Menu
in

Αγαπητή «Α, μπα»: Διάβασα για την αντισύλληψη στο ίντερνετ

Φυσικά πιστεύω θα πρέπει κάποιος να ψάξει το θέμα με γιατρό και όχι να βασιστεί σε ένα άρθρο

Photo by GARO/PHANIE/REX Contraceptives. Various

Γειά σας! Πρόσφατα ψάχνομαι για αντισυλληψη και βρίσκω αρκετά ελκυστική την ιδέα των αντισυλληπτικων χαπιων. Δεν θα ήθελα να πάρω κιλά ή να δω αύξηση της τριχοφυιας, ο γυναικολογος μου είπε ότι δεν είναι τόσο τραγικό όσο ακούγεται. Πριν πάρω κάποια απόφαση μπήκα στο ίντερνετ να διαβάσω. Και πέτυχα ένα άρθρο (vice, μπορείτε να το διαγράψετε εάν θεωρείται δυσφημιση) που επί της ουσίας έλεγε μόνο για παρενέργειες και τις άσχημες εμπειρίες που είχαν γυναίκες. Εάν δεν είχα μιλήσει με τον γιατρό μου μπορεί να με είχε αποτρεψει τελείως από το να σκεφτώ να τα πάρω. Βέβαια σκέφτομαι ότι χημεία είναι οπότε ναι, δεν είναι ότι καλύτερο. Μετά από μερικές μέρες σε παρέα κοριτσιών συζητουσαμε για το χάπι της επόμενης μέρας (ασχετο) και πάνω στη συζήτηση αναφέρουν ένα άρθρο από τον ίδιο ιστοτοπο που έλεγε για την διακοπή κύησης με χάπια και πόσο ζοφερο και κακό είναι και τις απαίσιες εμπειρίες γυναικών που τα πήραν αυτά τα χάπια. Μπήκα και διάβασα αυτό το άρθρο και μου φάνηκε τρομακτικό αυτό που βιωσαν οι γυναίκες. Φυσικά πιστεύω θα πρέπει κάποιος να ψάξει το θέμα με γιατρό και όχι να βασιστεί σε ένα άρθρο. Δεν θεωρώ ότι είναι κακό που κάποιος μίλησε για τις παρενέργειες αλλά τα δύο άρθρα μου έδωσαν την εντύπωση κατηχησης, μπορεί να είμαι εγώ η περίεργη αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη προσοχή στο πως παρουσιάζονται τέτοια θέματα; υποτίθεται ότι το συγκεκριμένο site αγγίζει ευαίσθητα θέματα (ίσως κάνω λάθος βέβαια καθώς δεν το παρακολουθώ ιδιαιτερα). Από την άλλη και στα κοινά αναλγητικα που παίρνουμε και από το περίπτερο έχει παρενέργειες αλλά κανένας δεν βγήκε να πει Α μην πάρετε παρακεταμολη γιατί μπορεί να προκαλέσει ελκος.

Ο μορφωμένος άνθρωπος δεν είναι αυτός που τα ξέρει όλα, αλλά αυτός που καταλαβαίνει ποιον πρέπει να ρωτήσει για να πάρει τις σωστές πληροφορίες. Για ιατρικά θέματα, ρωτάμε γιατρό. Όχι όποιον γιατρό βρούμε μπροστά μας. Έναν εξειδικευμένο. Αλλά και πάλι, όχι όποιον εξειδικευμένο βρούμε μπροστά μας. Αυτόν που με όσα ξέρουμε, πιστεύουμε ότι έχει καλές σπουδές, ξέρει να ακούει, έχει εμπειρία, έχει και κοινωνική μόρφωση, είναι διαθέσιμος, και έχουμε λεφτά να πληρώσουμε.

Αυτά που είναι γραμμένα στο ίντερνετ δεν λέγονται αυτόματα «άρθρα». Οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει οτιδήποτε στο ίντερνετ. Οποιοσδήποτε, επαναλαμβάνω, μπορεί να γράψει οτιδήποτε. Ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, κυριολεκτικά: από τις παρενέργειες του τάδε φαρμάκου (που μπορεί να έχει βγάλει από το μυαλό του) μέχρι ότι η γη είναι επίπεδη και μας το κρύβουν. Εσύ ακούγεσαι νέα κοπέλα. Δεν δικαιολογείται να αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να διάβασες μια μπούρδα στο ίντερνετ. Αυτό είναι ερώτηση εβδομηντάχρονου που έχει μείνει με την εντύπωση ότι ό,τι είναι τυπωμένο, έχει ελεγχθεί. Δεν ξέρω ποιο είναι το υποτιθέμενο σάιτ, αλλά «δεν θα έπρεπε» να περιμένεις να διαβάσεις κάτι μετρημένο στο ίντερνετ, που είναι η ανθρώπινη σύγχρονη Βαβέλ. Θα έπρεπε να περιμένεις να διαβάσεις κάτι φορτισμένο, κάτι μονομερές, κάτι συντηρητικό, γιατί αυτά φέρνουν κλικ. Όπως τα δικά σου κλικ, ας πούμε.

Ο γυναικολόγος σου είπε «δεν είναι τόσο τραγικό όσο ακούγεται;» Αυτό σου είπε, με αυτά τα λόγια, ή είναι αυτό που κατάλαβες; Αν σου είπε ακριβώς αυτό, πρέπει να πας σε άλλο γυναικολόγο. Αυτά δεν είναι λόγια γιατρού. Ο γιατρός δεν σου λέει τι να κάνεις, σε ενημερώνει για τις λύσεις και τα ρίσκα που έχουν. Γιατί όλες οι λύσεις έχουν ρίσκα. Από τη μεριά μου μπορώ να σου συστήσω έναν γυναικολόγο που ξέρει για τι μιλάει, και για το συγκεκριμένο θέμα, έχει γράψει ήδη σε ένα σάιτ που προσπαθεί πολύ να μην γράφει μπούρδες.

Σχολιάστε