληροφορία εκεί έξω για να βρεις διάφορες εργασίες που θα σε απασχολήσουν δημιουργικά και επωφελώς.

Όταν ξεκινήσεις να βρεις τι χρειάζεσαι από τυπικά εφόδια, κάνε ένα πλάνο στοχοθετημένο ανά μήνα (κατόπιν ανά έτος, αλλά εστίασε ανά μήνα). Προσπάθησε να επιτυγχάνεις αυτούς τους μικρούς στόχους: από το να διαβάσεις κάποιο σύγγραμμα, μέχρι να ολοκληρώσεις κάποια μαθήματα σε τυχόν σεμινάριο ή να παραδώσεις κάποιο project.

Η επιτυχία μικρών στόχων είναι απαραίτητη, παρά η στοχοθέτηση μεγαλεπίβολων σχεδίων, επειδή δημιουργεί αυτοεκτίμηση. Με μικρά παιδιά, βάλε πάντοτε κι αστάθμητους παράγοντες στην εξίσωση (θα αρρωστήσουν, θα λείπει η νταντά, ο μπαμπάς θα πάει επαγγελματικό ταξίδι κλπ.).

Όταν ολοκληρώσεις πια τον κύκλο των εφοδίων, φτιάξε ένα καλό βιογραφικό στο LinkedIn, που θα περιλαμβάνει τα προσόντα σου, και που να έχει στόχευση στο επιθυμητό επάγγελμα. Έπειτα κάνε request σε επαγγελματίες του κλάδου που ενεργοποιούνται σε θέσεις και μέρη που μπορούν να σε βοηθήσουν να σε αποδεκτούν στο δίκτυό τους – είναι αμιγώς επαγγελματικό εργαλείο και δεν έχει καμμία σχέση με facebook, instagram και λοιπές σόσιαλ ελαφρότητες.

Το σχέδιο λειτουργεί, στο λέω με σιγουριά. Δοκίμασέ το και καλή επιτυχία!

Να και μια καλή ιστορία από αναγνώστρια για αλλαγή καριέρας για να διαβάσεις.

Σχολιάστε