Menu
in

Αγαπητή «Α, μπα»: Προσπαθούμε να δούμε πώς θα καταφέρουμε να γίνουμε μπαμπάδες

Είμαι ένας άντρας κοντά στα 35 και θα ήθελα επιτέλους να μπορέσω να κρατήσω το παιδί μου στην αγκαλιά μου. Να του μάθω όσα πράγματα ξέρω και να το κάνω έναν υπέροχο άνθρωπο. Γιατί δεν μου δίνεται αυτή η δυνατότητα;

Είμαι 34 χρόνων και 12 χρόνια σε ομοφυλοφιλική σχέση (το διευκρινίζω για την συνέχεια). Αποφασίσαμε να κάνουμε την δική μας οικογένεια. Ζούμε και οι δύο στο εξωτερικό (Γερμανία) και προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη πως θα μπορέσουμε να γίνουμε μπαμπάδες. Όσο ερευνώ το θέμα υιοθεσίας και παρένθετης μητρότητας τόσο περισσότερο εκνευρίζομαι με τους ευρωπαϊκούς νόμους. Η υιοθεσία είναι μια διαδικασία απίστευτα χρονοβόρα που μπορεί να πάρει έως και 5 χρόνια (στην Ελλάδα δε μόλις δούνε ομοφυλο ζευγάρι θα αρχίσουν τους εξορκισμούς) και στην τελική ίσως να μην μπορέσεις καν να υιοθετήσεις το παιδί που θέλεις. Το θέμα όμως που με απασχολεί περισσότερο είναι είναι η παρένθετη μητέρα. Στην Ελλάδα για να μεσολαβήσει κάποια γυναίκα θα πρέπει το ζευγάρι να είναι ετεροφυλο, παντρεμένο ή σε σύμφωνο συμβίωσης και αποδεδειγμένα να μην μπορεί να τεκνοθετησει. Σε άλλα μέρη της Ευρώπης ισχύει ακριβώς το ίδιο και σε κάποια άλλα, όπως η Γερμανία είναι απαγορευμένο ακόμη και για αυτούς. Τα παραθυράκια που ανοίγουν ή τους νόμους που παρακαμπτουν κάποιοι για να σου “χαρίσουν” αυτό που λαχταράς είναι δύσβατα, επικίνδυνα και πολυεξοδα. Για παράδειγμα στην Αμερική καθόλα νόμιμα τα πάντα για όλους το κόστος μπορεί να φτάσει έως και 150.000 δολάρια για να αποκτήσεις το δικό σου παιδί. Στον Καναδά το ποσό αυτό πέφτει στα 120.000 δολάρια. Δεν είναι τραγικό; Είμαι ένας άντρας κοντά στα 35 και θα ήθελα επιτέλους να μπορέσω να κρατήσω το παιδί μου στην αγκαλιά μου. Να του μάθω όσα πράγματα ξέρω και να το κάνω έναν υπέροχο άνθρωπο. Γιατί δεν μου δίνεται αυτή η δυνατότητα;

-Τζώρτζης Κ.

 

Για να γίνει παιδί χρειάζεται ένα ωάριο και σπέρμα. Μετά, χρειάζεται μια μήτρα. Δεν γίνεται να το προσπεράσουμε αυτό. Έχεις το εμπόδιο της βιολογίας. Αν ήσουν γυναίκα γκέι, θα ήταν αρκετά πιο εύκολα τα πράγματα.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλη ομοφοβία και ρατσισμός ενάντια στους ομοφυλόφιλους ανθρώπους, και υποθέτω ότι αυτό θέλεις να μας πεις. Ναι, ισχύει, και λυπάμαι και οργίζομαι που οι γκέι άνθρωποι βιώνουν αποκλεισμό. Εσύ ως γκέι άντρας έχεις πολλαπλά εμπόδια. Αλλά είναι σημαντικό να ξέρεις ποια είναι εναντίον σου επειδή είσαι γκέι, ποια υπάρχουν εκ των πραγμάτων (δηλαδή, είσαι άντρας και δεν μπορείς να κυοφορήσεις) και ποια υπάρχουν για όλους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αποκτήσουν δικά τους παιδιά, άντρες και γυναίκες.

Οπότε, ας πούμε, δεν βλέπω γιατί εκπλήσσεσαι που είναι χρονοβόρα διαδικασία να υιοθετήσεις. Υπάρχουν πολύ σοβαροί (και σωστοί) λόγοι για αυτό, και πέντε χρόνια, για να πω την αλήθεια, δεν μου φαίνονται τόσα πολλά. Ας πούμε υπάρχουν γυναίκες που κάνουν εξωσωματικές για πέντε χρόνια, και δεν κάνουν ποτέ παιδί. Αντίστοιχα, είναι – πώς να το κάνουμε – κατανοητό να είναι δύσκολο, πανάκριβο και δύσβατο να βρεθεί μια γυναίκα που θα κυοφορήσει το παιδί άλλων και μετά θα το παραδώσει. Υπάρχουν πάρα πολλές αντικειμενικές, οικονομικές και συναισθηματικές δυσκολίες να βρεθεί μια τέτοια γυναίκα για κάθε ζευγάρι που τη χρειάζεται. Αυτή η γυναίκα δεν είναι μέσο για την ευτυχία κάποιου άλλου, είναι ένας άνθρωπος.

Είναι πολύ τραγικό να μην μπορείς να αποκτήσεις παιδί ενώ το θέλεις, αλλά είναι και πάρα πολύ κοινό, δυστυχώς. Αν θέλεις να επικεντρωθούμε στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας γκέι άντρας που θέλει παιδί επειδή είναι γκέι άντρας, πολύ ευχαρίστως. Ας πούμε, ναι, είναι τραγικό που ένας γκέι άντρας δεν μπορεί να παντρευτεί τον σύντροφό του και να αναζητήσει παρένθετη μητέρα, ή να το κάνει και ως single, όπου υπάρχει η δυνατότητα για παρένθετες μητέρες, αλλά δεν είναι ακριβώς «τραγικό» το ότι εκεί που επιτρέπεται κάνει 150 χιλιάδες δολάρια. Πόσο να έκανε, δηλαδή. Δεν είναι δημόσιο αγαθό μια μήτρα για να υπόκειται σε κρατικό έλεγχο η τιμή (όπως δεν είναι «τραγικό» το ότι σε κάποιες χώρες απαγορεύεται έτσι κι αλλιώς, για όλους. Χρειάζεται μια άλλη λέξη).

Σχολιάστε