Menu
in

Αγαπητή «Α, μπα»: Ο σύντροφος μου δημιουργεί εντάσεις μεταξύ μας

Καταλήγει συνήθως ότι εγώ φταίω και τα κάνω επίτηδες για να του χαλάσω το βράδυ

Hello!! Σας εχω στείλει και άλλη φορά και η αλήθεια είναι ότι με βοηθήσατε να σκεφτώ κάποια πράγματα. Επίσης τα σχόλια ήταν εύστοχα και μου έδωσαν δύναμη. Πολλές φορές μπαίνω να τα ξαναδιαβάσω. Οπότε επιστρέφω σε εσάς με μια νέα ερώτηση. Αντιμετωπίζω μια κατάσταση που δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ. Έχω την εντύπωση ότι ο σύντροφος μου προσπαθεί να δημιουργεί εντάσεις μεταξύ μας, ιδιαίτερα όταν είναι θυμωμένος με κάποιον άλλο (κυρίως με τη μητέρα του). Αυτό θα ξεκινήσει με σχόλια τα οποία θα με τσαντισουν ή θα με ενοχλησουν. Στην αρχή θα επισημάνω ότι αυτό με ενοχλεί ίσως με χιούμορ. Όταν θυμωσω και εγώ και είμαι κάπως πιο απότομη, εκεί ξεκινάει το πανηγύρι. Ότι εγώ είχα νεύρα από πριν και ξεσπαω πανω του, ότι θέλω να του χαλάσω τη διάθεση και παίρνω ευχαρίστηση από αυτό και άλλα τέτοια. Αυτό δε το είχα εντοπίσει νωρίτερα. Αλλά έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται “μα τι έκανα τώρα;” ή να λέω “όχι δεν ήμουν νευριασμενη από πριν, μια χαρά ήμουν”. Καταλήγει συνήθως ότι εγώ φταίω και τα κάνω επίτηδες για να του χαλάσω το βράδυ, μέσα στο μονόλογο αυτό θα αναφέρει και την κατάσταση ή το άτομο που τον έχει πειράξει στην πραγματικότητα. Όταν το επισημαίνω αυτό, εννοείται δεν το παραδέχεται, νομίζω δεν το αντιλαμβάνεται καν. Πλέον έχω αρχίσει και δε το παίρνω σοβαρά και προσπαθώ να μη χαλάω και τη δική μου διάθεση, δεν μπλεκω δηλαδή σε καυγά μαζί του και δεν κάθομαι να εξηγήσω. Παρ όλα αυτά την επόμενη ημέρα θα είναι με χάλια διάθεση και δεν ανταποκρινεται στις προσπάθειες μου να τον προσεγγισω γιατί εννοείται του χαλασα το βράδυ και τώρα το παίζω καλή. Όλη αυτή η κατάσταση με έχει κουράσει αφορητα, υπάρχει κάποιο τρόπος να το διαχειριστώ πέρα από το χωρισμό;

Pillow

Όταν έρχονται ερωτήσεις που περιγράφουν μόνο ένα χαρακτηριστικό κάποιου άλλου καταλήγοντας «πώς να το διαχειριστώ», η απάντηση είναι μια: δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που έχεις με αυτόν τον άνθρωπο. Αυτό που περιγράφεις, είναι συνδεδεμένο με πολλά ακόμα, με τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, αλλά κυρίως, με την εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Φαίνεται ότι αδυνατεί να κάνει αυτοκριτική, αδυνατεί να αναγνωρίσει τα αρνητικά του συναισθήματα, κάνει gaslighting, προσπαθεί να πατρονάρει για να αποφύγει να καταλάβει τι του συμβαίνει, και μετά κατηγορεί άλλους επειδή δεν ξέρει τι του γίνεται. Άρα, δεν είναι ότι «ο σύντροφος μου προσπαθεί να δημιουργεί εντάσεις μεταξύ μας». Είναι κάτι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό. Τώρα περιγράφεις την κορυφή του παγόβουνου. Μπορεί να είναι η αντίδραση του «κατά τα άλλα είναι καλό παιδί», αλλά όλοι καλά παιδιά είμαστε, μέχρι να μας τύχει μια στραβή. Τότε φαίνεται από τι είμαστε φτιαγμένοι.

Οπότε, το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχει κάποιος τρόπος να το διαχειριστείς. Το ερώτημα είναι αν θα πήγαινες με αυτόν τον άνθρωπο για καφέ.

Σχολιάστε